• chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    idziemy w górę po informacji o wejściu chińczyków ??? są jakieś konkrety ???
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    masz bana na wujka googla? ;)
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    hahaha mam bana dlatego daj linka :)

podałem już - poszukaj
    to widziałem od razu, nie da się go rozwinąć, nawet odpłatnie się coś wywala, dlatego myślałem że to gdzieś jest jeszcze...
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~invest [31.1.164.*]
    Jak tylko pojawiło się info o wejściu do zarządu Szymańskiego to napisałem, że najdalej za rok wyjście. I wcale by mnie nie zdziwiło gdyby wzięli Chińczycy - otwarte pół Europy na sprzedaż produkcji "made in china". Po prostu przejęcie kolejnego łańcucha dystrybucji.
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~mar [89.64.61.*]
    Dzieje sie ciekawie.
    ciekawie to dzieje sie na mci:
    nie ma dywidendy i nie ma skupu 

znowu 10,xx i wyciaganie kursu za uszy...
    zastanawia mnie taki spadek na action, już poniżej 16 zł płacą... widać jakie mogą być wahania o których wspominał białoczerwony. Action mocno przeszacowany spada z 60zł na 16zł to dobrze zarabiająca ABC może przy powrocie hossy wskoczyć na dużo wyższą półkę niż sobie to wyobrażamy.
    na razie jest realizacja zysków i wychodzenie z waloru przed dłuuugim weekendem (jutro ostatnia sesja, a potem dopiero we wtorek)
    i dotyczy to nie tylko daty czy action, ale wielu spółek...
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~abc [77.113.6.*]
    To prawda. Na Dacie jednak i wolumen piękny i jesteśmy znów parę groszy wyżej
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~janek [84.10.54.*]
    A moje zyski rosną :)))))))
    Dnia 2016-03-23 o godz. 16:34 ~janek napisał(a):
    > A moje zyski rosną :)))))))

powiedz to mamusi, a potem poproś o obiadek i pozwolenie pójscia na podwórko...

a dla pozostałych:

http://wiadomosci.stockwatch.pl/komentarz-gieldowy-czy-to-koniec-wzrostow,akcje,161957?utm_source=sw_forum&utm_medium=announcer&utm_campaign=announcer
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~janek [84.10.54.*]
    Oddam swoje akcje chińczykom po 8 złotych :)))))
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~abc [89.228.117.*]
    > a dla pozostałych:
    >
    > http://wiadomosci.stockwatch.pl/komentarz-gieldowy-czy-to-koniec-wzrostow,akcje,161957?utm_source=sw_forum&utm_medium=announcer&utm_campaign=announcer

Oczywiście, że będzie korekta, ale raczej na WIG20. Sam czekam, aby znów wejść w KGHM albo PZU ale ceny muszą spaść o jakieś 20-25%. Teraz czekam z boku i obserwuję.
    ABC Daty to jednak nie dotyczy. Tu są super wyniki, super dywidenda, china i planowane przejęcia. Do dywidendy jeszcze sporo urośniemy.

Dnia 2016-03-23 o godz. 17:42 ~abc napisał(a):
    ABC Daty to jednak nie dotyczy

...bo ty to gwarantujesz?!
    dzisiejsza sesja, zwłaszcza jej druga część, pokazuje jednak, ze rynek działał inaczej...

• Re: Parkiet serwuje darmowe artykuły, hehe od kiedy? Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    No chyba że ktoś ma jakiś cel w tym. Za wszystko trzeba płacić, aż tu nagle darmo dają i o Dacie i Chińczykach tytuł, bo w samym artykule to może jedno zdanie, jak to Czechowicz wybiera się do Chin.
  • Re: Parkiet serwuje darmowe artykuły, hehe od kiedy? Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    @ białoczerwony,
    W podłogowym watku, ktoś wspomina o pozwie złożonym w 2015 przeciw jakiemuś doradcy, który niby dopuscił się niedbalstwa przy wykonaniu umowy due dilligence przy nabyciu przez datę spółki zależnej. (sugeruje, że chodzi o Scop)

kojarzysz coś?
  • Re: Parkiet serwuje darmowe artykuły, hehe od kiedy? Autor: ~białoczerwony [46.113.28.*]
    SKOP i wtopa w Rumunii mieli próbować wyrwać odszkodowanie.
  • Re: Parkiet serwuje darmowe artykuły, hehe od kiedy? Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    tak myślałem...
  • Re: Parkiet serwuje darmowe artykuły, hehe od kiedy? Autor: ~białoczerwony [46.113.28.*]
    Widzę, že czytujesz nasze forum ;)
    nasze?... ;)
    chyba wiem, kim ty tam jesteś, ale ty mnie tam nie rozpoznasz... ;)

udzielam się na kilku forach...
    http://www.money.pl/gielda/komentarze/artykul/ostatni-dzien-notowan-przed-wielkanoca,22,0,2046742.html
    Dnia 2016-03-23 o godz. 18:07 ~wykres napisał(a):
    > Dnia 2016-03-23 o godz. 17:42 ~abc napisał(a):
    > ABC Daty to jednak nie dotyczy
    >
    > ...bo ty to gwarantujesz?!
    > dzisiejsza sesja, zwłaszcza jej druga część, pokazuje jednak, ze rynek działał inaczej...
    >

Na giełdzie nie ma gwarancji. Potrzebujesz gwarancji to załóż lokatę terminową.
    Jak do tej pory to ja mam rację. Przy 3.25 pisałem spokojnie urośniemy pod wyniki, dywidendę i proszę jest już 3.60.
    Kto posłuchał mnie i się skeszował to ma ok. 10% zarobku. Uważam, że do dywidendy będziemy jeszcze wyżej.
    Tak w ogóle to wypadałoby mnie przeprosić. W poprzednim wątku w którym dyskutowaliśmy nazwałeś mnie kłamcą dwa razy.
    Raz, gdy zarzuciłeś mi, że napisałem, że są wypłacane pieniądze z programu 500 plus. Drugi raz, gdy wspomniałem o zakupach dla urzędników pod 500 plus. W pierwszym przypadku nie zrozumiałeś słowa pisanego, a w drugim pokazałem ci dowód na moje słowa.
    Ego jednak nie pozwoliło ci przyznać się do błędu i uciekłeś na inny wątek.
    Teraz chociaż już wiem, że mam do czynienia z osobą z tego pokolenia, którego rodzice już nie zdążyli nauczyć kultury.

pozdrawiam

> Na giełdzie nie ma gwarancji. Potrzebujesz gwarancji to załóż lokatę terminową.
    > Jak do tej pory to ja mam rację. Przy 3.25 pisałem spokojnie urośniemy pod wyniki, dywidendę i proszę jest już 3.60.
    > Kto posłuchał mnie i się skeszował to ma ok. 10% zarobku. Uważam, że do dywidendy będziemy jeszcze wyżej.
    > Tak w ogóle to wypadałoby mnie przeprosić. W poprzednim wątku w którym dyskutowaliśmy nazwałeś mnie kłamcą dwa razy.
    > Raz, gdy zarzuciłeś mi, że napisałem, że są wypłacane pieniądze z programu 500 plus. Drugi raz, gdy wspomniałem o zakupach dla urzędników pod 500 plus. W pierwszym przypadku nie zrozumiałeś słowa pisanego, a w drugim pokazałem ci dowód na moje słowa.
    > Ego jednak nie pozwoliło ci przyznać się do błędu i uciekłeś na inny wątek.
    > Teraz chociaż już wiem, że mam do czynienia z osobą z tego pokolenia, którego rodzice już nie zdążyli nauczyć kultury.
    >
    > pozdrawiam
    >
    Ja do tej pory to od 3 lat ja miałem rację..

owszem - podpompowano pod wyniki i "kto skeszował", ten zarobił - tu masz rację
    ale nawet po wpisach widać, ze niewielu seszowało

Nie widzę jednak tu powodu do przeprosin
    nie nazwałem cię kłamcą, ale napisałem, ze sciemniasz, czyli manipulujesz informacjami w sposób tendencyjny i wybiórczy
    pod swoje naganianie (czemu akurat sie nie dziwię)

zakupów zadnych w bezposrednim związku z 500+ nie wskazałeś chocby dlatego, ze ten program jeszcze nie ruszył i nie widzę nic, co tu miałoby związek z datą
    na razie to dla mnie naciągana teoryjka

i nadal tak uważam, więc na razie na przeprosiny nie licz ani na uznanie w czymś mego błędu

a co do kultury - chcesz zejść zejść do poziomu pyskówki?

nie ma sprawy - potrafię rozmawiać z każdym wedle przysłowia: "z panem po pansku, z chamem po chamsku"

wybór nalezy do ciebie...

Dnia 2016-03-24 o godz. 10:13 ~wykres napisał(a):

> Ja do tej pory to od 3 lat ja miałem rację..
    Czy ja tu piszę od 3 lat? Chodzi przecież o ostatni okres. Znów się wykręcasz. Niech Ci będzie masz rację. Frajerzy nie sprzedali 2 czy 3 miesiące temu poniżej 3.20. Mogli pchnąć makulaturę...

> owszem - podpompowano pod wyniki i "kto skeszował", ten zarobił - tu masz rację
    > ale nawet po wpisach widać, ze niewielu seszowało

Ile osób tu pisze? A takich jak ja, którzy długo nie trzymają papierów to chyba w ogóle nie ma. Tak jak pisałem wcześniej to napiszę jak skeszuję i podam zysk. Będziesz mógł napisać "klawiatura wszystko przyjmie..."

> Nie widzę jednak tu powodu do przeprosin
    > nie nazwałem cię kłamcą, ale napisałem, ze sciemniasz, czyli manipulujesz informacjami w sposób tendencyjny i wybiórczy
    > pod swoje naganianie (czemu akurat sie nie dziwię)

Dla mnie te nowe określania mijania się z prawdą, ściemniania itp znaczą to samo. Oskarżanie o kłamstwo.

> zakupów zadnych w bezposrednim związku z 500+ nie wskazałeś chocby dlatego, ze ten program jeszcze nie ruszył i nie widzę nic, co tu miałoby związek z datą
    > na razie to dla mnie naciągana teoryjka

Podałem ci link do przetargu na sprzęt pod program 500 plus dla urzędników. To nie ma związku z programem 500 plus? Każda jednostka w kraju, która ma wypłacać kasę kupuję sprzęt. Brak słów.
    Data w sprzedaży może mieć mniej więcej taki udział jaki ma ogólnie w rynku.

> i nadal tak uważam, więc na razie na przeprosiny nie licz ani na uznanie w czymś mego błędu
    >
    > a co do kultury - chcesz zejść zejść do poziomu pyskówki?
    >
    > nie ma sprawy - potrafię rozmawiać z każdym wedle przysłowia: "z panem po pansku, z chamem po chamsku"
    >
    > wybór nalezy do ciebie...

To zacznij rozmawiać w końcu po pańsku..

Dnia 2016-03-24 o godz. 10:31 ~abc napisał(a):
    > Dnia 2016-03-24 o godz. 10:13 ~wykres napisał(a):
    >
    > > Ja do tej pory to od 3 lat ja miałem rację..
    > Czy ja tu piszę od 3 lat? Chodzi przecież o ostatni okres. Znów się wykręcasz. Niech Ci będzie masz rację. Frajerzy nie sprzedali 2 czy 3 miesiące temu poniżej 3.20. Mogli pchnąć makulaturę...

ty piszesz ze swojej perspektywy, a ja swojej

>
    > > owszem - podpompowano pod wyniki i "kto skeszował", ten zarobił - tu masz rację
    > > ale nawet po wpisach widać, ze niewielu seszowało
    >
    > Ile osób tu pisze? A takich jak ja, którzy długo nie trzymają papierów to chyba w ogóle nie ma. Tak jak pisałem wcześniej to napiszę jak skeszuję i podam zysk. Będziesz mógł napisać "klawiatura wszystko przyjmie..."

i tyle twojego

>
    > > Nie widzę jednak tu powodu do przeprosin
    > > nie nazwałem cię kłamcą, ale napisałem, ze sciemniasz, czyli manipulujesz informacjami w sposób tendencyjny i wybiórczy
    > > pod swoje naganianie (czemu akurat sie nie dziwię)
    >
    > Dla mnie te nowe określania mijania się z prawdą, ściemniania itp znaczą to samo. Oskarżanie o kłamstwo.
    twoje interpretacje są twoje...
    i tyle twojego...
    jak przyłapię cię kłamstwie - to wprost napisze, że łżesz...
    wtedy nie będziesz miał watpliwośc, co mam na mysli

>
    > > zakupów zadnych w bezposrednim związku z 500+ nie wskazałeś chocby dlatego, ze ten program jeszcze nie ruszył i nie widzę nic, co tu miałoby związek z datą
    > > na razie to dla mnie naciągana teoryjka
    >
    > Podałem ci link do przetargu na sprzęt pod program 500 plus dla urzędników. To nie ma związku z programem 500 plus? Każda jednostka w kraju, która ma wypłacać kasę kupuję sprzęt. Brak słów.
    > Data w sprzedaży może mieć mniej więcej taki udział jaki ma ogólnie w rynku.
    No właśnie - "może mieć"...
    Jak podasz mi link, gdzie przetarg wygra data - wtedy przyznam ci rację i nawet (w tej kwestii) przeproszę.
    Dopiero wtedy.

> To zacznij rozmawiać w końcu po pańsku..
    Nie ma sprawy - wystarczy, ze podniesiesz poziom swych wypowiedzi...

Dnia 2016-03-24 o godz. 10:46 ~wykres napisał(a):
    > Dnia 2016-03-24 o godz. 10:31 ~abc napisał(a):
    > > Dnia 2016-03-24 o godz. 10:13 ~wykres napisał(a):
    > >
    > > > Ja do tej pory to od 3 lat ja miałem rację..
    > > Czy ja tu piszę od 3 lat? Chodzi przecież o ostatni okres. Znów się wykręcasz. Niech Ci będzie masz rację. Frajerzy nie sprzedali 2 czy 3 miesiące temu poniżej 3.20. Mogli pchnąć makulaturę...
    >
    > ty piszesz ze swojej perspektywy, a ja swojej

Ja piszę dla nowych klientów. Od roku ABC Data jest stabilna i warto w nią wejść. Ci co kupowali na górce powyżej 4.20 ze względu na dywidendy krzywdy nie mają.

> > > Nie widzę jednak tu powodu do przeprosin
    > > > nie nazwałem cię kłamcą, ale napisałem, ze sciemniasz, czyli manipulujesz informacjami w sposób tendencyjny i wybiórczy
    > > > pod swoje naganianie (czemu akurat sie nie dziwię)
    > >
    > > Dla mnie te nowe określania mijania się z prawdą, ściemniania itp znaczą to samo. Oskarżanie o kłamstwo.
    > twoje interpretacje są twoje...
    > i tyle twojego...
    > jak przyłapię cię kłamstwie - to wprost napisze, że łżesz...
    > wtedy nie będziesz miał watpliwośc, co mam na mysli
    >

kultura

> > > zakupów zadnych w bezposrednim związku z 500+ nie wskazałeś chocby dlatego, ze ten program jeszcze nie ruszył i nie widzę nic, co tu miałoby związek z datą
    > > > na razie to dla mnie naciągana teoryjka
    > >
    > > Podałem ci link do przetargu na sprzęt pod program 500 plus dla urzędników. To nie ma związku z programem 500 plus? Każda jednostka w kraju, która ma wypłacać kasę kupuję sprzęt. Brak słów.
    > > Data w sprzedaży może mieć mniej więcej taki udział jaki ma ogólnie w rynku.

> No właśnie - "może mieć"...
    > Jak podasz mi link, gdzie przetarg wygra data - wtedy przyznam ci rację i nawet (w tej kwestii) przeproszę.
    > Dopiero wtedy.

A co z pierwszą częścią mojej wypowiedzi? Przecież chodziło o to, że napisałeś, że nie są realizowane takie zakupy. Jednak są, prawda? Znów się wykręcasz. Przyczepiłeś się tylko do ostatniego zdania. ABC jest dystrybutorem. Firmy, które wygrywają kupują m in. w ABC.

> > To zacznij rozmawiać w końcu po pańsku..
    > Nie ma sprawy - wystarczy, ze podniesiesz poziom swych wypowiedzi...
    >
    W którymś wpisie cię obraziłem? Napisałem, że kłamiesz? Co z tobą się dzieje? Tak trudno się przyznać, że czegoś nie zrozumiałeś, pomyliłeś się. Trudno powiedzieć przepraszam? Lepiej odwrócić kota ogonem i udawać, że wszystko ok?

Dnia 2016-03-24 o godz. 11:11 ~abc napisał(a):

> Ja piszę dla nowych klientów. Od roku ABC Data jest stabilna i warto w nią wejść. 
    Ale wciąż po wolumenach i podbitkowym mieleniu walorem widać, że rynek uważa inaczej...

> Ci co kupowali na górce powyżej 4.20 ze względu na dywidendy krzywdy nie mają.
    Ty tak uważasz. Nie wiesz, ilu takich jest ani co myślą. Konfabulujesz.

> kultura
    piszę kulturalnie, nie uzywam wulgaryzmów, kpię lub ironizuję w ramach regulaminu,
    a na czyjeś interpretacje nie mam wpływu...

> A co z pierwszą częścią mojej wypowiedzi? Przecież chodziło o to, że napisałeś, że nie są realizowane takie zakupy. Jednak są, prawda? Znów się wykręcasz. Przyczepiłeś się tylko do ostatniego zdania. ABC jest dystrybutorem. Firmy, które wygrywają kupują m in. w ABC.
    Napiszę ci kolejny raz juz łopatologicznie: ogłoszone przetargi i realizowane zakupy nijak dla mnie JESZCZE nie mają związku z datą.
    Dystrybutorów jest wielu i nie widzę powodu, by sądzić, ze akurat wybierają datę.
    Podaj mi te firmy, które pod 500+ kupują w dacie, wtedy sprawa sie wyjaśni.

> W którymś wpisie cię obraziłem? Napisałem, że kłamiesz? Co z tobą się dzieje? Tak trudno się przyznać, że czegoś nie zrozumiałeś, pomyliłeś się. Trudno powiedzieć przepraszam? Lepiej odwrócić kota ogonem i udawać, że wszystko ok?

A czy ja napiałem, ze mnie obraziłeś?... Wiem, na jakim forum piszę i różnie tu o mnie pisali, piszą i będą pisać.
    I nigdy nie oczekiwałem od kogokolwiek przeprosin ani ich nie żadałem.
    czasem zdarzało się, ze moi interlokutorzy, którzy poczatkowo warczeli na mnie, potem już pisali bez agresji i merytorycznie oraz bez personalnych wycieczek... A zdarzało się, ze nawet z własnej woli przeprosili lub przyznawali mi rację (choć nie musieli tego pisać).

Nie mam więc z tym problemu jak ty, ze nerowowo reagujesz na słowo "ściemniasz".
    Nie mam też problemu z przyznaniem się, ze w czymś pomyliłem się (już kilka razy tu innym przyznawałem rację lub przepraszałem, gdy rzecz okazała sie oczywista.)

Dnia 2016-03-24 o godz. 11:24 ~wykres napisał(a):
    > Dnia 2016-03-24 o godz. 11:11 ~abc napisał(a):

> > A co z pierwszą częścią mojej wypowiedzi? Przecież chodziło o to, że napisałeś, że nie są realizowane takie zakupy. Jednak są, prawda? Znów się wykręcasz. Przyczepiłeś się tylko do ostatniego zdania. ABC jest dystrybutorem. Firmy, które wygrywają kupują m in. w ABC.
    > Napiszę ci kolejny raz juz łopatologicznie: ogłoszone przetargi i realizowane zakupy nijak dla mnie JESZCZE nie mają związku z datą.
    > Dystrybutorów jest wielu i nie widzę powodu, by sądzić, ze akurat wybierają datę.
    > Podaj mi te firmy, które pod 500+ kupują w dacie, wtedy sprawa sie wyjaśni.

Nie mogę podać. Jednak nie o to chodziło. Napisałeś, że ściemniam, że takie zakupy sprzętu IT są robione pod program 500 plus.
    Nawet tu nie potrafisz się przyznać, że pomyliłeś się.

> Nie mam też problemu z przyznaniem się, ze w czymś pomyliłem się (już kilka razy tu innym przyznawałem rację lub przepraszałem, gdy rzecz okazała sie oczywista.)
    >

Nie bądź uparty i to udowodnij :)

Dnia 2016-03-24 o godz. 11:38 ~abc napisał(a):
    > Dnia 2016-03-24 o godz. 11:24 ~wykres napisał(a):
    > > Dnia 2016-03-24 o godz. 11:11 ~abc napisał(a):
    >
    > > > A co z pierwszą częścią mojej wypowiedzi? Przecież chodziło o to, że napisałeś, że nie są realizowane takie zakupy. Jednak są, prawda? Znów się wykręcasz. Przyczepiłeś się tylko do ostatniego zdania. ABC jest dystrybutorem. Firmy, które wygrywają kupują m in. w ABC.
    > > Napiszę ci kolejny raz juz łopatologicznie: ogłoszone przetargi i realizowane zakupy nijak dla mnie JESZCZE nie mają związku z datą.
    > > Dystrybutorów jest wielu i nie widzę powodu, by sądzić, ze akurat wybierają datę.
    > > Podaj mi te firmy, które pod 500+ kupują w dacie, wtedy sprawa sie wyjaśni.
    >
    > Nie mogę podać. Jednak nie o to chodziło. Napisałeś, że ściemniam, że takie zakupy sprzętu IT są robione pod program 500 plus.
    > Nawet tu nie potrafisz się przyznać, że pomyliłeś się.

> > Nie mam też problemu z przyznaniem się, ze w czymś pomyliłem się (już kilka razy tu innym przyznawałem rację lub przepraszałem, gdy rzecz okazała sie oczywista.)
    > >
    >
    > Nie bądź uparty i to udowodnij :)

Ależ nie sprawy - twoja racja, mój spokój.
    Jeśli z tego powodu masz nie spać po nocach, to sprawię ci tę przyjemność...
    Przyznaję więc, że miałeś uzasadnione prawo do napisania, ze ruszają zakupy sprzętu IT są robione pod program 500 plus.
    Ale nie uwazam, ze ma to już jakikolwiek konkretny i wymierny związek z datą.
    Twój tamtejszy wpis uważam za zwykłe naganianie pod konfabulacyjną tezę, że od razu na tym data zarobi.

> Ależ nie sprawy - twoja racja, mój spokój.
    > Jeśli z tego powodu masz nie spać po nocach, to sprawię ci tę przyjemność...

Gdyby nie powyższy wstęp to byłoby całkiem miło i przyjemnie.

> Przyznaję więc, że miałeś uzasadnione prawo do napisania, ze ruszają zakupy sprzętu IT są robione pod program 500 plus.
    > Ale nie uwazam, ze ma to już jakikolwiek konkretny i wymierny związek z datą.
    > Twój tamtejszy wpis uważam za zwykłe naganianie pod konfabulacyjną tezę, że od razu na tym data zarobi.
    >

Ok. Masz prawo tak uważać, w końcu posiadam akcje i zależy mi na wzrostach.

Dnia 2016-03-24 o godz. 12:06 ~abc napisał(a):

> Ok. Masz prawo tak uważać, w końcu posiadam akcje i zależy mi na wzrostach.

A ja nie mam narcystycznej potrzeby oznajmiać światu na forach, kiedy jakieś akcje miałem, mam, czy zamierzam mieć...

http://wiadomosci.stockwatch.pl/analiza-techniczna-abcdata,wykres-dnia,161980?utm_source=sw_forum&utm_medium=announcer&utm_campaign=announcer
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~białoczerwony [46.113.28.*]
    Pisujesz na parkiecie? OOoo proszę hehe
  • Re: chińczycy wchodzą w datę ??? Autor: ~białoczerwony [46.113.28.*]
    Wiem że piszesz na stockwatchu ;)
    na szczęście są fora, gdzie nie ma pajacowatych marów czy janków ;)

choc czasem polityki banowania (np. za linki) nie rozumiem...
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.