Piszę po dłuższym braku aktywności uczestnków tego forum (ostatni wpis ponad rok temu), ale mam nadzieję, że w miare upływu czasu kolejni zainteresowani będą czytać wiadomości na temat ING UFK i może dodadzą interesujące informacje. Szczególnie polecam ten dział tym którzy mają zamiar lub prowadzą rozmowy z agentami, a także analizują skutki zawarcia umowy ubezpieczenia z UFK.
Otóż pod koniec 2010 roku, po ponad 4 latach opłacania indeksowanych co roku comiesięcznych składek w wysokości (ostatnio) 230 zł wartość jednostki UFK Dynamiczny przekroczyła 77 zł. Porównałem wartość tych jednostek do indeksu WIG20 (na tym rynku inwestuje ING UFK dynamiczny) i okazało się, że fundusz nie zarabia na zwyżkach indeksu, a w czasie bessy traci prawie tyle, ile WIG20. Szczególnie mocno widać to w roku 2010 gdzie WIG20 wzrósł ponad 97%, w tym czasie wartośc jednostki funduszu dynamicznego tylko ok. 80%!
Biorąc pod uwagę płaconą przez fundusz dla ING prowizję przy zakupie jednostek UFK (różnica ceny zakupu i sprzedaży jednostek - 5%), wydawać by się mogło, że fundusz przy pomocy specjalistów-analityków analizuje trendy rynkowe i handluje akcjami w celu powiększenia zysku możliwego do uzyskania z inwestycji giełdowych. Jednak moje analizy tego nie potwierdzają. Mogę jedynie dodać, że w latach 2007-2008 samodzielnie (nie mając zbyt wielkiej wiedzy na ten temat) inwestowałem w spółki z GPW, osiągając mimo długotrwałej bessy zyski z niektórych inwestycji, jednak na kilku poniosłem duże straty i w końcu wycofałem się. Ale ING mając biuro maklerskie i specjalistów powinno umieć przynajmniej zabezpieczyć wartość jednostek UFK przed spadkiem czego nie robiło.
Przyłączając się do opinii które już wcześniej wyrazili niektórzy autorzy postów, zdecydowanie lepsze wyniki może dać (ale nie musi) oddzielne inwestowanie w funduszach inwestycyjnych, bez łączenia inwestycji z ubezpieczeniami. Inaczej narażamy się na dodatkowe opłaty (prawie 10 zł miesięcznie) za działalność inwestycyjną funduszu nie otrzymując nic w zamian.
Po ponad 4 latach oszczędzania wartość wykupu umowy ubezpieczenia nie osiąga 50 % wartości poniesionych kosztów, a TU ostatnio poinformowało mnie o zwiększeniu mojej części składki ubezpieczeniowej z powodu osiągnięcia wieku który wpływa na podwyższenie tej składki. O tej sprawie agencji często milczą, a zmiana dotyka każdego kto wykupuje ubezpieczenie na długi termin.
Po dokonanej analizie zrezygnowałem z tej polisy z ubezpieczeniem UFK i czekam na wypłatę zgromadzonego kapitału. Mam nadzieję, że fundusz nie będzie stosował jakichkolwiek sztuczek aby jeszcze dodatkowo uszczknąć z moich pieniędzy.
Tak na marginesie mój wniosek o wypłatę zgromadzonych środków nie został prawidłowo przyjęty - biuro istniejące od kilku już lat w mojej miejscowości czynne w godzinach 10-18, o godzinie 17 pracownik nie dysponował pieczęcią (!) twierdząc, że sekretariat (w którym zostałem przyjęty i toczyła się rozmowa) pracuje do 15-tej!
pozdrawiam