ZUS stwierdza tu: "W wyniku zgromadzonego materiału ustalono, iż w trakcie prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej zgłaszano w oddziale ZUS-u w latach 1999 - 2003 czasowe zaprzestanie prowadzonej działalności składając dokumenty ubezpieczeniowe ZUS ZWPA - wyrejestrowanie płatnika składek oraz ZUS ZWUA - wyrejestrowanie z ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego w następujących okresach...".
Gdzie tu jest błąd? Otóż w ww. przypadku, błędnie założono, że w latach 1999 – 2003, cały czas prowadzono działalność gospodarczą.
Zarzut powinien brzmieć:
"W wyniku zgromadzonego materiału ustalono, iż w okresie wpisu do ewidencji, w latach 1999 - 2003 [tu natomiast podstępnie zasugerowano, że chodzi o okres prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej] przedsiębiorca rozpoczynał i zaprzestawał prowadzenia działalności gospodarczej w następujących okresach […], składając dokumenty ubezpieczeniowe ZUS ZUA i ZUS ZFA, oraz ZUS ZWUA i ZUS ZWPA..."
W decyzji błędnie sugeruje się, że data wpisu do ewidencji jest datą rozpoczęcia działalności, a data wykreślenia z ewidencji – datą zaprzestania działalności.
Dajemy sobie wmówić, że wpis do ewidencji jest równoznaczny z prowadzeniem działalności gospodarczej i pozwalamy, aby ZUS stosował definicję działalności gospodarczej do okresu objętego tym wpisem.
Walter słusznie tu stwierdza, że nie powinniśmy używać sformułowania – „przerywałem prowadzenie działalności gospodarczej”. Mądrzej będzie chyba stwierdzić: "Ja nie przerywałem działalności, ja w okresie wpisu do ewidencji – rozpoczynałem prowadzenie jej i zaprzestawałem jej prowadzenia, informując o tym Oddział ZUS".
Zadaniem ZUS-u jest udowodnienie, że tak nie było, że w całym okresie wpisu do ewidencji, prowadzona była działalność gospodarcza. Jako kryterium oceny ZUS powinien przyjąć definicję działalności gospodarczej, a nie czyjeś widzimisię, gdyż tak to wynika z treści ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
W art. 8. tej ustawy [Definicje], napisano:
6. Za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się:
1) osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, (a nie na podstawie czyjegoś widzimisię).