Dawno, dawno temu mocno promowałem wątek motywowania prokuratora do efektywniejszej pracy.
https://m.bankier.pl/forum/temat/7006101
W poście z 5 sierpnia 2019 g.18:37 w powyższym wątku były przytoczone odpowiednie przepisy pozwalające reagować na działania prokuratora. Forumowicze zalecali spokój i czekanie nie wiem na co. Teraz już jest trochę za późno. Ponadto była możliwość złożenia do sądu zażalenia na decyzję prokuratora. Zainteresowani pewnie wiedzą, że sprawa trafiła do sądu. Znają też pewnie stanowisko sądu. Jeżeli mówimy o przewlekłości postępowania prokuratorskiego, to co można powiedzieć o ciągnącym się postępowaniu sądowym, w którym nie było żadnego przesłuchiwania świadków, ani innych procedur dowodowych.
Można powiedzieć, że właśnie sąd był takim miejscem, w którym mogliśmy się poskarżyć na naiwność i brak logicznego myślenia, ale sąd okazał się być klonem prokuratury i chyba nawet nie przeanalizował dokładnie zażaleń.
Według mnie kierunek RPO jest wart przemyślenia, tylko należałoby wspomnieć o problemach z WZA, brakiem rejestru akcjonariuszy i bezczynności KRS.