Jak zwykle przy takich wzrostach mnóstwo podniety i niewiele myślenia.
Wzrost do 47 jedynie dzięki informacji o zatwierdzeniu leku J&J i info o patencie jest w 100% emocjonaly i skończy się potężną korektą. Potencjalny lek Celonu znajduje się w II fazie klinicznej, gdzie szansa powodzenia wynosi 30-35 %, a szansa na lek 12 %.
Niestety to podneicanie się potencjalną umową partneringową, do której na 65-75% nie dojdzie jest szkodliwe, bo winduje kurs do niebotycznych rozmiarów, co skończy się źle.
Oczywiście, wiem że zaraz rzucą się tu na mnie jacyś spece od badań klinicznych, którzy wladowli w to 3/4 pensji i kupili akcje w przeciągu ostatnich dni i będą mi wyliczać ile to cząsteczek Celon ma w pipelinie i że za rok to tu będzie 300 zł za akcje, ale przeczytajcie sobię tę wiadomość za tydzień-dwa.
Tak, uważam, że Celon to dobra firma z perspektywami, która prawdziwe zyski zacznie osiągać za jakieś 7-10 lat - w zalezności od sukcesu nad badaniami.
Obecne podniecenie jest całkowicie nieuzasadnone.
http://www.understandinganimalresearch.org.uk/files/2914/1207/5323/nine-out-of-ten-statistics-are-taken-out-of-context.pdf