Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,32 zł , zmiana od tamtej pory: -50,90%

Gdybym był Bokunem ...

Hm, spróbuję się poczuć jak światowej klasy menago z Bielskiej Szkoły Biznesu. I rozwiązać klasyczne case study, jakie zwyczajowo młode wilki rozwiązują szkoląc się na rekiny finansjery.
Żeby w zabawie (znaczy się: szkoleniu) wzięła udział więcej niż wyłącznie osoba myszowatego, dla chętnych do uczestnictwa (zapraszam serdecznie) zaznaczam, że proponowane rozwiązanie powinno uwzględniać następujące determinanty:
1/ Zbiór możliwych rozwiązań nie jest ograniczony przez rozmiar zbioru rozwiązań dopuszczalnych ze względu na normy prawne i elementarne zasady współżycia społecznego
Tu tytułem wyjaśnienia: kiedyś odpowiadałem na pytanie, w jaki sposób uwolnić gospodarkę od dławiącego ją garbu świadczeń emerytalnych i rentowych. Zaproponowałem proste, eleganckie i na pewno skuteczne rozwiązanie - dawkę Sarinu (Cyklon B jest tańszy, ale źle się kojarzy) dla każdego emeryta ... nie ma emerytów, nie ma garba. Prowadzący zajęcia się na mnie nie poznał - stwierdził, że proponowane rozwiązanie (choć uznał je za skuteczne) podlega odrzuceniu jako pozostające w zbiorze niedopuszczalnych ze względu na normy społeczne. Na usprawiedliwienie niepełnosprawnego umysłowo szkolącego mam jedynie to, że szkolenie odbywało się w czasach schyłkowego komunizmu, i szkolący mógł mieć złudzenie, że człowiek jest ważniejszy niż zysk ... a poza tym nie zadał fundamentalnego pytania - czy wiem, jak nie zostać na tym złapanym.
Tak że szanowni forumowicze - to jest full realizm GPW i raj dla waszej wyobraźni - the sky is limit
2/ EEX jest w czarnej d. Zadłużony tak, że w sumie już jakiś pół roku temu powinien zostać odcięty (w opinii myszowatego) od przynajmniej nowych środków z systemu bankowego (co jak wiemy nie miało miejsca - tu moje lekkie zdziwienie).
Na potrzeby zadania przyjmijmy założenie, że już nikt do kasy nie dosypie.
3/ Przyjmijmy (hi, hi, umiarkowanie optymistyczne) założenie, że wartość likwidacyjna zakładu w Astanie jest równa wielkości długu z tytułu instrumentów kredytowych jakie obciążają bilans EEX Polska. Cóż, niejaki foratan niedwuznacznie dawał do zrozumienia, że to co wg ksiąg utopiono w Kazachstanie nie jest koniecznie tym, co to coś na prawdę kosztowało (nawet w Kazachstanie) ... ale ponieważ Kazachskiego nie znam nie widzę możliwości, abym (w przypadku kiedy przyznam foratanowi rację) oskarżony o pomówienie był wstanie na podstawie kazachskich ksiąg udowodnić, że nie jestem wielbłądem. Potrafię robić rzeczy niemożliwe, ale w kwestii robienia cudów znam swoje ograniczenia - księdzem proboszczem nie jestem.
Na potrzeby zadania przyjmijmy mocno dyskusyjne założenie , że to ile zapłacono w Kazachstanie to jest tyle warte - da się to sprzedać za jakieś 20 baniek.
4/ Jeśli jest tak czy tak jest natychmiastowy szlaban na ssanie przez rurę Fi40, to zawsze lepiej przez rok czy dwa possać przez rurę Fi10 ... a tego nie da się zrobić (przynajmniej w teorii) mając za plecami nadzorcę sądowego narzuconego prze Sąd w postępowaniu restrukturyzacyjnym.

I dlatego ja, tygrys_myszowaty, gdybym był bokunem ...
... sprzedałbym Astanę, spłaciłbym co się da z długów (szczególnie tych zabezpieczonych poręczeniem/majątkiem osobistym członków rodziny) wydoiłbym resztę tego co się da na "ekspertyzy" i różne takie ... a na koniec rozłożył bezradnie ręce i stwierdził (zgodnie z prawdą - przynajmniej dopóki ktoś nie udowodni, że trochę się rozminąłem z tą prawdą)
- chciałem dobrze, ale wyszło inaczej.

Zachęcam do publikowania na forum Waszych rozwiązań tego case study - nawet takich, w których Bokuny i Jacek Dziedzic dosypują z osobistej kasy żeby utrzymać EEX nad powierzchnią - obiecuję solennie, że nie będę śmiać :-)

Pozdrawiam wszystkich - i dobrej zabawy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EKOEXPORT 0,62% 1,63 2023-05-04 16:48:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.