• Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~baza [95.215.232.*]
    Dnia 2018-03-12 o godz. 15:13 ~wierzyciel napisał(a):
    > Jasne, teraz to jelenie mają solidarnie ponosić konsekwencje nierozważnej polityki weryfikacyjnej. Tyle tylko, że ktosie odpowiednio kasowali za szkodliwe działania. Niech teraz złożą się na dokapitalizowanie. Ile razy można się skeszować na takim procederze? Niezła filozofia: celowo doprowadzić do kryzysu, samemu się przy tym nachapać, a później szantażować i straszyć marnym odzyskiem z likwidacji. Przydałby się większy dramatyzm.

Wierzyciel o tym właśnie piszę. I takie będę chciał złożyć propozycje by głównie udziałowcy wzięli na siebie również odpowiedzialność, bo jakby nie patrzeć mają pełnię władzy w spółce a co za tym idzie decyzyjność, nadzór itd. Co więcej Kowalczyk wręcz był uwiarygodnieniem rynkowym biznesu w tym poręczenia w instytucjach finansowych.Jednak za każdym razem w takiej sytuacji przeważnie jest tak, że musi to wypływać w efekcie kalkulacji a nie z przymusu (bo przymusić nie da się nikogo gdy będzie to nieopłacalne). Stąd poczekajmy na ukształtowanie się należności w połowie maja.

I ze swej strony mimo wszystko widzę margines i furtkę którą jest kalkulacja odzyskanie włożonych pieniędzy w połączeniu z oceną należności, koniunkturą i redukcją (która i tak nastąpi przy rozwiązaniach alternatywnych)
    Pamiętaj, że jako obligatariusz teoretycznie powinieneś opierać się na bezpiecznikach takich jak nadzorca, biegły, kurator.
    Spółki w restrukturyzacji mają to do siebie, że wierzyciele powinni być chronienie przez wymienione podmioty.

• Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~zxc [87.207.165.*]
    Dnia 2018-03-12 o godz. 15:13 ~wierzyciel napisał(a):
    > Jasne, teraz to jelenie mają solidarnie ponosić konsekwencje nierozważnej polityki weryfikacyjnej. Tyle tylko, że ktosie odpowiednio kasowali za szkodliwe działania. Niech teraz złożą się na dokapitalizowanie. Ile razy można się skeszować na takim procederze? Niezła filozofia: celowo doprowadzić do kryzysu, samemu się przy tym nachapać, a później szantażować i straszyć marnym odzyskiem z likwidacji. Przydałby się większy dramatyzm.

Cieszy mnie, że wreszcie dostrzegacie na czym to polega.
    Straszyć aby ludzie zrezygnowali z wierzytelności.
    My jednak możemy poczekać jeszcze te 2 - 3 lata i tak termin jest do 25 roku.
    Co za różnica :)
    Oddacie co do grosza albo będzie upadłość :)

• Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~baza [94.254.241.*]
    Brzmi jak po mnie tylko śmierć. Zxc, będzie pilnował syndyka a dziś nawet nie zapoznał się ze sprawozdaniem nadzorcy. Na szczęście duzi wierzyciele kalkulują mniej emocjonalnie. I widzą, że trzeba zwiększyć nadzòr i szukać najkorzystniejszych rozwiązań a nie takich, ktòre dają maks. 30 procent a najczęściej zero. I tak mamy tutaj ten komfort, że marka ma zysk na sprzedaży i wyrabia na koszty, bo dzięki temu mamy czas na spisanie i wyprowadzenie należności w przeciwności do wielu przypadkòw gdzie nie ma nawet PLN na proces.
    W razie upadłości i tak wszyscy dostaną proporcjonalnie tyle ile zostało.
    Więc po co redukcja zadłużenia?
    Po to aby właściciele (udziałowcy) się wzbogacili kosztem wierzycieli?

Chyba, że udziałowcy chcą ratować firmę i zrzekną się swoich długów.
    Jak uratują firmę za 10 - 20 lat i tak odzyskają kasę z zysków firmy.
    Minus koszt ściągnięcia,, ktòry przy zaniechaniu podstawowej działalności będzie znaczący . Często bywa wyższy niż wpływy. Nie oznacza to, że trzeba na wszystko się godzić wręcz odwrotnie trzeba stawiać warunki i zwiększyć nadzòr.
    O tak tak.
    Dzisiaj to jest firma do uratowania i ma masę pieniędzy.
    Ale gdyby dzisiaj wnioskować o upadłość to się okaże że nic nie ma - zero.

Czytaj raporty finansowe - ta firma dzisiaj nic nie ma.
    Pieniądze którymi obraca nie należą do niej.
    Kapitał własny to -1,6 mln zł
    Pensje są wypłacane z majątku obligatariuszy.

Tak jest, bo dziś marka generuje przychòd i zysk na sprzedaży z podstawowej działalności i on wystarcza na koszty ale braknie na spłatę rat układowych. Przy zaprzestaniu działalności koszty byłyby kryte z aktywòw czyli należności.
    To była kpina i sarkazm z mojej strony.

Wszyscy tak straszą.
    W razie upadłości jest jeden pewnik.
    Wierzyciele odzyskują to co zostało
    Udziałowcy tracą swój kapitał.

Więc jeżeli firma będzie mieć dalej straty lepszym rozwiązaniem jest upadłość dzisiaj niż za 5 lat.

Nie przy tym profilu działalności. Nawet w ostatnim roku nie odzyskał byś nawet jednego pln a koszty byłyby kryte z należności. Nikt nie ściągnie ci należności za darmo o braku motywacji nie wspominając. Jaką miałbyś motywację gdybyś widział, że za kilka miesięcy i tak idziesz na bruk? Ganiałbyś ludzi by spłacali? Po co miałby ktoś biegać by ściągnąć tobie pieniądze? Aby zmotywować trzeba perspektyw i płacy.
  • Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~dociekliwy [194.181.85.*]
    Czy wierszówka na dziś już rozpisana?

Najbardziej ciekawi mnie: KIM SĄ OBLIGATARIUSZE PIERWSZYCH SERII PRZED PUBLICZNYMI?
    Czy to ulica, czy dobrzy znajomkowie i rodziny?

Kiedy publikacja raportu nadzorcy?
    Nic nie poradzisz na to, że Zxc-owi trzeba takie oczywistości tłumaczyć.
    Odnośnie zadłużenia pewnym pozytywem a zarazem punktem zaczepienia a przy tym pewnością odnośnie intencji jest fakt, że pożyczki jak coś to będą spłacane po obligatariuszach i to jest bezpiecznik.
    Łącznie z odsetkami dziś pożyczki stanowią już ok. 9 mln (ponad osiem było w raporcie rocznym z końcem 2017)

odnośnie publikacji sprawozdania Nadzorcy
    1. uzyskałem informację od p. nadzorcy, że spółka opublikuje
    2. jednocześnie nie uzyskałem odpowiedzi ze spółki czy tak zrobią (drugie zapytanie)
    3. z sądu uzyskałem informację, że sprawozdanie zostało udostępnione przez Sędziną i można zapoznać się w czytelni

Najważniejszym przekazem dla wszystkich jest to, że spółka normalnie funkcjonuje i wyrabia na koszty. Jest zysk na sprzedaży (nawet po doliczeniu zdrowego odpis na poziomie 500 tys) i jest dość mocny akcjonariusz, który jest punktem odniesienia dla motywacji i perspektyw pracowników

Natomiast powyższe jest w odniesieniu do rat układowych i pod to trzeba będzie wdrożyć nowe narzędzia

ps
    odnośnie pierwszej serii to jakoś dziwnie piekli się Zxc i o tym terminie napomina ;-) byle do pierwszej raty... mniej więcej tak brzmią jego wpisy :-) (ale się myli bo według mnie bez zmiany warunków układu nie zostanie wypłacona ani złotówka)

Bardzo ciekawy wywiad z prezesem spółki windykacyjnej

Wywiad: Na sytuację w branży patrzymy ze spokojem
    Warto również zwrócić uwagę na korzystną ścieżkę wynikową w trwającym roku obrotowym. W okresie I-III kwartał roku obrotowego 2017/2018 (kwiecień-grudzień 2017 r.) wypracowaliśmy 98,8 mln zł przychodów ze sprzedaży oraz 13,7 mln zł zysku netto, co oznacza wzrost rok do roku odpowiednio o 31,4 proc. i 124,6 proc. 
    źródło
    https://obligacje.pl/pl/a/wywiad-na-sytuacje-w-branzy-patrzymy-ze-spokojem

I pomyśleć, że Zxc w jednym z wpisów wycenił wartość należności windykacyjnych Marki na zero gdy w samym IV kwartale wpłynęło 600 tys ... Do wiadomości wszystkich. Same windykacyjne są warte min. 7-8 mln a przy pozytywnej koniunkturze więcej. Dlatego warto o Markę powalczyć bo de faco to walka o swoje pieniądze. Ale alby to ściągnąć trzeba podstawowej działalności i min. 2 lat.

• Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~baza [94.254.128.*]
    I to są bezpieczniki rynkowe natomiast bezpieczniki instytucjonalne takie jak nadzorca,, biegły kompletnie nie działają ( koszty zarządu, spadek należności względnie przefiltrowanie wątpliwych należności pod względem rynkowy). I to trzeba zmienić poprzez zwiększenie nadzoru oraz ciągłego dopytywania przez każdego z nas o każdą pozycję.
  • Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~ehh [83.4.169.*]
    Ciekaw jestem na czym polega to "testowanie" Efektivo Lex/Vindykatora, dlaczego trwa tak długo, dlaczego kosztuje aż tyle i jakie są rezultaty. Zrobiłem mały research i mam dość ambiwalentne odczucia, mam nadzieję, że po prostu wynikające z braku informacji.
  • Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~baza [94.254.240.*]
    Ten system nie jest ani drogi ani skomplikowany więc o wypływie ciężko mòwić. Jest sporo rekordòw ale i tak w mojej ocenie piszą o tym by pokazać, że automatyzują procesy. Natomiast w raporcie kwartalnym można zauważyć wzroc usług obcych w stosunku do z IV kwartału i to trzeba wyjaśnić. Ogòlnie w IV kwartale jest kilka pozycji jak choćby ten spadek należności windykacyjnych, ktòry został wytłumaczony co prawda ale z racji, że zarząd i biegły nie mają zaufania od rynku każdą taka pozycja budzi podejrzenia. Dlatego według mnie jedynym rozwiązaniem jest urealnienie układu i wejście obligatariuszy do spòłki choćby po to by zwiększyć kontrolę i nadzòr, bo te ustawowe nie działają. Co więcej według mnie przespanie tego okresu może spowodować, że wdrożenie tego co proponuje może być spòźnione a więc niefektywne. Dlatego trzeba usiąść spisać należności i wdrożyć narzędzia adekwatne do sytuacji z redukcją zamienną włącznie. Przeczekiwanie jest dużo bardziej szkodliwe niż zmierzenie się z realiami.
    Bredź dalej o zamianie obligacje na akcje.
    To najlepsza metoda pozbycia się problemu przez spółkę.
    Bo udziałowiec odpowiada do wysokości wkładu.

Akcje Marki nic nie są warte.
    Bo spółka nie ma majątku.
    Kapitał własny jest poniżej zera i wynosi -1,6mln zł

Bawisz mnie.
    Z tymi swoimi 20 tys dyktujesz warunki wierzycielom co mają tu miliony utopione.
  • Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~baza [94.254.240.*]
    Po pierwsze jesteś w błędzie odnośnie mojego wkładu. Po drugie jakim prawem wypowiadasz się w imieniu innych. Po trzecie ocena sytuacji jest na bazie faktòw i nic nie ma tutaj rzeczy z wkład. Mało kto wie tyle co ja o spòłce. Po czwarte nie obrź się ale zaprogramowany automat dorzuciłby więcej inwencji
    Takim samym prawem jakim ty.
    W tej chwili twój udział jest wart 20 tyś a za jakiś czas, jeżeli firma nie spłaci pierwszej raty będzie wart 2 tys

Wszystkie twoje zabiegio na tym forum sprowadzają się do tego aby odwlec wymagalność długu (cała ta nagonka za układem) albo doprowadzić do tego aby obligatariusz się go zrzekli.

Niestety jeżeli my stracimy to ty też :)
    W raporcie mamy dalszy spadek udzielanych pożyczek.
    Jaki w tej sytuacji jest sens utrzymywania takiej ilości pracowników?
    Zapewne głównym powodem jest brak kapitału, nie ma co tym ludziom pożyczać.
    Jaki w tej sytuacji jest sens utrzymywania takiej ilości pracowników?
    Jest jeszcze jeden aspekt i jest nim sam rynek NC bo przy braku płynności 25 tys akcji zbiło kurs na deski co pozornie dla obligatariuszy jest neutralne ale tak nie jest bo zawsze w takich sytuacjach dochodzą podejrzenia.

Dlatego jedyną obroną na rynkakch niepłynnych jest dywidenda a tak jak w przypadku Marki informacja.
    Zwłaszcza, że na NC mieliśmy ostatnio lekko licząc 15 totalnych upadłości co przełożyło się na 63% spadku obrotu. Najzwykelj ludzie poczuli, się jakby ktoś chciał zrobić skok na ich portfele i wycofali się.
    Piszę ludzie bo na NC (w przeciwieństwie do rynku głównego) dominującym uczestnikiem rynku są inwestorzy indywidualni.

W przypadku Marki dziś już wiemy, że ostatnia sprzedaż ok. 25-30 tys nie była ze strony insiderów.
    Co ciekawe doszliśmy już prawie do 7% ff 250 tys a z fundem 350 tys (a z uwzględnieniem akcji rodzin insiderów i pracowników) praktycznie zero
    Aby było ciekawiej nawet przy wezwaniach w spółkach o bardzo dobrych cenach wezwań (w stosunku do notowań) nie odpowiada co najmniej 4-5% (rachunki uśpione) a tutaj ...

Dlatego obecnie trzeba uspokojenia, informacji i propozycji wdrożenia narzędzi adekwatnych do stanu.

• Re: Redukcja odsetek od wszystkich zobowiązań i dokapitalizowanie Autor: ~baza [94.254.244.*]
    Konopka to 348 tys. kosztòw dla marki czyli tyle co 10 etatòw i w tym miejscu jest potencjał. W spòłce jest biegły, nadzorca i RN. Natomiast potencjał dla zmniejszenia etatòw jest już niewielki co najwyżej przeszkolenie i zmiana zakresu. Przede wszystkim mają zacząć działać ustawowe bezpieczniki by można było bazować i reagować.
    Nie ma zgody na redukcję zobowiązań
    Marka nie ma pieniędzy na udzielanie pożyczek bo nawet nie ma pieniedzy na pensje dla prezesa.
    Utrzymywanie całej rzeczy przedstawicieli handlowych jest więc bez sensu.
    Chyba, że pracownicy mają powiązania rodzinne z zarządem lub właścicielami i jest to kolejny sposób wyprowadzanie pieniędzy ze spółki.

Moim zdaniem jesteś podstawionym słupem i naganiasz na szkodę wierzycieli.
    Widać to po twojej taniej socjotechnice ze zmienianiem tematów w wątku.
  • Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~baza [94.254.244.*]
    W spòłce jest kurator, biegły i nadzorca a nad tym sąd. Chyba pomyliłeś adresata.
  • Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~wierzyciel [194.181.85.*]
    Do kompletu brakuje jeszcze prokuratora no i może ksiądz się przyda. Dramat podzielony na role. Czyli udajemy, że coś się dzieje, dezinformujemy, blokujemy ważne dane, bijemy pianę, restrukturyzacja idzie pełną parą, ryjki podłączone, a kasa wycieka we wskazanych kierunkach.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [95.215.232.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Akcje w wolnym obrocie według raportu 657 tys od tego trzeba odliczyć Szpudę (raport roczny) akcje imienne i na okaziciela razem ok 91 tys akcji = 556 tys

Od tego trzeba odliczyć transakcję na ok. 86 tys (w jednym pakiecie)
    Akcje funda 98 tys (z vol wynika, że od transakcji z Kruszewską nie mieli możliwości wyjścia)
    Moje akcje

Na NC jest ograniczenie przewaznie minimum 100 tys zł wartościowo dla pakietu w przypadku Marki jest to bodaj 75 tys stąd te transakcje z Kruszewską musiały iść przez rynek (były od dwóch różnych podmiotów sprzedających)

W wolnym obrocie jest od 257 tys akcji do maks 440 tys (fizycznie z racji historycznego wykresu i ograniczeń dla min. pakietu nierealne ale przyjmujemy jako wartość teoretyczną)

Brak płynności i sprzedaż 30 tys powoduje podejrzenia zarówno u obligatariuszy jak i akcjonariuszy! Dlatego choćby z tych powodów nie jest to sytuacja pożądana.
    Oczywiście niezależnie od tego musi być utrzymana czujność i informacja

Akcji na rynku już nie ma ale w tym momencie nie o to chodzi. Rzecz w przedstawieniu celów by można było budować projekcje.

Cały kontekst powyższego sprowadza się do stwierdzenia.
    Akcje zostały praktycznie wybrane! ale i tak kurs leży na łopatkach. 30 tys akcji za 4 tys zł robi spustoszenie o ponad 50%
    Jednak spadek do takich poziomów, nagle i przed wynikami powoduje niepokój i podejrzenia.

Każdy z takich elementów ma wpływ zarówno na rynek akcji jak i obligacji a nawet proces restrukturyzacyjny.
    Tym samym mamy 
    1. Brak zaufania do spółki i zarządu (podrzucanie żaby przy przyzwoleniu instytucji, koszty zarządu, brak realizacji strategii itd.)
    2. Brak zaufania do rynku NC w efekcie serii upadłości spadek obrotów o 63% w lutym 2018 (poczucie skoku na portfele w efekcie cofnięcie się inwestorów)

I jedynym podkreślam i powtarzam raz jeszcze! jedynym antidotum jest informacja, spis należności według wartości rynkowych i obniżenie kosztów zarządu.
    To jest takie minimum aby rozpocząć dalsze kroki.
    Niepokój jest bo firma nie ma gotówki a termin pierwszej rady za obligacje już za rok.
    Jeżeli spółka nie pokaże rezerw to spodziewaj się wyceny 1 groszowej.
    I upadłości w marcu 2019.
    28 lutego 2019 czyli miesiąc przed pierwszą ratą kończy się ostatnia rata w banku w Szepietowie ręczonego przez Kowalczyka.
    Jest to zdjęcie ryzyka z Kowalczyka (pierwotnie w 2017 ok. 1.3 mln)

Zxc, uwierz mi jeżeli o mnie chodzi to chciałbym by dziś wysypał któryś z większych akcjonariuszy bo wtedy byłaby szansa skonsolidowania 20% i wprowadzenia członka RN

Niestety dziś przy 250-440 tys w wolnym obrocie (realnie znacznie mniej z racji posiadania akcji przez członków rodzi osób powiązanych i pracowników) zablokowano nam tą drogę

Dziś 9% to wartość 40 tys i gdyby otwarto to drogę do wprowadzenia członka RN to wiedz, że są chętni na odkupienie takich pakietów.
    Natomiast kupowanie 200 czy 300 akcji niczego nie wnosi.
    Jednak obecny stan pozwala na powołanie rewidenta do spraw szczególnych
    Kompletnie pomijasz to, że jestem aktywnym uczestnikiem rynku a wszystkie ruchu są ukierunkowane w celu zebrania pozycji do powołania członka RN.
    Jeżeli w ostatnich 6 miesiącach udało mi się zebrać ok. 45 tys akcji to wydaje się, iż jest to tempo powolne ale w sytuacji gdy wyłamie się ktoś z otoczenia to nagle wchodzimy z członkiem RN (potrzeba 20%)

Odsłaniam się celowo! Po to właśnie by pokazywać inną drogę pozostałym akcjonariuszom!
    Członek RN jest najbardziej pożądanym kierunkiem ale do tej rozmowy ew. porozumienia można wrócić gdy będą realne szanse
    Dziś fizycznie jest to niemożliwe. (wynika to z matematyki czyli zbyt małej ilości w wolnym obrocie)

Według mnie nie więcej niż 50-100 tys akcji (w większości uśpionych) i stąd trzeba było wstrzymać ten kierunek (matematycznie od 257 tys do maks 440 tys)

I gdyby dziś pojawiła się nowa osoba heh ale ok. wytrwale czekam i w tym czasie monitoruję i uwypuklam.

Jeżeli po zakupie Kruszewskej, która nie brała udziału w NWZA maksymalnie w obrocie jest ok. 440 tys akcji a np. w raporcie jest informacja typu Bartłomiej Konopka pożyczkodawca, akcjonariusz Marki (co oznacza, że ma od 1-253 tys - i to tylko jeden przykład) przy tym porozumienie miało szansę realnie na nieco ponad 10% no to jasno z tego wynika, że matematycznie nas zablokowali.

Ktoś mógłby zarzucić, że otwarcie się na forum w kwestii celów spowodowało wyprzedzenie ruchów to ja się nie zgodzę, bo gdyby po nawiązaniu kontaktu z podmiotami które sprzedały w którymś momencie im ktoś zaproponował kupno to i tak by zostało to przerwane.
    Dlatego ta moja otwartość i pokazywanie ruchów jest po to by konsolidować świadomych i zdeterminowanych akcjonariuszy..

I dziś jedyna szansa, że wyłamie się ktoś z otoczenia lub zostanie wyprzedany lub sam sprzeda.
    Jednak w pewnych sprawach (kluczowych) i tak ważne są poziomy 5% i 10% (tutaj nie chcę uprzedzać po co)
    I co z tego że ktoś wejdzie do RN.
    Marce brakuje pieniędzy.
    Wielkich pieniędzy.
    Ogromnych pieniędzy.

Milionów, a ty debatujesz o paru tysiącach :)
    Co z tego, że nawet obniżą pensje z 300 tyś do zera.
    Skoro na 1 ratę potrzeba 1,2 mln czyli 4 lata pensji prezesa.
    A na roczne zobowiązania 16 lat pensji prezesa.
    A spłaty są rozpisane do 2025.

To wszystko jest pikuś, mały pikuś.

W sytuacji gdy nie ma zaufania dla organòw spòłki a nawet organòw ustawowych czyli biegłego i nadzorcy przy czym niekoniecznie z powodu złych intencji, ale też z powodu opierania się na danych wyjściowych to jedynym organem, ktòry może ocenić stan jest członek RN lub rada wierzycieli przy czym nie chodzi tutaj o informacje wyjściowe a szczegòłowe. I dopiero w takiej sytuacji można podchodzić do propozycji wyjścia z sytuacji.
    Obecnie jedyną podażą (po wyczyszczeniu ostatnich 25 tys akcji) jest animator.
    I tak na poziomie 14 gr ok. 3.5 tys akcji pewnie następnie przeniesie na 18 i 22 gr i w ten sposób można dość tanio dobrać ok. 10 tys akcji załóżmy, że jeszcze jakieś odłamki i razem 15 tys akcji za niewiele bo 3 tys zł problem leży w tym, że niewiele to wniosi i stąd nie bardzo opłaca się odbierać od animatora bo w takim wypadku każdy kolejny procent zwiększa koszt.
    Dopiero ew. przy 32 gr. być może zgodziłby się sprzedać fund swoje 98 tys ale to już niepotrzebne. Korzystniej byłoby z takimi akcjonariuszami się układać.

Różnica między Twoim a moim tokiem rozumowania na dziś jest tak, ze ty przeliczasz wartościowo a ja pod względem procentowego udziału w spółce po to by egzekwować i monitorować.

http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/prof/spolki/notowania?wlid=7812&ks=1

Ta moja otwartość (pokazywanie ruchów) nie jest i nie była ani naiwnością ani ukrytą intencją jest komunikatem dla świadomych i zdeterminowanych akcjonariuszy i obligatariuszy, bo tylko tak można dojść do celu zwłaszcza w momentach gdy będzie próba rozmontowania. Gdy druga strona będzie znała moje a w przyszłości nasze ruchy i mimo tego nie będzie mogła tego przyblokować tylko wtedy jest możliwe osiągnięcie celów.
    Piszesz o mln długu ale też są dziesiątki mln należności w terminie i należności windykacyjnych i warto o to powalczyć!

Myślisz, że my jesteśmy tu głupi.
    Mówisz, że chesz kupić i wierzysz że ta informacja wpłynie na wzrost ceny po podaż się cofnie wyżej.

Akcje w tej firmy nikogo nie obchodzą.
    Sam wiesz ile jest wart twój pakiet.

Manipulować to możesz dziećmi w przedszkolu.
    To może inaczej. Informuję cię, że najbliższym moim celem jest zajęcie takiej pozycji by powołać rewidenta do spraw szczegòlnych a brak akcji przytoczyłem by pokazać, że się okopali przez co trzeba było powstrzymać porozumienie w celu powołania członka RN. Jestem tutaj ponad dwa lata a piszesz jakbym wszedł wczoraj. Tak na marginesie po twoim wpisie zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że na GPW celem może być nastawienie na zysk. Nie, tutaj nie ma mowy o zysku jest cel wyjaśnienia. stanu przez rewident. Gdyby chodziło o ciebie to nic bym nie odpowiedział ale tak jak pisałem jest to przekaz do świadomych i zdeterminowanych akcjonariuszy i tak naprawdę to z ich powodu ten wpis. Z psychologicznego punktu widzenia Twoje reakcje zaczynają być atakiem na zasadzie oby nikt beze mnie się stąd nie wydostał. Niestety to kolejny dowòd do jakiej patologi doprowadziły tutaj organy spòłki ale już tak mam, że mnie takie coś napędza i na pewno będę to pokazywał. Zxc najzwyklej zaczyna być to tragiczne .
    Zxc, nie stresuj się. Nikt się tutaj nie wykupi 20 czy 30 groszami! ponad dwa lata... Zwróć uwagę, że gdy kupowała Kruszewska to kupno 150 tys akcji po 32 gr wisiało długo przed równoważeniem i bez problemu mogłem sprzedać. Nie zrobiłem tego. Obecnie wyjaśniamy.i spisujemy należności. Bierz też pod uwagę, że mogą być inne drogi dochodzenia stąd ważne jest zbieranie dowodów W aktach sprawy jest wniosek o odebranie zarządu. Zxc to nie jest zabawa, markowanie ruchów to są realne kroki.

Zauważ, że zablokowali mi tutaj wszystkie drogi wyjścia stąd dziś jedyną drogą jest rewident. Mamy totalną patologię gdzie w tym wszystkim Konopka finansuje się ze spółki (w restrukturyzacji sic!) w kwocie 348 tys.
    Warto powalczyć o te kilkanaście mln należności i kilkadziesiąt milionów należności windykacyjnych ale trzeba to zrobić wdrażając narzędzia adekwatne do stanu.

Dla obligatariuszy i akcjonariuszy niech wskazaniem będzie co najmniej 15 totalnych upadłości na rynku NC a przyczyną zerowego odzysku jest zbyt późne reagowanie i olewka sprawy na zasadzie takiej jak przytacza Zxc.
    1. nic nie zrobisz
    2. zostaw to, bo pakiet (obligacji względnie akcji) jest już nic niewarty
    3. zobacz jakie długi

W każdej z tych spółek był nadzorca,biegły, kurator i sąd ale trzeba brać poprawkę na tzw. polskie realia przez co trzeba samemu monitorować, przeliczać, przedstawiać propozycje.
    Nie! zgadzamy się na takie podejście. działamy monitorujemy, pokazujemy patologie, sprawdzamy, proponujemy rozwiązania.
    Być może niektórych takie coś demotywuje ale zapewniam, że mnie napędza i mam nadzieję, że pozostałych też.
    Z akt sprawy widać, że są obligatariusze, którym zależy i będą dbać o swoje interesy.
    Zapewniam, że są też akcjonariusze, którzy są świadomi i którym też zależy i którzy nie odpuszczą.

Podstawowa różnica między Marką a tamtymi przypadkami jest w kilku faktach w tym utrzymywanie podstawowej działalności wraz z wyrabianiem na koszty, drugą różnicą jest zadłużenie u głównych akcjonariuszy. Są też należeności warte powalczenia. Jednak nadchodzi problem obsługi zamrożonego długu jest też kilka patologii jak koszty zarządu i stąd moje/nasze reakcje.

trochę z innej beczki. być może jest to też przyczyna reakcji na NC

Właściwie w ostatniej chwili członkowie Komisji dopisali do projektu możliwość świadczenia pracy w wymiarze do 32 godzin miesięcznie bez konieczności spełniania żadnych dodatkowych przesłanek, a więc i szczególnego "rejestrowania" tego faktu.

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/nowy-kodeks-pracy-bedzie-mozna-zwolnic,0,0,2401024.html

Co prawda Marka chce przechodzić na przelewy ale w tym przypadku jest to pozytywna informacja. 32 godziny to jest jakieś 12-16 klientów raz w tygodniu razy 4 w miesiącu (co daje pół godziny na wizytę). PH nie potrzebuje więcej niż 32 godzin. Natomiast tych o większym zaangażowaniu warto zatrudniać na umowę o pracę.

32 godziny Wystarczy
    Problem z odzyskiem wynika z tego, że wnioski o upadłość pojawiają się zbyt późno.
    W tej chwili jest właściwy moment.
    Spółka jest topiero -1,6 mln zł pod kreską więc większość wierzycieli odzyska pieniądze.
    I nie bajaj o kosztach, bo Marka też ma koszty.

I dodam więcej taki wniosek można postawić bo spółka nie jest w sanacji, czyli nie jest chroniona przed wierzycielami.
    Odnośnie tezy o zbyt późnym składaniu wniosków pełna zgoda. W przypadku Marki też mamy spóźnienie o co najmniej rok, bo już dziś bylibyśmy w innym miejscu.
    Odnośnie aktywów skoro już tak skrupulatnie liczyć to zauważ, że nie są uwzględnione na dziś ok. 35 mln należności windykacyjnych przekształconych sądownie co nawet według parametru 0.2 daje ok. 7 mln dodatkowych aktywów.

W przypadku np. emisji jak najbardziej trzeba będzie podnieść tą kwestię np. przy zaskarżaniu (kwestię 35 mln należności windykacyjnych jako wartość nieuwzględniona w aktywach (odpisana ale nieuwzględniona a jak wiemy daje wymierny wpływy 600 tys w IV kwartal). Co więcej te aktywa, po serii dużych odpisów zaczną rosnąć .

Tyle, że cały czas nie o to mi tutaj chodzi...
    Mimo wszystko bierz też pod uwagę, że 9 mln zobowiązań (na dziś) jest wobec głównych akcjonariuszy (pożyczki) a najpewniej duża część obligacji też. (więc to jest jakaś furtka)

Jest jeszcze kwestia prawna. Mianowicie z retoryki Kowalczyka i Konopki na NWZA można wywnioskować, że ważne jest ustabilizowanie prawne dla branży. Według mnie jest to podstawowy czynnik ew. reakcji Kowalczyka (takie mam odczucie)

To zresztą widać na kursie gdzie za każdym razem jakiś newralgicznych informacji prawnych jest reakcja (ostatnio pozytywna po dopisaniu 32 godzin pracy w miesiącu bez rejestracji) - innymi słowy emeryci i ludzie pracujący będą mogli sobie te 32 godziny dorobić a to jest mocno pozytywne dla wielu podmiotów również w innych branżach gdzie jest potrzeba elastyczności.
    Samodzielnie żaden z tych czynników nie jest decydujący ale wszystkie razem pozwalają na działanie.
    I Ty według mnie robisz w tym miejscu błąd mianowicie każdy mały krok, mały element definiujesz jako coś co nie jest warte podejmowania a ja Ci mówię, że 20 takich elementów to już przełożenie na konkretne liczby.
    28 lutego po spłacie ostatniej raty kredytu w banku w Szepietowie, zostaną praktycznie już dwa rodzaje zobowiązań
    1. Obligacyjne - po wzroście o dopisane odsetki na poziomie ok. 23 mln (dokładnie można wyliczyć na bazie raportu rocznego plus odsetki w skali roku)
    2. ok. 10 mln pożyczek
    3. inne pomniejsze bez znaczenia bo będzie to jeszcze jakieś 25 rat hipotecznego (zabezpieczonego nieruchomością wartą 1 mln) po 7.2 tys czyli do 200 tys i być może jakieś jeszcze końcowe raty leasingowe powiedzmy do 150 tys plus jakieś inne handlowe do 200 tys.

Tym samym 28 lutego 2019 będzie dług obligacyjny i pożyczki (głownie od akcjonariuszy) i daje to pole do działań jednak niewolno czekać do tego czasu trzeba wdrożyć narzędzia już na WZA w czerwcu z racji innych niższych należności w obrocie ale też będzie to już okres w którym będzie można wycenić i scharakteryzować ok. 37 mln należności windykacyjnych (docelowo z końcem kwietnia)
    Będzie też już po dużych odpisach.

Rozumiem, że technicznie gdyby doszło do zmiany w tym roku to bank przerzuciłby kredyt na Kowalczyka ale można to tak rozwiązać by to uwzględnić z datą 28 lutego jednocześnie mając już na WZA wykreślone cele. (w tym roku i tak to ryzyko już mocno zostało zdjęte bo na dziś do ok. 550 tys (z dniem 28 marca))

Teraz niech się wyklarują ramy prawne i stan należności windykacyjnych (na dziś 34-36 mln) i czerwiec wydaje się odpowiednim momentem.

Plan dla spływu należności windykacyjnych kształtuje się tak (w IV kwartale było 600 tys a więc lekko pow. planu)

link

Z początkiem stycznie (uwzględniając odpowiedź ze spółki) było przekształconych ok. 31.5 mln a z końcem marca powinno być ok. 35-37 mln (zapas 2 mln ze względu na czynniki, które wystąpiły w IV kwartale przy czym uważam, że trzeba to sprawdzić z racji braku zaufania dla ruchów zarządu)

Z końcem kwietnia powinno się już zakończyć przekształcanie historycznych odpisanych należności.
    I co istotne te 37 mln jest aktywem o parametrze 0.2= min. 7 mln (nie jest to uwzględnione w raporcie) - jest aktywem policzalnym bo przekłada się na konkretny przychód (patrz. tabela)
  • Re: Nie ma zgody na redukcję zobowiązań Autor: ~łowca_jeleni [188.146.172.*]
    Baza, jak będziesz bliżej 20% akcji, to ci rozwodnià akcje - RN podejmie dwcyzję i dodruku, kupià znajomi królika. Szkoda Twojego kapitału, ale to na naiwnych robi się pieniàdze....
    Na razie jest zabezpieczenie w wartości nominalnej 1 zł. Ale właśnie też z tego powodu moje ruchy są ostrożne. Przez ten czas jest też szansa, że ktoś z pozostałych akcjonariuszy zauwazy, że nie jest dla niego opłacalne trzymanie się Konopki.

Ale co najgorsze Konopka przedstawił swojemu otoczeniu (temu finansującemu) , że ja jakieś presje tworzę przez co zbudował sobie obraz, ale takie coś działa tylko krótkoterminowo bo długofalowo otoczenie zauważy, że to jednak nie to. (przez co Konopka potknie się o własną nogę)

Teoretycznie dla nich jest już nieopłacalne utrzymywanie takiego stanu. Zwłaszcza, że zarówno ja jak i akcjonariusze, którzy chcieli zawiązać porozumienie byli gotowi odsprzedać swoje akcje (przy czym nie z powodu presji jak kreuje Konopka ale właśnie niepłynności rynku, dużych zależności akcjonariuszy przez co ciężko jest się przebić, lokalny biznes itd)
    To nie jest tak, że ktoś tutaj chce walczyć z powodów ideowych ale też nikt nie pozwoli się sprowadzić do parteru i stąd droga pokazywania patologii (Konopka zaczyna tym szkodzić nie tylko sobie ale szerszemu otoczeniu)

Skalkulowaliśmy to właśnie pod tym kątem a nie presji ale Konopka wtedy straciłby swoje argumenty.
    Wezwanie na akcje jest częścią rynku, zwłaszcza rynku niepłynnego ale skoro tak zdecydowano to ja na pewno nie pozwolę by mnie sprowadzono do parteru.

Aby pokazać wszelkie zależności musiałbym po części przedstawić kilka oskarżeń dla tego nie robię tego ale mam nadzieję, że wszyscy to widzą! Widzą też to do jakiej patologii i do jakiego momentu nas doprowadzili. Widzą też ruchy jak choćby w momencie kształtowania się porozumienia.
    W kontekście windykacji.

Główny Urząd Statystyczny poinformował w piątek, że przeciętne wynagrodzenie brutto w lutym 2018 roku wyniosło 4.599,72 zł, co oznacza, że rdr wzrosło o 6,8 proc. - podał w piątek Główny Urząd Statystyczny. Zatrudnienie rdr wzrosło o 3,7 proc.

https://stooq.pl/n/?f=1225034&c=1&p=4+22

W takiej sytuacji można szacować, że z Podlasia wyjedzie w najbliższych 5 lat co najmniej 20 tys osób.
    W kontekście przełożenia na Markę w sytuacji gdy Marka w tamtym czasie była dominującym graczem na rynkach woj. lubelskiego i podlaskiego takie informacje mają wymierne przełożenia również w odniesieniu zdolności do obsługi zadłużenia.
    Jedyną realną krzywdę jaką możesz zrobić temu towarzystwu to wnioskować o upadłość.
[x]
MARKA 0,00% 0,32 2025-10-30 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.