Zgadzam się z @ADS że jesteśmy w takim miejscu, że dywagowanie tu na forum stało się trochę jałowe.
Wszyscy wiemy na co tu czekamy, wiemy jaki mamy aktualny timeline na przesądzające info (do końca 1Q). Aktualne ruchy na kursie i obrót nie mają znaczenia. Rynek zatrzymał się w jakimś balansie między optymistami czekającymi na skok kursu a pesymistami bojącymi się o klapę projektu. Do czasu info nic się tu raczej nie zmieni.
Ja mam niezmiennie pozycję otwartą i w związku z tym przyjmuję optymistyczny scenariusz. Ostatnia wypowiedź do mediów Szymona Ruty z 20.01 wskazuje, że formalne badania kliniczne spodziewają się zakończyć do końca 1Q.
Według mnie fundamentalnie ważnego info trzeba wyczekiwać jednak wcześniej niż na koniec 1Q. Mam nadzieję, że będzie to luty. To kluczowe według mnie info to nie informacja o zakończeniu formalnych badań klinicznych, tylko o ich rozpoczęciu. Rozpoczęcie finalnej rundy badań przedrejestracyjnych oznaczałoby bowiem potwierdzenie, że system działa w warunkach klinicznych i zakończenie całej niepewności z tym związanej (niewątpliwy powód zdołowania kursu po ESPI z 4 grudnia). Rozpoczęcie formalnych badań klinicznych zamknęłoby rozdział ostatnich optymalizacji technicznych systemu i ogłoszenie w ESPI wyników testów przedklinicznych (czułość, specyficzność). Jeśli te wyniki będą dobre to cała reszta (formalne badania kliniczne i certyfikacja) stanie się czystą formalnością.
Jak dostaniemy to info to cały marazm na rynku się skończy a kurs wróci do mocnych wzrostów, bo zacznie się na nowo gra pod komercjalizację.