• Re: Dziękuje za życzenia :-) Autor: ~obserwator [81.219.20.*]
    Dziękuję za odpowiedź, ja też zaksięgowałem ale tylko połowę, reszta jutro z zyskiem lub minimalną stratą.
    Podejrzewam, że w nocy w końcu chiny zjadą bardziej, bo dziś to wyciągnięcie na plus o 8 było w słabym stylu, jutro raczej luka w dół po tym co na samej miedzi, nie mówiąc o reszcie.. Chyba będę z Wami częściej więc wymyślę sobie nick i się później przedstawię. Do jutra!
  • Re: Dziękuje za życzenia :-) Autor: ~troche [83.30.204.*]
    ale na fw20 chyba nic nie bede otwieral bo o ile wczesniej czulem rynek tak teraz juz nie poczekam chyba na nowe serie bo skoro dzis sie balem po 1895 nawet 10 krotkich otworzyc to znaczy ze juz ze mna zle
  • Re: Ostry.... fajnie mi wyszedl HG.F ;) Btw gdzie oskalpowani x10? Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Ehhh.... same chiny i inne fundamenty a trend wzrostowy zasuwa, aaa to dlatego rogalski z bosia tak ciulato kreski stawia, no przecież nie może dać zarobić leszczom jak największe pozycje ma boś.

I oczywiscie najlepsze życzenia dla Pani Zofii, oby dali zarobić i zeszli do 70, Pozdrawiam.
  • Re: Ostry.... fajnie mi wyszedl HG.F Autor: ~taktowidze [83.30.204.*]
    no idzie wzrostowy i dojdzie do tych 1940 ale tu szarpie po 60-80 punktow w kazda strone, teraz pewnie zjazd do 1860 (obstawiam nawet zejscie do 1850) i dalej w gore pewnie w czwartek ale niestety po tym zaliczeniu powiedzmy 1940 mam wrazenie ze idziemy na 1700 znowu, nastepnie na 2100 i otchlan od drugiej polowy roku
  • Re: Ostry.... fajnie mi wyszedl HG.F Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.207.*]
    Fido i ja jesteśmy gotowi na potrawkę z byczka... :-)link
  • Powrót do .. przyszłosci .. ??! Autor: zosia3005 [78.10.150.*]
    Fajny piesio .... słodziak :-))
    Futurystyczny .. zdjęcie z 20 czerwca 2017 .. no , no ....
  • Re: Powrót do .. przyszłosci .. ??! Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.207.*]
    ten słodziak nawet 3 Husky 4x większe od niego potrafi zaatakować :-)
  • Re: Fido i ja jesteśmy gotowi na potrawkę z byczka... w czerwcu 2017!!! Autor: ~młody_Stańczyk [79.186.58.*]
    Biedny piesek i właściciel - nie doczekają.
  • Re: Ostry.... fajnie mi wyszedl HG.F Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Co by nie bylo końcowy wolumen na orlenie nie pozostawia watpliwosci, cos się wydarzy niemalego, patrząc na wysyp wiadomosci zwlaszcza tych o spadku kredytowania w chinach i predkosc korekty daje to fale pochyloną do przodu, a sam wig20 ojjjj daleko ma do bandy aby wiescic potrafki z byka.. BTW miedż dzisiaj ma już ciutkę wyzej bandę niż 219.... nie kreśliłem ale chyba już na niej są. kolejny powód że potrawka z byka nie pyknie, to taki że poprzednie fale pierwszą mikro mialy w zakresie 70-80, ta ma ledwo 100 i wpisuje się w schemat celowania w okolice 2040-2070. Tam będę celował w większe ES.
  • sakitoru Autor: artimar [83.30.163.*]
    a co masz sakitoru na myśli, pisząc o PKN? Z tego co pamiętam masz longi z poziomu 64,30 ale wcześniej brane zanim spadło do 61. Co twoim zdaniem ma się wydarzyć na tej spółce?
  • Re: Za to S&P daje falę pochyloną w dół i zapewne 2040 nie przekroczy. Autor: ~młody_Stańczyk [79.186.58.*]
    do czerwca 2017 r.

• No USA przycisnelo... Autor: ~JJ [178.36.162.*]
    Przyznam, ze jestem zaskoczony reakcja Amerykanow. I to zarówno do 17.00, ale tym bardziej po zamknieciu sesji europejskiej - ilez to razy Amerykanie odbijali po dużych spadkach w drugiej części sesji i robili w balona Europe. Ale dziś nie - niestety.

Mnie dziś trochę przewiozło po południu, nie za mocno na szczescie, ale niestety DT tak ma, chwila nieuwagi :) Ustawialem się kilkoma kontraktami na jednak odwazniejsza probe ataku na 1900, ale Chinczyk poplynal...

Troche naiwnie dalem się podpuscic w scenariusz zamykania serii H gora 1900+ w krótkim terminie i wydawalo się ze to dziś. Zobaczymy jeszcze jak Azja, ale cos czuje, ze mielismy dwie dobre okazje na atak na 1900 i obie zostały pokpione (wczoraj i dziś). Zaczalem na szczęście na kolejnej serii budowac pozycje krotka, zobaczymy jak to pojdzie, jutro jest szansa na luke dolem - jej ewentualne domkniecie lub rozbudowanie pewnie sporo powie o intencjach dużych graczy.

Dzisiaj to miałem takie wrazenie trochę, ze to jeden gracz atakowal na BUY i nie odpuszczal, ale w końcu został zasypany - ze względu na godziny wydaje się, ze Angol albo Niemiec :)

Druga rzecz, która mi się rzucila w oczy to chyba już powolne rolowanie serii H - na fixingu ktoś zamknal 700 pozycji L (a druga strona skwapliwie je wziela co by utrzymać kurs). Również interesujące było pozostanie 400 kontraktow na kupnie w ramach dogrywki. Mam wrazenie, ze te ruchy LOP przed samym rolowaniem mogą mylic i sila rzeczy nie odzwierciedlają planow dużych graczy czy sentymentu, a wchodzi w gre cashowanie się na pozycjach.

• Re: No USA przycisnelo... Autor: ~młody [37.47.0.*]
    "Druga rzecz, która mi się rzucila w oczy to chyba już powolne rolowanie serii H..."

Bredzisz bez sensu, w czasie całej wczorajszej sesji na serii M16 przybyło tylko 27 nowych pozycji, a LOP po zakończeniu dogrywki wynosi 953 pozycje.

"- na fixingu ktoś zamknal 700 pozycji L (a druga strona skwapliwie je wziela co by utrzymać kurs)."

Następna nieprawdziwa informacja, na zamknięciu pakiet 794 kontraktów obniżył kurs o 5 punktów ( z 1876 na 1871 ) a po zakończeniu dogrywki LOP spadła łącznie o 740 pozycji.
  • Re: No USA przycisnelo... Autor: ~er [88.199.10.*]
    podbitka Dax-a przed czwartkową decyzją banków.....najbliższy przystanek 9300 pkt.
  • Re: No USA przycisnelo... Autor: ~spokojnie [37.252.231.*]
    tez mam takie wrazenie, tak samo jak rosnaca ropa i miedz bo tylko tym trzymaja rynki w europie

zacznie sie od surowcow to rozpoczenie sie lawina
  • Re: No USA przycisnelo... Autor: ~JJ [178.36.162.*]
    Może wyraziłem się nieprecyzyjnie - ale do bredzenia to daleko.

"Rolowanie" w sensie, ze ktoś już zamyka pozycje H w większej ilości, to nie znaczy, ze otwiera się na M. Skrot myslowy.

Co do dogrywki, to LOP spadl o 700 pozycji, owszem, ale pod koniec fixingu ktoś wystawil ponad 600 kontraktow (nie licze dokładnie, bo nie w tym rzecz) na sprzedaż i na serii H na pewno to nie były otwierane nowe pozycje.

Sila rzeczy, jeżeli LOP spada o 700 pozycji, to netto zamykaly się i S i L po 350 pozycji równo - inaczej LOP nie spadnie. Zatem skoro ktoś z jednej strony rzucil na sprzedaży na fixingu ponad 600 kontraktow (lacznie dobilo bodajże do 824 na sprzedaży) i zamknelo się 700 pozycji (a później na kupnie zostało już w dogrywce prawie 400 kontraktow) to znaczy ze ktoś zamykal pozycje na L i ktoś wykorzystal z okazji i pozamykal tez pozycje na S.

Co ma sens w sumie - ruch od 1740 (przynajmniej na tej serii) się wyczerpuje, natomiast shorty które były brane wcześniej również pozamykano przy niewielkim dość spadku ceny. To by wskazywalo na obawy graczy z S na serii H, ze nie będzie głębszym spadkow w kierunku 1800.
  • Re: No USA przycisnelo... Autor: mielonka [77.65.20.*]
    na Boga - zmniejszenie LOP o 700 oznacza zamknięcie 700 S i 700 L, to jest oczywiste!
  • Re: No USA przycisnelo... Autor: ~młody [37.47.6.*]
    Dnia 2016-03-09 o godz. 11:22 ~JJ napisał(a):
    "Sila rzeczy, jeżeli LOP spada o 700 pozycji, to netto zamykaly się i S i L po 350 pozycji równo ..."

Po tym stwierdzeniu reszty już nie trzeba komentować.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: kplaja [159.205.158.*]
    Wprawieni w bojach kontraktowych koleżanki i koledzy,
    Jak generalnie oceniacie zachowanie się kursu kontraktów, przed rozliczeniem?
    Na co należy się przygotować, jaką obserwujecie tendencję?
    Zastanawiam, się czy poczekać do przyszłego tygodnia i spodziewać się dodatkowej adrenaliny, czy bezpiecznie zamykać pozycje i odnawiać nową serię?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~zobaczymy [37.252.231.*]
    dobra obserwujac rynek kierunek na dzien dzisiejszy znam tylko czy to bedzie wiecej jak - 1 ? do 1850 ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    JJ poczytaj jak działają kontrakty, bo to co żeś napisał tu, to aż mnie zmusiło do napisania posta:
    "Sila rzeczy, jeżeli LOP spada o 700 pozycji, to netto zamykaly się i S i L po 350 pozycji równo"

Ludzie kochani, jak można pisać o kontraktach jak się wygaduje takie bzdety?!

kplaja jak masz zysk, to ja bym realizował. Jak masz mocny zadek to sobie zostaw do rozliczenia :D

Nie wiem czy dobrze widzę, ale pojawiają się u nas koszyki zleceń, które nie kupują akcji, tylko ustawiają na kupno akcje po maksymalnej w danej chwili ofercie kupna, a druga strona co jakiś czas robi koszyk sprzedaży.
    O co w tym chodzi?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~standardowo [37.252.231.*]
    standardowa zagrywka tego co ustawia rynek juz od 2 tygodni
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: zosia3005 [164.4.17.*]
    Najkrócej rzecz ujmując chodzi o to ..
    aby ... zrobić nam "wodę z mózgu"

Oczywiście granie w przyszłym tygodniu serdecznie odradzam .
    Muszą się zrolować w warunkach dużej niepewności 
    ze względu na posiedzenie FED .
    W praktyce - prawdopodobnie ... staną w miejscu i w przedziale kilku punktów 
    będą tkwić godzinami i przerzucać paczki po 200 , 300 , 500 szt na nową serię ..
    .. do skutku ... szkoda czasu na takie widowisko.
    To moje zdanie , nigdy nie gram przed rozliczeniem
    ale .. co kto lubi :-)
    Pozdrawiam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.207.*]
    tutaj masz linka Emerycie...
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sprawa-OFE-popsula-wizerunek-GPW-Jak-go-odbudowac-7336176.html?utm_source=freshmail&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20Bankier.pl%209.03.2016

w końcu zauważyli ,że OFE coś popsuło....nawet ładnie to opisała:
    To, jak sprawić, aby giełda spełniała pokładane w niej oczekiwania i dalej się rozwijała, pod lupę wzięła prezes Zaleska. Według niej strategia dla GPW powinna opierać się na trzech filarach:
    1. Przyciągnięciu nowych emitentów i inwestorów, bez których rynek istnieć nie może;
    2. Dostrzeżeniu roli inwestorów indywidualnych, zwłaszcza w kontekście długoterminowych inwestycji;
    3.Przejrzystości i zaufaniu do rynku.
    ...ciekawe kiedy zauważą kto popsuł to zaufanie , przejrzystość i wykosił małych inwestorów....
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.7.207.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.207.*]
    mam teraz trochę biegania po urzędach itp. więc nie śledzę notowań blisko , ale chyba raczej będzie jeszcze to jedno podbicie do góry , zanim zrobią większą korektę pozdrawiam, bolec
  • tutaj link do kwiatka Zosinego Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.207.*]
    http://i.imgur.com/rn8f9Hh.jpg...coś moderator chyba nie lubi kwiatów, albo w Dniu Kobiet coś nie "zaskoczyło " ...hmm ?
  • Re: tutaj link do kwiatka Zosinego Autor: zosia3005 [164.4.17.*]
    Bolec , dziękuje , piękny kwiatek :-)
    Jeszcze co do słodkiego pieseczka ...
    .. wierzę , że to pies bojowy .. pewnie kąsa i głośno szczeka
    wynika to z .. mikrej postury .. wiadomo ... 
    te najmniejsze odmiany tak mają .. ratlerki , yorki .. 
    ...... i inne .. :-)))
  • Re: tutaj link do kwiatka Zosinego Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.243.*]
    to za mało powiedziane ,że "słodziak" , to pies bojowy ... to pies szturmowy a'la kamikadze - nikogo i niczego się nie boi..on nie pyta jak liczny jest przeciwnik , tylko gdzie jest ... i nie pyta czy ma zaatakować , tylko czy ma zagryźć ... :-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~jason [178.219.132.*]
    miarą rzeczywistych intencji Zaleskiej będzie utrzymanie bądż likwidacja fixingu. To grzech pierworodny gpw
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: mielonka [77.65.20.*]
    ja wam zlikwiduje fiksingi, kurczę blade, moja ulubiona część sesji... Co wam szkodzi?
    po ilości plusów widzę, że chyba mnie nie zrozumieliście... Tym razem nie żartuję, ja na prawdę lubię fixingi, nie raz uratowały mi tyłek i są moim zdaniem prawdziwym zdaniem wyznacznikiem siły papiura, na którym się siedzi... Na wielu papierach o mniejszej płynności w ogóle olewam przebieg sesji i patrze tylko co się działo na końcówce.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: kplaja [159.205.158.*]
    Dzięki za opinie,
    Zadek już i tak mocno poobijany, więc może poczekam.
    Siedzę trochę na S JSW i tu mnie najbardziej straszna huśtawka.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~arni [103.10.197.*]
    Dokad zaprowadza wzrosty na wig20? Analityk ktory uwazal iz przy granicy 1700 punktow nastapi wzrost, ponownie analizuje technicznie wig20

Polecam- https://gieldowimilionerzy.wordpress.com/2016/03/09/dokad-zaprowadza-wzrosty-na-wig20/

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~misio [92.73.108.*]
    ta analiza wig20 taka troche aby bylo, nic szczegolnego... mnie natomiast bardziej zacascynowalo to, iz radzil kupowac kghm kiedy wszyscy widzieli spadki przy okolo 60, i ta sprawa z Vividem.. w piatek radzil kupowac, a wczoraj zrobil 7%, przedwczoraj 10%.. ma facet nosa.. jutro ma niby jakas kolejna spoleczke przeanalizowac, ciekawy jestem co to, bo ostatnio z 200 spolek analizowalem na szybko i nic konkretnego nie znalazlem, a moze wy cos polecacie? macie cos na oku?
    przeanalizuj na spokojnie, na pewno coś się trafi :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]
    Kilka S po 1864 na FW20M16.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Aleksandra [89.66.110.*]
    Kilka kolejnych S po 1868 na FW20M16.
    Kilka kolejnych S po 1870 na FW20M16.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Aleksandra może przelej mi ten jeden depozyt który musisz dać by otworzyć jeden kontrakt na FW20? Mniej stracisz, a ja będę mógł zajmować większe pozycje, hehe.
    Czytałaś o takim uśrednianiu w przeciwną stronę do swojej pozycji?

Poza tym patrzysz na wykres 15min, 1h? To jest złe miejsce na otwarcie krótkoterminowego S, bo właśnie zaczął się jakiś wzrostowy impuls.

PORA NA CUDOFIXING!
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Aleksandra [31.61.136.*]
    Te wpisy zamieściłam w celach niejako edykacyjnych. Jestem na kontraktach początkująca i postanowiłam opisać to co zrobiłam. Zaraz to opiszę i wrzucę. Mam nadzieje, że ktoś coś mi podpowie w tematyce rolowania .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Aleksandra [31.61.136.*]
    Witam. Jakiś czas temu na wątku „.. tydzień jedenasty” zadałam pytanie dotyczące waszych doświadczeń (sposobów) w tematyce rolowania kontraktów. Bardzo mnie to ciekawiło jak to robicie od strony praktycznej i na co należy zwrócić uwagę. Ewentualnie liczyłam na jakąś podpowiedź w niniejszym temacie w podstacji jakiegoś linku, gdzie może ktoś już coś takiego fajnie wytłumaczył. Temat jak dla mnie ważny gdyż za spekulację na kontraktach wzięłam się całkiem niedawno i totalnie nie mam doświadczenia w tym całym rolowaniu a wcześniej zajęłam pozycje krótkie na serii H i jakoś mi się widzi, że jeśli chodzi o serie H to może się nie koniecznie chcieć zamknąć przy poziomach, które by mnie zadowoliły, dlatego też być może zostanę z moimi krótkimi pozycjami trochę dłużej. Jakkolwiek niestety chyba się nie wstrzeliłam dobrze z moim pytaniem, chyba niezbyt był to dobry momencie gdyż był to weekend i koniec wątku i pewnie nikt do takich tam nie miał głowy. Podsumowując -  niestety nikt nic nie odpowiedział konkretnego w temacie. Tak, więc obmyśliłam plan samodzielnie i akcje rolowania przeprowadziłam (tak jak umiałam). Teraz krótko przedstawię swoją strategię i jej wykonanie. Jeżeli do tego, co zrobiłam macie jakieś konstruktywne uwagi lub podpowiedzi na przyszłość to będzie miło poczytać. Krytykę również przyjmuje z pokorą o ile jest merytoryczna i nie jednozdaniowa. A teraz fakty. ZAŁOŻENIA: 1. Muszę podczas jednej sesji nabyć na serii H tyle L co na serii M nabędę S (bałam się to robić na dwóch różnych sesjach, gdyż oceniam iż jesteśmy w takim momencie, że zmiana indeksu w ciągu jednej sesii na południe może osiągnąć nawet około 4%). 2. Po przeanalizowaniu odchyleń punktowych pomiędzy seriami H i M stwierdziłam, że maks to 20 pkt. , minimum to 5 pkt. zaś średnia to około 10 pkt. Dlatego postanowiłam wybrać sesję, która raczej będzie spokojna zaś cena kontraktów będzie się wahać w granicach 40 pkt. 3. Fajnie by było aby się udało na dwóch seriach kupić za tyle samo za ile się sprzeda, co niby przy 40 pkt. różnicy, ugrać 10 pkt. nie powinno być takie trudne (jakkolwiek złapać sam szczyt oraz sam dół to chyba trzeba być wróżką). 4. Jako, że jestem nastawiona niedźwiedzio to rozsądnie by było zacząć od S a zakończyć na L – nie na odwrót. WYKONANIE: Po wczorajszej sesji odniosłam wrażenie, że do zadania powinnam zasiąść właśnie dziś (przebieg sesji na HSI oraz NIKKEI225 jedynie utwierdził mnie w tym przekonaniu). Tak wiec bacznie obserwowałam dzisiejsze notowania. Głównie DAX i oczywiście WIG20. Po pranych działaniach na Seri M wiedziałam, że poziom 1866 na S to całkiem dobry wynik (jakkolwiek nie udało się dokonać tego do południa, gdyż liczyłam jeszcze na wyższe poziomy przed godziną 12). Tak wiec uznałam, że druga szansa będzie około godziny 15, czyli przed rozpoczęciem notowań SP500.  Rzeczywiście o tej porze indeks zmierzał w moim kierunku jednak przy poziomie 1866, DAX zaczął jechać w dół więc złapałam S po 1864 (seria M) po czym nagle nastąpił skok w górę i dobrałam kolejne  S po 1868. Jakież to było moje zadowolenie gdy zgodnie z oczekiwaniami wykres zaczął spadać. Już się nastawiłam na pierwsze L w okolicach 1868 (chyba brakowało 3 pkt.)  gdy nagle indeks zrobił zwrot ponownie do góry. Wtedy dokupiłam po 1870 i nastąpił koniec sesji. PODSUMOWANIE: Nie udało mi się wykonać planu, gdyż w portfelu zostałam z dodatkowymi S, może to i nie dramat, ale jednak plan był inny miałam rolować a nie dokupować. Kilka minut (może sekund po mojej akcji) SP500 dał 3 ładne świece, które widzę, że zostały zebrane. No cóż teraz to tylko mogę juro przed rozpoczęciem sesji spojrzeć co zrobił SP500, HSI i NIKKEI225 i na tej podstawie wykonać lub nie wykonać jakieś kolejne ruchy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~JJ [178.36.162.*]
    Jestes na swietnej drodze Aleksandro... aby wyzerować depozyt jeszcze na serii H :)

A dlaczego, to się szybko przekonasz sama... Twoja strategia, hmm, jakby to powiedzieć jest nieco nierealna do wykonania - jak Cie przewiezie rynek jednego dnia 80 punktów a drugiego się otworzy kolejne 25 wyżej na stracie, to raczej będzie kleks niż strategia :)

Plus już jutro niewykluczone, ze na "dzień dobry" możesz być sporo w plecy, bo (i) uśredniasz za często, (ii) luki na otwarciach na WIG20 potrafią być po 25-30 punktów, a w skrajnych przypadkach nawet i 50 punktów (rzadkość), zatem sama sobie odpowiedz czy jesteś gotowa na takie granie Day Trading.

Dzisiejsze popołudniowe "zaskoczenie" o którym piszesz może być nagminne. Jak masz budżet do "przepalenia gotówki" to smialo, ale nie wroze tej strategii sukcesu. Wartosc oczekiwana z portfela w długim terminie: -80% :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Aleksandra [84.10.235.*]
    Być może rzeczywiście moja stategia jest kiepska, ale ja zakładam tak. Kupuj jeden kontrakt z serii M za 1870pkt. na S. Zamykam oczy i otwieram w czerwcu. Czy w twojej ocenie w czerwcu będzie powyżej czy poniżej 1870 pkt? Być może tak się nie powinno grać na kotraktach, być może przyjmuje błędne nawyki z rynku akcji. Kup tanio i trzymaj do momentu jak będzie drogo. No w tym przypadku to akurat na odwrót.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~kiks [31.61.141.*]
    @Aleksandro, bardzo wszystko komplikujesz. Nie łatwiej przyjąć prostą zasadę - rolowanie na fiksie sesji, na której LOP nowej serii przekracza LOP na serii wygasającej? PKC na zamknięcie wszystkich pozycji + otwarcie tylu samych na nowej. Metoda prosta i często stosowana.

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Aleksandra [84.10.235.*]
    Dziękuję za sensowną i merytoryczną odpowiedź. Czasem chyba tak jest że dla jednych coś jest tak jasne i oczywiste, że nie wiedzą, że inni mogą tego jeszcze nie wiedzieć.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.243.*]
    Misio - ładuj Cash Flow "po korek" pod naprawę GPW przez Panią Zalewską... :-)
  • BOLEC : Koalicja dla dobra rynku - odpowiadam Autor: emeryt_giełdowy [83.11.85.*]
    Kto popsuł zaufanie , przejrzystość i wykosił małych inwestorów....
    Dnia 2016-03-09 o godz. 12:35 bolec-bolcowaty-turboleszcz napisał(a):
    > tutaj masz linka Emerycie...
    > https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sprawa-OFE-popsula-wizerunek-GPW-Jak-go-odbudowac-7336176.html?utm_source=freshmail&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20Bankier.pl%209.03.2016

> w końcu zauważyli ,że OFE coś popsuło....nawet ładnie to opisała:
    > To, jak sprawić, aby giełda spełniała pokładane w niej oczekiwania i dalej się rozwijała, pod lupę wzięła prezes Zaleska. Według niej strategia dla GPW powinna opierać się na trzech filarach:
    > Przyciągnięciu nowych emitentów i inwestorów, bez których rynek istnieć nie może;
    > Dostrzeżeniu roli inwestorów indywidualnych, zwłaszcza w kontekście długoterminowych inwestycji;
    > 3.Przejrzystości i zaufaniu do rynku.
    > ...ciekawe kiedy zauważą kto popsuł to zaufanie , przejrzystość i wykosił małych inwestorów....

Czytałem ten artykuł i komentarze do niego i inne, miedzy innymi ten
    https://www.bankier.pl/forum/temat_tak-zwiekszaja-zaufanie-inwestorow-do-polskiego-rynku-kapitalowego,19942409.html
    To nie sprawa OFE popsuła wizerunek GPW. OFE były i są tylko oliwą dolaną do ognia.
    GPW została zepsuta przez cały ciąg działań osób i instytucji  świadomie lub nieświadomie wpływających na kształt rozwiązań prawnych w celu uzyskania określonych korzyści ekonomicznych. Ten proces demontażu GPW trwał przez 25 lat i trwa do chwili obecnej.

Pamiętasz swój post …. załączony rysunek i mój komentarz do niego
    https://www.bankier.pl/forum/temat_zosia3005-po-60-nie-mam-takiego-poczucia-humoru-jak-bolec,19756903.html

Jak myślisz dlaczego wieloletni praktyk i osoba która objęła patronatem konferencję, pominął w „Planie na rzecz odpowiedzialnego rozwoju Polski” rynek kapitałowy i GPW.  
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Bez-gieldy-nie-ma-planu-Morawieckiego-7336009.html

Myślisz, że  V-ce Premier Morawiecki, nie wie - parafrazując słowa Prezydenta RP - jak się doi Polaków na giełdzie. Toż to BZWBK i jeden z podległych podmiotów OFE AVIVA pod jego nadzorem robiły to przez cały okres, gdy był Prezesem BZWBK i nadal robią to dalej. 
    Myślisz, że V-ce Premier Morawiecki, nie wie jaka jest funkcja i rolaGPW i szerzej rynku kapitałowego w rozwoju kraju.
    Wie doskonale, a pomimo tego w ramach DOBREJ ZMIANY milczy przy prezentowaniu programu gospodarczego, werbalnego uszczelniania systemu podatkowego oraz nawoływania do oszczędzania i inwestowania przez IKE i IKZE na temat skutków podatkowych ulg podatkowych dla osób prawnych zakładanych przez inwestorów większościowych, stosowania art. 362 KSH (dobrowolny i przymusowy skup akcji) oraz eliminacji art. 585 KSH, tworzenia FIZ-ów, skutków konstrukcji podatku belki (inżynierii finansowej) itd., itp.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_old123-zalatw-nam-u-min-finansow-2-letnie-zwolnienie-z-placenia,19620357.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_kurdefw20-rozliczanie-strat-z-5-lat-jest-zle-dla-indywidualnych,18671033.html

OFE to jest jeden z elementów szerszej układanki, która doprowadziła do efektu w postaci utraty zaufania do rynku finansowego uczestników OFE oraz setki tysięcy inwestorów indywidulanych (ilu członków OFE pozostanie po 30 lipca br.???).
    Elementami tej układanki było przyjęcie założenia, że:
    - prywatne środki są środkami publicznymi przekazywanymi w zarządzanie osobom prawnym OFE,
    - OFE nie ponosiły odpowiedzialności materialnej i karnych za skutki swojej działalności,
    - pobierały prowizje od uczestników OFE, a nie były rozliczane z zysków, itd. itp.
    - pieniądze uczestników OFE posłużyły do szybkiej prywatyzacji majątku narodowego (sprywatyzowano zyski i znacjonalizowano straty – patrz dług publiczny).
    https://www.bankier.pl/forum/temat_nie-boj-sie-odzywac-skomentuj-konsekwencje-takiej-tezy,19358963.html

Innymi elementami są obecnie obowiązujące przepisy dot. obrotu instrumentami finansowymi, kontroli i nadzoru funkcjonowania rynku, sposób działania KNF, cały system wymiaru sprawiedliwości w zakresie obrotu gospodarczego.   

Pani Prezes GPW Prof. M.Zaleska jest zapewne wybitnym ekonomistom, ale to my – inwestorzy indywidualni jesteśmy praktykami i własnymi kapitałami ryzykujemy inwestując na GPW. Nie sądzę, aby Pani Profesor praktycznie doświadczyła (inwestowała) i wiedziała to co my wiemy na temat funkcjonowania rynku finansowego.
    25 lat funkcjonowania GPW to była praktyczna lekcja ekonomii. To my oglądamy jak spółki publiczne, które mogą tracić po 40-90% tylko dlatego, że na rynku występują podmioty równe i równiejsze w dostępie do informacji korzystające z nierównego traktowania uczestników rynku finansowego.  
  • Re: BOLEC : Koalicja dla dobra rynku - odpowiadam Autor: ~wiadome [37.252.231.*]
    rozumiem, ze wiekszosc rynku liczy znow na "buke" w dniu jutrzejszym

podobno nic 2 razy sie nie zdarza, czyli jutro buka powinna ruszyc w druga strone i wskazac kierunek przed rozliczeniem

czy tak bedzie ? kto to wie

ladnie podbili kghmem ale tak jakby niesmialo

i miedz zaraz po zakonczeniu wali w dol, ktos powie, ze nie ma naczynek powiazanych na rynkach, dziwnym trafem wszystko spada po zakonczeniu sesji w europie

przypadek :-)
  • Artimar..... w dobrym trendzie wzrostowym buka chodzi wielokrotnie po 3. Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Mam wrażenie że jest tu sporo osób co nie odpala innego wykresu niż 5 lub 15min, radziłbym to zrobić, to daje tak zwane "tło" używając terminologii M. Siudka. Wtedy można inaczej spojrzeć na wzrosty o 250pkt od dołka.

A teraz do Artimar'a ;), ze względu na takie prowokacje jak Aleksandra naprawdę niechce mi się już tu zaglądać dlatego rzadzziej pisze i raczej w nocy ;) uważam że ktoś rozpoczął tym wolumenem proces, dzisiejsze zachowanie wigu20 i jego korekty która tak jak się spodziewalem nie przekroczyła 30pkt wskazuje że trend wzrostowy się utrzyma, czyli wolumen na orlenie raczej rozpocząl proces L niskie obroty w ciągu dnia... o 14 jak patrzylem bylo ledwo 200baniek na wig20 wskazuje że jest formowana pozycja (długa), jeśli cokolwiek mialo by się spieprzyć to najdalej jutro się rozjaśni, bo niedługo od wolumenu otwarcia rozpoczyna się ruch. A ta szpila na orlenie to kwiatek gruby, raz na miesiąc lub rzadziej. Zarówno orlen jak i wig20 wykonaly czysto matematyczne posunięcia na 3 stąd raczej o L na pkn się nie martwie... sam zwrociles uwagę że i 61 zajrzało mi w oczy, gdybym nie domyślał się co grają dawno bym popuscil. Spojrz na HG.F.... pomyliłem się co do formy korekty, była gwałtowna, ale poziomy podawałem 2 albo 3 dni temu, 222 oraz 219 o ile dobrze pamiętam, przy czym sklaniałem się do 219, ze względu na to że banda oczywiscie jest wzrostowa po 2 dniach oparli się na 220 z groszem... czyli niższa banda. Matematyka nie kłamie to przedmiot ścisły, fundamenty i informacja to jakaś humanistyczna beletrystyka. okej okej wyższa mata zahacza o filozofię :).

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.