Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  11,65 zł , zmiana od tamtej pory: -98,37%

Re: Ostatni problem, czyli lock-up

A ja odpowiem inwestorowi, choć gadanie o wpływie na kurs nieco mnie zniechęca, bo jest niestety dziecinne, ale trudno. Inwestorze, mam wrażenie, że dalej nie rozumiesz, że nie wchodzi w grę inwestycja przez fundusze amerykańskie w samego unified! Wchodzi w grę wyłącznie inwestycja w spółkę zależną od Unified-factory, którą założyli w USA. Pytanie o cenę oznacza, że nie masz pojęcia jak wyceniane są tego typu spółki w Stanach, a szkoda, bo warto to wiedzieć! Tam zysk netto jest wbrew pozorom drugorzędny, a nawet trzeciorzędny. Najważniejsza jest innowacyjność produktu, a takie spółki mają wyceny typu wielokrorność rocznej sprzedaży, a w przypadku firm z bardzo dobrym produktem wartość przekracza nawet kilkunasto-krotność rocznej sprzedaży!!! Tak więc bez nawet najmniejszej wątpliwości gdyby doszło do inwestowania w spółkę zależną, to cena musiałaby być kilkukrotnie wyższa niż wycena w Polsce. Poza tym gdy dojdzie do takiej sytuacji, to fundusze inwestycyjne w USA to nie są takie same fundusze finansowe jak w Polsce. Tam fundusze dysponują bazą klientów docelowych dla swoich zainwestowanych firm, co z marszu podnosi wartość całej inwestycji. A wtedy kurs polskiej spółki musiałby wręcz natychmiast wzrosnąć razy 2, a może nawet razy kilka, bo wycenę podniosłaby wycena udziału w spółce zależnej w USA. A wówczas zamiast pisać o lock-up'ach, to sam chciałbyś większej podaży, by kupić jak najwięcej, bo wtedy zarówno USA, jak i wiele innych ciekawych rynków stanęłoby otworem , a podbijanie świata z kapitałem amerykańskim i klientami funduszy Venture Capital ZNACZNIE łatwiejsze. W takim przypadku kupowanie Unified byłoby na wyścigi jak kiedyś 11 Bit, co nie powinno nikogo dziwić Resztę sobie sam przeanalizuj. To tyle, pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
UNIFIED -15,18% 0,19 2025-09-24 15:03:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.