dzieki :) pisalam do JohnnyBdead w watku "czy ktoś jeszcze oprócz mnie wierzy w EUR/USD dzisiaj po1,1080 ze teraz spodziewam sie raczej mniejszej korekty (post z 18:02) chodzilo mi jednak o wieksza - taka np na 4H, chyba ze zakladasz, ze ciagle bez wiekszych korekt Pzdr Stella
Autor: ~Yuan [89.65.23.*] 2016-04-01 14:23 Re: 1.22 zobaczymy? Zgłoś do moderatora dzisiejsze dane nie będą mieć większego znaczenia dla rynków prawdopodobnie, nie ważne jakie
patrzysz i nie widzisz ? spojrz na swoj post i na moje odpowiedzi obrazowo, wzrokowo, jak na wykres to nie robi sie "samo" - sprawdz - widzisz juz ? uznalam wiec ze to Twoja sugestia w poscie pytalam o edka - o duza korekte z jakiego poziomu wg Ciebie - zamiast odpowiedzi dostalam "sugestie"
Stella, po kolei......podałem że dane nie zmienią wg mnie głównego byka na Edku, i to nie ważne czy się skorekci mniej lub więcej i to podtrzymuje, podobnie jak na 1 innych parach, gdzie mam pozycje , natomiast w miedzy czasie skalpuje, nawet na 20 p. ale tego nie jestem w stanie pisać na bieżąco, podałem że jak od maxa w piatek spadnie ponad pól figury to nie wykluczam zamkniecia L ale na chwile, moim skromnym zdaniem edek chociaz 1.17 jest szansa ze zrobi, ale po drodze moze się korekcic, , przepraszam że piszę niezrozumiale
Do Yunan i innych Piszmy językiem jasnym i zrozumiałym. Edward / para Eur/USD/ moim zdaniem powinna w przyszłym tygodniu/-ach powędrować na północ, tj. mniej więcej do 1,145- 1, 15. Później powinna nastąpić korekta do mniej więcej 1,1150 może 1, 11. Po odbiciu ponownie próba dotarcia do 1,17-1,18. Tak ja to widzę. Mam już za soba niemiłą przygodę z forexem wiec wróciłem do realu. Gram głównie na USD i Euro. Aktualnie przygotowuję się do funta. Ze względu na ewidentną korelację pilnie śledzę kurs Edwarda i min. na podstawie jego zachowania podejmuję decyzje ws zakupu/sprzedaży ww. walut. Uważam, że w przyszłym tygodniu/-ach Pln spadnie do 3,65-3,68 następnie odbije do 3,80-3,83 i ponownie w dół. Szacuję, że jeżeli utrzyma się dzisiejszy sentyment do PLN to ew. dno może mieć miejsce ok. 3. 52- 3,55. I wtedy w zależności od nastrojów na rynku i sytuacji technicznej planuję wejść na maksa. Oczywiście każdy kto śledzi forex dobrze wie ile warte są takie prognozy. Trzeba codziennie obserwować rynek i ew. na bieżąco korygować swoje plany inwestycyjne. P.s. Witaj Stella. Bardzo się cieszę, że ponownie piszesz. Namów też Johnego B-a do wiekszej aktywności. Waldemar
technicznie to cel prosto z 1.0517falka do 1.1376 w dol falka do 1.0821 i teraz falka na 1.168 ??????/ wyzej mocne opory 1,1713 wiadomo ostatni szczyt dalej 38,2 fb z falki z 1,3993 na 1,1810 czyli opor na oporze co krok teraz przyszly tydzien ja jednak uwazam ze niby chca ale tego szczytu z 1,1437 ostatnio co byl nie dadza rady juz ruszyc popodpuszczaja tylko poszedl rynek 3 duze punkty i w zasadzie jednym ciaglym strzalem moze sie myle ale czesto tak bylo ze mocne wyjscie i pozniej cofka nie dlatego ze jestem na s bo dla mnie to normalka dalej gram krotkie jeszcze na eur/dol a chocby dlatego ze u niemca ?/ znowu mocna przewaga bykow i mysle ze sporo wlasnie tak bedzie zakladac jak waldemar ale to za proste a teraz w dol zakladam ze zejda ciut nizej tylko 1,129 no ok 1,126 i beda skubac do FED
Przepraszam, ze odpisuje dopiero teraz, ale weekend mialam zajety mocno. OK, widze, ze nie rozumiesz o co mi biega, moze rzeczywiscie zrobilo sie to wszystko niezamierzenie z Twojej strony, po prostu splot pewnych rzeczy (nick inny, podkreślenie, brak konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, wcześniejszy wykasowany Twój post) zlozyly się na pewna mysl i spowodowal niemily odbior. Z Twojego postu wynika, ze nie zdajesz sobie z tego sprawy, wiec widac był to po prostu przypadek. Rzeczywiscie jak skalpujesz to nie bardzo jest czas żeby pomyśleć i zastanawiac się – próbowałam tego, wiec wiem jak jest, ale jestem za cienka jeszcze, ciagle się ucze. A moze to ja pisalam niezrozumiale zadajac pytanie ? Bo tak tez moze byc. Czytalam wszystkie Twoje posty - dlaczego je wszystkie czytam uwaznie ? Wiem, ze jest od kogo się uczyc J, bo: po 1. mysle, ze potrafie oszacowac jakie masz doswiadczenie, a takich ludzi tu piszacych nie jest duzo po 2. znam pewna opinie na Twoj temat jako tradera (dla mnie wiarygodna i miarodajna), ale o tym nie chce na forum pisac Dodatkowo, jak pisalam, mam sentyment do wafelkow (dlatego tez bylo mi przykro z powodu nieporozumienia). Przepraszam za cale zamieszanie. Mam nadzieje, ze się nie gniewasz.
Teraz merytoryka, ale wstep tylko, bo nie zdazylam jeszcze dokladnie zrobic kresek, a cos mnie niepokoi, nie sklada mi sie – musze popatrzec/pokreslic jeszcze. Wiem, ze pisales o poziomie 1.22, tez 1.17, wiec rozumialam, ze dopiero tam spodziewasz sie wiekszego zwrotu w dol, jednak droga do 1.17 daleka, troche zbyt daleka moze jak na wspinanie sie z malymi tylko korektami, dlatego pytalam Cie gdzie widzisz najblizsza duza korekte. Na 4H rzeczywiscie zasieg mamy 1.17 (u mnie to jest ok 1.172). Jest sporo osob, ktore widza teraz spora korekte (dlatego w 1-nym z moich postow do Ciebie wskazalam inny watek). Chodzi o 1H - powinno byc zejscie teraz lub niebawem, kwestia jak dalekie. To co pisze wredny i JohnnyBdead ma swoje uzasadnienie co do zasiegu korekty, ale - no wlasnie tu mam pewne „ale”. Jak skoncze wykresy to napisze wiecej, może tylko cos mi się wydaje. (Napisze w tym watku)
To nie byla wina Yuana, nie chodzilo o to, ze On pisze niezrozumiale, to tylko splot pewnych rzeczy wywolal moje niemile wrazenie, ale juz jest OK Yuan to trader z duzym doswiadczeniem, wiec warto go czytac i uczyc sie od Niego. Szkoda tylko, ze pisze tu rzadko. Co do namawiania innych - myslisz, ze mam az taki wplyw na JohnnyBdead ? :) albo kogokolwiek innego ? A powaznie, im wiecej ludzi rozsadnych/merytorycznych tu pisze tym lepiej, wtedy sami chca pisac bo wymiana zdan na temat prognoz pomaga szerzej spojrzec ew. dojrzec cos czego sie wczesniej nie zauwazylo, a to rozwija. No i oczywiscie atmosfera jest b. wazna. Postaram sie dzis cos jeszcze napisac w zakresie prognozy dla edka, ale jak pisalam w poscie do Yuana cos mi sie nie sklada, wiec musze jeszcze posiedziec nad wykresami.
jednak obstawiam, ze jeszcze nie czas na gleboka korekte - zgadzam sie Yuan z Toba, cel glowny na teraz to 1.17/1.172, a w kazdym razie ten wzrost powinien zaliczyc minimum 1.16 (lub wyzej) prawdopodobienstwo, ze 1.144 to koniec obecnych wzrostow (jak pisze wredny i JohnnyBdead) oceniam jako mniejsze dlatego spodziewam sie teraz korekty mniejszej (max 1.108) mimo wszystko, z kanalu wzrostowego nie powinnismy wypasc - dla mnie pktem newralgicznym jest ok 1.108 wlasnie (lub ciut wyzej) - jesli zaczniemy spadac nizej, to sygnal, ze 1 koncepcja nie sprawdza sie za Twoja koncepcja wiecej wg mnie przemawia
decyzje podejmujesz Ty zalezy od wielu rzeczy - czy kupilas na fx czy w realu? jesli w realu, to jak dlugo mozesz czekac ? jesli na fx to jakie masz depo ? znajac te odpowiedzi juz powinnas wiedziec
teraz powinna byc korekta spadkowa na edku (mniejsza lub wieksza), czyli logicznie dolar powinien urosnac ale co bedzie ? - nikt nie jest jasnowidzem nikt nie powie Ci, co masz zrobic, bo po 1. nikt nie chce brac odpowiedzialnosci za czyjes decyzje, ew. bledy, a po 2. zaczyna to wygladac jak doradztwo inwestycyjne, a to zastrzezone jest dla firm, ktore maja licencje KNF, zlamanie tego prawa (i to publicznie) podlega karze
po wszystkich analizach tez sklaniam sie ku temu, ze teraz wieksza szansa na nieduza korekte jednak slowo "nieduza" jest oczywiscie relatywne, bo dla grajacego na zyski 30 pips to ona jest duza :) pzdr Stella