REKLAMA
TYDZIEŃ Z KRYPTO

Branża mięsna leży i kwiczy

2012-09-28 07:00
publikacja
2012-09-28 07:00

Z jednej strony walka o surowiec, z drugiej – z konkurencją – oto obecne problemy branży mięsnej. Ograniczanie hodowli trzody chlewnej oraz niskie marże przy sprzedaży produktów mięsnych doprowadzają firmy do bankructwa.

branża mięsna leży i kwiczy
foto: thinkstock


Najpierw zła wiadomość dla wegetarian. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z CDC Center for Disease Control and Prevention w Stanach Zjednoczonych wynika, że ze względu na dużą zawartość hemu żelaza oraz witaminy B12 jedzenie mięsa (zwłaszcza czerwonego, czyli wołowiny, baraniny i wieprzowiny) jest konieczne do utrzymania równowagi cholesterolu we krwi. Odkrycie to jest dość istotne, ponieważ dotychczas sądzono, że z uwagi na zawartość tłuszczów nasyconych jedzenie mięsa nie jest szczególnie wskazane, zwłaszcza dla osób z nadwagą. Mięso dostarcza naszemu organizmowi również białka (podstawowy budulec kości i mięśni), cynku (wpływa korzystnie na układ odpornościowy), potasu (reguluje gospodarkę wodną), fosforu (potrzebny w procesie wytwarzania energii przez komórki) oraz selenu (naturalny przeciwutleniacz, zmniejszający ryzyko chorób serca).

Ile mięsa je statystyczny Polak?

Jak nas oszukują sprzedawcy jedzenia?»Jak nas oszukują sprzedawcy jedzenia?

Z raportu „Who eats what” opublikowanego przez Euromonitor wynika, że jeszcze w 2009 r. Polacy znajdowali się na 12. miejscu na świecie pod względem ilości spożywanego mięsa na osobę. Trzy lata temu jedliśmy 74 kg mięsa na osobę. Z danych GUS wynika z kolei, że już w 2010 r. roczne spożycie na osobę wynosiła 69,8 kg, a rok później – 69,3 kg. Znacząco zmieniła się jednak struktura naszych zakupów. Jemy znacznie mniej wołowiny i wieprzowiny, więcej natomiast drobiu.

Tymczasem ceny lecą w górę


Zakłady mięsne w pierwszych pięciu miesiącach tego roku zakupiły ogółem 1308 tys. ton żywca rzeźnego – 4 proc. mniej niż przed rokiem. Całkowity skup żywca wieprzowego wyniósł 454 tys. ton – o 25 proc. mniej niż w tym samym okresie 2011 roku. Żywca wołowego skupiono 111 tys. ton, czyli o 12 proc. mniej niż rok wcześniej. Natomiast poważny wzrost, i to 21-procentowy, zanotowano w przypadku drobiu, którego skup wyniósł 738 tys. ton – wynika z danych Biura Analiz i Programowania Agencji Rynku Rolnego.

Czy to już koniec rybnego biznesu?» Czy to już koniec rybnego biznesu?
Ograniczanie hodowli trzody chlewnej na terenie Unii Europejskiej wiąże się ze wzrostem cen skupu. Jeżeli rośnie cena surowca, to jednocześnie rosną ceny produktów końcowych. Jak wynika z wrześniowego raportu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, średnia cena sprzedaży schabu środkowego z kością, przeznaczonego na rynek wewnętrzny UE, jeszcze w sierpniu wynosiła 12,1 tys. zł za tonę, a we wrześniu już 13,1 tys. zł za tonę. Podobnie było w przypadku kiełbasy toruńskiej – 10,4 tys. zł za tonę w sierpniu i już 11,2 tys. zł za tonę we wrześniu.

Firmy z branży mięsnej bankrutują



W pierwszych pięciu miesiącach tego roku najwięcej bankructw wśród producentów żywności zanotowano w branży przetwórstwa mięsnego – wynika z raportu dotyczącego branży mięsnej, opublikowanego przez Euler Hermes. Największa firma z branży mięsnej, która zbankrutowała, miała obroty na poziomie 150 mln zł.

Polacy mają dość chleba. Piekarnie bankrutują» Polacy mają dość chleba. Piekarnie bankrutują
Konkurencja i presja na obniżanie cen zmuszają przetwórców do tego, żeby za wszelką cenę starać się znaleźć zbyt na swoje produkty i ciąć marżę nawet do 1-2 proc. Biorąc pod uwagę stale rosnące ceny energii i paliwa stawia je to na skraju bankructwa. Drugim istotnym problemem jest pogorszenie spływu należności od kontrahentów. Jak wynika z raportu Euler Hermes, wskaźnik moralności płatniczej obniżył się w maju tego roku do 66 punktów wobec 70 punktów w roku 2010.

Trzecim, równie istotnym problemem są poczynione w latach ubiegłych inwestycje. Dzisiaj, ze względu na niską rentowność branży, mamy do czynienia z wysokimi kosztami ich obsługi. Jak podają eksperci, receptą dla firm z branży przetwórstwa mięsnego może być konsolidacja lub skupienie się na wybranych formach działalności.

Justyna Niedbał
Bankier.pl
j.niedbal@bankier.pl
Źródło:
Tematy
Wyjątkowa Wyprzedaż Forda. Hybrydowe SUVy już od 88 900 zł.
Wyjątkowa Wyprzedaż Forda. Hybrydowe SUVy już od 88 900 zł.

Komentarze (20)

dodaj komentarz
~Michał
Już samo nazwisko autorki 'Niedbał' dowodzi, że bylejakość jest u niej rodzinna...
~Przemek
Świetna informacja o bankructwach, od rana będę miał dobry humor! Dziękuję.

Natomiast dobry redaktor powinien odrobić zadanie domowe i poczytać w wielu poważnych źródłach o tym o czym pisze a nie wspomnieć jedno nieznane nikomu badanie.

Chyba, że artykuł jest sponsorowany (na jaki wygląda) a wtedy przyzwoitość nakazywałaby
Świetna informacja o bankructwach, od rana będę miał dobry humor! Dziękuję.

Natomiast dobry redaktor powinien odrobić zadanie domowe i poczytać w wielu poważnych źródłach o tym o czym pisze a nie wspomnieć jedno nieznane nikomu badanie.

Chyba, że artykuł jest sponsorowany (na jaki wygląda) a wtedy przyzwoitość nakazywałaby to napisać.

Odrabiając zadanie domowe za leniwego autora... dla przykładu:
American Dietetic Association dowodzi, że wegetarianie wykazują mniejszą umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca; (…) niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi oraz mniejszą zachorowalność na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 oraz raka prostaty i okrężnicy.
~natalie
"surowca" czyli żywych zwierząt?
niby wiadomość dobra w tym artykule, ale napisany on jest strasznie. i stronniczo. wiadomo, że badania pokazują, że wegetarianizm i weganizm są zdrowe to po co wyszukiwać jedne, nierzeczowe badania?
~ciekawy
euler hermes - co to jest?
~Maciek
Ubezpieczyciel kredytu kupieckiego
~Rudolf
Po tych wyrobach moje psy chorują.
~wegetarianin
Super! TO bardzo dobra wiadomosc, mam nadzieje ze wkrotce upadnie calkowicie. Tyle sie marnuje zasobow tylko dlatego, zeby wyprodukowac kotleta itd. Dodatkowo zabijane sa zwierzeta, czesto w bardzo niehumanitarny sposob. Czekam na calkowity upadek tej branzy, mam nadzieje ze nastapi to predzej niz pozniej.
~Maniu
Brawo za błyskotliwość wypowiedzi i myśli. Bez mięsa będziemy coraz bardziej narażonym na choroby społeczeństwem, ale za to jakże szczęśliwym. No i biedne kurczaczki będą wykrzywiać dzioby w uśmiech ze szczęścia.
~zz
Jakości tych niby wędlin już nie da się obniżyć bo ile może być wypełniaczy w kiełbasie 99%? Kiedyś Polskie wędliny były smaczne, sama branża ukręciła na szyję sobie ten sznur. Nikt się nie nabiera już na tanie podróby.
~mięsożerca
kiedyś kupiłem białą surową w hipermarkecie, bo się łudziłem ,że może to prawdziwa promocja i towar za 8,99 już chyba będzie zjadliwy ...jak ja ci to podgotowałem , to jeszcze z zapachu nie wyczułem , co mnie czeka, bo przypraw dają dużo , ale jak wziołem do buśki , to myslałem ,że pawia puszczem, taki syf - naprawdę nawet psu żal kiedyś kupiłem białą surową w hipermarkecie, bo się łudziłem ,że może to prawdziwa promocja i towar za 8,99 już chyba będzie zjadliwy ...jak ja ci to podgotowałem , to jeszcze z zapachu nie wyczułem , co mnie czeka, bo przypraw dają dużo , ale jak wziołem do buśki , to myslałem ,że pawia puszczem, taki syf - naprawdę nawet psu żal dawać , ale ten obwąchał i zjadł o dziwo !!!

Powiązane:

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki