Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  114,00 zł , zmiana od tamtej pory: -93,34%

Re: Info Mabion - patrz mail

Dnia 2018-02-22 o godz. 20:53 ~panda napisał(a):
> akurat ja to rozumiem w ten sposób, że emisja będzie, ale jak zawsze skierowana do polskich funduszy. OFE to łyknie. Kwestia tylko ceny. Szkoda, bo giełda amerykańska to przede wszystkim prestiż. Ale to nie my rządzimy spółką.

Oczywiście szanuję Twoje zdanie, bo każdy ma prawo do własnej opinii. Jednak moim zdaniem szanse na taką opcję są mniejsze niż 1%. Ja nawet nie biorę takiej możliwości pod uwagę. To by oznaczało krok w tył i ogromną utratę prestiżu. To nie chodzi o to, że polskie fundusze nie mają na tyle kasy, aby zebrać te około 400 zł na inwestycję w biotechnologię, bo zarówno w przypadku Selvity jak i Celonu trochę mniejsze emisje i to w dodatku w spółki farmaceutyczne a nie czysto biotechnologiczne, ale jednak i tak rozchodziły się na pniu. Myślę, że nawet jakby Mabion chciał pozyskać i 800 mln zł to i tak wszystko by zostało sprzedane. Biotechnologia to modny temat a polskiego przedstawiciela biotechnologii na GPW mamy tylko jednego, bo Bioton należy już do chińczyków.

Chodzi o to, że Mabion jako jedyna spółka z GPW ma realne szanse, aby zabłyszczeć na NASDAQ. Dlaczego? Mabion za kilka lat może być największym polskim eksporterem do USA. W tej chwili polski eksport do USA to zaledwie 5,5 mld EUR: link Myślę, że 10% całego polskiego eksportu do USA jest jak najbardziej osiągalne dla Mabionu za kilka lat, jeśli wszystko się dobrze rozwinie. Jeśli nie Mabion na NASDAQ to kto? Która polska spóła bardziej tam pasuje? Takiej szansy się nie marnuje, nawet jeśli polskie fundusze odbywają pielgrzymki na kolanach do Konstantynowa. No chyba, że ktoś jest zainteresowany całą spółką... to wtedy to jest inna ewentualność;-)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MABION -2,69% 7,59 2026-06-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.