• NWZA Autor: ~XX [150.254.157.*]
    Kto się wybiera na Walne? Wybór RN to ważny moment dal spółki. Oczywiście drobni akcjonariusze nie liczą się w wyborze ale jest okazja do zadania Zarządowi pytań dotyczących przyszłości rozwoju spółki i pokazania że patrzy im się na ręce.
    Efekt był zawszy spółką dywidendową i bardzo wazne jest aby wypłatę dywidendy utrzymał. może to być 15 20 gr4osdzy bo są projekty inwestycyjne ale ważne aby wypłacać dywidendę to przyciąga kapitał długoterminowy.

• Re: NWZA Autor: ~spek [194.150.197.*]
    Ze swej strony ew. wybiorę się na WZA a na NWZA nie. Z dwóch powodów. Po pierwsze nie ma jeszcze o czym dyskutować z zarządem.(cała dyskusja będzie sprowadzać się do odpowiedzi, że nie ma wyników (oficjalnych)
    Natomiast na WZA będą już wyniki w tym gdy chodzi o dyskusję ze swej strony będzie mnie interesować pozycja koszty. Jeżeli w raporcie za I kwartał ta pozycja nie wzbudzi podejrzeń to będzie ok.
    Do tego uklepią się już pda.

Natomiast jeżeli ktoś będzie na na NWZA to prośba o zapytanie o to czy odsetki 5.5% z papierów wartościowych 12 mln tzw. kupony są odcinane przez Efekt fizycznie co kwartał/rok czy są kumulowane.

Gdy chodzi o dywidendę to choćby symbolicznie zarząd powinien utrzymać.
    Jest to wazne nawet czysto wizerunkowo. Na wszelkiego rodzaju prezentacjach inwestorskich obecnie Efekt jest ujmowany w grupie spółek o długoletniej (największej) tradycji wypłacania dywidendy.
    W Stanach niektóre spółki wręcz potrafią się zadłużyć aby utrzymać status w takiej grupie.

Efekt wypłacał dywidendę od kilkunastu lat i jest dziś nazwijmy to w ekskluzywnej grupie spółek dywidendowych i za każdym razem będzie ujmowany w jakiejkolwiek prezentacji gdzie będzie podejmowany temat spółek dywidendowych natomiast przerwa choćby roczna wykasuje całą wartość historyczną.
    Oprócz wizerunku i wartosci ma to też znaczenie fizyczne gdy chodzi o inwestorów dywidendowych. Bo Ci po wyjaśnieniu, że celem było odbudowanie kapitałów by np. od roku 2021 wrócić do dywidendy potrafią sobie przeliczyć i przekalkulować.

Oddzielną kwestią jest czy aby nie jest to konkurencja do popytu, której przy obecnych wycenach Efektu nikt tutaj (w tym CFI) nie potrzebuje.
    No ale zakładam, że CFI potrafi patrzeć długofalowo i ew. własne interesy (w tym ew. zwiększenie) ogarną w ciągu obecnego roku.
    Bo na GPW już tak pokazuje historia, że Ci którzy 'wyciskali' choć początkowo pozornie zyskiwali to długofalowo jakoś już tak jest, że i tak nie przełożyło się to na wyceny z racji, że omija ich finansowanie. (to się po prostu nie opłaca a w przypadku Efektu 3-4 zł przy ok. 3.5 mln akcji poza CFI (realnie mniej, bo zakładam, że ew. chcą zwiększyc do 66% 3-4 zł na wyciśnięciu wydaje się kuszące, ale fizycznie i tak nie uda się tą drogą wycisnąć więcej niż kilkaset tys a patrząc na skalę CFI taki pozorny zysk w takiej sytuacji to maks 2-3 mln co totalnie się nie opłaca gdy na drugiej szali jest pominięcie w finansowaniu)

ps
    Murapol już sobie odpuścił giełdę co potwierdza moją tezę, że nie rynek GPW decyduje o wycenach i wolumenach na rynku nieruchomości do tego Cordia wzięła 65% polnordu
    Ares Management i Griffin Real Estate kupiły 98,04 proc. akcji Murapolu

https://stooq.pl/n/?f=1337022&c=1&p=4+22

Cordia jednak chce 100% po 3.55 (nie mnie oceniać czy to godziwa cena, ale wymierne jest to, że bez cordii giełda handlowała po 2 zł.)
    Podobnie orbis niedawno (13 miesięcy temu) GPW handlował po 60.xx a obecne wezwanie po 115.

Wyceny giełdowe oderwały się in minus od cen transakcyjnych na rynku nieruchomości w tym komercyjnych!
    Inwestorzy inwestujący w nieruchomości komercyjne zauważyli, że tak tanio jak na GPW nie kupią nigdzie i stąd reakcje.

Poruszam ten temat, bo ma on oparcie w fizycznych dowodach i to nie na jakiś niszowych wymiarach a wręcz na największych podmiotach w poszczególnych segmentach (orbis segment hotelowy, murapol i polnord deweloperski)

Takim innym dowodem, ale też namacalnym i wymiernym są wyceny mieszkań jakie są wykonywane przez rzeczoznawców bankówych przy udzielaniu kredytów hipotecznych i one jak pewnie wszyscy wiedzą są na bazie transakcji na rynku nieruchomości w danej lokalizacji a nie na wycenach giełdowych (transakcjach kilku tysięcy akcji)

Wątek dotyczy NWZA i dlatego jak ktoś będzie obecny to druga prośba o pytanie do zarządu skąd taki rozdzwięk w wycenie giełdowej w stosunku do wartości aktywów i co zarząd zamierza zrobić aby doprowadzić choćby do 50% wartości aktywów a więc ok. 75 mln wyceny co przełożyłoby się na 15 zł (już po emisji)
    Tutaj już nie ma potrzeby udowadniać, że transakcje na rynku nieruchomości wskazują na znacznie wyższą wartość aktywów EFektu, ale jak najbardziej warto otworzyć dyskusję nt. jak przenieść to na wycenę giełdową.

Rynek transakcji w aglomeracjach to jedno, ale gdy chodzi o ceny to nawet od komornika czy syndyka nie ma możliwości kupić aktywów wartych (według cen z 2018) 150 mln za 23 mln! (nawet gdyby liczyć 150 -46 mln zobowiązań długoterminowych-krótkoterminowe są kryte kapitałem obrotowym)

Myślę, że każdy z nas gdyby miał aktywa warte 150 mln a syndyk czy komornik sprzedałby je nam za 23 mln to byłaby afera co najmniej ogólnokrajowa! no ale na GPW jak najbardziej. Ceny/kurs poniżej transakcji na rynku komorniczym!

Myślę, ze niektórzy nawet nie wiedzą dlaczego sprzedają. Poddali się jakieś wykreowanej retoryce.
    Jeszcze bardziej dotykalnie. Gdybyście mieli nieruchomość wartą 1.5 mln a komornik sprzedałby ją za 230 tys.
    Co w takim momencie byście czuli? czulibyście się oszukani? zwłaszcza, że nieruchomość byłaby wynajęta i kryłaby wszelkie koszty! a druga cześć nieruchomości wręcz przynosiłaby wam zyski.

Myślę,że taka sytuacja w obecnych czasach nawet jest nierealna jednak gdyby się pojawiła to każdy z nas czułby się okradziony,ale na GPW jak najbardziej i to samowolnie, bo mało kto patrzy na wartość całej spółki a najzwyklej wkręcił się w cząstkową wartość wyliczoną według kursu i swojego pakietu.

• Re: NWZA Autor: ~Inwestor_dywidendowy [213.227.95.*]
    To nie jest taka sama sytuacja. W przypadku nieruchomości jesteś w 100% właścicielem i nikt nie rządzi twoim udziałem. W przypadku Efekt (oraz każdej innej spółki), jesteś mniejszościowym i spadki mogą wynikać z obawy o to, co zrobi większościowy z majątkiem, gotówką, etc, szczególnie jeśli historia działań nietęga. Takie dyskonto to sygnał o sporym braku zaufania rynku. Pozdrawiam. Dywidendowy.
  • Re: NWZA Autor: ~spek [5.173.120.*]
    Ok. dzięki chodziło mi, że jako jedna z najdłużej.
    Co do drugiego wpisu zwrôciłbym to dla mnie liczą się czyny a mniej płochliwa retoryką i jednym z nich jest
    Raport bieżący nr 21 / 2019

1) dla Pana Michała Kawczyńskiego z tytułu pełnionej funkcji Prezesa Zarządu na 1/3 etatu, miesięczne wynagrodzenie w wysokości 15.000 (piętnaście tysięcy) złotych brutto
  • Re: NWZA Autor: ~Inwestor_dywidendowy [87.205.135.*]
    Kolega powyżej wpisując o wza i problemie 10 groszy dywidendy ma rację moim zdaniem. Tu liczy się szybki zysk i tyle. Są inne, lepsze spółki na których nie ma takiego ryzyka. Pozdrawiam. Dywidendowy
    W moim odbiorze wręcz odwrotnie. Ta poprzednia sytuacja gdzie zarząd i RN pobierali 5 mln wynagrodzeń a uzyskiwali na to przyzwolenie od akcjonariuszy dlatego, że wypłacili im ochłap 1 zł a wiec brali 5 a wypłacali ok. 1.8 mln licząc z uprzywilejowanymi- było podejściem krótkowzrocznym i nastawionym na szybki, drenujący zysk.
    Bo w dłuższym horyzoncie przedsiębiorcy z Rybitw tracili konkurencyjność. Sytuacja gdzie głównym celem spółki jest wypłata wynagrodzeń jest dla mnie odpychająca. Co więcej po przejrzeniu bilansu uważam, że w tym roku i tak nie wypłacono by dywidendy! Po prostu tamten schemat (krótkowzroczny) został wyczerpany. (najzwyiklej mi taki deal się nie podoba gdzie akcjonariusze mówią my wam dajemy 5 mln a wy nam 1 zł dywidendy- to było patologiczne i pierwszym ruchem nowych akcjonariuszy była zmiana w tym zakresie)

I gdy obecni akcjonariusze uchwałą zmniejszyli wynagrodzenia wszystkich członków zarządu z 5 mln do 300 tys rocznie oraz cofnęli dywidendę dla mnie jest to oznacza odbudowania kapitałów i podejścia długofalowego.

Jednak, że na giełdzie już sporo widziałem dlatego w dalszych krokach będzie mnie interesowała (już w rocznym będzie to widać) pozycja koszty w tym czy nie ma jakiś ukrytych kosztów typu usługi obce. I jeżeli nie będzie tutaj żadnych podejrzanych ruchów to te ruchu, które zostały wykonane przekładają się na odbudowę kapitałów! i to znacząco.

Jak rozumiem kolejnym krokiem będzie polityka inwestycyjna i o niej będę chciał się dowiedzieć na WZA.

ps
    akcjonariuszom orbisu przy 60 zł i polnordu po 2 mówiono tak samo i Ci co sprzedali jak się dziś czują? bo tutaj nie ma sytuacji w której jest pogorszenie fundamentów jest wręcz polepszenie a więc nie ma powodu do cięcia (jedynym jest obniżenie dywidendy ale ta ma być zastąpiona poliyką inwestycyjną a do tego dywidenda to było 1 zł a kurs spadł o ponad 20 zł). Co więcej zakładam, że CFI będzie zwiększał. W pierwszym momencie do 33%

• Re: NWZA Autor: ~Inwestor_dywidendowy [87.205.135.*]
    Tak jeszcze w temacie nieruchomości. Jak interesuje kogokolwiek inwestowanie w spółki z nieruchomościami ale dużo poważniejszymi niż w Efekcie to polecam PHN. Wskaźnik CWK ok. 0.5 a portfel Efekt to mały pikuś przy Phn. Do tego wypłacają dywidendy i są stabilni. Nie ma przepychanek, itd. Pozdrawiam. Dywidendowy
  • Re: NWZA Autor: ~spek [5.173.170.*]
    1. Rynek nieruchomości jest koniukturalny natomiast podstawowym i zyskownym biznesem efektu jest KH Rybitwy.
    2. Nieruchomości są tutaj w tle, ale z racji, że RM Krakowa już prowadzi plany dla tej części Krakowa będą miały one w efekcie przełożenie c/ wk 0.1 przy obecnych wycenach
    3. Przede wszystkim opròcz wk efekt jest dochodowy co oznacza, że wk jest pracujące i zyskowne.
    Jeżeli tutaj obecni akcjonariusze podejdą transparentnie do kosztòw a patrząc na dotychczasowe ruchy jakie zrobili przy obniżeniu wynagrodzeń zarządu dla mnie ich podejście biznesowe jest zgodne z moim.
    O tym czy ten mòj kredyt zaufania zostanie wynagrodzony dowiem się już za kilka miesięcy w wynikach i to jest jeden z ważniejszych elementòw. ( Mam tutaj na uwadze pozycję kosztòw)
    Na pozycję zyski zacznę zwracać uwagę od wynikòw za II kwartał.
    Ogòlnie zakładam ok. 2 mln zysku w ubiegłym roku z racji, że całe I pòlrocze poprzedni zarząd jeszcze ssał a nawet w III kwartale były jeszcze odprawy stąd w tym roku zakładam przeskok na min 4 mln. zysku i 3.5 mln spadku zadłużenia ew. ta pozycja mniejsza o zmianę kursu franka ale to jest księgowa zmiana a po drugie obecnie przy 3 poniżej 3 mln. już nie ciąży.
    W tym roku rozumowania z racji, że wyznacznikiem dla wynikòw efektu (KH Rybitwy) jest II i III kwartał to ze swej strony już 31 sierpnia przy wynikach za I pòłrocze będę wiedział czy inwestycja w efekt jest udana.

To jest też duża wartość czyli przewidywalność i ocena na konkretnych etapach. Tą ocenę każdy będzie mògł sobie wyrobić już 31 sierpnia ( przy pozytywnych ruchach według mnie insiderzy zaatakują już w okolicach kwietnia , maja)
    I przede wszystkim to jest wyłącznie moja strategia w ktòrej jak najbardziej też zakładam to, że może się nie zrealizowac, ale bazując na swoim doświadczeniu widzę tutaj splot kilku elelmentòw, ktòre mogą zadziałać.
    W każdej swojej wypowiedzi zakładasz uczciwość zarządu - wtedy to, o czym piszesz ma sens. Pozdrawiam. Dywidendowy.
    Tak, w tym założeniu jest też kredyt zaufania, ale opiera się on o fakty a do tego ma punkty kontrolne i to krótko i średnio terminowe. Dla mnie decydujące będzie to co zobaczę w pozycji koszty a bazowym faktem jest obniżenie wynagrodzeń zarządu i jeżeli będą postępować tak jak dotychczas (a więc w moich oczach do tej pory grają fair- przypominam, że dla mnie ich dotychczasowe są zgodne z moim, ale jak najbardziej rozumiem, że nie inni akcjonariusze mogą mieć inne oczekiwania ) to wprost przełoży się na wynik.
    Małe sprostowanie - najdłuższą historię wypłaty dywidend na GPW ma Apator i Stalprofil a nie Efekt. Faktem jest, że wypłaca od dawna ale nie najdłużej. Pozdrawiam, Dywidendowy.
  • Re: NWZA Autor: ~XX [150.254.157.*]
    Z tego co wiem , to nowy Zarząd nie jest chętny aby wypłacać dywidendę. Na ostatnim WZA (w lipcu 2019) propozycja CFI była taka: likwidacja dywidendy. Ponieważ był spory opór, zaproponowali z łaski 10 groszy. mam wrażenie że dla tych ludzi nie ma znaczenia historia spółki i dobre relacje. Licz się tylko szybki zysk, niestety. Wątpię aby chcieli się dzielić z drobnymi akcjonariuszami zyskiem.
    Po emisji CFI będzie miał 1.4 mln głosów a docelowo będzie ok. 5 mln akcji co przekłada się na 5.5 mln głosów natomiast 33% to ok. 1.8 mln a więc mogą zwiększyć pda o 400 tys bez wezwania!

Teraz gdy odbudowali kapitały w Efekcie oraz uzyskali 15 mln finansowania a przy tym pierwsze notowania pda będą z początkiem kwietnia a więc po okresie zamkniętym (raportowanie) a przy tym raport za IV jest tym ze słabszych nie ma dla nich lepszego momentu. Ale nie tylko dla nich!

powyższe jest już wyłacznie w kategoriach mojej spekulacji

Niestety nie masz racji, CFI kontroluje:
    Inwest 468 142
    Quentus 59 033
    Goodmax 108 981
    Sungai 18 949

razem to: 655 105 x 3 =1965315 czyli jakieś 40%

Do tego dochodzi jeszcze warunkowa sprzedaż 107 tys akcji (Adamek/Chachlowska/Kokosiński) x 3= 321 tys w nowej emisji czyli kolejne 6 %

Nie liczę tutaj uprzywielejowania bo ono się zmniejsza po nowej emisji
  • Re: NWZA Autor: ~spek [5.173.120.*]
    Ciężko jest mi się odnieść do tego co napisałeś. Jezeliby tak było to byłoby potrzebne wezwanie na 66 procent
    To co piszę to są fakty z ostatniego NWZA. Napisz do mnie e-maila to podeślę Ci oryginały.
    Dzięki XX, ale na ten moment skupiam się na czym innym.
    1. emisja
    2. uklepanie pda w tym być może kupno przez CFI lub innych potencjalnych akcjonariuszy (co jest według mnie bardzo pawdopodobne z racji, że przy pda nie trzeba informować aż do rejestracji)

3. wyniki, w których zobaczę jak podeszli do kosztów. jeżeli są w tej kwestii transparentni a więc będą postępować tak jak zaczęli gdy chodzi o obniżenie wynagrodzeń zarządu to od tego czasu będę się przyglądał tez innym kwestią.- dla mnie jest sprawą oczywistą, że obniżenie wynagrodzeń powinno wypłynąć w wynikach

Na ten moment wszedłem i trzymam i to jest jedyna strategia co najmniej aż uklepią się pda i zobaczę wyniki (głownie koszty)- (przy tym trochę spamuję, ale to też trochę dlatego, że dobrze się z wami dyskutuje)
    Gdy chodzi o część przychodową i rentowność o tutaj weryfikacji spodziewam się przy wynikach za półrocze a więc 31 sierpnia.
  • Re: NWZA Autor: ~jurek [31.60.0.*]
    Patrząc na działania CFI na giełdzie radzę już powoli zbierać grupę akcjonariuszy aby pilnować działań CFI. Oni tam weszli po majątek a nie po dzielenie się z nami mniejszościowymi.

Plan mają wyciągnąć jak najwięcej, stąd dzierżawa hoteli itd.

trzeba będzie się połączyć.
    Nie podepnę się pod taką inicjatywę z tego prostego powodu, że w moich oczach ich działania i dotychczasowe ruchy oraz wdrożone zmiany są zgodne z moją wizją dla Efektu. Widzę w tym odbudowanie kapitąłów i złamanie starych zależności, które drenowały Efekt..

I jeżeli te dotychczasowe działanie wprost w II kwartale przełoży się na wynik (choćby z powodu obniżenia wynagrodzenia zarządu i RN z 5 mln do 300 tys) to gdy o mnie chodzi wręcz przyklaskuję takim działniaom

...ale ok. rozumiem, że dla części akcjonariuszy najważniejsza jest dywidedna a dla jeszcze innej (już mówiąc trochę zaczepnie) przywrócenie zarządów i RN w hotelach! (sic) oraz 5 mln. wynagrodzęń dla długich list płac dla tych zarządów i RN.

Nie chcę też aby EFekt samodzielnie zarządzał hotelami, bo wyobrażam sobie, że aby było to efektywne jest potrzebna skala a po drugie w obecnym momencie ta część jest przewidywalna (bez ryzyka bo o stałym zwrocie z inwestycji na poziomie ok. 6.5 mln)
    Jednocześnie chcę też powiedzieć, że ten kredyt zaufania dla zarządu Efektu nie jest no-limit, bo gdy zobaczę jakieś podejrzane sumy na pozycji koszty (np. usługi obce) to jak najbardziej zmienię zdanie.

Póki co ich podejście biznesowe mi pasuje, ale pod warunkiem, że działania uruchomione w zeszłym roku a więc kilka mln oszczędności z wypłat zarzadom przełożą się wprost na wynik.

... no bo oczywistym jest, żee nie akceptowałbym sytuacji gdzie z jednej strony zmniejszono koszty zarządu z 5 mln do 300 tys a z drugiej 'uruchomiono by' jakiś 'koszt' typu usługa obca. No ale póki co nie ma powodu do takich podejrzeń (bez wglądu do raportu choćby rocznego, bo w nim już nie powinno być szumów związanych z odprawami, które jeszcze wpływały w III kwartale)

Jednostka miary płaca minimalna w stosunku do wartości akcji EFektu po przeliczeniu na stary kurs akcji a więc przy dzisiejszym 4.6 jest jest to 11.8 zł (dawny kurs przed odcięciem)

dziś za minimalną płacę (brutto) można kupić 2600/11.8= 220 akcji Efektu i co ciekawe w ostatnich dwóch latach wartości nieruchomości w Krakowie wzrosła o min. 20% a wartość działek w ostatnich kilku latach o 40-50% a tym czasem kurs zanotował 70% spadku.
    To tak dla zobrazowania za jaką kwotę dziś sprzedajecie akcje. Tak samo gdyby dziś prezes którejkolwiek spółdzielni sprzedał po obecnym kursie (zwłaszcza, że CFI brało po 41 zł) to członkowie takiej spółdzielni jak najabardziej mogliby poczuć się okradzeni a zarząd takiej spółdzielni miałby zapewnioną niegospodarność!

link

Przy 4 zł kapitalizacja to 20 mln z tego 3.3 mln gotówki z emisji a więc daje to ok. 16.7 mln wyceny.
    W czasie paniki jakiekolwiek argumenty nie mają sensu dlatego zamykam się w temacie.

Mój obecny stan (po emisji z uwzględnieniem pp) to 3 tys akcji ze średnią ok. 4.43 - właściwie efekt jest jedynym aktywem na ten moment i jakoś mnie nie ciśnie (chyba tez dlatego, że pozycja niewielka a do tego przemawia do mnie wielkość aktywów,które po okresie paniki powinny się obronić)

• Re: NWZA Autor: ~lol [150.254.157.*]
    3 tys to faktycznie mało jak na tak silny poziom argumentacji z Twojej strony. Ja myślałem ze jesteś zapakowany po kilkadziesiąt tysięcy. Fakt jest taki, że CFI zawsze rolowało drobnych akcjonariuszy. Mam nadzieje ze zmienili podejście, oczywiście WZA jest dobrym momentem aby to zweryfikować.
  • Re: NWZA Autor: ~spek [5.173.225.*]
    Trochę ambicjonalnie podszedłem do tej inwestycji w tym do wpisòw stąd takie wrażenie.
    no, ale teraz odcięcie.
    powodzenia sobie i Wam
  • Re: NWZA Autor: ~spek [5.173.255.*]
    W kontekście koronowirusa lokalność i sprzyjająca pogoda z pewnością przełoży się na pozytywny wynik Rybitw. Negatywnie mogą wpłynąć hotele, ale w tym przypadku efekt pobiera stałą opłatę i dopòki cfi nie wypowiada umowy sytuacja dla samego efektu jest neutralna.

Jeżeli nie nastąpią żadne anomalia pogodowe przychody Rybitw w tym roku będą wyższe niż w roku ubiegłym.
    Z pewnością przychody Rybitw w marcu są wyższe niż w lutym i będą jeszcze wyższe w kwietniu i maju.
    Przychody Rybitw są bezpośrednio zależne od plonòw i pogody. I akurat ten rok patrząc choćby na marzec pozwala szacować, że sezon na płody rolne i owoce zacznie się znacznie szybciej co dla Rybitw oznacza dłuższy okres ' płatnych' miejsc.
    I to jest ten mechanizm o ktòrym pisałem, że efekt jest neutralny na koniunkturę i bardziej sezonowy i akurat w tym roku pogoda sprzyja tak więc przychody Rybitw z pewnością będą w tym roku wyzsze
    Jeżeli wziąć pod uwagę po odjęciu 3.3 mln dokapitalizowania 4.7 mln w papierach wartościowych już po odjęciu wątpliwego roszczenia i ok 1-2 mln gotòwki będącej w spółce 10-12 mln za dwa hotele, 7.3 ha KH Rybitwy neutralnych na koniunkturę oraz biurowiec co daje 2-3 mln za każdy hotel i 3 mln za Rybitwy nie bardzo jest już gdzie spadać. No, ale w panice wszystko jest możliwe.
    Jedyny plus, że Rybitwy reagują na aurę/ pogodę, ktòra przekłada się na plony a nie na koronowirusa.
    No to jeszcze ekstremalnie negatywny scenariusz.
    1. Wypowiedzenie umowy najmu przez CFI lub niepłacenie ( w tym przypadku ew. będzie można wyegzekwować w pòżniejszym terminie)

Załòzmy roczny okres wychodzenia hoteli
    Co to oznacza dla efektu rok?
    Oznacza to co najmniej 4.5 mln obsługi kredytu.

Co w takim scenariuszu?
    Pieniądze z emisji zamiast na KH poszłyby na kredyt za hotele.
    Nadal w tym scenariuszu założenie stabilności w samych Rybitwach na poziomie min. 3 mln zysku ( wyżej niż w 2019 ze względu na obniżkę wynagrodzeń zarządu z 5 mln do 300 tys/ rok)

Efekt końcowy
    3 mln z dokapitalizowania 1-2 mln obecnej gotòwki na pokrycie rocznych rat za hotele a czymś ekstra nadwyżką jest zysk z Rybitw w kwocie ok 3 mln, ktòre ew. byłoby zabezpieczeniem na cały rok funkcjonowania hoteli.

Idąc w tym trybie według tego scenariusza efekt jest zdywersyfikowany i bez problemu w sensie kondycji finansowej przetrwa i będzie obsługiwał kredyty nawet gdyby cfi wypowiedziało dzierżawę a panika trwała rok.

Tym wpisem chcę pokazać, że nie zamykam sié, nie ignoruję negatywnych scenariuszy. Jednak rynek już tak absurdalnie przecenił efekt w stosunku do wartości nieruchomości gdzie licząc oddzielnie przekłada się to po 3 mln za hotel i KH Rybitwy, że obecny czas warto rozważyć w kontekście akumulacji choćby rozłożonej w czasie.
  • Re: NWZA Autor: ~XX [109.173.138.*]
    Kluczową datą bedzie 17.03 kiedy poznamy ile akcji zostało objęte w drugim terminie. A dokładnie ilu dotychczasowych akcjonariuszy nie objęło nowej emisji. sądzę że redukcja bedzie spora nawet 99%. Od tego dnia mogą pojawić się wzrostu, ale wcześniej chyba nie.
    Ale jeżeli redukcja nie będzie wysoka czeka nas kolejna fala spadków.
    Wiesz, dziś czytałem informacje analizy.pl o wzroście lokat i na rachunkach bieżących Polakòw o bodaj 7 procent do 900 mld. A tu wycena każdej z czterech nieruchomości po 3 mln kiedy wartość rynkowa trzech z nich to po 50 mln. każda a biurowca pow. 10 mln.
    Trochę mnie zalewa ten totalny brak zaufania do spòłek z GPW no ale w obecnej sytuacji jedyną skuteczną strategią jest cierpliwość.
  • Re: NWZA Autor: ~Wer [31.0.35.*]
    Żeby zaraz cfi nie chciało renegocjować umowy ze względu na koronowirusa. Bo jeżeli tak by się stało to Twoje plany ulecz, jak dymek z papierosa.
  • Re: NWZA Autor: ~Leszcz [109.173.138.*]
    tym bardziej że negocjują sami z sobą :)
    Gdyby panika się wydłużyła to będzie problem całej branży hotelowej i jak najbardziej w obecnej sytuacji nie wykluczam jakieś kilkumiesięcznej karencji.
    6 miesięcy to ew. koszt 3.3 mln. Jednak gdy odnieść to do sytuacji sprzed roku gdzie opròcz samodzielnego zarządzania hotelami doszłyby 5 mln koszty zarządòw i RN to dziś straty byłyby ponadprzeciętne. Ruchy CFI z cięciem wynagrodzeń zarządu z 5 mln do 300 tys dzis okazują się zbawienne tak samo umowa dzierżawy hoteli.
    Umowa jest na 10 lat i tak za pewne kalkuluje cfi natomiast w razie wydłużenia paniki Efekt jest zdywersyfikowany Rybitwami ( to mocno dochodowy biznes). W długim okresie paniki z pewnością zostałyby cofnięte decyzje o inwestycjach w hotele co powinno w okresie 10 lat wpłynąć paradoksalnie pozytywnie.
    Gdy panika się wydłuży efekt sobie poradzi, bo jest zdywesyfikowany, ale branża może mieć problem.
    Na GPW ale nie tylko jest mało spòłek, ktòre wytrzymałyby rok paniki a efekt by wytrzymał. Zyski z Rybitw plus dokapitalizowanie wystarcza z nawiązką na rok paniki a to oznacza, że wartość zostaje.
    Przy realizacji scenariusza negatywnego inwestycja w efekt będzie co najmniej 2-3 letnia, ale.wartośc aktywòw się obroni zwłaszcza przy zyskach Rybitw.
    Jeżeli CFI ma jakieś plany odnośnie renegocjacji (czasowej) to według mnie powinni przedstawić rzetelne dane odnośnie obecnych wyników hoteli i ew. rozpocząć negocjacje na zasadzie partycypacji 50:50 (ryzyko w tej sytuacji powinno być rozłożone po połowie, bo z jednej strony CFI nie może brać hoteli tylko wtedy gdy jest 'pogoda' a z drugiej Efekt jak najbardziej powinien uwzględniać fakt, że 50% partycypacji to połowa ze 100% w sytuacji gdyby sami prowadzili hotele)
    Gdyby ryzyko zostało rozłożone połowie a panika trwała ok. 6 miesięcy to koszt dla Efektu można by szacować na ok. 1.6 mln do 2 mln. (a to patrząc na obecną sytuację jest akceptowalne, bo najważniejsze w tym momencie jest utrzymanie wartości -zawartości kruszcu)

Szczęście w nieszczęściu na ten moment jest takie, że obecna sytuacja paniki powstała w momencie gdy Rybitwy już mają tendencję wzrostową gdy chodzi o przychody i zyski a z każdym miesiącem będą rosły co patrząc z poziomu tzw. timingu akurat działa neutralizująco. (Efekt jest zdywersyfikowany a aura/pogoda pozwala prognozować na wzrost przychodu Rybitw - zresztą wpływa już w marcu)

I druga kwestia patrząc z dzisiejszej perspektywy zbawiennym okazał się fakt, że CFI zdecydowało się na odbudowanie kapitałow Efektu a więc zostawienie zysków w spółce co z kwotą dokapitalizowania pozwala przejść suchą stopą przez panikę nawet w okresie dlugofalowym.

W kontekście nogi hotelowej z pewnością na ten moment banki wstrzymają finansowanie dla inwestycji hotelowych zwłaszcza tych na etapie planowania.

• Re: NWZA Autor: ~jurek [31.60.1.*]
    Odnośnie zapisów dodatkowych to wszedłem w to grubo i liczę na redukcję <96%. Wtedy będę zachwycony. Zadowolony będę z redukcji <99%. A jak będzie to już za kilka dni info.
  • Re: NWZA Autor: ~Lol [109.173.138.*]
    Bedzie 99,9% nie Ty jeden jest taki cwany.
  • Re: NWZA Autor: ~Wigo [89.75.69.*]
    Sprawdźcie "grubasy" kiedy zwrot nadpłat jest przewidywany ;)
  • Re: NWZA Autor: ~jurek [31.60.1.*]
    Oczywiście, że nie ja jeden. Model znany od lat. Założenie było proste, spółka na giełdzie blisko 30 lat, sporo akcji w wolnym obrocie po takim czasie powinna się równać sporej ilości akcji uśpionych.

Ważne, aby koszt finansowania się zwrócił z lekkim naddatkiem. Zapisałem się na blisko połowę emisji. Spółka bardzo fajna, fajne aktywa itd. no ale CFI robi swoje.

Podobnie było pisane tutaj o Tritonie, też tanio, też główny robi swoje. Tam to nawet mają lepszego najemcę, bo wynajmują przedszkole dla miasta za 180k miesięcznie, na okres jeszcze 9 lat. Do tego działki w Wawie i okolicach.... i nikt tego nie kupuje z tego samego powodu co Efekt.
  • Re: NWZA Autor: ~spek [94.254.130.*]
    Quentus Development sp. z o. o.

Nowy akcjonariusz prawie 60 tys akcji.
[x]
EFEKT -5,45% 5,20 2025-12-19 11:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.