Na wstępie cześć Stolec. (na wczoraj bo nie zauważyłem)
Wracając do meritum (ostrzegam długie)
NALEŻNOŚCI PRACUJĄCE
Dla próby takiej wyceny przyjmujemy 55% odsetek z udzielonych pożyczek.
Spróbujmy to zrobić poprzez przychód. Przychód może wskazywać ile wynoszą pracujące kredyty.
dwie wersje
1. w oparciu o wynik uśredniony z dwóch ostatnich kwartałów (często bywa tak, że uśrednienie daje realny pogląd bo każdy może sobie wyobrazić, że nawet niewielkie przesunięcia na pograniczu kwartałów powodują różnice i stąd aby wygładzić bierzemy dwa kwartały.
2. w oparciu o ostatni kwartał jest to o tyle zasadne, że z prognoz zarządu po odliczeniu dotychczasowych przychodów wychodzi, że przychód będzie zbliżony do III kwartału tym samym można domniemywać, że jest to baza.
Wersja pierwsza uśredniony wynik (z pamięci dokładne liczby trzeba sobie sprawdzić samemu u źródła w raportach kwartalnych)
(2.9 mln + 3.9 mln)/2= 3.4 mln średni kwartalnie*4= 13.6 mln (taki przychód z uśrednienia )
I teraz aby uzyskać przychód 13.6 mln NALEŻNOŚCI PRACUJĄCE musiałby stanowić (tylko) ok. 25 mln (sprawdzenie 25*55%)
Co to oznacza przy 38 mln należności z raportu? a no to, że jeszcze NIEPRACUJĄCYCH NALEŻNOŚCI jest 13 mln (no ale to wersja pesymistyczna)
Druga wersja (wersja bazowa) w oparciu o przychód za III kwartał i prognozę przychodu za kwartał IV (obliczona na podstawie informacji zarządu o przewidywanych przychodach rocznych minus przychody za trzy kwartały 2016) ok. 3.9 kwartalnie * 4 = 15.6 mln - w prognozie jest 13.6 ale z tendencją rosnącą i powtarzalnością w kwartale III i IV stąd według mnie najnowsze rekordy są najbardziej miarodajne.
I analogicznie aby uzyskać przychód (odsetkowy) w okolicy 15.6 mln trzeba mieć ok. 28 mln NALEŻNOŚCI PRACUJĄCYCH co oznacza, że do odpisania jest jeszcze ok. 10 mln należności niepracujących (potwierdza się to przy wyliczeniach drogą odpisów w oparciu o audyt)
Tym samym dziś można szacować, że Marka ma 25 mln (w wersji pesymistycznej) i 28 mln (wersji bazowej) NALEŻNOŚCI PRACUJĄCYCH
Przy okazji widać jak trudna była sytuacja jeszcze dwa lata temu bo ten stan był znacznie gorszy ( mimo spłat dużych zobowiązań bo zawsze tak jest, że w pierwszej fazie te zobowiązania są spłacane z najczystszej 'wody' NALEZNOŚCI PRACUJĄCYCH a na samym dnie osiada się 'szlam' i choć zobowiązania niższe to i tak trudniej z nich schodzić - tym samym chwalenie się tym wyczynem przez zarząd w poprzednich raportach było odbierane w najlepszym razem umiarkowanie)
25 mln lub 28 mln do raportowanych 38 mln może szokować (jedno jest pewne a mianowicie to, że nie pracuje całe 38 mln bo wtedy musielibyśmy mieć przychód znacznie pow. 20 mln)
No ale gdy zestawimy to z wcześniejszymi wpisami o zmianie struktury należności o ok. 0.8 mln na kwartał (uśrednionych bo idąc według nowszych rekordów te tempo jest już szybsze) ORAZ Z PLANOWANĄ EMISJĄ NA 3 MLN Pln już praktycznie jeden kwartał PRACUJĄCE NALEŻNOŚCI wzrosną w wersji pierwszej do 28.8 mln (25+3+0.8) a w wersji drugiej do 31.8 mln (28+3+0.9)
Dzięki czemu cały czas będziemy zwiększać przychód a że jesteśmy blisko rentowności to obecny moment jest kluczowy. (oczywiście musi być spełniony warunek, że nowe należności muszą być dobrej jakości)
I TAK Z KAŻDYM KWARTAŁEM z 28.8 możemy liczyć na 15,8 mln a z 31.8 mln możemy liczyć na 17,5 mln przychodów! w 2017 ( i to tylko przy założeniu stałej a jak widać tendencja jest rosnąca zarówno po stronie zmiany struktury należności jak też emisji obligacji (czyli realnie wlania nowych NALEŻNOŚCI PRACUJĄCYCH)
Jeżeli tempo zostanie zachowane (bez uwzględnienia emisji nowego długu) NALEŻNOŚCI PRACUJĄCE Z NALEŻNOŚCIAMI Z RAPORTU powinny się zejść w okolicy 30.2 mln (przy wersji pierwszej i tempie 40:60 patrz. wcześniejszy wpis) i 32 mln w wersji drugiej (jeżeli uplasują obligacja na 3 mln to odpowiednio o 3 mln więcej oczywiście przy odpowiednio większym zadłużeniu)
Przy 30.5 mln długu 25 mln NALEŻNOŚCI PRACUJĄCYCH lub w wersji drugiej 28 mln to może budzić szok ale najważniejsza jest tutaj tendencja (przy okazji znów potwierdza się teza, że warto było uwzględnić zmianę (poprawę koniunktury) i to jest ta część którą wykorzystałem a której według mnie nie uwzględnił sprzedający). Dodać należy, że w połączeniu z aktywami (lekko licząc 8 mln) i z należnościami windykowanymi przemnożonymi choćby przez 10% lekko licząc i tak mamy nadwyżkę od 5-8 mln! bo najważniejsze jest w tym to, że Marka wyrabia na koszty.
Na koniec chcę zaznaczyć, że są to wyłącznie wyliczenia na potrzeby własne i ew. forum i mogą nie mieć odniesienia (są to kwoty przybliżone nie uwzglęniające innych przychodów typu spływ należności windykowanych)