• Spółka na czele spadków Autor: ~Asd [5.173.178.*]
    Spółka znowu przoduje w spadkach, prawdziwa okazja .
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Asd [5.173.178.*]
    Oczywiście jeśli odbijemy i zamkniemy się blisko zera , albo na plusie to będzie dobry znak.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~takmysle [83.175.191.*]
    a tu juz wiescili 50 zł :-)))))) a gniocie jakąś AT stosowali ktora przy takich gniotach nie ma żadnego sensu bo 5-9 tys akcji robi z kursem co chce
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Bafet [31.183.240.*]
    Widać kto pływa w przykrótkich porciętach/przebiera nogami żeby wyjść z jak najmniejszą stratą (rozumiem). Mamy 2 możliwe scenariusze, albo insiderzy się od jakiegoś już czasu ,, keszują'' bo wiedzą, że jest źle, tj wyniki za cały 2025, pozostała części dywidendy oraz co najwazniejsze kpi za 1 kwartał 2026 są słabe, poniżej konsensusu/oczekiwań i po info kurs może przebić wsparcie na 35, albo to ostatnie podrygi szorciarzy żeby jeszcze ogolić drobnicę z papieru. Ameryka dała paliwa do spadków, to korzystają, choć z drugiej strony mamy lekkie umocnienie USD. I tak, na tym walorze jest płycizna, raptem kilkaset tyś pln buja kursem. Dlatego, można sobie wyobrazić co by było gdyby ktoś poważny tu zechciał wejść (podobnie gdyby fundy postanowiły wyjść, co przerabialiśmy pod koniec 25'). Oczywiście nie mam wiedzy jak to wygląda od środka spółki. Za 3 tygodnie wszyscy będziemy wiedzieć.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Kris [79.184.252.*]
    Widzisz Bafet ja kupiłem akcje w okolicach 50zł i nie podejmuję aktualnie żadnej decyzji do wyjaśnienia sytuacji co z akwizycja klientów, jak podwyżka wpływa na churn jest więcej pytań na które mam nadzieję za niedługo dostaniemy odpowiedź, ale jeśli ktoś ma gotówkę i by jednak chciał obecnie zainwestować w Text to bym na jego miejscu zaczekał do wyników i kpi bo jednak przez około półtorej roku zarząd nie dowoził wyników oraz wskaźniki kpi były słabe po których następowały spadki na kursie i to kilkudziesięcioprocentowe, ale z drugiej strony przy obecnej cenie akcji stopa dywidendy jest bardzo zachęcająca bo jeśli jednak ta dywidenda w następnych latach pójdzie w górę to zakup okaże się okazją. pisałeś że fundy pod koniec 2025r wychodziły pewnie dlatego że ta transformacja będzie trwała dość długo i widoczne efekty będą dopiero w 2027r.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Forest33 [5.173.208.*]
    Zgadza się. Przebyta dziś długa droga %. A obrót praktycznie jak codziennie.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~asdff [77.222.226.*]
    No ale ten spadek jest spowodowany "strzałem" za ponad 200k. Wystarczy że ktoś zwietrzył lepszą okazję przez długi weekend i zwietrzył lepszą okazję, albo nagle potrzebuje tej kasy i zrobił takiego strzała co spowodowało spadek. Być może dowiedział się o czymś na temat text lub short zaatakował przed raportem (chociażby żeby obniżyc cene bo kurs może pójść w górę gdy zostana ogłoszone dywidendy). To samo dzieje się w drugą stronę przy wzrostach. Nie ma co panikować ani podniecać się takimi akcjami.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Cykador [37.31.10.*]
    Tylko szkoda wisieć na haku...
    Wiesz jak bym kupił akcje po 70zł lub wyżej to bym się bardziej martwił lecz okolice 50zł to pewnie pod koniec 2026 lub na początku 2027 zobaczymy, tylko mnie nie interesuje jakieś 10zł w tą czy w tą tylko konkretny trend wzrostowy i spora dywidenda, wiadomo obecnie trzeba poczekać jak się sytuacja rozwinie, myślę że wiele osób jest już zmęczonych tym co dzieje się z kursem i z biznesem Text, nie można też robić gwałtownych ruchów bo jednak spółka zarabia grube miliony i do bankructwa jej daleko więc jeśli im ta transformacja nie wyjdzie to wtedy będę podejmował decyzje.
    Napisane w sedno tarczy, IMHO w perspektywie 2-3 kwartałów (przełom 26/27) jest tu realna wycena do 60 pln za walor O ILE dowiozą wyniki i nie mam tu na myśli kosmicznych wzrostów, ale 5-7% wzrost MRR, dalej ARPU i co najmniej dwucyfrowy wzrost płatności za API q/q. ESP za 2025 szacuję, że powinno wyjść w okolicach 4,50 pln przy obecnym kursie USD, a więc w teorii powinni wypłacić jeszcze 3,20-3,30 pln dywidendy za 2025. Zobaczymy, zbliżamy się do momentu ,,sprawdzam''.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Cykador [37.31.38.*]
    Słusznie. Na szczęście należę do grupy 50- ale mam tego dość dużo jak na mój portfel. I tak sobie wiszę i dyndam a w między czasie mógłbym być może z tych zamrożonych funduszy zrobić jakiś zysk. Np na Orlenie lub innych z WIG 20. No cóż, czekajmy na dywidende i rozwój sytuacji. Pozdrawiam.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Fenomenolog [31.175.48.*]
    Pewnie nikt na to nie patrzy ale C/Z - 8,40
    Jak to nikt nie patrzy, to jeden z istotnych wskaźników (nie jedyny) który obecnie pokazuje że rynek wycenia tą technologiczną spółkę jako schyłkową. Jak/jeśli uda im się odwrócić trend, powinniśmy podręcznikowo wskoczyć na 12-15 C/Z (przełom 26/27), a jak będą rośli z kwartału na kwartał i potwierdzą, że AI się monetyzuje - dochody z API zaczną stanowić odczuwalną i dynamicznie rosnącą część biznesu, w perspektywie 1-2 lat możemy tu zobaczyć 20-25 C/Z. Nadal wyboista i długa droga przed nimi, ale nie jest to nierealne.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~stary [185.147.71.*]
    Dnia 2026-06-08 o godz. 15:14 ~Bafet napisał(a):
    > Jak to nikt nie patrzy, to jeden z istotnych wskaźników (nie jedyny) który obecnie pokazuje że rynek wycenia tą technologiczną spółkę jako schyłkową. Jak/jeśli uda im się odwrócić trend, powinniśmy podręcznikowo wskoczyć na 12-15 C/Z (przełom 26/27), a jak będą rośli z kwartału na kwartał i potwierdzą, że AI się monetyzuje - dochody z API zaczną stanowić odczuwalną i dynamicznie rosnącą część biznesu, w perspektywie 1-2 lat możemy tu zobaczyć 20-25 C/Z. Nadal wyboista i długa droga przed nimi, ale nie jest to nierealne.

Bafet myślisz po mojemu i tak trzymaj . Tutaj nie toczy się gra o 1 czy 10 PLN tylko o coś Grubszego .
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~stary [185.147.71.*]
    Moim zdaniem przychody API mogą rosnąć szybciej niż MRR i częściowo " ukrywać " poprawę biznesu . Bardzo ważny będzie tutaj komentarz Zarządu
    Bafet co mylisz na temat likwidacji działu sprzedaży bo jeśli sprzedaż enterprise jest za droga i się przeliczyli to będzie problem, Czy firma rezygnuje z działu sprzedaży dlatego, że znalazła lepszy model, czy dlatego, że stary model przestał działać? po znalezionych opiniach to chcą raczej zautomatyzować system sprzedaży widząc te same efekty a dział utrzymać to duże koszty, widać że obecnie chcą podnieść marże i zwiększyć zysk netto lecz jeśli klienci nadal będą odchodzić to wszystko co robią będzie traktowane jako tratwa ratunkowa żeby utrzymać się na powierzchni,niby sam prezes napisał że Wierzymy, że przyszłość należy do proaktywnej obsługi klienta: takiej, która nie tylko rozwiązuje problemy, ale także generuje przychody, buduje relacje i napędza rozwój., uważam że stać ich na częściową poprawę lecz żeby ich biznes zaczął z powrotem wracać do wzrostów to jest duża niepewność bo przestawiają się na inny rodzaj firmy, ciekawe bo szykuje się webinar po kpi bardzo ważny.
    Nie mam bladego pojęcia, przede wszystkim dlaczego nie podali tej informacji razem z pełnym komentarzem zarządu i z przywołaniem całego kontekstu sytuacyjnego w spółce, ewentualnie dlaczego nie zaczekali z tym do publikacji raportu rocznego.. Przekaz w tej części się rozjechał, bo jeszcze jakiś czas temu (w ubiegłym roku) była mowa o rozbudowaniu działu sprzedaży, wzmocnieniu biura w Stanach etc. Teraz możemy sobie gdybać. Ja obstawiam, że dział sprzedaży nie dowoził a generował koszty, w kązdym razie więcej kosztował niż przynosił pożytku Jednocześnie prawdopodobnie rozbujali sprzedaż usług API, która jest zautomatyzowana. Jeśli zaś chodzi o spółki z segmentu enterprise, to ich pozyskanie odbywa się prawdopodobnie na innym szczeblu niż specjalisty ds. sprzedaży. Co najmniej dyrektor sprzedaży, a może i nawet CEO/Zarząd, osobiste kontakty, polecenia przez inne spółki z tego pułapu, które już mają w portfolio etc. To nie są podmioty co sobie ich wygooglają/zapytają chata, kupią produkt na stronie etc. Sam jestem ciekaw co powiedzą, czy znaleźli jakąś alternatywę. W każdym razie ruch zdecydowany, widać, że podejmują jakieś działania.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Qaz [77.236.2.*]
    Sprawdziłem to i na linkedinie dyrektor sprzedaży napisał że odszedł z firmy, więc wychodzi na to że po prostu sprzedaż przerzucono to na obsługę klienta wierząc że produkt będzie wspierał duże kontrakty i wdrożenia.
    Jeśli to prawda że dyrektor odszedł to jest w firmie nie za ciekawie i czy takich informacji dowiemy się na konferencji.
    Na tym poziomie (dyrektor działu w korpo) często załatwia się to w stylu gentleman's agreement, trochę kiepsko by to wyglądało w cv, że został zwolniony, a tak sam odszedł. Nie ma co gdybac, natomiast od strony komunikacyjnej odesłanie do tekstu płatnej publikacji jest najzwyczajniej słabe. Powinni publicznie to wyjaśnić przy okazji podawania takiej informacji, na co mają wpływ (czas, firma, treść).
    W tej spółce dłuższy czas już coś śmierdzi i widać to po wynikach, coś nie do końca poszły jak należy z transformacją i próbują innych sposobów. Pytanie tylko czy my się aby napewno dowiemy coś więcej przy najbliższej Kpi czy będzie ta sama śpiewka którą już nawijają makaron na uszy od dobrego roku „ potrzeba czesu” i tak z 2027 zrobi się 2029 rok i tu dalej będą próbować. Jak ktoś wspomniał czy chcę z tego wyjść, tak mam taki zamiar , ale zgarnę jeszcze dywidendę za ten rok - spółka nie dowozi swoich obietnic, zarządu kręci z kwartału na kwartał , to jak tu chcecie patrzeć za wskaźniki jeśli za chwilę im się odwidzi i zdejmą to z giełdy za ułamek ceny .Napewno współczynnik odejść będzie bardzo wysoki , zysk MRR pewnie się poprawił , ale to też będzie myśle maksymalnie 10 % i pytanie co dalej ?
    To że jest coś nie tak w spółce to widać ewidentnie, lecz uważałem że już coś zaskoczy ale info o likwidacji zespołu sprzedażowego mocno zmieniła moje spostrzeżenie na text, co do wyników to akurat bym się nie czepiał bo po mimo inwestycji i tej całej pseudo transformacji zarabiają naprawdę dużo lecz zobacz przy takich zyskach i dywidendzie gzie jest kurs spółki, przy takim sentymencie i dywidendzie 3,10-3,50 to nie wiem czy kurs przekroczy 45zł przed wypłatą, teraz to naprawdę zaczynam się niepokoić bo jednak odejścia klientów mogą być znaczne zobaczymy jak to przedstawią na konferencji, ale i tak jak zwykle nie odpowiadają konkretnie na pytania tylko pokrętnie się wycofują jak by wszystko grało w spółce.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~M_Warm [94.254.227.*]
    https://www.linkedin.com/posts/rafal-kloc_meta-just-announced-what-weve-been-doing-share-7470103386823241729-u6qF/?utm_source=social_share_send&utm_medium=member_desktop_web&rcm=ACoAADg5_ykBBvdgFTCxE79pXAMEKd6PmiIiphY

"600+ brands have deployed AI agents that sells with us - since January. 200% better order conversion, 35% more attributed sales, 43% MoM user growth."

Może nie będzie tak źle
    1. Poczekajmy na oficjalne dane i komunikaty. Widząc wasze powyższe wypowiedzi widać jak zaczynają wkradać się emocje a to nigdy nie jest dobre.
    2. Spółka stabilnie zarabia, płaci dywidendy a póki co przychody nie spadają.
    3. Jeśli tak jak pisze Bafet z czym osobiście sie zgadzam i super to ujął - zespół nie dowoził i był nieefektywny to dobrze, że go rozwiązali bo to przełoży się na niższe koszty i wyższą dla nas dywidendę. Odnośnie dużych klientów też genialnie to ujął Bafet - to się odbywa na innym poziomie, często właścicieli, bankietów, etc tu mniej ma do powiedzenia zespół sprzedawców.
    4. Jeśli Spółka chciałaby zejść z giełdy, a ma pomysł na rozwój, zarabianie, etc to być może się mylę ale świat sie nie kończy. Nadal można być akcjonariuszem ale poza giełdą i tyle. Nadal ma się prawo do dywidendy. Więc to nie koniec świata. Wszystko zależy czy jest potencjał bo może być dużo ciężej sprzedać akcje gdyby coś jednak poszło nie tak.
    5. Ja czekam spokojnie, obserwuję. Ostatni tydzień czerwca i pierwsze tygodnie lipca będą ciekawe, może wręcz kluczowe. Wtedy będziemy mieć co analizować na poważnie a nie na podstawie emocji.
    Powodzenia!
    Ja też się zgadzam z tym co napisałeś i z analizą Bafeta, lecz weź pod uwagę fakt że wyższa dywidenda oraz większe zyski tutaj obecnie nie pomogą a jeśli już to na chwilę, tylko i wyłącznie poprawa w biznesie i klarowne pokazanie i wyjaśnienie tego nie tylko na konferencji lecz i w wynikach i oczywiście rynek musi w to uwierzyć bo inaczej będzie dywidenda na poziomie 12-15% i kurs w okolicach 40zł.Emocje emocjami ale oby kpi nie były takie że kurs jak większość się spodziewa po nich wzrostów to żeby nie było odwrotnie.Też czekam bo prawdopodobnie będzie więcej niż ciekawie za niedługo, ja pewnie i tak minimum do końca roku będę z papierem, lecz komunikacja zarządu z akcjonariuszami to niestety żenada.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Magic [31.175.2.*]
    Po piataka mozna brac tak nie ma co sie spieszyc
    Widać już zmęczenie drobnego akcjonariatu i może właśnie o to animatorom chodzi. Zniechęcić, zohydzić tego,, gniota'', niech puszczają akcje. Każdy ma swój rozum i swoją sytuację, ja spokojnie czekam. Dzień weryfikacji mojej obecności na tym walorze (w ogóle lub wielkości pozycji) nieuchronnie się zbliża.
    Zobacz Bafet na obroty większe obroty na text były dawno i najprawdopodobniej do weryfikacji czyli wyników oraz kpi takie będą, i miejmy nadzieję że czegoś konkretnego się dowiemy w każdym bądź razie mogli by podać takie kpi po których kurs obierze trend na dłużej oby wzrostowy. Moje emocje to nie są duże i jeśli już to pojawią się przy wyższych poziomach, zależy od kpi.
    Wygląda to jakby celowo nie podawali żadnych informacji ze spółki a tym tokiem możemy znowu testować 35 zł w niedługim czasie . Spółka jest gniotem niestety , tak czy siak jest dywidenda do zabrania a później tak czy inaczej ja osobiście to puszczę .
    Za nieco ponad 2 tygodnie wiele się wyjaśni. Jeśli podadzą info w piątek 26 czerwca po sesji (jak to bywało historycznie?) to w poniedziałek może otworzyć się luką...oby wzrostową ale to oczywiście nigdy nie jest przesądzone. Każdy z nas czeka na zwrot akcji, że coś sie wyjaśni, etc ale może być też tak że nadal wykres pójdzie bokiem i kurs nie zareaguje wcale lub zareaguje znikomo. Wyznaczymy sobie wtedy pewnie kolejny kluczowy termin publikacji kolejnych raportów, etc.. jedyne co to po drodze zapewne zgarniemy dywidendę.. do końca roku jeszcze 2 lub 3 wypłaty jeśli podtrzymają politykę dywidendową.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Joe [77.252.158.*]
    Cześć , zapytam Was - może głupkowato ( choć podobno nie ma takich pytań ), ale jak to jest że spòłkami, które płacą dywidendy kilka razy w roku ? Czy jest tylko jeden jedyny dzień ustalenia praw do dywidendy i spółka w okresie roku wypaca ją kilkukrotnie ? Czy też - są ustalane cyklicznie nowe daty ? - akcje Text kupiłem 1 miesiąc temu i nie wiem finalnie czy Załapie się na kolejne 2 wypłaty ( zamierzam “trochę“ potrzymać walor )
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~PL [78.30.72.*]
    Można wypłacać zaliczki i ontym decyduje zarząd a na zwyczajnym klepie to WZA, albo na zwyczajnym podzielić wypłatę na części z 1 dniem dywidendy (łapaniem uprawnienia). Załapiesz sie - na razie była zaliczka
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Joe [79.139.69.*]
    Dziękuję
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Asd [46.112.6.*]
    Jak im coś wyjdzie to się pochwalą , w innym wypadku usłyszymy stałą śpiewkę.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Asd [46.112.6.*]
    Nie ma niestety na tyle dobrych informacji żeby przebić opór na 43 zł , dla tego też się odbijamy od tego poziomu .czekamy na dobre informacje i duży kapitał , bez tego ani rusz gdy pakiet za robi spadki po 3-4 % .
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~Fenomenolg [46.112.203.*]
    Likwidacja sprzedaży to bardzo ryzykowna sprawa. Jedyne sensowne wytłumaczenie to to, że brali kasę za nic czyli nie sprzedawali.
    Widzisz napisałem do ciebie jak to rozumiesz bo po tej sytuacji z likwidacją działu sprzedaży napisałem mejla z zapytaniem do M.Droby czemu nagle takie zmiany itp i otrzymałem odpowiedź i ciężko ich rozszyfrować oto komentarz prezesa Text że nadal koncentrują się nad budową innego rodzaju firmy takiej, w której obsługa klienta staje się naszym głównym motorem wzrostu w segmencie przedsiębiorstw. Wierzymy, że przyszłość należy do proaktywnej obsługi klienta: takiej, która nie tylko rozwiązuje problemy, ale także generuje przychody, buduje relacje i napędza rozwój. Oczywiście to jest ułamek bo reszta jest do przeczytania w płatnym pulsie biznesu do którego mnie przekierowali, musiało ich zaboleć bo jednak napisałem że powinni opublikować pełny komentarz do danej sytuacji, widzisz ja uważam że obecnie zastąpienie zespołu to duże zejście z kosztów nie tracąc praktycznie nic tylko zyskując tylko po co było gadać o wzmocnieniu biura w USA, wygląda na to że jeszcze testują sprawdzają i jeszcze to potrwa a te soc 1 i 2 to było po to żeby utrzymać klientów, no i jeszcze wspomniał bo to odpisywał Droba że założyciele i prezesi są głównymi akcjonariuszami spółki i zależy im na dobru spółki na pewno można się z tym zgodzić lecz jednak brak efektów na razie, z wypowiedzi Droby można wywnioskować że konferencja po kpi będzie kluczowa. Ciekawe jakie kpi przedstawią bo teraz to jednak jest nie pewność.
  • Re: Spółka na czele spadków Autor: ~zaza [91.94.77.*]
    ZAZAZIZUZAJ! Pan Wetomat i spec od  kryptowalut. Pan  Dyzma Nawrocki  i  kolejne  odcinki  KARIERA NIKODEMA DYZMY."Spójrzcie na jego gbe, na jego prostackie maniery!"
    https://www.youtube.com/watch?v=jxYd2VO-Fwk
    "Ee..  Ona też na mnie leci"  https://www.youtube.com/shorts/Cqj3vv5nRLI   https://www.youtube.com/watch?v=Aw7G8Rdrhac 

[x]
TEXT -0,14% 42,00 2026-06-18 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.