Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  45,00 zł , zmiana od tamtej pory: -87,11%

Kilka słów prawdy o Carbon Studio

Dzięki za wspólne kilkanaście miesięcy na tej spółce (John, Tomek i reszta wytrwałych). W ciągu ostatnich 2 tygodni wyszedłem z całej pozycji. To była moja największa pozycja na giełdzie, kilka tys akcji więc niestety wyszedłem ze stratą kilkudziesięciu tysięcy zl. Szkoda, jednak w zaistniałej sytuacji nie widzę innej możliwości jak opuścić tą spółkę. Trzeba odróżnić inwestowanie od hazardu i wiarę w spółkę od naiwności Napiszę kilka słów prawdy o spółce z mojego punktu widzenia, może naświetlą trochę sytuacje nowym inwestorom. 

Jak podjąłem decyzję o zainwestowaniu w Carbon, to byłem bardzo podjarany spółką. Wydawało mi się to jedna z najbardziej wiarygodnych i rozwojowych spółek growych na giełdzie, perełka.  

Mijał miesiąc za miesiącem, Oculus wypuścił Questa 2, a ja zwiększałem pozycję na Carbonie bo Quest rozbił bank i podwoił w krótkim okresie ilość użytkowników VR. O grach VR zaczęło się mówić, pisać, sam nabyłem Questa 2 żeby sprawdzić kontent i możliwości.

Sprzedaż nawet starych gier podskoczyła, no tylko się cieszyć i czekać na wydanie kolejnej gry - Warhammera, który mógł popłynąć na fali wzrostu popularności nowych wirtualnej rzeczywistości. 

Warhammer miał być wydany pod koniec zeszłego roku i to byłby strzał w 10, bo gier na Oculusa było mało i były słabej jakości. 

Niestety Zarząd pokazał przez ostatni rok, że nie jest godny zaufania, a akcjonariuszy traktuje jak śmieci.

Carbon przesunął premierę o prawie rok mydląc wszystkim oczy, że chce wydać WH od razu na wiele platform. Tak się nie stało, po rocznym opóźnieniu gra zostanie wydana jedynie na PCVR a bieżąca informacja o wydaniu na Oculusa to "za kilka miesięcy".

Spółce zajęło ROK od wydania Wizards Dark times na PCVR, do wydania slabej wersji tej gry na Oculusa. Jak słyszę od zarządu kolejne kilka miesięcy w przypadku Warhammera, to można się pogodzić z tym, że nie zobaczymy go na Oculusie szybciej niż za pół roku do roku czasu.

Czy to coś zmienia?

Tak, bardzo dużo. Bo gdyby WH był wydany na Oculusa rok temu, to mógłby zrobić furorę i bardzo dobrą sprzedaż, ale ten rok zmienił bardzo wiele w grach na VR. Na oculusie pojawiły się takie gry jak Blade and Sorcery, Resident Evil, Medal Of Honor, a za kilka miesięcy pojawi się GTA San Andreas. Jak patrzę na gameplay Warhammera na PCVR, to wydaje mi się, że już odstaje od tego, co konkurencja wypuszcza na Oculusa. Gra na zajawkach wygląda jak taki Wizards na sterydach, a Dark times na oculusa pokazał, że gracze już tego nie kupują, bo od wydania Wizardsów zbyt wiele się zmieniło w grach VR i w oczekiwaniach graczy. 

Przykre ale prawdziwe. Cały rok zmarnowany i przespany przez spółkę spowodował, że konkurencja odsadziła i zdeklasowała Carbon Studio, a nawet nie znamy daty wydania gry na Questa. Nam serwowane były jedynie kłamstwa o szybkim przejściu na GPW, nowych tytułach widmo itp.

Wizards tryb wieloosobowy? Miał być do końca roku, ale ani widu ani słychu.

Przejście na główny rynek? Któryś raz z rzędu w odstępie miesięcy podali info, że będzie coś wiadomo za kilka tygodni.

Mydlą nam oczy i grają na czas podsypując fałszywe informację za każdym razem jak kurs się zaczyna obsuwać. Teraz przed wydaniem gry robią to samo (Oculus kilka miesięcy, rynek główny kilka tygodni, wizards już za rogiem, nowe tytuły już w fazie przygotowania, wchodzimy na chiński rynek. PSVR..). Bullshit. Goście przez 2 lata nie dopięli portu do Oculusa na jedną grę, o którym trąbili od początku, a tutaj proszę jakie plany.

Fabryka snów.

Biorąc pod uwagę obecną wycenę spółki na 70 mln, to niestety ale i tak jest drogo, bo zmieniło się również tło inwestycyjne innych spółek gamingowych. Skoro takie Ultimate Games jest wyceniane na 120 mln, a przychodów ma 16 mln, zysku 7 mln, a gotówki w kasie 17 mln, to zaczyna się robić przepaść między wycenami niektórych spółek, a ich potencjałem zarobkowym. Nie ma co liczyć przy obecnej wycenie, że nagle kurs skoczy do 75 zł czy 100 zł (150 mln kapitalizacji) nie ma na to moim zdaniem najmniejszych szans.

Zresztą skoro zarząd wypuścił 90 tyś akcji w cenie 52 zł i to najwyraźniej na słupy, dał jasno do zrozumienia, że wycena 70 mln to jest super okazja, ale żeby sprzedawać, a nie kupować akcje. Kolejny policzek w twarz inwestorów przeplatany kłamstwami. Zresztą nawet Rockbridge wywala już akcje po 50 co było widać w ich raportach, też widzą, że nia ma już na co czekać. 

Natomiast to co u mnie przelało czarę goryczy, to "program motywacyjny". Wg Zarządu Carbon Studio program motywacyjny polega na tym, że po roku opóźnienia od wydania gry wrzucają informację o programie, w którym drukują kilkadziesiąt tyś akcji w zamian za wydanie gry do końca roku, po czym tydzień później wrzucają informację, o dacie wydania gry 17 listopada. Tak właśnie wygląda "program motywacyjny". Nic innego jak dodruk tysięcy akcji w zamian za to, że gra ma rok opóźnienia. Dziesiątki tysięcy akcji na spółce, która przez ostatnie miesiące miała obroty rzędu kilkuset akcji dziennie. A czytaliście szczegóły programu? Max 10 tys sztuk dla jednej osoby, czyli zarząd przymierza się również do otrzymania akcji z programu.  To jest kpina i okradanie akcjonariuszy, a nie program motywacyjny dla pracowników. 

Życzę Wam wszystkim żeby Warhammer okazał się sukcesem sprzedażowym. Życzę żeby w ten kwartał zarobił co najmniej milion czy dwa na czysto na dużym peaku graczy, ale wydaje mi się, że szansa na to jest marna i wydanie Wh nic nie zmieni. Bo spółka nie potrafi promować i sprzedawać swoich gier, co pokazała na Wizardsach, Holly Chick, Lust For Darkness i pokazuje teraz żenującą promocją Warhammera. Różnicę między dobrą a słabą promocją podkreśliło jeszcze bardziej Incuvo, które rewelacyjnie weszło w promocję Green Hella pokazując lekką zabawną, konkretną promocję na wielu serwisach, która skupia się na bardzo skutecznym budowaniu wishlisty. Od Carbona nawet nie można oczekiwać, że dodadzą do postu link do wishlisty. 

Obawiam się, że jeśli peak będzie w przedziale 100-300 graczy, to kurs spadnie w ciągu kilku dni o kilkadziesiąt procent i zatrzyma się kolo 30-35 zł. Ja w każdym razie po tym co widziałem tu przez ostatni rok, to więcej bym nie zapłacił, wycena na 40-50 mln to i tak wydaje mi się za dużo na tą spółkę.

Cześć wszystkim i powodzenia. 

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CARBONSTU -3,33% 5,80 2025-10-15 10:06:05
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.