• KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ TRZECI Autor: ostry- [83.30.23.*]
    Witam wszystkich inwestorów i spekulantów .
    Jak zwykle najpierw wykresy a więc
    Miesięczny
    link
    Tygodniowy

link
    Dzienny
    link
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ TRZECI Autor: ostry- [83.30.23.*]
    I nasz komentarz :
    Jak widać na wykresach miesiąc skończyliśmy w kiepskich nastrojach , wysoki górny cień na wykresie miesięcznym mówi że niczego miłego raczej nie powinniśmy się spodziewać a ewentualne wzrosty powinniśmy traktować raczej w charakterze korekty i wykorzystać rzecz jasna do sprzedaży.
    Warto zauważyć również że SMA 200 na wykresie tygodniowym w piątek została poważnie naruszona przez obóz niedźwiedzi z którym nie będziemy ukrywać sympatyzujemy aktualnie.

Co dalej - bywalcy zauważyli pewnie od razu dopisek akcyjny.
    Tak - zmieniamy się bo zmiany są dobre i będziemy trochę pisać o akcjach.
    Będziemy o nich pisać w kontekście ich wartości i możliwości rozsądnego w nie inwestowania co oznacza że będziemy się koncentrować na spółkach które prowadzą zyskowną działalność i traktują mniejszościowego akcjonariusza jako partnera a nie jako dawcę kapitału.
    Będziemy też jako przestrogę pisać o spółkach które nadużyły w sposób rażący zaufania akcjonariuszy.
    Na początek będzie o spółce Briju .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ TRZECI Autor: ostry- [83.30.23.*]
    Żeby się wprowadzić w temat najpierw wykres roczny

link

Widzimy wyraźny trend wzrostowy który wyniósł cenę akcji z 15 zł na 36 zł a potem zdarzyło się coś co nasz kolega termi określa jako formacja wędki.
    Dlaczego tak się stało ?
    No więc tak - firma Briju zyski i przychody do tej pory czerpała głównie z hurtowego eksportu złota co stanowiło w ubiegłych latach pożywkę do spekulacji iż jedyny biznes w tym przypadku to biznes na zwrocie podatku VAT.
    Jak to wyglądało - Briju od dostawców krajowych kupowało złom złota , przerabiało go na sztabki /granulat eksportowało poza granice kraju po czym zwracało się o zwrot podatku VAT do Urzędu Skarbowego ( a nie były to małe kwoty skoro z raportu za 2016 rok dowiadujemy się że zwrot VAT za listopad to 9 mln zł - dla porównania zysk netto Briju za cały rok 2016 to 22 mln zł)
    To był główna działalność spółki Briju - równocześnie firma otwierała w galeriach handlowych sieć swoich sklepów jubilerskich , ale podkreślić trzeba że do końca 2016 r 90% zysków netto pochodziło z hurtowego handlu złotem.

I teraz co się dzieje - w grudniu 2016 rząd wprowadza nowe regulacje w zakresie handlu metalami szlachetnymi które między innymi wydłużają zwrot VAT do 60 dni oraz rozszerzają odpowiedzialność firm za wyłudzanie podatku VAT.
    W efekcie Briju z końcem 2016 w praktyce zaprzestaje działalności w zakresie eksportu złota a więc traci podstawowe do tej pory źródło dochodów.
    Tyle że rynek jeszcze o tym nie wie...
    Teraz cofnijmy się nieco w czasie do roku 2014 kiedy to Briju pojawia się na giełdzie i tu ważna informacja - spółka przeszła na GPW z NC czyli nie przeprowadzała klasycznej oferty akcji tylko dostała się na parkiet tylnymi drzwiami . Akcja kosztował wtedy ok.13 zł a jedynymi dużymi akcjonariuszami byli panowie Piotrowscy oraz podmiot zarejestrowany na Cyprze ( a jakże ) Letamor - którego jedynymi właścicielami są również panowie Piotrowscy .
    Przez następne 3 lata zyski oraz kurs akcji idą w górę a akcjonariacie zaczynają się pojawiać instytucje - OFE i TFI .

Mamy początek roku 2017 i właściciele - panowie Piotrowscy przekazują do wiadomości iż spółka Letamor czyli oni sami tak naprawdę w wyniku "przeglądu opcji strategicznych" chciałaby zmniejszyć zaangażowanie w akcje Briju.
    Czyli nazywając rzeczy po imieniu że właściciele chcą sprzedać duży pakiet akcji .

9 lutego nabywców znajdują w OFE - 800 tysięcy akcji sprzedają do Nationale Nederlanden po 28 zł .
    Kilka dni później sprzedają jeszcze 100 tys. akcji.
    Przez następny miesiąc nic szczególnego się nie dzieje aż na początku marca spółka informuje o szacunkowych przychodach za styczeń i akcjonariusze przeżywają duży szok bo okazuje się że przychody za styczeń spadły o 74%

W reakcji kurs akcji spada w ciągu kilku dni do 8 złotych , bank Pekao SA wypowiada umowę kredytu a NN wyprzedaje akcje które kupiło miesiąc wcześniej o połowę taniej niż kupiło.
    CDN.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ TRZECI Autor: ostry- [31.11.128.*]
    W związku z tą całą historią nasuwają takie pytania i wnioski:
    1. Czy właściciele panowie Piotrowscy ( konkretnie trzech) 9 lutego gdy sprzedawali wiedzieli jak skomplikowana jest sytuacja spółki ?
    Bez wątpienia tak. Świadczy o tym raport o przychodach za styczeń .
    Prawdopodobnie wiedzieli o tym co się stanie już o wiele wcześniej nawet o czym świadczy zintensyfikowanie budowy sieci sklepów jubilerskich.
    2. A czy wiedzieli o tym ludzie z Nationale Nederlanden wydając ponad 20 mln zł 9 lutego na akcje spółki Briju?
    Nie wiadomo. Wydaje się że powinni , zwłaszcza że były to pieniądze przyszłych emerytów i jako takie winny być inwestowane ze szczególną rozwagą i ostrożnością.
    Wiadomo że już miesiąc później stracili co najmniej połowę tej kwoty sprzedając rzeczone akcje.

Wnioski na przyszłość.
    Nie kupuj akcji których pozbywają się właściciele a jeśli tak się pechowo złożyło że już je posiadałeś wcześniej zastanów się trzy razy czy wierzysz w firmę bardziej niż jej właściciel.

Nie ulegaj złudzeniu że akcje firmy są bezpieczną inwestycją bo kupują je fundusze.
    Okazuje się że zarządzający którzy teoretycznie powinni być fachowcami w swoich wyborach nie są lepsi od przysłowiowego giełdowego leszcza.

A widoki na przyszłość firmy Briju ?
    Mimo wszystko jakieś są , Briju ma już 45 salonów jubilerskich ( w planie otwarcie 10 następnych w 2017 roku) gdzie realizuje sprzedaż na solidnej prawie 50% marży , sytuacja finansowa jest stosunkowo stabilna a czynniki ryzyka to w tej chwili :
    1. Spór z US.
    Jedna ze spółek zależnych Briju czeka na zwrot podatku VAT w kwocie 2,6 mln już od września 2016 .
    Skoro US do dnia dzisiejszego nie przelał podatku naliczonego to prawdopodobnie prowadzi postępowanie wyjaśniające.
    Nie wiadomo co może z tego finalnie wyniknąć.
    2. Nieobliczalność właścicieli.
    Jeśli ktoś był nie do końca uczciwy wczoraj jakie są podstawy sądzić że będzie uczciwy jutro ?

• Briju Autor: yntelygent [89.64.1.*]
    Tak się złożyło, że ostatnie 2 dni spędziłem w jednej z galerii handlowych w pewnym zacnym mieście, mając na widoku salon Briju. W pewnej chwili zacząłem zazdrościć pannie tam sprzedającej, gdyż przez cały dzień robiła NIC. Jeśli ktoś był cokolwiek zainteresowany, to oglądał w przelocie ekspozycję za szybą i śmigał dalej. Dzisiaj niedziela, dzień "galeryjny", postaram się zatem podjąć próbę oszacowania, ilu klientów wchodzi do tego przybytku np. w ciągu godziny. A ilu coś zakupi? Może 10%.
    Lokalizacja i potencjał - sklep przy wejściu do galerii - KAŻDY musi obok przejść.
    Może inwestycje w sieć sklepów, to tylko wizerunkowa przykrywka dla zwabienia giełdowych inwestorów, a biznes to był VAT.
  • iAlbatros Group - tu nawet nie ma co komentować, wystarczy poczytać Autor: emeryt_giełdowy [83.11.151.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Investors-TFI-sprzedal-wszystkie-posiadane-akcje-iAlbatros-Group-7508873.html 

i sprawdzić na wykresie jaki jest efekt, gdy politycy uchwalają coś w imieniu NARODU i INWESTORÓW oraz "rozwoju rynku kapitałowego".
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=IALBGR

Wystarczy przeczytać poniższe uzasadnienie zawarte w poniższym komunikacie https://www.bankier.pl/wiadomosc/iALBATROS-GROUP-SA-Informacja-dotyczaca-trybu-przeprowadzenia-skupu-akcji-wlasnych-7504052.html 
    Zgodnie z § 1 ust 4 uchwały nr 8 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 28 grudnia 2016 r. w przedmiocie upoważnienia Zarządu Spółki do nabywania w imieniu Spółki jej akcji własnych w celu umorzenia („Uchwała”), Spółka może nabyć akcje własne wyłącznie w drodze wezwania (lub wezwań) do zapisywania się na sprzedaż akcji, ogłoszonego (ogłoszonych) na podstawie art. 72 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy. Wskutek uchylenia art. 72 ww. ustawy brak jest podstaw prawnych, aby Spółka mogła przeprowadzić wezwanie w rozumieniu ww. ustawy. W związku z powyższym Zarząd Emitent informuję, że skup akcji własnych zostanie przeprowadzony zgodnie z warunkami określonymi w Uchwale (w szczególności co do liczby akcji i kwoty skupu) przy zastosowaniu innego trybu niż wezwanie, tj. poprzez publicznie ogłoszenie (zaproszenie) do składania ofert sprzedaży akcji przez wszystkich akcjonariuszy Spółki, a sam skup akcji własnych zostanie przeprowadzony za pośrednictwem firmy inwestycyjnej. 

https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2016-11/Projekty_uchwal_NWZ_20161128_194308_0464542753.pdf 
    (Projekt) Uchwała nr 4 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki iALBATROS GROUP S.A. z dnia 28 grudnia 2016 r. w przedmiocie upoważnienia Zarządu Spółki do nabywania w imieniu Spółki jej akcji własnych w celu umorzenia §1 Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki iALBATROS GROUP S.A. („Spółka”) wyraża zgodę na nabycie przez Spółkę akcji własnych wszystkich serii, znajdujących się w obrocie na rynku regulowanym i upoważnia Zarząd Spółki do nabywania na rynku regulowanym w imieniu i na rzecz Spółki jej akcji własnych, na zasadach określonych poniżej: 1) Nabycie akcji własnych przez Spółkę następuje w celu późniejszego ich umorzenia, zgodnie z art. 362 § 1 pkt 5) KSH. Zarząd jest upoważniony do nabywania akcji własnych Spółki do chwili wyczerpania kwoty przeznaczonej na nabycie tych akcji określonej w punkcie 2) poniżej. 
  • Re: Korekta Autor: grubycity [95.215.78.*]
    Witam,dawno nic nie pisałem ale realizowalem zyski na zasluzonym urlopie ha,ha.Piszę bo Zosia chyba za mna zatesknila ha,ha.Zosiu jestem graczem dlugoterminowym,i pisalem pare miesiecy temu,ze futures beda rozliczne powyzej 2300 pkt i trafilem 10 - tke idealnie ha,ha mialem longi od 2000 pkt dla przypomnienia.Zosiu pewno liczysz,ze zrolowalem sie na serii M i dalej jestem na elkach.To zrobie ci przykrosc bo mam krotkie od 2280 pkt,liczylem ,ze zawroce i przymkna luke na 2230 pkt,i tez tak faktycznie sie tak stalo,czesc zamknalem przy tym poziomie,a druga czesc trzymam do 2100 pkt.Longi ponownie zaczne otwierac ale 2060 pkt w dol.Pozdrawiam.
  • Re: Korekta Autor: ravcio [83.29.211.*]
    A mi coś nie pasuje w zachowaniu GPW w piątek a szczególnie na fixingu. Albo na zachodzie giełdy były trzymane na siłę wysoko po to żeby dobrze kwartał skończyć a nasz GPW wyprzedziła to co będzie po niedzieli albo odwrotnie komuś zależało żeby zaniżyć zamknięcie kwartału u nas i dlatego kilka dni GPW była dużo słabsza od innych. Bo jak wytłumaczyć ten spadek na fixingu?
    Kwarta ogólnie bardzo dobry był i trudno będzie go powtórzyć. Więc może nie chcieli mieć wysokiego punktu startowego na kolejny.
  • Re: Korekta Autor: sakitoru [89.64.39.*]
    A ja czekam na dobry odczyt pmi polski i scenariusz spadkowy na dzisiejszy dzień powinien zostać zrealizowany.... natomiast nie sądzę aby był to dobry dzień do wchodzenia w S. nie mówiąc już o 2060.... no nic, obecnie jestem bez pozycji, dzisiaj może się to zmienić, wręcz modle się o lukę spadkową ;)

pewnie takie posty jak ten wprowadzają zamieszanie... "to co on w koncu obstawia?!" no tak ale najpierw trzeba wyczuć filozofię którą się ktoś posługuje.... w średnim terminie jak najbardziej L a dzisiaj chcę luki spadkowej, nie mam pozycji.
  • Re: Korekta Autor: niedzwiadek [46.169.251.*]
    wcale tych spadków w tym tygodniu nie jestem pewien..
  • Re: Korekta Autor: niedzwiadek [46.169.251.*]
    Będzie siła na 2 200?
    Wyszedłbym na BE może jeszcze
  • Re: Korekta Autor: kplaja [188.47.126.*]
    Dobrze oglądać te poparte obrotami wzrosty. Szczególnie taki PKN.
    Moim zdaniem, to tylko podbitka pod spadanie z wysoka.
  • Re: Korekta Autor: balon_pusty [79.186.28.*]
    Kolega wrzuciłby jakieś parametry zwrotne eliota, a nie wróżby i zakłady. Jak widać, otoczenie bije rekordy rekordów, hossa hossy trwa już z pięć miesięcy i końca nie widać - a może to początek?. Nic indeksów nie rusza, a zejścia o 0,5% są wykorzystywane do łapania papierów. Czy i co powoduje ewidentny inny kierunek w naszym grajdołku? O KHG w styczniu się zabijali, a teraz po korekcie 15% nikt go nie chce? PZU to samo.
  • Re: Korekta Autor: kplaja [188.47.126.*]
    Nie jestem w stanie technicznie wyjaśnić zjawiska które ma miejsce, ani wrzucić parametrów zwrotnych elliota, bo takich nie stosuję.
    Myślę, że połamana linia trendu oraz mocny wycisk na kontraktach marcowych wymusza spadki w najbliższym tygodniu.
    Ponadto nie ma żadnych fundamentów pod tak wysokie loty naszej gospodarki.
    Czas pokaże.
    A coż takiego złego się wydarzyło... szkoda że luka w górę, jeszcze gorzej jak dzisiaj nie spadną, poniedziałek L tydzień S,

Stooq nawalił esy ubrana i nawet makler w ing ma brak danych... ktoś jeszcze ma brak danych?

na szczęscie ja mam swoje bandy w paincie ;) wyjscie ponad 2203 wig20 bedzie faktycznym bólem dla esów. a przekroczenie 2220 pozamiate je na dobre. ale w ten scenariusz nie wierzę po wybiciu fibo 38,2. i rozwój poniedziałku.
  • Re: Korekta Autor: arbez [89.64.42.*]
    To co ma miejsce ostatnio, a więc luki, skoki na fix-ach świadczy o przeciwstawnym nastawieniu pośród dużych graczy.
    Po tych "przepychankach" niewątpliwie rynek obierze kierunek.
    Dlatego też pisałem że dla mnie 1:2 fal 2,4 było nie do wy..... i jak widać nie tylko ja tak zakładałem.

Natomiast fakty są takie że to rozbili.. duży gracz nie chcąc dać się ubrać taki dzień jak dzisiaj wykorzysta do narysowania swojego Elliota, obecnie ostatnia falka spadkowa, jest małym zygzakiem a dzisiejsze wybicie przeszło jej 0,764 (orientacyjnie na kalkulatorze;P) co daje grubemu mozliwość pójścia na zamknięcie całej struktury 2246-2177..... wazne fibo 2220.... i coś tak to widzę na dzisiaj... a szkoda.
    2212 2218 2226,7 2240.... ciekawe co wybiorą.
    Dzisiejszy dzień mnie nie interesuje... dlatego zmykam natomiast, nawet dobrze że dołek odłożyli w czasie....
  • Briju - part II Autor: yntelygent [89.64.10.*]
    Po niedzielnym rekonesansie stwierdzam, że lepszy interes w galeriach jest na rurkach z kremem.
  • Re: Briju - part II Autor: ostry- [83.30.17.*]
    I na kawie - na pewno.

• Re: Briju - part II Autor: niedzwiadek [46.169.251.*]
    Tak sobie pluje w brodę tym DAXem, że szok.
    Dokładnie 2 tygodnie już mija jak miałem wchodzić na poziomie 11 900..
    Co do naszego śmietnika to jestem załadowany cały czas w L. Mam nadzieję, że popełniłem tylko falstart.
    I raczej kombinować nie zamierzam. Chyba, że zjedzie na tyle żebym musiał dopłacać do depozytu.
    Z punkt widzenia makro nie widzę powodów byśmy mieli lecieć w dół.
    Poziomów Fb i fal nie stosuję. Tylko wykres + cena, ew. wolumen z technicznego punktu widzenia.
  • Re: Briju - part II Autor: mlodyleszcz [164.61.210.*]
    Kurcze tak czytam te wasze misiowe posty to wypisz wymaluj jak w marcu 2009... wszyscy widzieli tylko S az do 3000 na FW...

W sumie chyba tylko @saki ma jasno okreslona strategie, ktora pozawala mu reagowac na rozwoj rynku, a nie upierac sie przy swojej pozycji a potem tylko sie modlic...
  • Re: Briju - part II Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Ja też mam swoją strategię tylko że ja jedynie akcje. Na kontrakty to ja jestem za cienki.
    Zosia śmiałaś się w piątek z zamknięcia na Orlenie to co powiesz na to co dziś on pokazuje.
    Pytanie kto miał interes i w jakim celu robić takie ruchy na Orlenie ?  Jakie są wasze teorie ?
  • Re: Briju - part II Autor: mathias_21 [79.186.178.*]
    nie było szans rozłożyć już tego spadku w czasie, więc trzeba było to zrobić w impulsie i poczyścić stopy. Może spadniemy jeszcze na 2140 czy niżej ale nie teraz. DAX zaczyna chyba dużą 5 z zasięgiem do 14500 może nawet ;)
  • Re: Briju - part II Autor: balon_pusty [79.186.28.*]
    Najpierw to muszą pokonać mega opór na 14.45. A z tym nie będzie tak łatwo. W zeszłym tygodniu też wyciągali eurobolca na 1.09 a gdzie dziś jest?
  • Re: Briju - part II Autor: sakitoru [89.64.39.*]
    Dax to dax... my to my, gościa co z mld pozycji wypłaca zysk w setkach mln średnio interesuje gdzie jest dax czy spx, ba nawet lepiej jak rosną! ;)

Nie liczę fal DT w momencie gdy wchodzę na pozycję, tu interesuje mnie ścisłe założenie i stoploss realizowany z ręki, obecnie czekam na kolejny punkt opisany przez układy tygodniowe a nawet miesięczne bo DT jest robione w Ch.....

Natomiast po tym co robią jestem daleki od myślenia że to WIELKA BESSA. Bo przecież znowu S dołożyło do trendu... norma w graniu przeciwnym.
  • FV+ORLEN+DAX Autor: balon_pusty [79.186.28.*]
    Np ten kto zrobił ten ruch chciał nisko oddać esy, wziąć ele i dziś podciągnąć. A co to FW to wiele razy tak było, że wyprzedzaliśmy ruchy na bazowych (proszę się nie śmiać, tylko rzucić okiem w wykresy). Być może ten tygodniowy górny cień też o czymś świadczy. A tak wógóle to brakuje mi opinii i wykresów Ostrego o miedzi i bazowych Co do np. Daxa to mam małą wiarę w to, że na obecnym poziomie kupują go fundy, którw wynoszą się z SP - byłoby chyba im za drogo. A jeżeli nie fundy to kto robi ten rekord?
  • Re: FV+ORLEN+DAX Autor: ostry- [83.30.17.*]
    Kupować trzeba tanio - sprzedawać drogo taka jest moja strategia.
    Co prawda w przeszłości zdarzało mi się wiele razy postępować dokładnie na odwrót ale to już historia.

W moim przekonaniu na rynkach bazowych jest drogo.
    Może być co prawda jeszcze drożej ale jeśli będę cierpliwy to jestem pewien że będę miał okazję kupić taniej niż jest teraz.
    Jeśli chodzi o miedź to ona ani nie jest droga ani nie jest tania w tej chwili nie jest w kręgu mojego zainteresowania.
  • Re: FV+ORLEN+DAX Autor: sakitoru [89.64.39.*]
    Co do falek DT, bardzo bym obserwował liczbę 2227... nie sądzę aby ktoś zdążył wejść tam na s, ale powinna się pojawić. oczywiscie wig20.

i będzie to ostatni poważny ratunek dla S, poźniej pojadą na zamknięcie 2309-2176, ok 2263. to wszystko w oparciu o koncepcję wybitego 38,2 fali 3 oraz 1:2 fal 2,4.

A jak zrobili mnie w H... i nie będzie nowego dołka to zjem starą zupę ogórkową!. ;) ale to wyklucza "algorytm" ktory jest niestety sprawniejszy ode mnie...:/ ebane błedy ludzkie.

btw. ależ pięknie malują.. ojejejej no normalnie powstrzymane wzrosty.
  • Re: FV+ORLEN+DAX Autor: mlodyleszcz [164.139.12.*]
    no wzialem sobie jednak L po 2184...a co mi tam...
  • Re: FV+ORLEN+DAX Autor: balon_pusty [46.169.22.*]
    Dziękuję za podpowiedź - zobaczymy, czy nie będzie drożej ... jak na teraz to ja nie widzę jakiejś wielkiej euforii a z drugiej strony o problemach cały czas cisza. I jak tu grać ... Naprawdę korekta by tu duużo dobrego zrobiła (nie tyko mi)
  • Re: Briju - part II Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    @ravcio
    Śmiałam się w piątek z zamknięcia na Orlenie , bo skok
    o 4,50 zł ( ponad 4 % ) w dół , w przypadku największej ( najcięższej )
    spółki z W20 świadczy o tym jaki to płytki rynek.
    Ktoś celowo zamknął i PKN i cały W20 nisko ..
    .. nie wiem dlaczego .. ale nie dociekam .

Mój wniosek sprowadza się do tego , że ..
    ... na pewno zaufanie do GPW nie zyskuje na takich manewrach
    no ale ... to się wpisuje w ostatnie zamieszanie na GPW , 
    która ma problemy z zarządzaniem i pozostaje bez szefa ..
  • PKN - part II Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    No i znów się tylko mogę śmiać z Orlenu .. :-))

Ruda tez straciła kontakt z ziemią .. :-))

Naprawdę .. London City się do nas wkrótce przeniesie ..
    .. bez dwóch zdań ... hehehe ...
  • Re: PKN - part II Autor: arbez [89.64.42.*]
    A więc początek tygodnia, miesiąca i kwartału mamy zaznaczony wybiciem, póki można to trzeba korzystać....do maja jeszcze sporo czasu, ale przy takiej amplitudzie trzeba być czujnym....czuj, czuj, czuwaj....:)
  • Re: PKN - part II Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    Nie przepadam szczególnie za Prezesem Belką , ale ...
    ... raz mu się wymsknęła prawda na temat GPW ... :-)))
  • Re: PKN - part II Autor: niedzwiadek [94.254.133.*]
    PKN wrócił po prostu na swój tor, nic więcej.
    Po co to było, można się tylko domyślać. Było tylko bardzo prawdopodobne że dziś wróci odwrotna świeca o podobnej wysokości.
    Natomiast niezmiernie się cieszę, że rynek się nie zdecydował, przynajmniej na razie na S.
    Jutro testujemy 2 235.
    Nie ma co popadać w hurra optymizm, ale wygląda to dobrze.
    Dobrze, że wybiłem sobie z głowy break even z samego rana.
  • Re: PKN - part II @zosia3005 Autor: mlodyleszcz [164.139.12.*]
    Dnia 2017-04-03 o godz. 16:42 zosia3005 napisał(a):
    > No i znów się tylko mogę śmiać z Orlenu .. :-))
    >
    > Ruda tez straciła kontakt z ziemią .. :-))

a ty rzeczywistoscia...
  • Re: PKN - part II @zosia3005 Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    Ja .... wręcz przeciwnie ....
    .. dokładnie tego spodziewałam się po RUDEJ
    po Orlenie zresztą też ....
  • Re: PKN - part II @zosia3005 Autor: balon_pusty [46.169.22.*]
    No właśnie, kto mi to wytłumaczy: kurs miedzi - ten szpila w dół, a KGH szpila w górę?
    Kiedyś już przerabiałem różne rzeczy z analizy, ale tu to chyba inny poziom abstrakcji.
  • Re: KGHM Autor: zosia3005 [87.105.245.*]
    @balon_pusty
    Ty jak małe dziecko ....
    ... a co byś chciał .. żeby KGHM miał korelację z miedzią . :-))))

Przyjdzie pora to KGHM spadnie 5-10 % na 1 sesji
    ale nie tak od razu ... to byłoby za proste ...
    chociaż te czary-mary ....  chyba nikogo już nie zaskakują
    stare, oklepane i nudne   ..
  • Re: KGHM Autor: balon_pusty [5.60.99.*]
    Właściwie czasami jestem jak małe dziecko i to jeszcze z zawiązanymi oczkami - wszystko gra przeciwko małemu inwestorowi:))) Swoją drogą nie pamiętam już sesji na KGH - /+10. Siedem procent taak, nawet w tym roku. Ale zobaczymy. Dziś coś już na czerwono, nawet na daxiu, więc zobaczymy czy się nie rozkręcą na dobre.
  • Re: PKN - part II Autor: indiana [178.37.129.*]
    Pewnie jakiś leszcz z fundów chciał sobie za emerycką kasę kupić tanio spory pakiet Orlena, bo wiedział że i tak będzie kupował w kwietniu. Przy okazji wziął ze 100L-ek na prywatne konto, ot i całe wytłumaczenie piątkowego fixa.
    Przy okazji rozjechał nam ważnego Fibona, żeby wyczesać stopy. To wszystko było podejrzane, więc na szczęście nie pozamykałem L-ek. Co prawda rozwalenie Fibo o 10pkt to nie w kij dmuchał, trzeba zacieśnić stopy, ale też wielkiej bessy z tego nie widzę.
    Rynek i tak wie lepiej, pewnie wylecę na jakimś stopie ze stratą.
    @indiana
    Zapewne wielu chętnie kupiłoby w piątek PKN na fiksie po 100 zł
    .. zwłaszcza arbitrażyści , którzy wzięliby sobie równocześnie S na FPKN
    mając tym samym w kieszeni podwójną dywidendę
    to jest całkiem jasne  ... ale nie o to chodzi ..

Pytanie brzmi :
    Kto , komu i dlaczego .. w takich okolicznościach ( z bonusem ponad 4 % ) 
    SPRZEDAŁ na fiksie PKN po 100 zł ??
    Skoro było jasne , że na kolejnej sesji cena wróci do piątkowej normy .
    Za jakiś czas .. 100 zł może już nie być ceną okazyjną , bo
    w stosunku do dywidendy jest to wycena dość wysoka ..
    ... no ale w piątek ta cena była bardzo atrakcyjna
  • Re: PKN - part II Autor: balon_pusty [5.60.99.*]
    Jeden klient, dwa rachunki - może sobie sprzedać dowolną ilość, ustala tylko cenę sprzedaży/kupna i odpowiednio wysoki volumen. I jedzie.
  • Re: PKN - part II Autor: arbez [89.64.42.*]
    Cóż Wielkanoc się zbliża, więc Wyspa Wielkanocna wzywa....czas zacząć się pakować....udanych trade- ów życzę....:)
    Zosiu - nie mam dostępu żeby prześledzić przeszłe zlecenia, nie wiem ile kto tam chciał kupić i sprzedać, ale na piątkowym fiksie obróciło się tylko 250 k akcji. Podejrzewam że z 50k ktoś wystawił PKC-em jak co dzień, więc ten kto chciał zwalić indeks wystawił tylko 200k akcji na sprzedaż. Musiał sprzedać ze stratą średnio 3,5zł, bo tak przez ostatnie dni chodził PKN, 200 k akcji (o ile nie trzyma tych akcji od 60zł, w takim wypadku straty nie ma). Czyli na całej operacji zleceniodawca stracił 700k. Czy to dużo, aby złamać najważniejsze Fibo, wyczesać stopy? Chyba nie, tutaj gra idzie o miliardy, a nie o jakieś 700k. To może być duża kwota dla mnie czy dla Ciebie, ale nie dla zarządzających. Może być też tak, że po prostu nastąpił błąd algorytmu lub makler się pomylił i zamiast zlecenia 20k z limitem 100zł weszło 200k? Albo uzgodnili sobie chłopaki wymianę 200k akcji po cenie z fiksu, a kupujący nie zdążył wklepać zlecenia? Nie wiemy, grunt że na razie wychodzi że była to ściema, w wyniku której wielu techników zostało bez mydła... jak to mówimy na UFO :-)
    Lepiej przykryjmy to zasłoną milczenia , bo ...
    .. wchodzimy na grząski grunt ... :-((

A tak .. z ciekawości ...

Ustawa o obrocie instrumentami finansowymi
    Oddział 3
    Zakaz manipulacji
    Art. 39. 1. Zakazana jest manipulacja instrumentem finansowym, zwana dalej "manipulacją".
    2. Manipulację stanowi:
    1) składanie zleceń lub zawieranie transakcji wprowadzających lub mogących wprowadzić w błąd co do rzeczywistego popytu, podaży lub ceny instrumentu finansowego, chyba że powody tych działań były uprawnione, a złożone zlecenia lub zawarte transakcjenie naruszyły przyjętych praktyk rynkowych na danym rynku regulowanym;
    2) składanie zleceń lub zawieranie transakcji powodujących nienaturalne lub sztuczne ustalenie się ceny jednego lub kilku instrumentów finansowych, chyba że powody tych działań były uprawnione, a złożone zlecenia lub zawarte transakcje nie naruszyły przyjętych praktyk rynkowych na danym rynku regulowanym;

======

Kompletnie się na tym nie znam i wyrażę tylko zupełnie amatorską opinię
    którą absolutnie proszę się nie kierować , że rozumiem powyższy przepis tak
    ... iż manipulacja która jest na danym rynku codzienną praktyką - przestaje być manipulacją  ??!
    No ale tak chyba być nie powinno .. a wiec jak należy rozumieć ten przepis ?
    Ja nie narzekam, dzięki tej manipulacji nawet zarobiłem kilka stówek, bo niedawno kupiłem Orlena po 102.60, a dzięki spadkowi ceny nagle każdy zauważył okazję, no i w efekcie mamy dzisiaj +6% :-))))))
    Może o to chodziło?
  • fw20 Autor: niedzwiadek [31.2.67.*]
    może test 2230 dziś? to rozstrzygnie wszystko.

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.