Forum Forex +Dodaj wątek

Re: brexit - przemyslenia :)

Stella to prawda.
Ja nie potępiam ani Camerona ani byłego burmistrza Londynu: Johnsona. Staram się też ich nie oceniać bo to mimo wszystko wybitni politycy brytyjscy i oceny dokonają ich wyborcy. Chciałem tylko wskazać, że polityka Camerona ma swoją głęboko zakorzenioną historycznie niezależność UK. Niezależność, która -w okresie globalizacji i coraz bardziej znaczącym wpływie ponadnarodowych bytów finansowych /przy zmniejszającej się relatywnie roli państwa narodowego/- ma jednak zupełnie inny wydźwięk niż pół wieku temu. Królestwo, zawsze dbające przede wszystkim o własne interesy i bezpieczeństwo, teraz nie ma szans aby podołać roli równorzędnego partnera dla UE/ jako całości/. Do Unii wstąpili bo się zorientowali, że potencjał EFTY jest za niski aby konkurować z EWG i tym samym zapewnić rozwój Królestwu. Cameron to doskonale rozumie dlatego wytargował od Unii wiele przywilejów i w tym sensie działa propaństwowo. Tu pełna zgoda. Cameron, mając w tyle głowy wyniku glosowania szkockiego, doskonale zna też rosnące nastroje antyunijne brytyjskiego społeczeństwa . Dlatego zdecydował się na referendum.
Z drugiej strony interesy społeczeństwa brytyjskiego reprezentuje też Johnson. Nie wiem czy wiesz ale londyńskie Citi, które rozkwitło dzięki przystąpieniu UK do Unii, popiera właśnie Johnsona i głośno optuje za Brexitem / prawdopodobnie to zemsta Citi na Cameronie za jego postawę wobec sankcji na Rosję; Rosjanie to znakomici klienci i Citi ponoć dużo straciło/. Ostatecznie rozstrzygnie suweren czyli lud Królestwa. Bardziej interesujący wątek to ile straci Polska i Polacy w razie Brexitu ale to inny wątek.

Fajnie się z Tobą wymienia poglądy ale piszmy o prognozach walutowych bo te forum po to właśnie jest.