Nikt nie musi mnie dowartościowywać – b. dobrze swoja wartość znam.
Jeśli chodzi o moja „polskość” - jest b. wysokie prawdopodobieństwo, ze nie masz tak mocno polskich korzeni jak moje.
Moja rodzina „po mieczu” otrzymala herb od krola Łokietka (sprawdz sobie w herbarzu), rodzina „po kadzieli” ma troszke młodsze korzenie, z czasow Polski szlacheckiej/arystokratycznej (tylko dotad dotarlam w genealogii), ale nazwisko b. zacne/znane. Jestem bardzo dumna ze swoich korzeni.
W mojej rodzinie utrzymywana jest tradycja przekazywania/uczenia młodego pokolenia historii Polski (w kontekście uwarunkowan zewnętrznych tez) i aspektu politycznego, w tym uczenia rozpoznawania mechanizmow prob falszowania historii.
Umiejetnosc rozpoznania kiedy na piedestal stawia się ludzi, którzy nic przelomowego dla Polski nie zrobili przed osobami, które tego dokonaly i/lub do tego dążyły (oddali za to zycie) jest dla mnie wazne, bo jest jednym z przejawow proby zafałszowania historii. Pisze to w kontekście zbliżających się obchodow 60 rocznicy Czerwiec 56 w Poznaniu. Brak apelu poległych i salwy honorowej Wojska Polskiego jest dla mnie skandalem. A tylko dlatego, ze nie wymieni sie ofiar katastrofy smoleńskiej (taki postawiono warunek). A niby dlaczego ma się wymienic ? Jaki związek z tamtymi wydarzeniami maja ludzie, którzy zgineli w katastrofie smolenskiej ? W tym dniu (28 czerwca) chodzi o pamiec i uczczenie tych, którzy jako pierwsi w peerelowskiej Polsce wystapili przeciw władzy i sowietom i za to oddali zycie - mowi się o co najmniej 58 ofiarach. Ten dzien jest zarezerwowany tylko dla nich i w tym dniu im należy się hold.
A ofiary tragedii smoleńskiej i tak caly czas maja warte naszego Wojska. Nikt inny tego nie ma, oprocz Grobu Nieznanego Żołnierza. Czego przelomowego dla Polski dokonali ci ludzie, którzy wtedy zgineli (w Smolensku)? Owszem, zgineli w katastrofie, to tragedia. Ale trzeba patrzec porównawczo na dokonania i zasługi dla Polski. Ciekawa jestem jak uhonoruja Walese ?
Historia i tak to wszystko uporzadkuje, bo taka jest kolej rzeczy, tylko krzywde robi się dzis Polakom robiąc im „wode z mozgu”, fałszywie wartościując zasługi i dokonania dla Polski.
Na koniec – ja wobec ciebie nie stosuje epitetow w dyskusji, na moje argumenty odpowiadasz obelgami, twoje stosowanie epitetow obrażających wobec mnie swiadczy o poziomie twojej kultury i inteligencji oraz wskazuje na brak argumentow rzeczowych, ta bezsilność zrodzila gniew, który nie pozwolil ci na pozostawienie mojego wpisu bez odpowiedzi.
Żegnam