Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

ad.AR
Wiemy, że podstawą zawieszenia w urzędzie Skarbowym była sytuacja z której sam Urząd Skarbowy musiał wybrnąć. Przy KPiR nieosiąganie dochodu powodowało nie płacenie podatku. Przy karcie podatkowej, bez wprowadzenia możliwości zawieszenia doprowadzono by do sytuacji w której podatnik musiałby uiszczać podatek od dnia rozpoczęcia działalności do formalnego zakończenia. W ten sposób wyrównano warunki.
ZUS jakoś do tego nie dąży. Nawet jeśli istnieje porozumienie z MG, które płacących Kartę Podatkową a zawieszonych, zwalnia z płacenia ubezpieczen, to jest to krzywdzące dla KPiR, a UoUS nie wspomina o zależności płacenia czy też nie od formy opodatkowania. To wiemy na pewno.
Co zatem znaczy:
Odstąpienie ZUS od porozumienia z MG i ściganie za zawieszenia także opodatkowanych w formie Karty Podatkowej?
Nie traktowanie przez ZUS na równi z poprzednim przypadkiem KPiR, skoro brak ujętych przychodów w księdze jest równoznaczne z zawieszeniem działalności w US opodatkowanych kartą? US przy KPiR nie przyjmuje zawieszeń bo jest mu to najzupełniej, i zresztą słusznie, obojętne.
A tego to już nie wiemy.

Z tym artykułem to był mój wybieg. Myślałem, że jest on napisany na podstawie przepisów i interpretacji znanych owej redakcji. Tymczasem jest to najzwyklejszy przedruk "Poradnika ZUS

Wypowiedź "bojownika z ZUS" pozostawiam bez komentaża.