W moim odbiorze wręcz odwrotnie. Ta poprzednia sytuacja gdzie zarząd i RN pobierali 5 mln wynagrodzeń a uzyskiwali na to przyzwolenie od akcjonariuszy dlatego, że wypłacili im ochłap 1 zł a wiec brali 5 a wypłacali ok. 1.8 mln licząc z uprzywilejowanymi- było podejściem krótkowzrocznym i nastawionym na szybki, drenujący zysk.
Bo w dłuższym horyzoncie przedsiębiorcy z Rybitw tracili konkurencyjność. Sytuacja gdzie głównym celem spółki jest wypłata wynagrodzeń jest dla mnie odpychająca. Co więcej po przejrzeniu bilansu uważam, że w tym roku i tak nie wypłacono by dywidendy! Po prostu tamten schemat (krótkowzroczny) został wyczerpany. (najzwyiklej mi taki deal się nie podoba gdzie akcjonariusze mówią my wam dajemy 5 mln a wy nam 1 zł dywidendy- to było patologiczne i pierwszym ruchem nowych akcjonariuszy była zmiana w tym zakresie)
I gdy obecni akcjonariusze uchwałą zmniejszyli wynagrodzenia wszystkich członków zarządu z 5 mln do 300 tys rocznie oraz cofnęli dywidendę dla mnie jest to oznacza odbudowania kapitałów i podejścia długofalowego.
Jednak, że na giełdzie już sporo widziałem dlatego w dalszych krokach będzie mnie interesowała (już w rocznym będzie to widać) pozycja koszty w tym czy nie ma jakiś ukrytych kosztów typu usługi obce. I jeżeli nie będzie tutaj żadnych podejrzanych ruchów to te ruchu, które zostały wykonane przekładają się na odbudowę kapitałów! i to znacząco.
Jak rozumiem kolejnym krokiem będzie polityka inwestycyjna i o niej będę chciał się dowiedzieć na WZA.
ps
akcjonariuszom orbisu przy 60 zł i polnordu po 2 mówiono tak samo i Ci co sprzedali jak się dziś czują? bo tutaj nie ma sytuacji w której jest pogorszenie fundamentów jest wręcz polepszenie a więc nie ma powodu do cięcia (jedynym jest obniżenie dywidendy ale ta ma być zastąpiona poliyką inwestycyjną a do tego dywidenda to było 1 zł a kurs spadł o ponad 20 zł). Co więcej zakładam, że CFI będzie zwiększał. W pierwszym momencie do 33%