Dziś niedziela troszkę więcej czasu, więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami, co do rynku konstruktywna dyskusja mile widziana.
Zacznę od USA, bo bez wyraźnej poprawy na DJIA na ocieplenie na rynkach europejskich i na naszym grajdołku nie ma szans. W środę, na DJIA ostatecznie pokazał się pesymistyczny układ świec została ukształtowana czarna duża świeca będąca objęciem bessy jednocześnie DJIA nie zdołał pokonać oporu wyznaczonego na poziomie 9031pkt.W czwartek nastąpiło potwierdzenie ruchu w dół kształtując formację wisielca. Piątek kolejna czarna świeca. Najbliższym wsparciem dla DJIA jest obecnie poziom, 8260 co stanowi 50% zniesienia fali z 21-11-2008 i 06-01-2009 a także połowa białej świecy z 24-11-2008.W dalszej perspektywie oporem będzie poziom 7795pkt, co stanowi połowę białej świecy z 21-11-2008 będącej objęciem hossy, który to sygnał dał podstawy do ruchu, który miał miejsce do prawie 9100pkt na DJIA oczywiście w trakcie sesji a także będzie to 75% zniesienia wyżej opisanego ruchu. Tak w mojej ocenie wygląda sytuacja, na DJIA na najbliższe dni. A co u nas???
Może zaczniemy od danych tygodniowych. Nie trzeba być wielkim znawcą żeby zobaczyć na wykresie tygodniowym piękną spadającą gwiazdę potwierdzoną dużymi obrotami. Z wykresu tygodniowego ja osobiście uważam, że będziemy mieć ruch w dół do 1652pkt, co stanowi 61% zniesienia całego ruchu w górę a także na tym poziomie mamy połowę dużej białej świecy będącej objęciem hossy z 31-10-2008r. Poziom ten potwierdza mi się na wykresie dziennym gdzie dodatkowo na tym poziomie wypada 50% luki z 28-10-2008 29-10-2008. To, co wyżej wypociłem to tylko moje osobiste przemyślenia i chętnie poczytam zdanie innych oczywiście te typu jesteś ……….Można sobie…..Napiszcie czy ktoś zgadza się z moimi analizami czy nie a jeśli nie to jak to widzicie. POZDRAWIAM