Foratan, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Generalnie zgadzam się z tym co napisałeś. ale nie wziąłeś pod uwagę jednej możliwości. Otóż całkiem realna jest możliwość sprzedaży samych aktywów materialnych posiadanych przez EKZ, bez przypisanych do nich obciążeń. W praktyce polegałoby to na tym, że EEX Polska wyraża zgodę na zdjęcie hipoteki z zakładu w Astanie pod warunkiem, że całość uzyskanej ze sprzedaży ceny zostaje przetransferowana do Polski jako spłata części udzielonych pożyczek.
W ten sposób EXX Polska ma w takim scenariuszu dwadzieścia baniek które może przeznaczyć na spłatę zobowiązań bankowych i handlowych, więc złamanie konwenantów mu powiewa, a zdjęcie miecza Damoklesa wiszącego nad majątkiem prywatnym jakim jest osobiste poręczenie na pewno byłoby miłe sercu każdego członka familii. W wydmuszce jaką stałby się EKZ wystarczyłoby pozostawić jakieś drobne aby stykło na przeprowadzenie upadłości.
Najsłabszym punktem mojego rozumowania jest oczywiście to, co byłeś łaskaw wskazać - czyli na co komu niedziałający zakład w Astanie. Na pewno nie po to, że wykorzystać DMC to poławiania mikrosfery :-). Ale obiekt (budowlany) jest całkiem nowy, wyposażony w infrastrukturę umożliwiającą zastosowanie urządzeń przemysłowych wymagających dużej elektrycznej mocy przyłączeniowej, jest funkcjonująca suszarnia - reasumując ktoś z głową i pomysłem jest w stanie wykorzystać ten obiekt tak, aby przynosił on zyski - szczególnie jeśli będzie miał infrastukturę nabytą po cenie okazyjnej, znacznie niższej niż wartość odtworzeniowa. Czy dla takiego kogoś jest to warte np. dwadzieścia milionów? Cóż, to jest pytanie za dwadzieścia baniek ... a ja zmuszony jestem przyznać, że kwota jest wyssana z brudnego tygrysiego pazura i trąci niepoprawnym optymizmem.
Niemniej, gdyby się udało taką transakcję przeprowadzić za w miarę zbliżoną cenę sprzedaży, dałoby by się jeszcze podoić EEX Polska przez parę lat bez ryzyka, że nadzorca sądowy okaże niezrozumienie np. dla konieczności corocznej aktualizacji strategii :-)
Na zakończenie - jeżeli masz jakiś inny pomysł, co byś zrobił Bokunem, to wal śmiało. Innych też do tego serdecznie zachęcam.
Pozdrawiam
Myszowaty