Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: Pod rozwage

Doskonale pamiętam komunę. Jestem już emerytem z kilkunastoletnim stażem. Język rosyjski nie ma nic do tego. Język nie atakuje Ukrainy, ale ludzie posługujący się tym językiem. Mało tego. Uważam, że język rosyjski jest pięknym językiem, uczyłem się go przez 10 lat, zdawałem z niego maturę. Ale co najciekawsze, tym językiem do 2022 roku na codzień, nie z przymusu posługiwali się Ukraińcy niemal w całej Ukrainie poza Ukrainą zachodnią. Sam Zełeński nauczył się ukraińskiego dopiero, gdy kandydował na prezydenta. Jest taki kanał satelitarny ukraiński nadawany dla Polaków "Dla ciebie". Tam niemal wszystkie filmy są nagrane w języku rosyjskim. Mało tego. Głośny skandal na Stadionie Narodowym z banderowską flagą podczas koncertu białoruskiego rapera, który odbywał się w całości po rosyjsku i publiczność białoruska i ukraińska ochoczo śpiewała po rosyjsku. I jeszcze jedno. Chcąc, nie chcąc język rosyjski nadal jest podstawowym językiem do porozumiewania się między obywatelami byłych republik sowieckich. Angielski powoli tam wkarxza6, raczej wśród młodego pokolenia. Ale starsi i mniej wykształceni nadal spokojne porozumiewają się po rosyjsku.

Spotkało się dwóch emerytów , dwa lata na emeryturze ja.
Język rosyjski nie ma nic do tego. Język nie atakuje Ukrainy, ale ludzie posługujący się tym językiem.
Pół prawdy to nie prawda. , język rosyjski nauczany na siłę to nie nauka. Nienawidziłem tak rosyjskiego jak i nauczycielki.
Wnioskuję że miałeś dużo wspólnego z rosją.Pięknym językiem jest POLSKI.
Obecnie zauważyłeś co robią i jak szkolą dzieci porwane z Ukrainy.Czy to nie są skutki byciem pod okupacją tyle lat , a pamiętasz jak pomorze nienawidziło Śląsk. Jak Ślązak bił się z Zagłębiakiem.Śląski , kaszubski i wielu u nas mówi swoją gwarą , a filmy mamy po polsku jedynie wstawki , zdania gwary.
I u nas są kibole , faszystowskie hasła na stadionach i burdy , na całym świecie są incydenty ale nie po nich rzucamy obraz na naród jako całość.
Moja rodzina , ja , nigdy nie byliśmy chorągiewkami .W moim domu nikt nie był w PZPR , ja w szkole podstawowej musiałem wstąpić do ZSMP i tylko tyle.Albo aż tyle.
Wnioskuję że jesteś z skrajnej prawicy. Miłego tygodnia.