Benitor!!!
Dobrze, że się wreszcie odezwałeś. Zamilkłeś na jakiś czas, myślałem, że coś się stało, ale żyjesz i masz się dobrze, "Dyrygent" pewnie też. Moim marzeniem jest dołączyć do extraklasy w której jesteś ty i Klapa, stąd mój ruch z dodatkowym kapitałem do gry, ale spokojnie, jak przegram ten sygnał to nie zbankrutuję, wiem, co tzn Money Managment, Chcę być wreszcie "Dużym Misiem" jak ty i Klapa. Na razie jestem "Małym Misiem". Co do Walk Forward w Amibrokerze to oczywiście wiem co to jest i na czym to polega, natomiast automatyczny Walk Forward jaki oferuje Amibroker ma tą wadę, że Amibroker wybiera ci automatycznie najlepszy parametr do gry w przyszłości, parametr przeoptymalizowany, który najlepiej sprawdzał się w przeszłości. Tak ja to przynajmniej rozumiem. Nie jestem ekspertem od Amibrokera, ale sądzę, że tak jest. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. To co ja robię dla swoich systemów, to robię Walk Forward ręcznie. Optymalizuje system na danych historycznych, powiedzmy data końcowa optymalizacji to 01,01,2023. Następnie to ja wybieram sobie parametry na jakich system ma grać powiedzmy następny miesiąc, czyli w tym przypadku do 01,02,2023. Ten miesiąc gry systemu na danych, których system jeszcze nie zna 01,01,2023-01,02,2023 to są dane "out of sample" i statystyki tych danych są najważniejsze. Robię tak po raz kolejny idąc do przodu w przyszłość, system gra na danych niby historycznych, ale których jeszcze nie zna. Dla systemu to są nowe dane, jakby gra na żywo, czyli test Walk Forward ale w moim wydaniu. Ja podstawiam systemowi parametry na jakich ma grać, a sposób wyboru parametrów przedstawiłem na swoim blogu na video. Ja wiem, że sposób który teraz opisuję jest bardzo pracochłonny, ale muszę mieć pewność, że system którym mam zamiar grać, przechodzi test Walk Forward w moim wydaniu. Jeśli przejdzie tzn, że w grze na żywo też się sprawdzi. Więcej o tym napiszę może kiedyś dokładniej na swoim blogu jeśli najdzie mnie natchnienie. Napiszę również dlaczego przerwałem grę w tym roku na ok. 3 miesiące, bo to też może być interesujące. To tyle.
Pozdrawiam