• OVB - praca i system działania Autor: ~XWX [90.156.77.*]
    Jesli ktoś zamierza pracować w OVB lub zamierza być ich klientem....ODRADZAM.!!!!!!... Zapraszam do forum i chętnie porozmawiam. Dodam tylko że pracowałem kilka lat dla nich i pozwolę sie podzielić z Wami moją opinią.

Kłamstwa ovb:

1. zapytajcie ich "doradcy" - kto dobiera rozwiązania finsnowe, fundusze itp... - odpowiedź będzie jedna: "Nasz dział analiz i ekspertyz" - w rzeczywistości go nie ma. Dobór jest w zalezności od prowizji z od danego kontrahenta. Najlepiej płaci Compensa, Generali i Aspecta (obecnie HDI-Gerling). Innych nie sprzedają bo prawie ich nie mają a po za tym słabą placą wiec choćby było lepsze dla klienta to co niskoprowizyjne i tak wybiorą wysokopowizyjny produkt
    2. ovb - sprzedawcy a nie doradcy.: ovb to firma strukuralna (MLM) więc nie ma mowy o jakości.... firma żyje z ilości sprzedawców jakich ma. Za to że "doradca" siedzi u klienta ani "doradca" ani firma nie ma pieniędzy a przeceiż z czegoś musi żyć. Wynik jest prosty-> mieć jak najwięcej sprzedawców i działąc według metody: sprzedawać i jeszcze raz sprzedawać.
    3. Sama praca to tylko punkty które zbiera pracownik za podpisane umowy. Odpowiednia ilośc pkt daje mozliwość awansu przez stopnie taw: reprezentatnów aż do kierownika oddziału, okręgu, dyrektora okręgu, regionu, krajowego i do seniora krajowego itd... super senior itd....Jaki z tego wniosek? Sprzedaż i tylko sprzedaż bo to daje mi mozliwość awansu więc zrobię wszystko żeby tylko spisać umowę...Znam przypadki że sprzedawcy ovb wplacali pierwsze np 200 złotych przy inwestycji regularnej za klienta pomimo ze nie byb on oprzekonany na 100% co do wejścią w dane rozwiazanie finansowe tylko po to żeby wyrobić plan i awansować dalej. Oprócz tego rekruting na potęgę każdy bez względu nba wiek i wykształcenie. Byle działął i byle by mieć różnice prowizyjną bo przecież za coś trzeba żyć:)
    4. Na każdymn z pierwszych spotkaniu z klientem sprzedawca ovb rysuje przedstawienie firmy: ile jest jakich instytucji i dlaczego OVB a nie konkretny bank. Mówi się że ovb jest taki obiektywny bo wpółópraqcuje z większością banków, funduszy inwestycyjnych towarzystw ubezpieczniowych itp... W rzeczywistości pracuje tylkko z Compensą, Generali i HDI-Gerling bo produkt AXA, Signal i Duna sie po prostu nie sprzedają bo mało kasy z nich sprzedawcy mają. Z funduszy jest tylko WIOF i AIG. Wystarczy popatrzeć ile jest funduszy nas rynku i odrazu widać że to nie wszystkie firmy. Oczywiście w ramach wyżej wymienionych firm są inne fundusze ale nie współpraują bezpośednio z ovb!!!!!
    5. Egzamin na licencję. Jedno wielkie ściąganie. Dzien lub dwa przed egzaminem każdy ze sprzedawców adeptów otrzymuje ściągi z odpowiedziami od swoich przełożonych i na egzaminie i jakby nigdy nic sciąga aż miło. Pomimo że to egzamin Państwowy wszystko jest z przymrużeniem oka. Wszyscy w ovb zdają. Dlaczego tak się dzieje? Przecież jak nie będzie licencji to wspóółpracownik nie może mić uwlnionej prowizjii wieć pracuje za darmo a to żadna motywacja. Ponieważ zależy ovb na jak najwiekszej ilości sprzedwaców to warto niech zdadzxą wszyscy.....!!!!

Narazie tyle...czekam na Wasze wypowiedzi:)

Pozdrawiam
    W.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: OVB Allfinanz Polska [10.0.2.*]
    Oświadczenie

Firma OVB powstała w 1970 roku w Niemczech. Od tamtej pory rozwinęła działalność w 15 krajach Europy, w tym w Polsce, gdzie działa już od 25 lat. OVB zatrudnia 18 000 pracowników, którzy wspierają decyzje finansowe blisko 3,5 mln klientów, zwykle towarzysząc im nie jednorazowo, ale przez wiele lat, budując relacje i dostosowując rozwiązania do ich bieżącej sytuacji życiowej. Rezultatem są zawsze indywidualne koncepcje oparte na konkretnych potrzebach.

Mając na uwadze dobre imię naszej firmy i standardy, jakich przestrzegamy, a także dobro naszych klientów uważamy, że zamieszczona w 2008 roku opinia jest bardzo krzywdząca i mimo upływu lat chcielibyśmy przedstawić oficjalne stanowisko OVB Allfinanz Polska w tej sprawie.
    Jako firma dajemy szansę każdej osobie, która jest zainteresowana pracą związaną z branżą finansową. Dlatego w procesie rekrutacji jesteśmy otwarci zarówno na osoby, które nie mają jeszcze doświadczeń zawodowych, jak i tych poszukujących nowych wyzwań zawodowych. Od procesu rekrutacji zależy dalsza możliwość współpracy oraz jej model. Nie zgadzamy się ze stanowiskiem, że osoby, nie posiadające kierunkowego wykształcenia czy doświadczenia zawodowego w branży finansowej lub pokrewnych nie powinny otrzymać możliwości jego zdobycia. Poza kryteriami ustawowymi, w pierwszej fazie rekrutacji istotne jest to, by pracownik OVB był osobą kontaktową, godną zaufania, słowną, empatyczną, ambitną i identyfikującą się z misją naszej firmy, jaką jest pomaganie klientom. 
    Od pracowników wymagamy, aby regularnie pogłębiali wiedzę w obszarach ekonomii, finansów i prawa, oferując szkolenia z ekspertami z branży. Tym samym, brak doświadczenia u nowych pracowników nie stanowi zagrożenia dla interesów naszych klientów, ponieważ nie przeprowadzają oni procesu doradztwa. I wbrew temu, co zostało napisane, rozwiązania dla klientów wybierają eksperci z wieloletnim doświadczeniem na podstawie dokładnej analizy potrzeb i ich możliwości.
    Wynagrodzenie pracownika może się różnić ze względu na kategorię rozwiązań jak np. kredyt hipoteczny, ubezpieczenia auta oraz ze względu na wysokość składki, którą klient chce przeznaczyć na dane rozwiązanie.
    Nie akceptujemy żadnych sytuacji, w których agent opłaciłby składkę za klienta. 
    Odnosząc się do współpracy z firmami, potwierdzamy, że nie współpracujemy ze wszystkimi firmami, jakie w Polsce istnieją, ale z tymi, które mają długą i sprawdzoną historię, wysokiej jakości produkty i usługi oraz przede wszystkim bardzo dobry stosunek jakości do ceny. (Lista TU, z którymi współpracujemy jest dostępna na naszej stronie internetowej www.ovb.pl.) Z tych właśnie powodów wiele firm nie spełnia wymogów i nie jest oferowana naszym klientom. Jednak stale powiększamy ofertę i grono Partnerów Produktowych, a obecnie współpracujemy z 19. podmiotami z sektora ubezpieczeniowego i finansowego. 
    Przed każdym egzaminem państwowym przeprowadzane są przez OVB lub Towarzystwa Ubezpieczeniowe obligatoryjne szkolenia pracownika z zakresu produktów i przekazujemy mu odpowiednie materiały naukowe, w celu utrwalenia i pogłębienia tej wiedzy. Zaznaczamy, że opisana sytuacja posiłkowania się przekazanymi materiałami podczas egzaminu to bardzo poważny zarzut i jeśli taka sytuacja kiedykolwiek miałaby miejsce, chcielibyśmy zostać o tym poinformowani, aby zapobiegać wszelkim nieprawidłowościom. Kontakt do OVB Allfinanz Polska jest dostępny na stronie internetowej (www.ovb.pl). 
    Ponieważ wszelkie opinie są dla nas ważne i chcielibyśmy mieć możliwość ustosunkowania się do nich indywidualnie, w razie potrzeby prosimy o kontakt na adres mailowy centrala@ovb.com.pl.

Z wyrazami szacunku,
    OVB Allfinanz Polska
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~ktoś [79.190.243.*]
    bez komentarza...

i właśnie przez takie firmy całe DORADZTWO FINANSOWE dostaje złą opinię..

i to jest zajebiście przerażające bo jak ma zdobyć zaufanie inny doradca z innej firmy o klienta u którego wcześniej był już ktoś np z OVB?
    taki klient przyczepia mu juz w drzwiach etykietę "naciągacz" i żeby w rozmowie potem zdjąć taka naklejkę z czoła to ten nowy doradca musi nieźle się napocić.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Irek [195.140.236.*]
    To dlaczego pracowałeś tam kilka lat? Trzeba było wcześniej się zwolnić nie musiałbyś teraz wylewać swoich "żali" na forum.
    Znasz jakąs firmę, która może prosperować bez sprzedaży?
    Czy jakikolwiek biznes może funkcjonować bez sprzedaży?
    Jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o biznesie ( wydaje mi się jednak, że nie masz kompletnie o tym pojęcia) - to powinieneś wiedzieć, że sprzedaż jest najważniejsza.
    Każdy agent, doradca bankowy, inwestycyjny, itp. żyje z prowizji... i tak jest na całym świecie.
    Każdy biznes ma własną marżę ( w finansach jest to prowizja)...
    ciekaw jest gdzie teraz pracujesz?
    Pewnie nie musisz już sprzedawać?

pozdrawiam, Irek

p.s. jeśli chcesz toczyć dyskusję zapraszam itomczyk@vp.pl
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~ete [83.142.125.*]
    Polemizując z Panem Irkiem zauważam, że temat dotyczył sytuacji w której ktoś zamierzałby zostać pracownikiem lub inwestorem OVB a nie zakładał biznes typu OVB.
    Uwagi Pana Irka są zatem nie na temat.
    Pozdrawiam.
    Dociekliwy
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~migrena [195.20.110.*]
    a jednak dotykały sedna bólu autora wątku. Doradcy ovb to sprzedawcy, bo na sprzedaży ten biznes sie opieras - podobnie jak banki i inne instytucje - nie tylko finansowe. Rozgoryczenie z tego własnie powodu uznać można za dziwne, nie na miejscu i niestosowne.

MLM - sam w sobie również nie jest zły - dla klienta nie ma to znaczenia - jak sie rozkłada prowizja, zarobek, whatever - czy wszystko bierze dor-fin, czy jeszcze pietnastu jego przełożonych.

Dobór rozwiązań wysokomarżowych a nie nisko to kwestia dyskusyjna, jak zawsze. to pewnie w wielu przypadkach rzeczyweiscie nie jest etyczne i nie powinoo miec miejscsa. Pod tym wzgledem w wielu instytuacjach życie odbiega od ideału.

Sciema, że decyzje, analizy i inne wielkie rzeczy dzieją się w jakimś wyimaginowanym dziale, przez wymyslonych ekspertów pojawiającię w różnych firmach - nic nowego. Z punktu widzenia klienta - nie ma znaczenia - cy ludzi podejmujących decyzje nazwiesz radą mędrców, działem analiz, zespołem ekspertów, czy kółkiem wzajemnej adoracji - Ci sami ludzie ta sama decyzja. Nie ważne czy powiesz klientowi ze masz na imie Irek, albo Marcin - jestes tym samym człowiekiem, któremu on (klient) ufa.

Demonizowanie firm to rzecz codzienna. Nic dziwnego - nie lubi sie konkretnych rozwiązań i można miec komus to za złe. Świat nie jest ani czarny ani buiały - są dobrzy i źli doradcyu w dobrych i złychg firmach podeujmują dobre i złe decyzje i średnie.

MLM jest interesującym rozwiązaniem ze względu na swoją strukturę własnie i obieg środków zarobnionych przez instrytucje. Doceniany jest staż, zaangażowanie, jakość biznesu również - im lepsza tym lepiej...dla wszystkich.

• Re: OVB - praca i system działania Autor: ~XWX [127.0.0.*]
    Cieszę się z tej opinii. W przeciwieństwie do niektórych bardzo stonowana i taktowna. Oczywiste że MLM jest sposobem na biznes w perspektywnie czasu i odpowiednim zaangażowaniu bardzo dochodowym. Pozwoliłem sobie jednak opisać jakie są tego wady dla tych, którzy nieświadomie i na ślepo idą w to co się im podsuwa. Co jednak Drogi Internauto myślisz o sposobie zdawania egzaminu na licencję? Z mojego punktu widzenia to zakrawa o prokuraturę i nie zdziwie się jak ktoś kiedyś odważy się złożyć wniosek do sądu albo przynajmniej sprawa ujży światło dzienne gdzieś w TV.

Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku:)
    W.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Echo [77.255.215.*]
    Powiem tak ja pracuje w OVB od 2008 roku,
    egzaminy zdałam uczciwie
    pierwsze dwa lata to mordęga,
    masz wybór albo zarabiasz kupę siana
    albo uczciwie pomagasz klientom
    wybrałam to drugie ciężka droga
    Dwa lata minęły, codziennie mam z kimś się spotykam
    przedłużam umowy lub zawieram nowe
    nie szukam klientów sami mnie znajdują

p.s. łamiąc zasady pomagam im w roszczeniach o odszkodowanie

OVB jest dla wytrwałych nie ma miejsca dla leniwych
    czy się opłaca tak
    za luty zebrałam 13tys zł prowizji
    ale pierwsze moje wypłaty nie przekroczyły 1tys zł
    Witaj Drogi Ireneuszu,

Widzę że odbierasz moją treść jako żal. Widocznie nie do końca poprawnie przekazałem temat gdyż nie żal jest celem forum lecz wyłonienie na światło dzienne tego co jest prawdą "od kuchni" a zarazem kłamstwem wobec klientów. Co sądzisz o sposobie zdawania egzaminu w ten sposób?

Oczywiście mogłem nie pracować kilka lat dla OVB jednak pracowałem gdyż znając się na finansach od strony teoretycznej i praktycznej mogłem się realizować. Firma nie stanowi jednak dla mnie priorytetu numer jeden tylko to jak pracuje mi się w danym otoczeniu i na ile mogę się realizować wykonując konkretną pracę. Od początku zauważałem wiele niekorzyści w tej pracy jednak ze względu na swoją osobowość nie podejmowałem decyzji pochopnych i wykonywałem swoją pracę najlepiej jak potrafiłem (bardzo często byłem w czołówce regionu). Zmiana pracy była spowodowana powodem kompletnej niekompetencji ze strony firmy wobec klientów i wymogiem działań, które zakrawają " o pomste do nieba".

Oczywiście sprzedaż jest źródłem i motorem biznesu ale jak twierdzisz że się nie znam na biznesie to byc może się ze mną nie zgodzisz.

Bardzo mnie boli ton Twojej wypowiedzi: pełen frustracji, złości i nieuzasadnionych ocen wobec mojej osoby.

Pozdrawiam Cię serdecznie w nowym Roku:)
    W.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.254.176.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Hania [90.141.1.*]
    Witam. Dałam się wmanewrować najpierw w fundusz, który poleciła mi koleżanka będąca pracownikiem OVB. Później zwerbowano mnie jako "naganiacza", więc mogę powiedzieć, że znam sprawę od dwóch stron. Przed współpracą z OVB nie miałam pojęcia o rynku finansowym, a po jej zakończeniu, kilka miesięcy później, wiedziałam niewiele więcej, gdyż moi przełożeni wychodzili z założenia, że im mniej wie tzw. "profesjonalny" doradca finansowy" tym lepiej. Reprezentant jest tylko od takiego przeprowadzenia analizy, żeby klient zgodził się na doradztwo. Ma być przekonujący i pewny siebie, ma wierzyć w to co mówi, a żeby nie utrudniały mu tego względy etyczne, o wielu rzeczach, mykach i przekręcikach nie jest informowany.
    Co do egzaminu, to zgadzam się, jest to jedno wielkie oszustwo. Z tym że gdy ja zdawałam to było troszkę inaczej. Nikt nas do niego nie przygotowywał. Kierownik powiedział, że mamy się nie bać, bo będzie dobrze. Gdy dostaliśmy pytania, to wzięła nas trwoga, bo nie znaliśmy większości pojęć, nie mówiąc o odpowiedziach. Jednak po chwili przyszła miła pani, która podyktowała nam rozwiązania, tak że nie trzeba było nawet czytać. Powiedziała, że mamy zrobić parę błędów, w dopuszczalnej normie, żeby to wiarygodniej wyglądało.
    Podczas mojej współpracy z OVB natrafiłam na całą masę nieuczciwości. Dziwię się, że żadna kompetentna instytucja nie ukróciła działań tej firmy.
    Ja juz tam nie pracuję, bo sumienie mi nie pozwoliło, gdy zaczęłam się orientować o co chodzi. Teraz martwię się tylko, co powiem rodzinie i znajomym, których udało mi się namówić do podpisania umów, gdy okaże się że wcale nie będą mieć takich korzyści jak obiecywałam, przyjaciołom którzy mi ufali. Pewnie nie uwierzą, że nie wiedziałam...
    Dziekujęza komentarz.

Jesli Twoi Klienci (znajomi) zostali poinformowani o długoterminowości tego rozwiązania - 15-20 lat i taki horyzaont inwestycyjny zamierzają utrzymać nie powinnaś w mojej ocenie czuć że ich oszukałaś. Jeśli natomiast sprzedaż była tylko dla sprzedaży to już gorzej....:(

Pozdrawiam
    W.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Hania [90.141.104.*]
    Niestety moi klienci nie zostali poinformowani o tym, że jest to umowa 20-letnia i moze to brzmi dziwnie, ale ja też dowiedziałam się o tym po czasie. Nie byłam w firmie zbyt długo, więc nie brałam udziału w samodzielnych doradztwach, ale gdy jeździłam do klientów z moim kierownikiem to np. w wypadku BOLERO Compensy sprawa była (w skrócie) tłumaczona następująco- umowa na dwa lata, po ich upływie "otwiera sie furtka do pieniedzy". Można wybrać WSZYSTKO lub tylko część, można wpłacać dalej, lub zostawić, żeby kapitał się dalej zwiększał. Przy tym rzekomy zysk w skali roku miał wynosić 40% . Klienci często pytali, czy ten zysk jest gwarantowany, czy po tych 2 latach mogą wszystko wybrać, Słyszeli, że oczywiście, że jest to gwarantowane. Poprostu jedno wielkie kłamstwo. Komuś, kto chociaż trochę zna się na finansach pewnie wydaje się śmieszne, że można uwierzyć w takie bajki, ale dla osoby, która nie miała styczności z tym tematem, dla osoby do której przychodzi z umową kolega, lub członek rodziny, przekręt nie wydaje się juz taki oczywisty. Większość moich znajomych to młodzi ludzie, którzy nie myślą jeszcze zbyt poważnie o przyszłości. Pieniądze za dwa lata moga sobie jeszcze wyobrazić, ale za 20?To szmat czasu. Wiem, że gdyby zostali uczciwie poinformowani o warunkach tej polisy, to nie podpisali by jej. Ja sama też bym jej nie podpisała.
    Jeszcze jedna sprawa- ten słynny serwis, który gwarantuje OVB. Obowiązkowo raz do roku, a jeśli zajdzie taka potrzeba to częściej, doradca konsultuje się z klientem, tłumaczy niejasności, objaśnia ile klient zyskał itd, tak przynajmniej kazano nam mówić podczas analiz.Od podpisania przeze mnie umowy mija właśnie 2 lata, a w tym czasie nikt z OVB się ze mną nie skontaktował. Z tego co wiem, to z nikim z moich znajomych również, chyba że po ostrej interwencji. Może tylko klienci z dużym kapitałem mają szansęna ten zaszczyt.
    Nie chcę tu oczerniać całego OVB, bo firma z założenia wydaje się OK. Być może ta ich siatka podwładnych rozrosła się do tego stopnia, że panowie "na górze" nie są już w stanie kontrolować tego, co dzieje sie w mniejszych komórkach całej struktury. A niektóre oddziały poprostu robią co chcą:(
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~padalec [85.89.170.*]
    Witam serdecznie,
    Dałem się namówić na 3 filar przez przedstawicela OVB okres wpłaty to 10 lat co miesiądz 200 zł. Proszę powiedzcie czy dalej mam dokonywać wpłat czy lepiej jednak zrezygnować bo im bardziej się zaczołem tym tematem interesować tym bardziej widze że dałem się naciągnąć.
    Pozdrawiam i zgóry dziekuję za pomoc.
    Wpłaty regularne w długim efekcie i odpowiednim reagowaniu poprzez zmianę funduszy w trakcie inwestycji ma sens. W związku z tym proponuję nie rozwiązywać umowy tylko zapytać Doradcę OVB (pod warunkiem że ma wiedzę na ten temat) jaki proponuje konkretny plan działania na różne wypadki: spadek wartości jednostek uczestnictwa, wzrost wartości jednostek uczestnictwa, kiedy warto zmieniać fundusze i ile to kosztuje. Generalna zasada jest taka że jesli mamy znaczną część środków w akcjach i planujemy wybrać wszystkie środki za 10 lat to od 6-7 roku powinnismy mieć coraz więcej funduszy bezpiecznych po to aby przy dużym ryzyku akcji nie poddawać niepotrzebnym wahaniom wartosć portfela który wypracowaliśmy przez pierwsze 5-6 lat.

Pozdrawiam
    W.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Justyna [90.141.127.*]
    Dnia 2009-01-10 o godz. 17:09 ~padalec napisał(a):
    > Witam serdecznie,
    Dałem się namówić na 3 filar przez
    > przedstawicela OVB okres wpłaty to 10 lat co miesiądz 200
    > zł. Proszę powiedzcie czy dalej mam dokonywać wpłat czy
    > lepiej jednak zrezygnować bo im bardziej się zaczołem tym
    > tematem interesować tym bardziej widze że dałem się
    > naciągnąć.
    Pozdrawiam i zgóry dziekuję za pomoc.

Hej jeżeli dobrze rozumiem założyłeś sobie fundusz inwestycyjny. Dobra decyzja.
    Dlaczego tak twierdzę bo ja posiadam taki fundusz i wpłacam 500zł miesięcznie od trzech lat i tak naprawdę dopiero teraz zobaczyłam zyski bo nie straciłam na tych spadkach na giełdzie.
    a tak naprawdę najlepsze w tym jest to, że mogę wybierać zyski wypracowane przez fundusz bez żadnych prowizji dla firmy.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~rom [194.126.254.*]
    Wszystko pięknie ładnie ale takie same zasady panują we wszystkich tego typu firmach nie ma co oceniać firmy a raczej agentów którzy w nich pracują.Co do gerlinga to w danym momencie oferuje on chyba największy wybór funduszy(ok.90) na rynku, no ale cóż...Nikt tu nawet nie wspomniał o tym że są to polisy na życie a co za tym idzie unikamy podatku belki mamy mozliwośc darmowych konwersji itd.....Najłatwiej jest wieszać psy i mieć pretensje do innych tylko nie do siebie.pozdro
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~olek [79.139.112.*]
    dziwne ze nie wiedzialaś to czemu nie poznalaś produktu zanim zaczelaś oferować a co do 40% to wszyscy w ovb wiedzą żę gdy chcesz w kalkulatorze w systemie lop wprowadzić symulaćje od 0 do100% to nieda się więcej niż 9% bo firma gwarantuje tylko 9% nie więcej, jeden wniosek ty nie douczona ,a twój kolego doratca to oszust dobrze że już tam nie pracujecie ,bo powinnaś dobrze poznać lokate zanim ją komuś dasz do podpis, powiedzieć wszystkie za i przeciw ta praca napewno nie jest dla ciebie pozdro
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~kr [79.184.59.*]
    wow to niezla scieme robiliscie, ogolnie te produkty sa bardzo fajna alternatywa oszczedzania ale tak naprawde zarabia sie na nich dopiero po conajmniej 10 latach a jak zechca wybrac ta kase po 3 lub 4 latach do dostana 10 - 20 % tego co wplacili, i pozniej nie ma sie co dziwic, ze sa takie opinie, brak slow poprostu
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Bewuero [79.189.202.*]
    Co ty za bzdury gosciu opowiadasz. W firmie OVB jak w kazdej innej sa i dobzi i zli ludzie. Ty byłeś zdecydowanie tym złym i sie w dodatku jeszzce nie sprawdzileś nie udało Ci się i wszystkie swoje gorzkie żale wylewasz teraz do internetu. Jak mogleś nie wiedziec ze to nie sa umowy 15 - 20 letnie skoro w OWU masz napisane jakie sa kary za wczesniejsze zerwanie umow. Udajesz tutaj nie wiadomo kogo i wybielasz sie ze jaki Ty niby nie byłeś święty i ogarnięty finansista ale to system był zły. W rzeczywistości system moze nie jest idealny ale za to Twoja osobowość jest tragiczna, fatalna i patologenna. To jest kłamstwo i obluda co tu wypisujesz. Poleciałeś na kase z prowizji i nie miałeś nawet czelności swoich najblizszych poinformować, że to są długoterminowe produkty finansowe bo widzialeś tylko $$$$ przed oczami. Mało tego nie sprawdzileś się w tym, wypadłeś z rynku i teraz zgrywasz niewiniątko a tak na dobrą sprawe tylko sie jeszcze pogrążasz, zachowując się jak skończony idiota..
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Piotr [90.141.127.*]
    Mam podobną sytuację najpierw założyłem fundusz potem rozpoczeła się moja praca w OVB faktycznie niewiele się wiej jeżeli nieumiejętnie zadajesz pytania. Firma nie wychodzi z założenia, że masz mało wiedzieć ale że masz pytać aby zdobyć wiedzę więc sam sobie jesteś winny.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~GoLdi [194.146.217.*]
    hmm zastanawiam sie dlaczego juz tam nie pracujesz? ? ? Nie rozumiem postepowania ludzi ktorzy krytykuja to co robili przez pare lat . A pozniej wypowiadaja sie w taki sposob. Trzeba sie chyba nad soba drogi Panie zastanowic !
    Krytykowac to kazdy moze kazda firme !
    Ostatnio słyszalem jak był u mnie Pan Commercial Union , mowi mi ze odkladamy przed 30 lat a wynikiem tego ede dostawal pieniadze przez kolejnych TYLKO 10 lat.
    Zapytalem czemu tak > ?? a on : ŻE PAN NIE DOZYJE POZNIEJ !
    Pytam a jak zaloze dziecku tzw.3 filar ? w wieku 15 lat ?? Za 30 lat bedzie miala 45, placicie przez kolejne 10 .... czyli do 55 roku wyplacacie a pozniej juz nie ? A on -tak bo nie dozyje !
    Powodzenia ! ! !
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~bewuero [79.189.202.*]
    To proste. Przez 10 lat zostanie wypłacona cała kwota w ratach taka jaką pana dziecko uzbiera przez cały ten okres czasu. W czym Pan wiec widzi problem ? Czy oszustwem jest jeśli ktoś przykladowo odlozy 120tys zl i wypłacą mu je w 120 ratach po 1000 zł ?
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Ja [80.48.126.*]
    A czy jak pracowałeś jako agent ubezpieczeniowy to kazlii Ci podpisać jakieś weksle?
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Marcin [77.253.8.*]
    ęNiestety moi klienci nie zostali poinformowani o tym, że jest to umowa 20-letnia i moze to brzmi dziwnie, ale ja też dowiedziałam się o tym po czasie. Nie byłam w firmie zbyt długo, więc nie brałam udziału w samodzielnych doradztwach, ale gdy jeździłam do klientów z moim kierownikiem to np. w wypadku BOLERO Compensy sprawa była (w skrócie) tłumaczona następująco- umowa na dwa lata, po ich upływie "otwiera sie furtka do pieniedzy". Można wybrać WSZYSTKO lub tylko część, można wpłacać dalej, lub zostawić, żeby kapitał się dalej zwiększał. Przy tym rzekomy zysk w skali roku miał wynosić 40% . Klienci często pytali, czy ten zysk jest gwarantowany, czy po tych 2 latach mogą wszystko wybrać, Słyszeli, że oczywiście, że jest to gwarantowane. Poprostu jedno wielkie kłamstwo. Komuś, kto chociaż trochę zna się na finansach pewnie wydaje się śmieszne, że można uwierzyć w takie bajki, ale dla osoby, która nie miała styczności z tym tematem, dla osoby do której przychodzi z umową kolega, lub członek rodziny, przekręt nie wydaje się juz taki oczywisty. Większość moich znajomych to młodzi ludzie, którzy nie myślą jeszcze zbyt poważnie o przyszłości. Pieniądze za dwa lata moga sobie jeszcze wyobrazić, ale za 20?To szmat czasu. Wiem, że gdyby zostali uczciwie poinformowani o warunkach tej polisy, to nie podpisali by jej. Ja sama też bym jej nie podpisała.
    Jeszcze jedna sprawa- ten słynny serwis, który gwarantuje OVB. Obowiązkowo raz do roku, a jeśli zajdzie taka potrzeba to częściej, doradca konsultuje się z klientem, tłumaczy niejasności, objaśnia ile klient zyskał itd, tak przynajmniej kazano nam mówić podczas analiz.Od podpisania przeze mnie umowy mija właśnie 2 lata, a w tym czasie nikt z OVB się ze mną nie skontaktował. Z tego co wiem, to z nikim z moich znajomych również, chyba że po ostrej interwencji. Może tylko klienci z dużym kapitałem mają szansęna ten zaszczyt.
    Nie chcę tu oczerniać całego OVB, bo firma z założenia wydaje się OK. Być może ta ich siatka podwładnych rozrosła się do tego stopnia, że panowie "na górze" nie są już w stanie kontrolować tego, co dzieje sie w mniejszych komórkach całej struktury. A niektóre oddziały poprostu robią co chcą:("

hehe nie podpisuje sie umowy na 20 lat, to jest czas nieokreslony, ale to juz musisz sprecyzowac co jak chcesz jedyne co musisz to wplacac przez 3 lata sumte na ktora sie okreslilas, po 3 latach mozesz wybrac pieniadze nie ponoszac strat.... ale jak to masz zrobic to nie ma sensu bo zeby program mial jakis sens to musi zyc przynajmniej 10 lat...
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~Hania [90.141.113.*]
    Pieniądze mogę wybrać po 2 latach, ale tylko ewentualny zysk, a to co wpłacałam przez pierwsze dwa lata mogę wybrać dopiero po 20 latach. Tylko, że po 2 latach jestem na minusie, mam mniej pieniedzy na funduszu niż wpłaciłam, może przez ten kryzys, więc nie mogę wybrać nic.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~XWX [90.156.77.*]
    Nie...
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: poppyman [81.219.42.*]
    czy AWD doradztwo finansowe działa podobnie???
    tak. AWD wywodzi się z OVB.

W.
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~max [93.159.1.*]
    Szanowni państwo. przecież taka sama sytuacja jest w każej innej instytucji finansowej. przykładem niech będzią moje poszukiwania kredytu hipotecznego i rozterki w złotówkach czy we frankach. Na 7 odwiedzanych banów w 3 usłyszałem że korzystniej jest we frankach a w 4, że w złotówkach i każdy z tych "sprzedawców" miał conajmniej kilka dowodów (najczęście misternie przygotowane analizy z przerażającą ilością wykresów przedstawiających mi w oparciu o anlizy lat poprzednich jak będzie wygłądał kurs franka, złotówki i w jakim kierunku będzie szła gospodarka polskai światowa przez najbliższe 30 lat i mówili to z takim wyrazem tważy, że czasami głupio mi było że im nie wieżę w ani jeden wykres ;-). Oczywiście żadna analiza nie zawierała w sobie dzisiejszewj sytuacji czyli kryzysu i katastrofalnie słabego złotego. Wracając do ovb ja za ich pośrednictwem kupiłem fundusz z częściową ochroną kapitału w euro. Sam dokładnie przeanalizowałem wszystkie produkty które mi przedstawicielka przedstawiała i wybrałem ten który mi najbardziej interesował. Mimo że byłem namawiany na systemetyczne oszczędzanie i zmiane ubezpieczyciela i kilka innych dziwnych żeczy (np. fundusz polskich akcji na samym początku kryzysu - koniec 2007 roku ) to zdecyowałem się tylko na ten jeden instrument a resztę kasy na lokatę. Tak więc ja "używam" takie firmy jak ovb do zbierania jak największej liczby instrumentów finansowych a doradców za bardzo nie słucham i decyzje podejmuje sam. Przynajmniej jak wtopie to pretensje tylko do siebie. Jeżeli chodzi o przedstawicielkę to była fajniutka i sprytnie wywijała się z wszyskich trudniejszych pytań ale za to miała sporo kolorowych wykresów ;-). Parafrazując jedną znana reklamę ovb jak bank musi zarabiać;-)))
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~b102 [87.96.105.*]
    Jeśli ktoś pracował kilka lat a teraz pluje na pracodawcę, to ZAWSZE przyczyną takiego postępowania jest "podziękowanie" danemu pracownikowi za nierzetelną pracę.W każdej firmie znajdą się cwaniaki i obiboki, psując opinię pozostałym pracownikom. Tym się dziękuje a oni potem opluwają firmę, która dała mu pracę.Jak to nazwać? Pracując kilka lat i nie znając systemów wynagradzania - to skandal! Należy odszukać swoich klientów i przeprosić, przyznając się do swojej nieudolności zawodowej i życiowej.
    W OVB nie ma czegoś takiego jak wyngrodzenie. Wynagrodzenie jest na umówie o pracę. W OVB jest tylko prowizja... to taki mały szczegół:)

Odejście z OVB odbyło się za moją przyczyną a nie za przyczyną moich przełożonych...:)

Pozwolę sobie na jeszcze jedną odpowiedź:)
    Drogi Autor podkreśla że ZAWSZE...
    Zapraszam do OVB.

Proszę o opinię za 2-3 lata :)

Pozdrawiam
    XWX
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: gharas [77.253.254.*]
    Chciałbym zaznaczyć, że Pan XWX wyraża subiektywną opinię o gałęzi w której pracował. Jego opinie nie muszą oddawać faktycznej sytuacji w poszczególnych biurach. Już tłumaczę o co mi chodzi, by nikt nie odebrał mojej odpowiedzi jako ataku na kogokolwiek: OVB jest firmą strukturalną i nie można jej traktować jako jednego podmiotu. Wspólna jest tylko idea, system funkcjonowania i teoretyczny system działania, praktyka różni się już w zależności nie tylko od struktury, ale od samego biura. Można sparafrazować przysłowie i napisać, że co biuro OVB to obyczaj. Ja pracuje w OVB Wrocław, w biurze przy Szewskiej i opinię mam pozytywną, zarówno jako klient jak i pracownik. Nie spotkałem się z sytuacją, że obiecujemy klientowi, że jeśli podpisze umowę to będzie zasuwał maybachem na emeryturze, jeśli zarabia 3 koła na rękę i ma 35 lat. Zawsze podkreślamy, że inwestycje emerytalne są długoterminowe, można pieniądze wyjąć po 2 latach, ale wtedy można stracić, że produkt jest przewidziany na 10, 13,15,20 lub 30 lat. Szczegółowo tłumaczymy OWU i odpowiadamy na wszystkie pytania klienta. Sam pół żartem nazywam siebie multiagentem, ponieważ oferuję produkty kilku firm naraz, klient może sobie porównać i wybrać produkt, który mu bardziej pasuje. Na marginesie chciałbym dodać, że pracownik OVB mianujący się "doradcą finansowym" jest typowym brokerem ubezpieczeniowo kapitałowym.
    Reasumując, jeśli chcesz zobaczyć jak jest w danym biurze OVB musisz tam pójść i pytać, bo na forum ciężko będzie Ci trafić na osobę, która pracuje w tym biurze, do którego chcesz się udać. A wierzcie, są biura ovb (sprzedawcy sprzedający produkty jak się da najwięcej) i Biura OVB (doradcy starający się jak najlepiej doradzić klientowi)
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~melox [77.254.31.*]
    Witam,
    nadal współpracuje z tą firma, ale tylko na papierze, czekam az mi do konca wyplaca "stornorezerwe". Doszedłem do Kierownika Okregu i pojawila sie tzw umowa dodatkowa - czyt. ograniczenia na kazdym kroku, zakaz jakiejkolwiek innej działalności itd.
    Praca może i przyjemna, comiesięczne sms-y z wynagrodzeniem tez miło zaskakiwyały (moj rekord to 63 tys zł w miesiąc ) dyplomy, wyróznienia, I miejsce w kraju...
    zdałem sobie sprawę, że to nie jest to co chce do końca życia robic i przestałem. Ta praca to nic innego jak sprzedaż ( ja akurat jestem z tych uczciwych doradców, nie wciskałem kitów o milionach itd, czasami do podpisania umowy z klientem dochodzilo dopiero po pol roku, chcialem zeby to byla jego decyzja, a nie że ja musze wyrobic plan jaki sobie postawilem )
    Prawda jest taka, jeżeli w tej branzy skupisz sie na kliencie, a nie na swojej kieszeni to pieniędzy Ci nie zabraknie. Powodzenia życze wszystkim współpracującym z tą i innym firmami doradztwa finansowego - na rynku juz jest bardzo ciasno, poza tym ten sceptycyzm Polaków... wiem wiem na szkoleniach mówią Wam, że rynek jest zagospodarowany dopiero w 15 %, a 85% czeka własnie na Was, wystarczy tylko podniesc sluchawke i zadzwonic...
    Aha i ciagle czekam az ktos pobije moj rekord :) sprzeda polise ze skladka powyzej 10 tys zł miesiecznie :) Powodzenia :)

"spraw by praca była dla Ciebie przyjemnością, a pieniądze tylko skutkiem ubocznym, wtedy każdego ranka będziesz wstawał z uśmiechem na twarzy :) "
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~kokoszka [89.187.228.*]
    hej mam pytanko chce zaczac prace w OVB tylko traktowac jako dorywcza nie mam teraz pracy i chcialabym sobie dorobic jak jest u nich z wyplacalnoscia i z umowa chcialabym nie podpisywac bo powiedziano mi ze jest na jakis czas taka mozliwosc tylko nieiwem czy mi cos wyplaca kasy jesli kogos znajde no i nie wiem czy po podpisaniu beda jakies konsekwencje jesli bede chciala zrezygnowac
    bez 6 tygodniowego wypowiedzenia
    Bez umowy nie masz szans na pieniądze... Pozwolę sobie stwierdzić że bez umowy nie masz szans na pieniądze w ŻADNEJ firmie...Zaczyna się od pracy dodatkowej. Potem będą coraz częstsze telefony od przełożonego z pytaniami..."ile zrobisz w tym miesiącu?"..."kiedy do Nas przejdziesz na dobre?"...stwierdzenia- "Etat to wyzysk.....chcesz tego?". Reasumując: albo będziesz na 100% i wyjałowisz się z wszelkich emocji prywatnych albo jesteś poza OVB:). Znam wiele przypadków, w których ludzie stracili związki czy przyjaciół żeby tylko zrobić punkty... OVB i inne tego typu firmy to proste równanie jak 2+2: Pieniądzy multum w takich firmach= jałowe emocje + płytka mentalność.

Pozdr XWX
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~MaciejCiezar [77.254.140.*]
    Pracuję w OVB i wcale nie straciłem rodziny i przyjaciół. Wręcz w tym czasie to grono sie powiększyło. O jedno i drugie :)
    Witam serdecznie,

Jak długo?

Pozdrawiam serdecznie
    XWX
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~ASD [87.205.177.*]
    Odnośnie egzaminów państwowych:
    1. Czy skorzystał pan z odpowiedzi, które dostał pan podczas egzaminu ?? czy może oburzył się pan tym faktem i wywalił pan odpowiedzi do kosza i sam napisał test ?? myślę że odp jest prosta :)

2. W każdej firmie tak wyglądają egzaminy pańtwowe proszę podejść do jakiegoś biura TU w pana mieście obojetnie czy będzie to Hestia, Generali, Warta itd. (oczywiście jak pan zapyta wprost to napewno odpowiedzą, że to poważny egz itd), ale jak już pan pojedzie na egz to widok przeprowadzania egz będzie identyczny :) bo każdej firmie zależy poprostu na sprzedaży, obrotach i jak największej liczbie agentów. Tak więc czy to jest OVB, Skandia, Eruopartner, czy konkretne towarzystwa zawsze jest tak samo. Prowadzę multi agencję więc dokładnie wiem co mówię.

A co do systemu pracy w OVB to myslę, że trzeba dać troszkę od siebie i podszkolić się w produktach, żeby wiedzieć co w nich jest. A nie tak osoby powyżej piszące mówią, że one nie wiedziały tego - wniosek jesp prosty bo zwyczajnie nic się o niem nie dowiedziały, pomijając to, że opiekun jej niepowiedział. Jeśli ktoś liczy na to, że te produkty same wskoczą mu do głowy to niestety ale się mylli.

Moi klienci są informowani dosłownie o wszystkim o plusach jak i minusach czy to OC komunikacyjnego czy ubezp mieszkania, kredytu czy jakiego kolwiek innego produktu finansowego i nie dość że są pod wrażeniem przekazu informacji to sami przyprowadzają znajomych bo wiedzą, że mogą mi zaufać. Prawie za każdym razem słyszę te same słowa na koniec - jeszcze nikt nigdy nie przekazał mi tylu informacji co pan i nie poświęcił mi tyle czasu - zawsze się cieszę z tych słów bo wiem, że moja koncepcja, którą założyłem sobie na początku otwarcia działalności sprawdza sie i przynosi rewelacyjne efekty. A założenie było proste jak największa wiedza o produkcie i TYLKO I WYŁĄCZNIE PRAWDA przekazana klientowi , jesli czegoś nie wiem do dzwonię do centrali danego towarzystwa i pytam robiąc to przy kliencie, on wtedy wie że jest profesionalnie obsłużony.

A parafrazując czy w Castoramie czy innych sklepach jest pan tak samo obsługiwany jak pokazje to reklama w TV ?? bo mi czasem zdarza sie trafić na takiego "pomocnika", że brak słów chamowaci, nieuprzejmi i marudzący coś pod nosem.
    A czy "p.Krysia" z okienka w banku obdzwoniła wszystkich swoich klientów, inwestujących w TFI, że pora wyciągać lub przekłdć pieniażki na fundusze mniej agresywne zamienić akcje na obligacje albo inne rozwiązania typu lokaty, konta oszczednościowe jak zaczynały się spadki dałbym sobie głowe obciąć, że zadna pani z "renomowanych" banków tego nie zrobiła

Tak samo jest wszędzie obojętnie jaka by to nie była firma to zawsze jest osoba, która nie mówi prawdy, jest niekompetentna w tym co robi, tak więc ocena i wrzucanie wszystkich do jednego wroka to nie jest najlepsza metoda bo zawsze może sie pan pomylić. Myślę, że w OVB też są kompetentni ludzie i uczciwie przekazujący informacje swoim klientom oraz tacy, który tylko wciskają produkt aby go przedać. Klient zakładający taki czy inny program finansowy w dłuzszym okresie czasu i tak wyjdzie na plus :)
    Witam serdecznie,

Bardzo dziękuję za uczestnictwo w forum. Pana wypowiedź jest naprawdę bardzo cenna i w pewnym stopniu trafna. Pozwolę sobie jednan na pewne sprostowanie:

Ad.1 Sam zdałem egzamin Państwowy bez pomocy "ściąg". Z przykrością musze stwierdzić że myli się Pan co do mojej osoby. Wrzucił mnie Pan do jednego worka.... Szkoda :(

Ad.2 Wymienia Pan Hestię, Generali, Wartę, Skandię, Europartner itd. Czy był Pan w każdej firmie czy tylko w tych pięciu+ Pana firma gdzie według Pana egzaminy zdaje się na "ściągach"? W jakiej firmie Pan pracuje? Chętnie się z Panem spotkam.....

Informowanie Klienta w OVB o wszystkich jego parametrzach jest nie wskazane a w szczególności już o kosztach. Pozwolę sobie na pewną anegdotę z OVB. Kierownik poszedł na spotkanie z Klientem za pośrednictwem swojego nowego pracownika. Na spotkaniu gra na emocjach Klienta że aż miło (z czego chce Pan zrezygnować na Emeryturze? Pana dzieci są przecież dla Pana najważniejsze. Zgodzi się Pam ze mną że warto pomyśleć o ich bezpieczeńśtwie...?... itd Klient podpisał wniosek i są już w korytarzu do wyjścia gdzie w myślach liczą jednostki produkcji jakie mają z umowy:):):) gdy nagle młody pracownik OVB przyy Kliencie mówi do swojego kierownika "acha zapomniałeś powiedzieć PAnu o kosztach" :):):):). Wtedy Klient usiadł jeszcze raz do stołu i wycofał przelew, który właśnie zrobił przez internet :):).

Bardzo się cieszę że wszyscy Klienci, których Pan ma lub któych Pan będzie spotykał są informowani o WSZYSTKIM. Naprawdę bardzo chętnie się z Panem spotkam...

"Myślę, że w OVB też są kompetentni ludzie i uczciwie przekazujący informacje swoim klientom oraz tacy, który tylko wciskają produkt aby go przedać....

Pieniądz rządzi i pieniądz wymaga.... Chcesz mieć punkty i awansować (każdy tego chce w OVB) to pompuj umowy ile się "da"...

"...Klient zakładający taki czy inny program finansowy w dłuzszym okresie czasu i tak wyjdzie na plus :)..." Czy giełda japońska to pokazuje? A co z krachem gdzie 20 lat temu złożono UFK i alokacja była w 100% w akcjach...? Jak Pan myśli, czy tacy Klienci wyszli na godziwy plus tracą w ciąglu kilku miesięcy kilkadziesiąt procent tylko dlatego że jakiś "agencina" bez wiedzy sprzedał, wziął prowizję i zapomniał :) .. może warto by czasami odezwać się do Klienta o zaproponować mu konwersję?. Ilu Pańskich Agentów
    kontaktuje się z klientem 2 czy 3 razy w miesiącu? Ile konwersji jest dokonanych w ciągu roku czy w ciągu dwóch lat u Pańskich Klientów?..

Pozdrawiam serdecznie
    XWX

• Re: OVB - praca i system działania Autor: ~^ovbgliwice@op.pl [89.77.94.*]
    Witam,

Bardzo ciekawe forum, tym bardziej, że dyskusja jest prowadzona na przyzwoitym poziomie.

Co to samej firmy... Jakiś czas temu szukałam odpowiedniego dla siebie MLMu, bo wiedziałam, że to system pracy w którym się sprawdzę. I natrafiłam na OVB. Plan marketingowy bardzo mi się spodobał. Znalazłam i umówiłam się na spotkanie z panią kierownik odziału. Wszystko mi pokazała, jak się zarabia itd. Na koniec padło pytanie czy mam jakieś wątpliwości czy chcę coś wiedzieć. No więc ja od razu zapytałam "Jakiego rodzaju wsparcia mogę od Pani oczekiwać". I co usłyszałam? Szkolenia firmowe. Tyle. 3 pierwsze analizy miałam wykonać sama (!). Podziękowałam w takim razie jakże miłej Pani i szukałam dalej. W końcu trafiłam na kompetentną osobę o którą mi chodziło. Też z OVB. Dostałam od niej pełne wsparcie, dodatkowe przeszkolenie z produktów, sprzedaży i planu marketingowego. Sama staram się szkolić jak tylko mogę, podsyłając mojej grupie dodatkowe materiały, które mogą być pomocne. Opracowuję teraz swój system szkoleń, żeby każda nowa osoba dostała od razu całe wsparcie jakiego potrzebuje, a nie musiała o nie prosić tak jak ja musiałam.
    Co do serwisy to ja osobiście stawiam to na pierwszym miejscu. Dlaczego? Bo dla mnie zadowolony klient to 10 nowych klientów. Wiem, że jak będę o klienta dbała, nawet "za darmo" to będę polecana dalej i dzięki temu będzie się powiększać moja baza klientów. I wymaga, aby osoby przeze mnie rekrutowane robiły to samo. Nie mam problemu z tym, że któregoś dnia podziękuję komuś za współpracę, bo nie wypełnia swoich obowiązków. MLM to nie jest krótkowzroczny biznes. Nawet jeżeli teraz stracę, bo np. był to dobry sprzedawca, to w perspektywie mogę tylko zyskać.
    pozdarwiam, przede wszystkim autora forum,
    Natalia
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~XWX [83.27.17.*]
    Bardzo dziękuję za obszerny komentarz.

Zyczę dużo wytrwałości i sukcesów!!!

Pozdrawiam serdecznie:)
    XWX
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~kris [79.184.59.*]
    z tego co wiem do z umowy mozna sie wycofac do 30 dni bez problemu i zwracaja pieniadze, czy ktos wycofywal sie kiedys z umowy?
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~szymek [24.12.111.*]
    czesc mam pytanie jesli pacilem im przez dwa lata skladki w wysokosci 120 zl , i zawiesilem to bo stwierdziem ze jest cos nie tak czy jeste w stanie cos z tego odzyskac mam wszystkie dowody wplat . dziekuje
    Witam,

Wpłacał Pan nie bezpośrednio do OVB lecz do Towarzystwa Ubezpieczeniowego, z którym OVB współpracuje. Nie wiem z jakim Towarzystwem Pan współpraował. Domyslam się jednak że jeśli to trwa już 2 lata to może być Compensa lub Aspecta.
    Po dwóch latach jeśli jest wartosć wykupu to bardzo niewielka lub jej po prostu nie ma. Wszystko zależy jakie Towarzystwo Ubezpieczniowe i jakie są Ogólnę Warunki Umowy (OWU). Proponuję skontaktować się ze sprzedawcą z OVB, który taką umowę Panu sprzedał. Na pewno jednak po dwóch latach albo nie ma możliwości wykupu, albo kwota jest bardzo niewielka w stosunku do kwoty ktorą Pan wpłacił. Na 100% natomiast nie może Pan wyciągnąć całej kwoty, którą Pan wpłacił. Rozwiązanie, które Pan posiada ma charakter długoterminowy.
    Chyba że posiada Pan tzw PSO (plan systematycznego oszczędzania) to może istnieć taka szansa. Wiem jednak że w OVB umów PSO (z DWS) jest baaaaardzo niewiele w związku z czym przypuszczam że nie posiada Pan takiej umowy.

Pozdrawiam
    XWX
    Witam,

Wszystko zależu od ogołnych warunków umowy. Po dwóch latach jednak przy długotermonywch rozwiązaniach są bardzo wysokie koszty wykuou, które w zasadzie powodują prawie 100% potrącenia od kwoty wypłacanej. polecam kontakt ze sprzedawcą OVB, który sprzedał taką umowę...
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~gosc [79.184.59.*]
    po 2 latach to dostaniesz z 10% tego co bylo wplacone, ja mam tez zalozony fundusz inwestycyjny na dziecko czyli na jakies 18 lat i jak narazie bardzo ladnie pracuje mi ten fundusz z tym, ze zakladalem juz po tych wielkich spadkach na gieldach na poczatku tzw kryzysu a jak ktos sie troche interesuje gielda to wie jak poszly w gore fundusze po wielkich spadkach :-)
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~maniek [62.29.253.*]
    Byłem kiedyś na szkoleniu u nich! Taki jakby wieczór informacyjny! Prowadził to taki jednen grubas i jakiś pijany austriak o zniszczonych zębach! Ogólnie pranie mózgu - pózniej jakieś spotkanie w klubie przy piwku itp. straciłam miesiąc na jakieś szkolenia - a póżniej kazali mi chodzić po znajomych i sprzedawać! Głupota!
  • Re: OVB - praca i system działania Autor: ~mania [79.184.59.*]
    integracja w pracy to podstawa :-)