• wsio Autor: ~BAX [31.179.22.*]
    banki zawsze moga musza na kogos przerzucac koszta i robic co chca jest konkurencja wiec nie bedzie zle
    wg mnie osoby biedne bo dla nich w sumie te 500zl
    to one nie maja problemow nie biora kredytow nie trzymaja forsy w banku nie maja kart
    wiec obciaza jesli juz srednia klase a ta to przezyje bo musi
    nie wiem bo to przyszlosc pokaze ale mysle ze te 500stow przyda sie tym ktorzy maja sredna sporo nizej niz inni
    i to samo z wielkimi centrami dajcie spokoj to smieszne by oni zarabiali i nic nie placili w czasach gdy kazdy placi cos tam
    by nie bylo glupich gadek nie glosowalem na nikogo
  • Re: wsio Autor: ~JP [78.8.105.*]
    Bax nie doczytales szczegułów warunkow programu 500+. Niezupelnie dla biednych. Ten projekt to bubel i az dziw ze PIS takie cos wypuscilo. 500 zł dostanie kazdy kto ma 2 i wiecej dzieci nawet ten co ma dochod milion na glowe ! nie ostanie za to ktos kto ma jedno dziecko i zarabia powyzej 800 zł na glowe... taki pulap powoduje ze wiele osob bardzo ubogich w szczegolnosci samotnych matek z dzieckiem nie dostanie nic za to bardzo wiele bogatych rodzin gdzie jest po 3-4 dzieci bedzie brac lafna kase przez lata...

Sam jestem poszkodowany w tej kwesti bo mam 1 dziecko a nie przelewa mi sie. Glosowalem na PIS. Popieram ich polityke ale w tej kwestii bardzo mnie zawiedli i wiecej na moj glos liczyc nie mogą. Najgorsze jest to ze nie ma zadnej dyskusji o tym programie a uwazam to za totalny skandal i brak sprawiedliwosci spolecznej !
  • Re: wsio Autor: ~BAX [31.179.22.*]
    fakt nie czytalem nie interesuje sie dokladnie tematem mam dorosle dzieci
  • do JP Autor: ~Stella [89.68.99.*]
    wg zalozenia PiS to nie mial byc dodatek wspomagajacy tych slabo zarabiajacych, tylko rodzaj zachety na posiadanie dzieci w celach demograficznych, zeby mial kto pracowac na emerytury w przyszlosci
    jak sie da wszystkim rowno to jak widzisz jest zle, jak daloby sie tylko tym np. z 1 progu podatkowego, to nie zostalby spelniony w pelni cel demograficzny, chociaz masz racje, ze bogaty to i tak bedzie mial tyle dzieci ile bedzie chcial a kase bedzie bedzie bral, bo mu sie nalezy, dajac ja np. dziecku jako kieszonkowe miesieczne
    ja naprawde nie chce zle dla Polski i Polakow, po prostu na wszystko patrze krytycznie i staram sie laczyc fakty, zeby zobaczyc prawde, bo ona czesto jest drugim dnem dopiero, a nie tym co jest gloszone
    im mniej bledow zrobia rzadzacy tym lepiej dla nas, dlatego trzeba patrzec im na rece niezaleznie czy ich wybieralismy czy nie, chociaz i tak wszystkiego nie dojrzymy
    przykro mi ze nie jest Ci lekko, jedyne co moze pocieszac to wizja, ze bedzie lepiej
    dlatego zycze Ci coraz lepszych zyskow na transakcjach walutowych - za jakis czas tak sie wyspecjalizujesz, ze kapital bedzie coraz szybciej przyrastal - bedzie coraz lepiej, tego Ci zycze
    Stella
    PS mam nadzieje, ze sie nie obraziles na mnie, choc dyskusja byla goraca

• Re: do JP Autor: ~flip [80.144.9.*]
    Nie głosowałem na PIS, ale słowa B. Szydło wywarły na mnie wrażenie. Polska to moja ojczyzna i duma i walka o niezależność to rzeczy godne poparcia.Ale tu się kończą sentymenty jak chodzi o pieniądze. 
    I fajnie że nam niektórzy klaskali tylko że to my teraz dostaniemy w łeb.
    Kurs złotówki w dół, przynajmniej w tym tygodniu....
    A ja czekam i czekam na korektę :)
  • Re: do flip Autor: ~Stella [89.68.99.*]
    slowa moga byc piekne - to retoryka 
    wazne, czy cos za nimi stoi, czy sa pustymi haslami - bo to roznica
  • Re: do JP Autor: ~gość [79.190.122.*]
    "wg zalozenia PiS to nie mial byc dodatek wspomagajacy tych slabo zarabiajacych, tylko rodzaj zachety na posiadanie dzieci w celach demograficznych, zeby mial kto pracowac na emerytury w przyszłości"

O tym założeniu chyba już wszyscy zapomnieli. DLATEGO DODATEK POWINIEN PRZYSŁUGIWAĆ TYLKO TYM, KTÓRYM DZIECKO URODZI SIĘ PO WEJŚCIU W ŻYCIE USTAWY. Kto wie co znajdzie się w ostatecznym projekcie ustawy..... Może właśnie taki zapis tam znajdziemy. PIS obiecując 500 złotych na dziecko jako sposób na przyrost naturalny nie deklarowało przecież, że dodatek dotyczy dzieci już urodzonych. Czy wszyscy (liczący obecnie na 500 zł na posiadane już dzieci) to przegapili?    
  • Re: do gość Autor: ~Stella [89.68.99.*]
    masz racje, ale wiesz jaki bylby odzew gdyby nie dac 500 na dzieci ktore juz sa ?
    a zlych emocji PiS nie chce

polaczenie celu demograficznego z zapomogowym zawsze bedzie mialo zle rozwiazania, albo inaczej - nie bedzie mialo dobrego
    trzeba sie zdecydowac na cos - albo zrobic 2 dodatki osobne - tylko tu znow stoi na przeszkodzie brak kasy
    cel mial byc demograficzny, bo chyba wychodza z zalozenia, ze w rodzinach gdzie brakuje, to powinna sie tym zajac pomoc spoleczna, ale glosno tego nikt nie powie
  • Re: wsio Autor: ~gość [79.190.122.*]
    Dlatego chcą rozmontować Trybunał. Sądzę, że pozbawienie dodatku rodzin/osób posiadających tylko 1 dziecko jest niezgodne z Konstytucją. I tego chyba boi się PIS, próbując na siłę "zorganizować" Trybunał pod siebie.
  • Re: wsio Autor: ~CASH [95.45.99.*]
    100% BAX RACJI -  POPIERAM. NIC SIĘ NIE BIEŻE Z POWIETRZA. WPROWADZĄ PODATEK BANKOWY LUDZIE ZAPŁACĄ NIE CI BIEDNI BO JAK MÓWISSZ NIE TRZYMAJĄ KASY W BANKACH. 500+ POTRZEBA CHYBA JEST SKORO WYMIERAMY I NAWET WIĘCEJ ALE TO JUŻ INNA KWESTIA. 12ZŁ/H PRACY BARDZO DOBRY POMYSŁ NA ZACHODZIE 9+ EURO NA/H A TU PIS PROPONUJE TYLKO 2.8EURO/H CZY TO DUŻO PROPONUJE???? PODWYŻSZENIE KWOTY WOLNEJ OD PODATKU 8 TYŚI/ZL NA ZACHODZIE JEST TO NIE DO POMYŚLENIA A W POLSCE WRZAWA. jA TEŻ NA NIKOGO NIE GOSOWAŁEM A ZA PISEM JAK ZA KAŻDĄ INNĄ PARTIĄ NIE PRZEPADAM CHOĆ LUBIĘ POSŁUCHAĆ KORWINA BO MAM DOBRY UBAW CHOĆ CHŁOPINA DOBRZE CZASEM GADA
    http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/a-poza-tym-sadze-ze-ue-powinna-byc-zniszczona-przemowienie-janusza-korwin-mikkego,1499543.html?playlist_id=12799
  • do Cash Autor: ~Stella [89.68.99.*]
    Korwin nie jest z PiS-u
    on tez sie niezle ustawil, zeby "rozmontowac od wewnatrz Unie" bierze diete europosla, troche tam pogada na nich - niejeden by tak chcial
    tylko jak mu za szybko by te Unie rozmontowali, albo Polska wyszla z Unii to stracilby zrodlo dochodow
    a z czegos trzeba zyc...
  • Re: do STELLA Autor: ~CASH [95.45.99.*]
    WIEM,ŻE KORWIN NIE Z PISU ALE MA DOBRE WYPOWIEDZI CHOĆ CZASEM PRZESADZA. NA PIERWSZY RZUT OKA JEGO WYPOWIEDZI MOGĄ SZOKOWAĆ I SZOKUJĄ ALE JAKBY SIĘ GŁĘBIEJ ZASTANOWIĆ TO RACJE MA. NAWET JAK POWIEDZIAŁ ŻEBY ROZPIEMRZYĆ UNIĘ ( POPATRZ NA SZULCA FAŁSZYWCA , MERKEL Z EMIGRANTAMI CO ZABAWIAJĄ SIĘ NIEMKAMI, NAD GRANICAMI GDZIE UCHODZCY WCHODZILI JAK DO DOMU BEZ KONTROLI ITP.)
    WIESZ STELLA UNIA JAKO POMYS JEST SUPER ALE JAK NA MÓJ GUST ZA BARDZO WCHODZI I INGERUJE W SUWERENNOŚĆ PAŃSTW. NAWET BANANY PROSTUJĄ. MOIM ZDANIEM UNUA OK ALE OSTATNIO PRZEGINAJĄ.
    CO DO TUSKA TO MAM MU DURZO DO ZARZUCENIA NP. JAKĄ FLAGOWĄ REFORMĘ/Y ZROBIŁ W POLSCE PRZEZ 8 LAT I ILU WSADZIŁ DO PIERDLA ZA AFERY KORUPCYJNE I NIE TYLKO I NA KOŃCU GZIE SIĘ PODZIAŁY TE 300 MLD DŁUGU CO NAROBIŁ?????????????????????????????????????????????????
  • Re: do STELLA do Cash Autor: ~Stella [89.68.99.*]
    mial byc watek juz zamkniety :), ale ok

co do dlugu 300 mld
    deficyt budzetowy powieksza dlug, a Polska ma deficyt co rok, wiec co rok rosnie dlug Polski z tego tytulu
    jesli deficyt budzetowy za 2015 rok wyniosl prawie 50 mld, to zakladajac, ze poprzednie byly tej skali, to za 8 lat daje to 400 mld
    jesli nawet przyjmiesz po 40 mld to da to przez 8 lat 320 mld - odpowiedz juz masz - mysle ze to jasne

ja nie komentuje afer - PiS teraz bedzie mogl rozliczyc afery z poprzednich lat, jesli tak uzna 
    nie komentuje ukladow personalnych itp, bo wiem, ze kazda partia rzadzaca naduzywa wladzy, zawsze jest "kolesiostwo", zatrudnianie czlonkow rodzin i kumpli itd, 
    to sa sprawy polityczne,
    ja sie tym nie zajmuje, tylko komentuje rozwiazania w dziedzinie ekonomicznej, patrzac pod katem wplywu na gospodarke i co za tym idzie na pln - w kontekscie zachowania naszej waluty na forex

• Re: co dalej z PLN ? Autor: ~stachu [176.109.133.*]
    Jak to banki są odpowiedzialne za osłabianie naszej waluty to szkodzą dla Polski ale i również SOBIE, bo do ich kraju będą spływały zyski w złotówkach które będą miały mniejszą wartość w stosunku do euro. Doliczyć do tego podatek który będą musieli u nas zapłacić to jest walka na wyniszczenie. Może przyjść taki moment, że będą zwijać swój interes, LUB jakoś to zaakceptują że w naszym kraju eldorado się skończyło co jest raczej pewnym scenariuszem, bo Pis zdania nie zmieni. W dłuższej perspektywie złoty się umocni. Wystarczy się cofnąć do czasów jak Pis rządziło od 2004-2008 po ile było euro.
  • stachu Autor: ~BAX [31.179.22.*]
    droga waluta bedzie miesiac 2 no ok 3 gora a pozniej bedzie tania liczy sie srednia roczna wiec mamy czas i na gorke i na dolki
  • Re: stachu Autor: ~BAX [31.179.22.*]
    zas co do wzrostu walut pis nie ma z tym nic wspolnego
    to tylko przy okazji
    od roku tu pisalem ze ida wzrosty walut mniejsze wieksze i nawet gdybysmy mieli 5procent pkb to texz by wzrosty byly bo AT JEST BEZWZGLEDNE i tyle
  • Re: stachu Autor: ~Stella [89.68.99.*]
    i tym stwierdzeniem baxa zamykam watek
    lepiej chyba zajac sie kreskami niz fundamentami, bo te wywoluja zbyt duzo emocji
    dziekuje wszystkim za wpisy w dyskusji
    nastepny watek o pln robimy pod katem kresek :)

• Re: stachu Autor: ~cottonfield [2.26.146.*]
    Widzę, że ożywiona dyskusja polityczna...:)
  • Re: co dalej z PLN ? Autor: ~flip [80.144.9.*]
    Debata była "fajna", ale nie wszystkim po nosie
    Jedziemy teraz powyżej 4,50 na Eur/Pln
    Myślę że nastały czasy informacji, a nie wykresów
    Zabawa się zaczyna
  • Re: co dalej z PLN ? Autor: ~Misiek [66.249.81.*]
    Mysle , ze jesteś w błędzie. Za dużo pary w gwizdek poszło w piątek zbyt szybko. Jeżeli jednak masz rację to będę się cieszył.
  • Re: co dalej z PLN ? Autor: ~flip [80.144.9.*]
    Nie jestem w błędzie, spójrz na wykres...
    Puszczałem Eur po 4,33, 4,35 i 4,38 więc szczęśliwy nie jestem
    Czekam na korektę....czekam i czekam
  • Re: co dalej z PLN ? Autor: ~Misiek [66.249.81.*]
    Povzytajcie kto robi zamieszanie

http://m.spiegel.de/international/europe/a-1072331.html