Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 544,00 zł , zmiana od tamtej pory: 15,41%
Dnia 2018-01-04 o godz. 14:20 ravcio napisał(a):
> Ja tam w Euforie nie popadam cieszę się ale robię swoje i plan realizuje (może z drobnymi korektami) bo dalej uważam że, Janki stoją nad przepaścią. Dziś pożegnałem akcje Milennium. Robię swoje ale ciągle mam wrażenie, że za nisko sprzedaję. Ale boję się, że chciwość może mnie zgubić.
> Tresor rozmawialiśmy o CCC przed świętami. Jednak skorygowałem plan i po 300 postawiłem na sprzedaż połowę tego co mi zostało resztę postawię zlecenie trochę wyżej.
> Tresor odnośnie CCC widziałeś chyba dane sprzedażowe za grudzień i reakcję na nie. Z CCC jest ten problem że wzrost 30 - 40 % r/r
> to minimum żeby rynek zadowolić a utrzymanie takiej dynamiki w długim czasie raczej jest nie możliwe.

Lepiej chyba sprzedać za wcześnie i oblizywać się na większe zyski, które nam odjechały, niż pozwolić wyparować temu co mamy na papierze. Wydaje mi się, że to drugie boli znacznie bardziej. Ponadto spokojna głowa, to też asset. Uważam, że jeśli wzrasta niepokój, to warto wyjść z rynku. Dotyczy to zarówno sytuacji, gdy mamy papierowe zyski, jak i straty. Co więcej, zawsze można po sprzedaży na spokojnie ponownie zająć pozycję w tym samym kierunku jeśli uważamy, że nadal może to mieć sens. Po raz kolejny w każdym razie wychodzi, że ważniejszą, a także trudniejszą jest decyzja kiedy sprzedać. Nieważne, nigdy całości ruchu nie wyciśniemy i nie ma co o to walczyć np., wbrew wewnętrznemu głosowi rozsądku. On często się myli, ale jeszcze częściej chyba dobrze podpowiada.

Co do CCC to chyba pamiętasz, że się już wtedy zastanawiałem, czy wytrwasz w swoim postanowieniu ;) Wiem jak to działa. Teraz CCC wydaje się mocne więc przesuwasz TP. Wg mnie robisz dobrze, zyskom należy pozwolić rosnąć. Choć ja cały czas, krótkoterminowo, spodziewam się reakcji, czyli korekty w korekcie, bo technicznie jeszcze jesteśmy w korekcie biorąc pod uwagę, że nadal obowiązuje ATH 301,95. Długoterminowo jednak ani na jotę nie zmieniłem oceny CCC. Dla mnie aktualnie jest tak przewidywalne wynikowo, że nawet zdarza mi się zapomnieć o publikacji raportu miesięcznego, a jak mają słabszy miesiąc to mnie to nie wzrusza. Nie chcę Cię do niczego przekonywać, ale skoro zaczynasz temat przychodów, to uważam, że CCC może spokojnie tą dynamikę utrzymywać. Zauważ, że 32% w 2017 jest zrobione po 40% wzroście w 2016. CCC nic sobie nie robi z wysokiej bazy. To jest trochę inna spółka niż 2-3 lata temu. E-obuwie zmieniło obraz diametralnie, przynajmniej jeśli chodzi o dynamikę przychodów skonsolidowanych. Ok w 2018 może nie zrobi wzrostów rzędu 110%, ale nawet 80% będzie miało chyba większe znaczenie, bo przy tym tempie, z każdym rokiem eobuwie stanowi coraz większy udział skonsolidowanych, aktualnie powyżej 14%. Sam sobie policz ile to było 2 lata temu jak ich przejęli. Po prostu taki tam sobie efekt kuli śnieżnej. Oczywiście wszystko do czasu, ale najbliższe kwartały przychodowo powinny być cały czas wyraźnie powyżej 30%. Oczywiście wpadki będą się zdarzać jak w październiku, no ale jak się okazuje było to tylko okazją na tanie zakupy, a moment publikacji danych za listopad był już świetnym momentem na wejście. Nie będę się rozwodził nad tym, co będzie, gdy w końcu CCC zacznie trwale zarabiać w niemczech i austrii. A prędzej, czy później zacznie, bo po prostu nie ma innej opcji i rynek to wie skoro wycenia spółkę coraz wyżej mimo chyba 80mln strat na zachodzie, która nota bene się nie powiększa. Jeśli chodzi o sklepy najwcześniej otwarte, to są one już trwale rentowne i LFL rośnie.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 -0,10% 2 936,00 2025-10-21 17:04:55
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.