Ad.:"....Dzisiaj byłam w ZUSie, w celu zgłoszenia prowadzącego działalność do ubezpieczeń. Jest to osoba, która rozpoczyna jej prowadzenie. Podałam panience z okienka wypełnione formularze ZUS ZFA i ZUS ZZA, bez kopii NIP i REGON. Usłyszałam pytanie, czy jest to pierwsze zgłoszenie, czy zgłoszenie po przerwie. Powiedziałam, że pierwsze, a panienka na to, że w takim razie muszę przedłożyć zaświadczenia o wpisie do ewidencji, zaświadczenie o nadaniu nru NIP i nru REGON. Poszłam więc za ciosem i pytam się grzecznie, czy w przypadku zgłoszenia do ubezpieczeń po przerwie nie wymagane są w/w dokumenty, usłyszałam odpowiedź, że nie."....
Żądania ZUS okazania się NIP-em i REGON-em występuje w zależności od tego jak długie było nie wykonywanie działalności. Chyba Panienka nie wiedziała wszystkiego.
To fakt, że nie jesteśmy obyci z rozprawami ale powinniśmy umieć zdyscyplinować Sąd do tego służy:
1.Wniesienie magnetofonu na salę.Sąd nie może odmówić ale musi zezwolić.
2.Zażądać by rozprawy sie nie odbywały jeżeli nie ma ZUS.
3.Na końcu rozprawy zażądać odczytania protokółu i zgłosić uzupełnienia,zastrzeżenia.
4.Szeroko operować zażaleniami na piśmie na decyzje,postanowienia Sądu.
5.W czasie rozpraw składać pisma procesowe z żądaniami, wyjaśnieniami i żadaniami odpowiedzi ZUS-u. Wykluczyć ogólne rzężenia ZUS-u i domagać się ścisłego wskazania przepisu.
6.Tuż po rozprawie zażądać xera protokółu z rozprawy by w domu nad nim się zastanowić i złożyć stosowne pisma procesowe np.że czegoś nie uwzględniono z naszych wypowiedzi (ZUS),że ZUS nie odpowiedział do tej pory na pytanie z pisma procesowego....itd. jeszcze przed następną rozprawą.
7.Zgłosić zażalenie na zapowiedź Sądu o ogłoszeniu wyroku (art.224 k.p.c.) na następnej rozprawie z związku z nie odpowiedzeniem ZUS na szereg ważnych pytań.Czy w protokóle są zapowiedzi sądu o zamknięciu rozprawy?
8.Art 316 k.p.c. czy było postanowienie Sadu o zamknięciu rozprawy.
9.jak w 7, na ogłoszenie wyroku przez Sąd art.394 k.p.c.
Pozdrawiam Walter.