Widzę, że IZK już ci odpowiedział. Trochę poszły iskry między nami :). Generalnie zgadzam się z tym co tobie kolego oilman napisał, ale z kilkoma uwagami.
Po pierwsze - nie jestem pewien czy ty albo ja wyczujemy moment zmiany trendu - niby skąd masz dostać sygnał? Wystarczy, że ten co szykuje raport kwartalny przy wódce coś wygada stryjkowi koleżanki cioci,a on powie jeszcze synowej i kochance i masz: - za 0.22 grosze jest 60tys pln - to jest jeden zakup i lądujesz na 23 groszach, a to jest 10% powyżej 21 groszy. 10% to sporo.
Po drugie - jak słyszę że 5% zarobisz byle gdzie... Słabość mnie ogarnia. To tylko kwestia akceptowalnego ryzyka. Może zarobisz a może stracisz. Prawda? Przecież ktoś na giełdzie czasem traci.
Jeśli uważasz, że w najbliższych miesiącach wyciągniesz bez problemu kilka % na plus i lug cię nie podnieca to inwestuj na razie gdzie indziej. Jeśli szukasz bezpiecznej przystani to lug szorujący po dnie z rosnącymi zyskami jest dobrym pomysłem.
Po trzecie. Ja nie wiem czy do końca roku będzie tu jakaś jazda. Załadowałem się i na to liczę, ale byłbym ostrożny w takich deklaracjach. Mimo wszystko to jest trochę hazard.