Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 115,00 zł , zmiana od tamtej pory: 35,27%

@robs24: sam mu ją przeczytać bo wiem, że w umowie były bzdury popisane.

Dnia 2019-10-03 o godz. 19:31 robs24 napisał(a):
> Emeryt napisał "Jako wizjoner na wymarciu, który wielokrotnie brał kredyty konsumpcyjne i inwestycyjne wiem, że przed podpisaniem umowy trzeba czytać i myśleć co się podpisuje. A jak się już podpisało to trzeba ponosić konsekwencje."
> Z tym czytaniem to jest tak, że jak podpisywałem z klientem umowę to wolałem sam mu ją przeczytać bo wiem, że w umowie były bzdury popisane. Od strony technicznej to wyglądało tak, że jak taka umowa kredytu hipotecznego budziła wątpliwości to szło się do radcy prawnego zatrudnionego przez bank a ten na kolanie tworzył jakiś wiążący tekst, czasem takie kwiatki się zdarzały że nikt nie wiedział o co chodzi, ani klient ani doradca, radca też pewnie nie ale się do tego nie przyzna... Później zrobili szablony gdzie połowa umowy była przekreślona :) A najlepsze że czasem jak jakiś przepis pozwalał na jakąś czynność np. obniżenie marży kredytu hip., klient zwrócił się z prośbą o obniżenie, a z centrali przychodzi pismo że do tego typu kredytu nie ma możliwości obniżenia marży... :(
> I co teraz? Iść do sądu szukać sprawiedliwości ? czyt. Sprawiedliwość - słowo które należy szukać w słowniku wyrazów obcych. Zawsze uważałem że kredyty w CHF są lepsze od PLN nawet po obecnym kursie raty są porównywalne ze złotówkami a przez kilka lat przecież płacili mniej. Niestety decydując się na taki kredyt klient stał się niewolnikiem takiego kredytu, teraz ceny nieruchomości niestety wzrosły (niestety dla osób którzy marzą o swoich czterech ścianach), moim zdaniem temat niewolnictwa już mało aktualny, ale smród pozostał.
> TSUE pokazał że my jesteśmy cacy można nam zaufać EU jest git a wy czyli banki w PL i nie tylko banki ale cały trójpodział władzy w PL jest do kitu.

Dobry jesteś. Rozśmieszyłeś mnie do łez.
Ponieważ, jak napisałem mam w archeo ww. umowę oraz tekst odwołania do Zarządu Banku w tej sprawie:

Dlaczego i z jakich powodów, przy rozpatrywaniu mojego wniosku z dnia ..... .11.2005 r. o udzielenie pożyczki nie zostały dochowane warunki podpisanej przez Prezesa Banku Instrukcji Służbowej Nr A/12/........, ustalającej zasady i kryteria przyznawania pożyczek odnawialnych na zakup papierów wartościowych w obrocie wtórnym.?
Ww. nie dochowanie warunków niniejszej instrukcji polegało na:
1/ obniżeniu kwoty pożyczki mimo, że jej wysokość mieściła się w kryteriach określonych przez Bank,

Po uzgodnieniach telefonicznych zaproponowano mi kwotę, która stanowi 18%moich aktywów, 30% kwoty, o którą wystąpiłem oraz 11% kwoty możliwej do uzyskania zgodnie z Instrukcją. Przyznana mi przez ...... Bank kwota pożyczki wynosi tyle ile zgodnie z decyzjami ZWZ spółki stanowiącej moje podstawowe aktywa, wynosić będzie dywidenda za 2005 r. i 50% dywidendy za 2004 r. Koszt odsetek od pożyczki uruchomionej w pełnej wysokości i na pełny okres wynosi 20% moich miesięcznych zarobków.

2/ wprowadzeniu bez uzgodnienia dodatkowych warunków, których założeniem jest zmiana mojego portfela inwestycyjnego i wymuszenie reinwestowania kapitału w kierunku, który według mojej oceny spowodowałby ewidentne starty na kapitale. 
Ta zmiana polegała na:
W dniu ....02.2006 r. przed podpisaniem umowy pożyczki zapoznałem się z przedstawioną mi do podpisu umową. W umowie tej bez uzgodnienia ze mną, znalazły się zapisy, na które nie mogę się zgodzić. Zapisy § 8 ust. 1a oraz § 21a zmuszają mnie do  zmiany strategii inwestycyjnej (budowa portfela na bazie przewartościowanych spółek z WIG-u 20) Taka zmiana strategii może w obecnej chwili przyczynić się do zmniejszenia aktywów. Dywersyfikacja portfela – tak, ale nie teraz. Uważam, że spółki z WIG-u 20 lub niektóre spółki z MIDWIG-u po korekcie 30% mogą stać się przedmiotem mojego zainteresowania.

Rozumiem, że nie muszę załączać wykresu WIG20 za lata 2006-2009.

A na koniec kluczowe zdanie uzyskanej odpowiedzi, podpisanej przez Prezesa Banku (celowo nie ujawniam ktorego, ponieważ już go nie ma).
"Przywołana przez Pana Instrukcja Służbowa Nr A/12/....... nie jest jedynym dokumentem regulującym działalność kredytową Banku, dlatego zapisy w niej zawarte nie przesądzają ostatecznie o przyznaniu bądź nie pożyczki."

Przedstawiony projekt umowy był parafowany przez radcę prawnego banku.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 1,17% 2 861,00 2025-09-24 17:04:43
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.