A ja odpowiem inwestorowi, choć gadanie o wpływie na kurs nieco mnie zniechęca, bo jest niestety dziecinne, ale trudno. Inwestorze, mam wrażenie, że dalej nie rozumiesz, że nie wchodzi w grę inwestycja przez fundusze amerykańskie w samego unified! Wchodzi w grę wyłącznie inwestycja w spółkę zależną od Unified-factory, którą założyli w USA. Pytanie o cenę oznacza, że nie masz pojęcia jak wyceniane są tego typu spółki w Stanach, a szkoda, bo warto to wiedzieć! Tam zysk netto jest wbrew pozorom drugorzędny, a nawet trzeciorzędny. Najważniejsza jest innowacyjność produktu, a takie spółki mają wyceny typu wielokrorność rocznej sprzedaży, a w przypadku firm z bardzo dobrym produktem wartość przekracza nawet kilkunasto-krotność rocznej sprzedaży!!! Tak więc bez nawet najmniejszej wątpliwości gdyby doszło do inwestowania w spółkę zależną, to cena musiałaby być kilkukrotnie wyższa niż wycena w Polsce. Poza tym gdy dojdzie do takiej sytuacji, to fundusze inwestycyjne w USA to nie są takie same fundusze finansowe jak w Polsce. Tam fundusze dysponują bazą klientów docelowych dla swoich zainwestowanych firm, co z marszu podnosi wartość całej inwestycji. A wtedy kurs polskiej spółki musiałby wręcz natychmiast wzrosnąć razy 2, a może nawet razy kilka, bo wycenę podniosłaby wycena udziału w spółce zależnej w USA. A wówczas zamiast pisać o lock-up'ach, to sam chciałbyś większej podaży, by kupić jak najwięcej, bo wtedy zarówno USA, jak i wiele innych ciekawych rynków stanęłoby otworem , a podbijanie świata z kapitałem amerykańskim i klientami funduszy Venture Capital ZNACZNIE łatwiejsze. W takim przypadku kupowanie Unified byłoby na wyścigi jak kiedyś 11 Bit, co nie powinno nikogo dziwić Resztę sobie sam przeanalizuj. To tyle, pozdrawiam