>>Podstawowy przekaz dla Rosji jest jasny: jesteśmy gotowi pokryć potrzeby finansowe Ukrainy i będziemy ją wspierać tak długo, jak to będzie konieczne – zadeklarowała we wtorek w Sztokholmie szefowa Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen, pytana przez dziennikarzy o sprawę wykorzystania zamrożonych rosyjskich<<
Śmieszą mnie słowa Ursuli. Ta Niemka siedziała cicho, gdy ruski atakował w lutym 2022, i patrzyła w kierunku Putina, by nie zerwał gazowego dealu przez Nord Stream. Gdy Polska otwierała serca i domy dla milionów uchodźców wojennych, gdy rząd Polski organizował koalicję wsparcia humanitarnego i militarnego dla Ukrainy, zachód ostrożnie do tego podchodził, a Niemcy wysyłali symboliczne hełmy. Teraz, gdy wyczuli interes, podtrzymyją tę wojnę, zamiast ją zakończyć. A zakończyć można tylko w dwojaki sposób. Nakłonić Zełeńskiego do pokoju na etapie takim jak jest dzisiaj (wizja Trumpa), albo włączyć się bezpośrednio do tej wojny i rozpalić ja na całą Europę. Ja jestem za pierwszym wariantem.