Forum Giełda +Dodaj wątek

Dlaczego sprzedałem Dębicę....

Witam!
Na początek jedno zastrzeżenie: poniżej prezentuję w skrótowy sposób własną opinię na temat posiadania akcji Dębicy. Nie roszczę sobie jednak pretensji do nieomylności, każdy musi sam przemyśleć wszystkie za i przeciw przed podjęciem jakichkolwiek decyzji. Tutaj chciałbym jedynie wnieść swój punkt widzenia do dyskusji.

Do rzeczy:
Sprzedałem ostatnio swój pakiet akcji Dębicy z ok. 11% stratą. Dlaczego? Niedługo dywidenda, wiele osób na nią czeka. Mimo to kurs spada.... a po odcięciu dywidendy spadnie zapewne jeszcze z 10%, do ok 45-46 (obecny kurs minus dywidenda minus prognozowane 10%). Skąd to wiem? Oczywiście pewności mieć nie można, ale tak to niestety często bywa- lubię spółki płacące dywidendy, ale na własnej skórze przekonałem się, że jeśli nie ma WYRAŹNYCH pozytywnych sygnałów, po wypłacie dywidendy kurs spada i to często ostro (proszę spojrzeć co działo się chociażby na Pułąwach gdy ostatnio płąciły 8zł czy Mostostalu Płock). Oczywiście TU SĄ DOBRE WIEŚCI- wyniki kolejnych raportów. Problem z tym, że sytuacja a Goodyearem miesza wszystko dokumentnie. I powtórzę- jeśli przed dywidendą już kurs spada, to jak ma się zachować po odcięciu dywidendy? Spadek kursu zje zysk z dywidendy....
Jest jeszcze jeden problem- od dywidendy od razu pobierany jest podatek i już go nie odzyskamy. Sprzedając swoje akcje ze stratą, zmniejszyłem zysk od którego zapłącę podatek za rok 2011. A tą samą ilość akcji Dębicy odkupię za te, powiedzmy, 45-46 zł i koniec końców lepiej na tym wyjdę. Chyba, że do około połowy sierpnia kiedy to chciałbym wrócić do Dębicy znajdę ciekawszą spółkę.

Hmm, to taki mój głos w dyskusji, chętnie wysłucham głosów przeciwnych, nie wątpię, że się znajdą

Pozdrawiam!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DEBICA 0,25% 80,10 2025-10-17 16:44:53
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.