Rozmowy wstrzymane, ale kto te rozmowy prowadził? Na pewno GK Specjał, Bomi ponoć chciało 170 mln, co było nie do przyjęcia dla GK Specjał(aczkolwiek wydaje mi się, że wartość rynkowa może tyle wynosić, lecz każdy czeka, że będzie mega wyprzedarz i można będzie RS wziąć za dużo mniej). Oprócz tego wiem że Bać-Pol jest(był) zainteresowany, a plotki mówiły też o lokalnych np. Sezam Furman(hurtownia alkoholi). Z tego co mi wiadomo GK Specjał na razie wzięło tylko Łódź, nie wiem kto "łyknął" Czeladź i Kraków i nie wiem co z Cross-dockiem w Starogardzie. Główna rozgrywka jest o Pruszcz Gdański gdzie Rabat najprężniej działał.
Makro i Selgros też puszczają tylko za gotówkę. Jak oceniasz jaki jest spadek obrotów, ilości klientów? Nie chcę strzelać, ponieważ nie mam dostępu do takich info, ale spadki nie są małe, z ruchu jaki obserwuje w Rabacie w Pruszczu myślę że spadki są spore.
Piszesz, że jest kasa na działalność, ale nie ma dostaw. Piszesz, że postępowanie sądowe utrudnia zakupy za gotówkę. Czy objaśnisz w jaki sposób? Trudno stwierdzić, na pewno, spora część wierzycieli blokuje Rabat ze względu na niejasna sytuacje, a niejasna sytuacja wynika z przeciągającego się postępowania sądowego i braku decyzji w sprawie upadłości układowej. Generalnie w Rabacie siedzi nadzorca sądowy i problemem jest brak osoby decyzyjnej, ponieważ wszyscy oczekują tej nieszczęsnej decyzji.
Są lojalni odbiorcy. Ale ci odbiorcy muszą zaopatrywać się też w innych hurtowniach, bo Rabat nie ma pełnego zatowarowania. Czy orientujesz się do jakich hurtowni zaglądają odbiorcy, aby znaleźć towary brakujące w Rabacie? Tradis, Matthias, Radio Rada, Olimpic, Ango(bać-Pol ich kupił)
W Rabacie były zwolnienia. Których pracowników zwolniono? Pracowników z hali, kasjerów, handlowców, ochroniarzy, innych? Paru magazynierów, pojedyncze osoby z biura, z floty kierowców, z Biura Obsługi Klienta to z Pruszcza nie wiem jak inne likwidowane oddziały tam pewnie gorzej, aczkolwiek podkreślam, że Rabat to głównie Pruszcz Gd.
Kiedy poczułeś potrzebę rozszerzenia dostawców poza Rabat - Rabat nie był wstanie realizować dotychczasowych dostaw? W momencie "wybuchu", czyli ogłoszenia decyzji najpierw o wniosku o upadłości Bomi, następnie RS, nastąpiła blokada praktycznie z każdej strony(tzn. producentów).
Co powoduje, że mimo niepełnej oferty nadal dokonujesz zakupów w Rabacie? lojalność, niezawodność, tego brakuje pozostałym dostawcą, w Rabacie wszystko załatwisz jednym telefonem, we wspomnianych wyżej hurtowniach jest jak w urzędzie, dzwonisz pod jeden numer i 5 razy cię przełączają żeby załatwić jedną głupią dostawę.
Co musiałoby się zmienić w Rabacie, abyś zrezygnował z posiłkowania się wyżej wymienionymi hurtowniami? Uzupełnienie asortymentu, choć Rabat nie uchodził za najtańszą hurtownię, to jednak kompleksowość obsługi powodowała to że nie zastanawiałem się nad tym czy gdzie indziej kupię coś taniej, tylko największe znaczenie miało dla mnie to, że robię zamówienie na cały sklep i mam realizację na poziomie 95% następnego dnia, to było dla mnie najważniejsze. To jest dla mnie wartością tej firmy.