20+8+(5*30%)= 29.5 mln (tyle są warte należności) przy założeniu, że dziś poprawiają szkodowość oraz pod warunkiem, że Nadzorca pilnuje struktury należności (czyli, że suma pożyczek obsługiwane terminowo nie spadają)
Do tego 1 mln nieruchomość i 4 mln kapitał podstawowy (i ew. 1-1.5 mln synergii)
Zobowiązania to kwestia negocjacji z podmiotem przejmującym bo według mnie niezależnie czy dojdzie do fuzji czy nie redukcja (lub konwersa pożyczek by nie ruszać procesu naprawczego) jest nieunikniona na poziomie min 10% do 15% zobowiązań czyli od 3-4.5 mln.
Dlatego uderzam do RN z pytaniami odpowiedzialności i kontroli. W pierwszej kolejności do pana profesora.
Tymczasem Bocian rozpoczął maraton konsolidacyjny bo wiedzą, że gdy za 4-5 lat rynek pożyczkowy będzie liczył 10 mld przychodów i 1 mld zysku dziś zajmując odpowiednią pozycję staną się znaczącą częścią tego tortu
Jeżeli jeden z największych graczy rynkowych uznał, że dziś najkorzystniej rozwiać się poprzez przejęcia to ja nie mam powodu by myśleć inaczej
Everest Finanse złożył do UOKiK wniosek o zgodę na przejęcie Tempo Finanse
https://stooq.pl/n/?f=1196594&c=1&p=4+22