Ad. Desperat
A czego się spodziewałeś ?
Wygraj sprawę o zawieszenia to zapewne z odsetkami wypłacą zasiłek chorobowy. Nie bardzo wiem także w czym rzecz. Nie wiem co dla Ciebie lepsze i jakie to ma znaczenie, czy teraz wypłacą zasiłek a po przegranej o zawieszenia wystąpią o jego zwrot, czy od razu nie wypłaca i pozostanie zapłata za zawieszenia.
Pisałem już o tym. W znanej mi sprawie, po przegranej o zawieszenia, ZUS wydał natychmiast decyzje o zwrot wszystkich ale to wszystkich wypłaconych zasiłków od 1999 roku.
Co do KPA. Założyliśmy w dyskusji, że ZUS winien przeprowadzić kontrolę płatnika, a następnie winien wydać decyzje na podstawie jej wyników. A naprawdę jest tak, że ZUS w tym przypadku nie potrzebuje przeprowadzać kontroli, gdyż to My nie mieliśmy prawa, w świetle ustawy o DG przerwać, czasowo zaprzestać, prowadzenia, wykonywania działalności gospodarczej. ZUS jedynie sprawdził papierki, ile razy i na jak długo wyrejestrowywaliśmy się z ubezpieczeń. Przy tak postawionej decyzji kontrola jest zbyteczna. No a Sąd stwierdza tylko czy tak jest poprawnie pod względem prawnym. I czapa.
Pozdrawiam