• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.23.140.*]
    ad. Homolex.

Ja czytam sobie argumentację kol. Księgowego. I przytaczam argumenty moim zdaniem wręcz niebezpieczne dla sprawy.
    Ja, w porównaniu, przyjmuję każde słowa krytyki, a co mi tam. Światowid mi pomoże. Proszę przytocz te orzeczenia bo bez nich niektórzy pójdą na ścięcie, zwłaszcza, że kol. Księgowy posłużył się wyrywkowym fragmentem ustawy.
    To znaczy, że powinno być tak. Mam wpis do ewidencji z datą rozpoczęcia. Idę z tym do ZUS. Zatem, gdy chcę wpisać inną datę to ZUS nie powinien przyjąć dokumentu, a ZFA oddaje się osobiście w ZUS (trzeba posiadać przy tym wszystkie dokumenty dotyczące działalności), i winien nakazać dokonać zmian we wpisie do ewidencji i dopiero wtedy przyjąć dokumenty? Zatem rozbieżność w tych datach nie powinna zaistnieć na ZFA. Zatem data ta jest dla ZUS datą rozpoczęcia działalności. Idąc dalej jest także datą rozpoczęcia podlegania ubezpieczeniom. Ale co w przypadku gdy ktoś zdecydował się wpisać datę uwidocznioną na wpisie? A na ZUA podał datę faktycznego rozpoczęcia? Czy jest w ogóle taka możliwość? I kto w takim wypadku ponosi winę skoro to My oświadczamy?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~panna [84.40.129.*]
    Marsh. Obawiam się, że nikt Ci nie pomoże. Brak Ci praktycznej wiedzy i mądrości. Homolex ma rację. Data podana we wpisie do ewidencji, to data planowego podjęcia działalności i nic więcej. Strasznie mącisz to forum. Już w tej chwili stało się mętne. Bardzo trudno będzie komukolwiek znaleźć tu to, czego naprawdę szuka.
    ad. Panna.
    Jest na to rada, można kopiować interesujące dane czy treści.

Jeżeli znajdziesz w ustawie stwierdzenie, że jest to "planowany termin rozpoczęcia" to się poddaję.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~realista [84.40.129.*]
    Marsh. Najgorsze jest to, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z Twojej ignorancji. W oczach niektórych maluczkich uchodzisz za ich przyjaciela, ale tak naprawdę nim nie jesteś. Może nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy. Myślisz tylko o sobie. Przynosisz na tym forum znacznie więcej szkody niż pożytku.
  • To wszystko to jakiś horror albo zły sen Autor: ~W-wa [62.179.60.*]
    jak w temacie
    No to wyobraźcie sobie rozprawę, przytaczacie treść obrony swego stanowiska i dostajecie taką właśnie ripostę ze strony Sądu. I co?
    Mnie rozbroili jednym zdaniem. Gdy pokazałem zawieszenia składane w US, Sąd stwierdził: Tak, ale Urząd Skarbowy działa na podstawie przepisów ordynacji podatkowej. I tyle. Resztę znacie.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    marsh Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > No to wyobraźcie sobie rozprawę,

AD. marsh
    Masz racje, nie dziwie się twojemu rozgoryczeniu.

Może to, co napisze teraz, będzie najgłupszym moim postem na tym forum, jednak „niechcem ale muszem”

Mnie osobiście zus doprowadził do bankructwa, załamania, upodlili mnie jego funkcjonariusze, podeptali moją godność.
    Te potwory łamią prawo w poczuciu zupełnej bezkarności.

To przypomina mi działanie "kapo" lub „esesmanów” w obozie koncentracyjnym.
    Przecież to co się dzieje z winy ZUS-owskich funkcjonariuswzy, to upodlanie ludzi i zabieranie im ich prawa, do "prawa".
    Obozowi oprawcy również bezprawnie "ubierali" swoje nikczemne czyny w "majestat prawa".
    To co się dzieje w tej bandyckiej instytucji woła o "pomstę do nieba"

Najbardziej dołujący jest fakt, że wszystko to odbywa się właśnie pod "płaszczykiem prawa" jak w hitlerowskim obozie koncentracyjnym. A te BULDOŻERY z ZUS-u mają potężne narzędzia: hipoteka, komornicy, ulegają im nawet sędziowie (stając się częścią tego horroru).

To na prawdę jest jak zły sen z horroru.
    Zaczyna się „słodko kłamiącą” miłą panienką z okienka ZUS, a kończy upadlaniem przed sądami, i ograbianiem do ostatniego grosza.
    Potem z człowieka zostaje wrak, a ci ludzie mają poczucie „dobrze spełnionego obowiązku”.

Wcale nie potrzeba islamistów, jestem przekonany, że skrzywdzeni i zdesperowani ludzie w końcu sami zaczną podkładać bomby.
    Żyjemy w czasach, kiedy pieniądze są najwyższą wartością, a bezprawnie ograbiony człowiek z podeptaną godnością, nie mogący się obronić, zdolny jest do wszystkiego.

Żyjemy w kraju o 50% bezrobociu, ludzie są na skraju wytrzymałości, kto wie co się jeszcze wydarzy. Sabotażyści z ZUS-u jednak się tym nie przejmują, planowo i systematycznie psują gospodarkę.

Kiedyś palili komitety.
    Co wściekli i zrozpaczeni ludzie wybiorą teraz?????????
    Nie chce tego oglądać, ale wiem gdzie powinni rozpocząć!!!!!!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~kreZUS [83.17.220.*]
    Kochani, od ostatniego postu minęło już sporo czasu. Niech poda ktoś jakąś krzepiącą wiadomość, że darowali, że nie mają racji, że cos się zmieniło w ustawie itp.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Justa [212.160.85.*]
    A moze by tak ktoś podsumował te wsyztskie posty i wyciagnął jakąs puente bo ja tak sobie czytam i czytam od kilku dniu i juz nic z tego nie wiem
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~ewa77 [217.144.192.*]
    >>Zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego oraz ubezpieczenia zdrowotnego dokonuje się w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczeń, tj. od dnia rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności ..

dzien rozpoczecia dzialalnosci to wg zus kiedy? data wystawienia pierwszej fv?

Ewa
  • Kiedy zgłoszenie w ZUS? Autor: ~urzędnik [84.40.129.*]
    Po dokonaniu wpisu do ewidencji, zgłasza się rozpoczęcie działalności w urzędzie skarbowym. (Nie jest to równoznaczne z wystawieniem pierwszej faktury.) Zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń powinno dokonać się w terminie 7 dni od zgłoszenia rozpoczęcia działalności w urzędzie skarbowym.
  • Re: Kiedy zgłoszenie w ZUS? Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    urzędnik Napisał(a):
    > Zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń
    > powinno dokonać się w terminie 7 dni od zgłoszenia
    > rozpoczęcia działalności w urzędzie skarbowym.

AD.urzędnik

Proszę podaj konkretnie(zacytuj), który artykuł ustawy o SUS, lub ustawy PDG o tym stanowi

• Co jest prawem? Autor: ~urzędnik [84.40.129.*]
    Na stronie: PORADNIKI DLA PŁATNIKÓW SKŁADEK www.zus.pl/ref_99/reforma.htm - znajduje się zastrzeżenie:
    "Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią, na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. - O ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych - (Dz.U. nr 62, poz. 718), akty normatywne ogłaszane w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim".

Instrukcje zamieszczone w tych poradnikach nie są więc źródłem prawa. To samo można powiedzieć o różnych pismach wewnętrznych. Jako argumentów należy więc używać akty prawne ogłaszane w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim.
  • Jak należy przygotować skargę kasacyjną Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    Szczegóły można znaleźć na stronie:

http://www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1416&dok=1416.6.700.2.30.1.0.1.htm

Podstawą wniesienia skargi może być naruszenie prawa materialnego przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie.
    Dobrze jest o tym pamiętać już podczas pisania odwołania od decyzji.
  • Po co są poradniki? Autor: ~urzędnik [84.40.129.*]
    Nie wszystko jest w ustawach. Dodatkowe informacje znajdują się w poradnikach. To w nich napisano: "Zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego oraz ubezpieczenia zdrowotnego dokonuje się w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczeń, tj. od dnia rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności lub współpracy". Powyższy cytat pochodzi ze strony:
    http://www.zus.pl/ref_99/porad4/default.asp?rozdz=rozdz9
  • Re: Po co są poradniki? Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    urzędnik Napisał(a):
    > Co jest prawem?
    >Autor(ka): urzędnik (...)
    >Wysłano: 13/03/2005 23:11

>Na stronie: PORADNIKI DLA PŁATNIKÓW SKŁADEK >http://www.zus.pl/ref_99/reforma.htm - znajduje się zastrzeżenie:
    >"Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią, >na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. - O ogłaszaniu aktów >normatywnych i niektórych innych aktów prawnych - (Dz.U. nr 62, poz. >718), akty normatywne ogłaszane w Dzienniku Ustaw i Monitorze >Polskim".

>Instrukcje zamieszczone w tych poradnikach nie są więc źródłem prawa. >To samo można powiedzieć o różnych pismach wewnętrznych. Jako >argumentów należy więc używać akty prawne ogłaszane w Dzienniku Ustaw >i Monitorze Polskim.
    >wszystko jest w ustawach. Dodatkowe informacje
    > znajdują się w poradnikach.

AD. urzędnik

Cieszę się, że dałeś ciekawą odpowiedź.
    Ja również tak uważam, jednak w jednym przypadku, opisanym już na forum, sprawa wygląda trochę inaczej..

ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ
    z dnia 4 grudnia 1998 r.

§ 2. 1. Dokumenty, o których mowa w § 1, są wypełniane przy użyciu kodów, których
    wykaz jest zawarty w instrukcji udostępnionej w formie papierowej w terenowych jednostkach organizacyjnych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz na stronach internetowych Zakładu.

Ten paragraf a szczególnie zdanie: "wykaz jest zawarty w instrukcji udostępnionej ... na stronach internetowych Zakładu", dowodzi że to co napisane na stronie ZUS to nie pomyłka tylko treści zdeterminowane rozporządzeniem podlegającym ustawie.

Oczywiście chodzi o to że w rozporządzeniu nakazano posługiwać się „kodami” zawartymi w „instrukcji internetowej”, wprost odwołano się do „instrukcji na stronach ZUS”, tym sposobem ta instrukcja została w sposób szczególny wyróżniona przez sam akt prawny„uwierzytelniona” „zdeterminowana” (nie wiem jakie odpowiednie słowo użyć – zaproponujcie sami).

Zatem treści odnoszące się do „kodów” zawarte w „instrukcji internetowej” nie są „fantazją urzędników” ale oficjalnym stanowiskiem ZUS co do istoty interpretowania i praktycznego stosowania.
    Enumeratywne wymienienie kodów w rozporządzeniu czyni je obowiązującym prawem.

Treści sporządzone w „instrukcji internetowej” a konkretnie zawarta w niej interpretacja: „treści kodów” oraz zastosowania tych kodów, jest wiążąca dla ZUS i osób podlegających obowiązkowym ubezpieczeniom.
    „Instrukcje internetową” musimy traktować jako publiczne „oświadczenie woli ZUS”. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt wskazania przez rozporządzenie na tę instrukcje.

ZUS nie ma prawa wycofywać się z tej interpretacji, w celu wyłudzenia nienależnych mu składek.
    Inna interpretacja zawarta w uzasadnieniach decyzji jest sprzeczna z prawem i logiką, jednocześnie jest dowodem na usiłowanie wyłudzenia nienależnych składek.

Rodzi to oczywiście skutki prawne. Przypuszczalnie odpowiedzialność za „celowe wprowadzanie w błąd” oraz wszelkie skutki z tego wynikające.

Przypominam że sami sędziowie na rozprawach o tym wspominali.

Napiszcie co o tym myślicie?

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~AR [83.21.10.*]
    Autor(ka): homolex z 14/03/2005 16:19 napisał :
    "...jednak w jednym przypadku, opisanym już na forum, sprawa wygląda trochę inaczej.. (...)tym sposobem ta instrukcja (internetowa - przypis AR) została w sposób szczególny wyróżniona przez sam akt prawny„uwierzytelniona” (...)„Instrukcje internetową” musimy traktować jako publiczne „oświadczenie woli ZUS”. (...)ZUS nie ma prawa wycofywać się z tej interpretacji, w celu wyłudzenia nienależnych mu składek. (...)Rodzi to oczywiście skutki prawne.

Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem. Czy Twoje rozumowanie polega na :
    1)Par. 2 ust. 1 tworzy delegację dla ZUS-u , który uściśla postanowienia rozporządzenia w formie papierowej i internetowej
    2)Z p. 1 wynika, że informacje, poradniki itp na zasadzie owej delegacji stają się źródłem prawa , którym staje się „oświadczenie woli ZUS”.
    Jeśli p. 1 i 2 wynikają z opatrznego zrozumienia Twojego listu - to przepraszam i dalsza część mojego listu nie istnieje.

Jeśli natomiast p. 1 i 2 w jakiś sposób odzwierciedlają Twoje rozumowanie, to pozwolę sobie na przypomnienie istnienia ustępu 2 par. 2 noweli rozporządzenia z 6.08.2003 r , który wskazuje zał. nr 20 do tejże nowelizacji. Ust. 1 ma natomiast charakter zobowiązania ZUS-u do publikacji treści załącznika nr 20 w formie papierowej i internetowej. Tak więc moim zdaniem treści poradników, papierowych broszur itp ZUS-u, treści witryn internetowych - w zakresie wykraczającym poza ustawę i rozporządzenie mają prawną wartość makulatury. Posiłkowanie się owymi treściami w apelacji może moim zdaniem osłabić wartość wywodu odwołującego się. Celowym natomiast może być wskazanie aspektu dezinformacji w oficjalnych dokumentach ZUS-u. Ale dezinformacja w tej formie może być porównywalna z dezinformacją "panienki z okienka". Różnica jest tylko taka, że osobą dezinformującą staje się prezes ZUS-u, który swoim nazwiskiem i funkcją internetowe treści firmuje.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    AR Napisał(a):
    Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): AR (...)
    Wysłano: 14/03/2005 18:11

AD. AR
    Dziękuje za pomoc w wyłapywaniu „buraków rozumowania i interpretacji” :-)
    Zanim odpowiem na twoje pytanie, bardzo proszę o odpowiedź na poniższe moje pytanie.

Mam problem ze zrozumieniem tych pojęć .
    Oto pytanie:

Która norma prawna obowiązuje jeżeli norma N1 zawarta w ustawie z dnia 1 lutego jest sprzeczna logicznie z normą N2 zawartą w rozporządzeniu z 20 marca tego samego roku, przy czym rozporządzenie zostało wydane w wykonaniu innej ustawy, a analiza treści norm wskazuje na to że norma N2 ma charakter normy szczególnej w stosunku do normy N1 Wyjaśnij jakimi regułami kolizyjnymi pierwszego i drugiego stopnia posłużyłeś (-aś) się i dlaczego.

Pozdrawiam wszystkich
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~jerzy [217.173.176.*]
    Kochani. Czytam te wasze rozważania na pograniczu filozofii, i nic z tego nie wynika. Po pierwsze to żaden sukces odkrycie że że data rozpoczęcia działalności to data wystawienia pierwszej faktury. To już było przemaglowane wiele wczweśniej i ZUS-y to uznają. Po drugie na forum tylko trzech właściwie : Homolex, Księgowy, Marsh. Panowie, Panie. To co nas boli ( na równi ze stratą pieniędzy ( w mniemaniu zus daje On nam zwiększony okres ubezpieczenia i przywileje z tym związane ) to, to że jesteśmy robieni w balona w majestacie prawa. Jak na ten przykład przytaczane już pismo, zdaje sie FHU nr. ileś tam, z 2002 roku ma większą wagę prawną dzisiaj,(Stosowane!) od oficjalnych wyjaśnień na stronie internetowej ZUS z 2004 roku i 2005 roku? I to w sytuacji kiedy w/wspomniane pismo z 2002 roku zostało spłodzone przez dyrektora departamentu na skutek licznych wątpliwości oddziałów ZUS? Czy odpowiedzialni pracownicy oddziału zus tego nie czytają? A jeśli mają dostęp do internetu, czytają, to dlaczego nie reagują? dlaczego nie informują potencjalnych ofiar? Ja wiem. Mają na to 10 lat! Tak jest! i nie są zainteresowaniu na wszczęciu szybkiego postępowania. Że nie ma kasy? To co. Jest zapisana na papierze. Im później tym lepiej. Najlepiej w ostatnim 10 roku. Ci co macie takie sytuacje przemyślcie. Uciekajcie w inny tytuł ubezpieczeń, albo latajcie z papierami do EDG co rusz. A teraz na koniec, pisałem tu już, czy ktoś mi powie co należy rozumieć przez sformułowanie : "wygaśnięcie tytułu do ubezpieczeń" Tylko bez filozofii proszę.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~X [83.23.144.*]
    Może tak.

ART. 9 pkt 2. Osoba spełniająca warunki do objęcia obowiązkowo
    ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z kilku tytułów,
    o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4-6 i 10, jest
    objęta obowiązkowo ubezpieczeniami z tego tytułu, który
    powstał najwcześniej. Może ona jednak dobrowolnie,
    na swój wniosek, być objęta ubezpieczeniami emerytalnym
    i rentowymi także z pozostałych, wszystkich lub wybranych tytułów
    lub zmienić tytuł ubezpieczeń, z zastrzeżeniem ust. 7.

Rozdział 2
    Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym
    Art. 6. 1. Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu
    i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby
    fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej
    są:
    1) pracownikami, z wyłączeniem prokuratorów,
    2) osobami wykonującymi pracę nakładczą,
    3) członkami rolniczych spółdzielni produkcyjnych
    i spółdzielni kółek rolniczych, zwanymi dalej
    „członkami spółdzielni”,
    4) osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy
    agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy
    o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem
    cywilnym stosuje się przepisy dotyczące
    zlecenia, zwanymi dalej „zleceniobiorcami”, oraz
    osobami z nimi współpracującymi, z zastrzeżeniem
    ust. 4,
    5) osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność
    oraz osobami z nimi współpracującymi,......................

ad.pkt 5) wygaśnięcie tytułu do ubezpieczeń to zaprzestanie działalności gospodarczej.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności - OSTRZEŻENIE Autor: ~AR [83.21.19.*]
    DLA CZYTAJĄCYCH :
    List sygnowany "jerzy" z 14/03/2005 21:59 zawiera (moim zdaniem) bardzo niebezpieczną dla rozpoczynających DG dezinformację, jakoby datą rozpoczęcia DG była data wystawienia "pierwszej faktury" i "ZUS-y to uznają".
    1)W sektorze obrotu towarowego wystawienie pierwszej faktury poprzedzone jest zakupem towaru handlowego, a takowy bez wątpienia jest operacją gospodarczą w ramach prowadzonej działalności.
    2)W sektorze usług wystawienie pierwszej faktury poprzedzone jest przyjęciem usługi do wykonania i jej długotrwałym często wykonywaniem, a takowe czynności podęte z zamiarem ciągłego ich wykonywania są DG.
    3)W obu tych sektorach dokumentowanie poszczególnych operacji sprzedaży towarów i usług nie zawsze musi sprowadzać się do wystawiania faktur. Można prowadzić DG przez X lat , nie wystawiwszy ani jednej faktury (nie łamiąc przy tym żadnych przepisów).

DLA SZANOWNEGO KOL. JERZEGO :
    Onegdaj stary frontowy pułkownik, któremu studenci próbowali wyjaśnić, że 90 stopni to kąt prosty, a 100 stopni to temperatura wrzenia wody (a nie na odwrót) sprowadził tychże na ziemię rzecząc "Tylko bez filozofii proszę". Studenci wobec takiego dictum dyskusji dalszej kontynuować nie próbowali.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~AR [83.21.19.*]
    Ad. "X" Wysłano: 14/03/2005 22:38

1) W temacie tego wątku nie dostrzegam hasła "Jak nie płacić ZUS-u".

2) "...wygaśnięcie tytułu do ubezpieczeń to zaprzestanie działalności gospodarczej"
    Definicji pojęcia "wygaśnięcie" nie należy poszukiwać w aktach prawnych dot. ubezpieczeń społecznych, gdyż tam jej nie ma. Jest ona natomiast w każdym słowniku języka polskiego. "Wygaśnięcie tytułu" - to inaczej wygaśnięcie przyczyny, podstawy. Ubezpieczenia społeczne mogą występować zarówno w formie obowiązkowej, jak i dobrowolnej. W obu tych formach musi istnieć podstawa, przyczyna - tytuł do ubezpieczeń. Nie jest tak, że do ZUS-u przychodzi sobie pan i mówi "Ja chcę się ubezpieczyć w ramach ubezpieczenia emerytalnego", gdyż spotka się z pytaniem : A z jakiego TYTUŁU ? W ustawie o SUS enumeratywnie wymienione są podstawy (tytuły) do poszczególnych rodzajów ubezpieczeń z ich podziałem na obowiązkowe i nie. Zaprzestanie DG może być jedną z wielu przyczyn wygaśnięcia tytułu obowiązkowych ubezpieczeń E,R,W i Z (chorobowe nie są obowiązkowe), ale nigdy jedyną. Przykłady :
    a)Nabycie przez prowadzącego DG prawa do emerytury lub renty powoduje wygaśnięcie tytułu do OBOWIĄZKOWYCH ubezpieczeń społecznych nie powodując takowego wygaśnięcia tytułu do ubezpieczeń DOBROWOLNYCH.
    b)Podobnie zawarcie umowy o pracę przy wynagrodzeniu nie niższym od ustawowego minimum
    c) Zaprzestanie prowadzenia DG powoduje wygaśnięcie tytułu zarówno do obowiązkowych, jak i dobrowolnych ubezpieczeń społecznych (ze zdrowotnym dobrowolnym rzecz ma się nieco inaczej).
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~AR [83.21.19.*]
    Justa w liście z 13/03/2005 godz.13:59 pisząc : "...wyciagnął jakąs puente bo ja tak sobie czytam i czytam od kilku dniu i juz nic z tego nie wiem" dotknęła istotnego jak myślę problemu wykorzystania tego wątku. Oczekiwaniu na point'ę (której z istoty omawianej materii być nie może), czy totalnemu zagubieniu w analizie rozważań ("Tylko bez filozofii proszę")- prawdopodobnie nie będziemy w stanie (mimo najszczerszych chęci) zapobiegać, aczkolwiek mam nadzieję, że niemożliwość posiłkowania się zgromadzonym tu jakże obszernym materiałem dotyczyła będzie nielicznego grona osób.
    Cóż zatem tej ostatniej grupie osób doradzić można zakładając, iż zwrócenie się do adwokata - specjalisty d/s ubezpieczeń społecznych (skuteczność działania innego może być wątpliwa) przekracza zapewne ich mozliwości finansowe ?
    1)Przedstawić szczegółowo własną sytuację. Zapewne ktoś z Szanownych Dyskutantów zaproponuje optymalną dla przedstawionej sytuacji koncepcję obrony i konspekt apelacji, albo
    2)Poszukać wśród przyjaciół, znajomych kogoś, kto dysponując nawet bardzo ogólnym przygotowaniem warsztatowym zechce prześledzić niniejszy wątek i jego elementy wykorzystać dla pomocy w indywidualnej sprawie.
    Nie należy jednak zapominać, że przed sądem staniecie sami i do Was będą kierowane pytania sądu.

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~X [83.23.137.*]
    ad. AR.
    Bo też opatrznie zrozumiałeś post.
    Kol. Jerzy od kilku stron zadawał pytanie: "co to jest wygaśnięcie tytułu", " co należy przez to rozumieć".
    Przytoczenie powyższych artykułów pokazuje co to jest "tytuł".
    Ostatni wiersz postu mówił dokładnie to co Pański w pkt c).

Ja także w moim poście nie dostrzegam hasła "jak nie płacić ZUS-U".
    Po prostu go tam nie ma, nie taki był cel.

Pozdrawiam.
  • Unikać jałowych dyskusji Autor: ~obserwator [84.40.129.*]
    Homolex. Przepraszam, że się wtrącam, ale wydaje mi się, że niepotrzebnie prowokujesz dyskusję, która nikomu na tym forum, nie przyda się. AR, jest filarem tego forum. Ma prawdopodobnie rodzinę i mnóstwo zajęć. Odpowiadanie na pytania, które nikomu nie pomogą, to chyba niepotrzebna strata czasu. Ponadto linia obrony zaprezentowana na tym forum zupełnie zagubi się w niezliczonych pobocznych, jałowych dyskusjach.
  • Re: Unikać jałowych dyskusji Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): homolex (...)
    Wysłano: 15/03/2005 09:36

Dalszy ciąg mojego listu.
    Przepraszam za niejasne intencje!!!!!
    Uważam, że pytanie może być b.ważne a odpowiedź kluczowa(apelacja, kasacja)

Odpowiedź na to pytanie będzie pomocna w udowodnieniu czym jest
    „zaprzestanie prowadzenia działalności” – ten termin budzi kontrowersje

Pytanie można postawić tak:

Która norma prawna obowiązuje, jeżeli norma-pojęcie „działalności gospodarczej oraz pochodnego terminu - zaprzestanie prowadzenia działalności” zawarta w Ustawa o Działalności Gospodarczej z dnia 23 grudnia 1988(obowiązująca do 01.01.2001)
    jest sprzeczna logicznie z normą „zaprzestanie prowadzenia działalności” zawartą w rozporządzeniu (ROZPORZĄDZENIE
    z dnia 4 grudnia 1998 r.) .(obowiązująca od 01.01.1999r.), przy czym rozporządzenie zostało wydane w wykonaniu innej ustawy o SUS z dnia 13 października 1998 r.(obowiązująca od 01.01.1999r.), a analiza treści norm-pojęć wskazuje na to, że norma-pojęcie „zaprzestanie prowadzenia działalności – z rozporządzenia(rok 1999)” ma charakter normy-pojęcia szczególnej w stosunku do normy-pojęcia „zaprzestanie prowadzenia działalności – z ustawy(rok 1988) Wyjaśnij jakimi regułami kolizyjnymi pierwszego i drugiego stopnia posłużyłeś (-aś) się i dlaczego.

Która norma prawna obowiązuje, jeżeli norma-pojęcie „działalności gospodarczej oraz pochodnego terminu - zaprzestanie prowadzenia działalności” zawarta w Ustawa o Działalności Gospodarczej z dnia 23 grudnia 1988(obowiązująca do 01.01.2001)
    jest sprzeczna logicznie z normą „zaprzestanie prowadzenia działalności” zawartą w rozporządzeniu (ROZPORZĄDZENIE
    z dnia 4 grudnia 1998 r.) .(obowiązująca od 01.01.1999r.), przy czym rozporządzenie zostało wydane w wykonaniu innej ustawy o SUS z dnia 13 października 1998 r.(obowiązująca od 01.01.1999r.), a analiza treści norm-pojęć wskazuje na to, że norma-pojęcie „zaprzestanie prowadzenia działalności – z rozporządzenia(rok 1999)” ma charakter normy-pojęcia szczególnej w stosunku do normy-pojęcia „zaprzestanie prowadzenia działalności – z ustawy(rok 1988) Wyjaśnij jakimi regułami kolizyjnymi pierwszego i drugiego stopnia posłużyłeś (-aś) się i dlaczego.

Pytanie jest do AR, ale każdy student prawa powinien na nie odpowiedzieć. Takie pytania zadawane są na egzaminach.
    Proszę może ktoś inny da radę.
    Nadmieniam, że nie jestem prawnikiem i nie potrafię tego kompetentnie rozstrzygnąć, a zamierzam użyć tego materiału w sądzie.

• Re: Unikać jałowych dyskusji Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    Pytanie można postawić też tak:

Czy „zaprzestanie prowadzenia działalności-kod” zawarte w rozporządzeniu (ROZPORZĄDZENIE
    z dnia 4 grudnia 1998 r.) .(obowiązująca od 01.01.1999r.)miała charakter derogacyjny w stosunku do pojęcia „działalności gospodarczej” z Ustawy o Działalności Gospodarczej z dnia 23 grudnia 1988(obowiązująca do 01.01.2001).

Po 1 stycznia 1999 r. uchwalono kolejne ustaw „regulujące działalność gospodarczą”, w których powielono zasadniczo te same konstrukcje pozwalające definiować „działalność gospodarczą”.
    Trudno więc nowelizację ustaw „regulujących działalność gospodarczą” uznać za merytoryczną(rewolucyjna zmiana znaczenia pojęcia „działalności gospodarczej”), skoro ustawodawca nie zdecydował się na jednoczesną zmianę pojęcia „zaprzestanie prowadzenia działalności” w ustawie o SUS i podległym rozporządzeniom.

Bardzo proszę o odpowiedź.
  • zaprzestanie Autor: ~obserwator [84.40.129.*]
    Termin zaprzestanie jest terminem wieloznacznym. Ta sprawa była przedmiotem szczegółowej analizy na stronie 23, w poście 22/02/2005 13:09. Można tu znaleźć wiele cennych informacji.
  • sedno sprawy Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    ZUS twierdzi: "Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych nie zawiera regulacji pozwalającej na zawieszenie działalności". Regulacja ta zawarta jest jednak w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 6 sierpnia 2003 r. (Dz. U. Nr 150, poz. 1457), które ZUS ignoruje. Przypomnę, stwierdzono tu, że działalność gospodarczą można zaprzestać nie tylko likwidując działalność, podaniem o wykreślenie z ewidencji, lecz także zaprzestając prowadzenia pozarolniczej działalności.

W jednym z poradników na stronie prawnej ZUS, zgodnie z powyższym rozporządzeniem napisano: "Wyrejestrowani e z ubezpieczeń, a następnie zgłaszanie do nich, powinno następować także w przypadku, gdy zaprzestanie działalności ma charakter czasowy. Nie jest przy tym wymagane wyrejestrowanie w organie ewidencyjnym".

W rozdziale 2, ustawy z dnia 19 listopada 1999, Prawo o działalności gospodarczej, w art. 7, punkcie 2, napisano: "Przedsiębiorca będący osobą fizyczną może podjąć działalność gospodarczą po uzyskaniu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej". Nie stwierdzono tu, że sam wpis do ewidencji oznacza, że działalność jest prowadzona.

Na ten argument powołał się Sąd Najwyższy w wyroku z 06.09.2000 (SN II UKN 692/99 OSNP 2002/5/124), stwierdzając m.in.: "Wpis do ewidencji działalności gospodarczej nie jest też wystarczającą przesłanką dla przyjęcia faktu prowadzenia działalności, ani - w konsekwencji - dla powstania obowiązku ubezpieczenia społecznego".
    Podobną opinię Sąd Najwyższy wyraził we wcześniejszym wyroku, z 14.04.1999 (SN N II UKN 570/98 OSNP 2000/13/518). W orzeczeniu stwierdzono: "Obowiązek ubezpieczenia powstaje z dniem rozpoczęcia działalności rodzącej taki obowiązek, a rozpoczęcie to oznacza faktyczne podjęcie działania gospodarczego".

W artykule 13, punkcie 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdzono, że "obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby prowadzące działalność pozarolniczą - od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności". Artykuł ten nie mówi, że obowiązek ten dotyczy także okresów, w których nie wykonywało się tej działalności.

Teza: "Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby prowadzące działalność pozarolniczą - od dnia, gdy uzyskają wpis do ewidencji działalności gospodarczej do dnia wykreślenia z ewidencji", sprzeczna jest z obowiązującym prawem.

• pierwszy sukces Autor: ~obserwator [84.40.129.*]
    Centrala ZUS zmienia swoje stanowisko. Warto zajrzeć na stronę:
    http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_050316/firma_a_10.html
  • Re: pierwszy sukces Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    AD. obserwator
    Jak miło dostać taką wiadomość, wielkie dzięki.
    Słowa uznania dla wszystkich "aktywnych"
  • Re: pierwszy sukces Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    Pierwsza uwagi jakie mnie się nasuwają.

Artykuł pani Anity Kowalczyk (specjalisty z Centrali Zakładu Ubezpieczeń Społecznych) nie prezentuje oficjalnego stanowiska Departament Ubezpieczeń i Składek centrali ZUS.
    Wygląda na prywatną opinią tej pani wyrażoną na łamach Monitora Prawa Pracy i Ubezpieczeń Społecznych. Niewykluczone, że te same poglądy głosi ona prowadząc, lukratywne szkolenia z zakresu ubezpieczeń społecznych.
    Z punktu widzenia „wartości użytkowych” czyli możliwości wykorzystania w uzasadnieniach apelacyjnych, to jest to „makulatura” (pomijam merytoryczną treść wywodów, co do której można polemizować)

Natomiast treść pisma z 4 marca 2005 r. (sygn. Fuu 400-307) Departamentu Ubezpieczeń i Składek centrali ZUS to prezentacja oficjalna, obecnego stanowiska. Posłużyć może do udowodnienia „schizofrenicznego podejścia ZUS-u do problemu” wykazania, że w oddziałach panuje „radosna twórczość” i lekceważenie prawa i „oficjalnego stanowiska Departamentu Ubezpieczeń i Składek centrali ZUS.

Jak najszybciej musimy mieć pismo (sygn. Fuu 400-307) Departamentu Ubezpieczeń i Składek centrali ZUS na forum.
    Proszę niech ktoś to wrzuci.

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~AR [83.21.18.*]
    obserwator (...)
    Wysłano: 16/03/2005 10:36
    "Centrala ZUS zmienia swoje stanowisko."
    W dzisiejszej Rzeczpospolitej jeden tekst, a w dzisiejszym Monitorze Prawa Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Nr 006/2005 (z dnia 2005-03-16) - drugi :

Jakie skutki może mieć wyrejestrowanie pozarolniczej działalności w okresie jej zawieszenia?
    Gdy przedsiębiorca kończy prowadzenie działalności, jest zobowiązany do jej wykreślenia z ewidencji działalności gospodarczej, zgłoszenia likwidacji w urzędzie skarbowym oraz wyrejestrowania w ZUS. Sytuacja nie jest jednak tak oczywista, gdy osoba prowadząca działalność nie chce jej likwidować, lecz zawiesić jej wykonywanie na pewien okres.
    Pojęcie „zawieszenia” działalności w zakresie ubezpieczeń społecznych w ogóle nie funkcjonuje. Jeżeli przedsiębiorca wyrejestrował działalność, a ZUS ustali, że nie było to związane z faktycznym zaprzestaniem jej prowadzenia, zobowiąże go do zapłacenia składek za okres od dnia jej wyrejestrowania.
    Rozpatrując indywidualną sprawę związaną z ustaleniem, czy istniała podstawa do wyrejestrowania działalności, oddziały ZUS często kierują się potwierdzeniem zgłoszenia jej likwidacji w innych organach. Gdy przedsiębiorca zgłosi zawieszenie działalności w urzędzie skarbowym, nie wykreślając jej z ewidencji działalności gospodarczej i jednocześnie zgłosi wyrejestrowanie tej działalności w ZUS, nie ma jednoznacznego stanowiska, czy okres ten ZUS może uznać za okres prowadzenia działalności, za który należy opłacić składki.
    Okres ubezpieczenia
    Gdy tytułem do ubezpieczeń społecznych jest prowadzenie działalności gospodarczej, osoba prowadząca tę działalność podlega ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnemu obowiązkowo od dnia rozpoczęcia jej wykonywania do dnia zakończenia prowadzenia tej działalności. Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych nie zawiera regulacji pozwalającej na zawieszenie działalności.
    WAŻNE!
    Dokument wyrejestrowania działalności sporządzony na druku ZUS ZWPA oznacza dla ZUS definitywne zakończenie jej prowadzenia.
    Brak przychodów w danym okresie nie zawsze świadczy o zaprzestaniu prowadzenia działalności gospodarczej. W podobny sposób może zostać potraktowany również okres jej zawieszenia, który w tym znaczeniu nie może stanowić podstawy do wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych.
    Wykreślenie z ewidencji
    Każdy przedsiębiorca wpisany do ewidencji działalności gospodarczej zobowiązany jest zgłaszać organowi prowadzącemu ewidencję zmiany stanu faktycznego i prawnego dotyczące danych osobowych i wykonywanej działalności gospodarczej zaistniałe po dokonaniu wpisu. W razie zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej pisemne zawiadomienie w tej sprawie zobowiązany jest złożyć w terminie 14 dni od dnia jej likwidacji. Na tej podstawie następuje wykreślenie przedsiębiorcy z ewidencji w formie decyzji administracyjnej.
    Informację o wykreśleniu przedsiębiorcy z ewidencji organ prowadzący ewidencję zobowiązany jest przekazać zarówno urzędowi statystycznemu, naczelnikowi urzędu skarbowego, jak i oddziałowi ZUS.
    Jeżeli przedsiębiorca wyrejestrował w ZUS działalność, a ZUS nie otrzyma informacji o jej wykreśleniu z ewidencji działalności gospodarczej, może wszcząć postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie, czy od momentu jej wyrejestrowania działalność nie była prowadzona.
    Zawieszenie w urzędzie skarbowym
    Możliwość zawieszenia działalności jest uzależniona od formy jej opodatkowania. W ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych i w ustawie o podatku od towarów i usług instytucja zawieszenia nie istnieje. Zawieszenie prowadzenia działalności gospodarczej przy wyborze tej formy opodatkowania jest jednak możliwe.
    Jedynie ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne przewiduje zawieszenie działalności, ale tylko w odniesieniu do podatników opodatkowanych kartą podatkową. W okresie zgłoszonej przerwy w prowadzeniu działalności nie pobiera się podatku opłacanego w formie karty podatkowej za cały okres tej przerwy, gdy trwa ona nieprzerwanie co najmniej 10 dni.
    Po otrzymaniu z urzędu skarbowego informacji o zawieszeniu prowadzonej działalności ZUS bada, czy w okresie zawieszenia płatnik był zwolniony z obowiązku opłacania składek. Podstawą tej oceny jest ustalenie, czy działalność faktycznie nie była wówczas prowadzona. Z punktu widzenia ZUS nie ma znaczenia, że w tym okresie przedsiębiorca nie miał żadnych przychodów, lecz wyłącznie to, czy zaprzestał prowadzenia działalności.
    Osoby prowadzące działalność opodatkowaną na zasadach określonych ustawą o podatku od towarów i usług, które chcą ją tylko zawiesić na pewien okres, a nie zlikwidować, poza zgłoszeniem takiego zamiaru w urzędzie skarbowym powinny przez okres przerwy w jej wykonywaniu składać „zerowe” miesięczne deklaracje VAT-7. Na podstawie uzyskanej informacji o tym, że działalność nie została wyrejestrowana w urzędzie skarbowym i że osoba prowadząca tę działalność składa co miesiąc deklaracje, ZUS może uznać, że w tym okresie działalność była prowadzona, lecz nie przynosiła dochodów.
    Wpływ na decyzje ZUS
    Wyrejestrowanie działalności w ZUS z równoczesnym zawieszeniem jej wykonywania w urzędzie skarbowym, kiedy działalność nie została wykreślona z ewidencji, wskazuje na brak zamiaru zaprzestania prowadzenia działalności. W takiej sytuacji różne oddziały ZUS mogą podejmować rozbieżne decyzje
    Okres zawieszenia może zostać uznany przez ZUS za okres podlegania ubezpieczeniom społecznym. Na niekorzystną dla przedsiębiorcy decezję może wpływać np. fakt składania w okresie zawieszenia działalności „zerowych” deklaracji, których obowiązek wynika z ustawy o podatku od towarów i usług.
    Czy wyrejestrowywać?
    Zasadność wyrejestrowania działalności jest często podważana na podstawie informacji zgłoszonych w innych urzędach. Każdorazowe rozstrzygnięcie sprawy następuje na podstawie indywidualnej sytuacji. Wyrejestrowując działalność w ZUS bez zamiaru faktycznej jej likwidacji przedsiębiorca musi liczyć się z tym, że okres ten może zostać uznany za okres ubezpieczenia. Oznacza to dla niego dolegliwość większą, niż gdyby nie wyrejestrowywał działalności, ponieważ składki musi wówczas opłacić wraz z odsetkami za zwłokę, a niekiedy także uregulować nałożoną na niego opłatę dodatkową lub grzywnę. Wydaje się więc, że wyrejestrowanie działalności powinno zostać dokonane tylko wtedy, gdy zamiarem przedsiębiorcy jest faktyczne zaprzestanie jej wykonywania.
    • art. 7d ust. 1, art. 7e ust. 1 pkt 1 ustawy z 19 listopada 1999 r. – Prawo działalności gospodarczej (DzU nr 101, poz. 1178 ze zm.),
    • art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 13 pkt 4, art. 24, art. 98 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (DzU nr 137, poz. 887 ze zm.),
    • art. 34 ust. 1 ustawy z 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (DzU nr 144, poz. 930 ze zm.),
    • art. 99 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (DzU nr 54, poz. 535 ze zm.).

Anita Kowalczyk
    specjalista, Centrala Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

• decyduje samowola Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    W ZUS-ie, jak widać nie ma jeszcze jednoznacznego stanowiska w tej sprawie. Na razie o losie przedsiębiorcy decyduje widzi mi się urzędników. Oba artykuły pomijają treść wydanych na podstawie delegacji ustawowej rozporządzeń, wskazujących jednoznacznie, że działalność gospodarczą można zaprzestać nie tylko likwidując działalność, podaniem o wykreślenie z ewidencji, lecz także oświadczeniem o zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności (zaprzestając prowadzenia pozarolniczej działalności).
  • próba usprawiedliwienia sprzecznych decyzji Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    O czym świadczy zdanie: "Wyrejestrowanie działalności w ZUS z równoczesnym zawieszeniem jej wykonywania w urzędzie skarbowym, kiedy działalność nie została wykreślona z ewidencji, wskazuje na brak zamiaru zaprzestania prowadzenia działalności. W takiej sytuacji różne oddziały ZUS mogą podejmować rozbieżne decyzje"?
    Czy nie jest to próba usprawiedliwienia sprzecznych decyzji? Czy nie jest to próba usprawiedliwienia ewidentnego łamania prawa?
  • Re: próba usprawiedliwienia sprzecznych decyzji Autor: ~homolex [81.15.215.*]
    księgowy Napisał(a):

> Czy nie jest to próba usprawiedliwienia
    > sprzecznych decyzji? Czy nie jest to próba
    > usprawiedliwienia ewidentnego łamania prawa?
    >

Kolego księgowy, chciałem napisać to samo. Ten artykuł to jest próba usprawiedliwienia, dodajmy nieporadna i pełna „sofizmatów” :-)

Niewykluczone, że tacy „specjaliści” szkolili oddziały i „szczuli” na przedsiębiorców.

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~K.F. [83.25.184.*]
    Kochani, z dwa tygodnie temu dostałam pismo z ZUS z prośbą o wyjaśnienie przyczy niepłacenia składek za pewne okresy istnienia działalności gospodarczej. Przeglądałam Wasze notatki i bardzo mi pomogły!!!! Odpisałam i dziś dostałam odpowiedź pisemną z ZUS, że sprawa została zamknięta i przyjęto do wiadomości, że "zaprzestawałam czasowo wykonywania działalności". Ważne jest jak formułuje się chyba treść - nie może być "zawieszenie" tylko "Czasowe zaprzestanie wykonywania działalności" Poza tym powołałam się na Wasze adnotacje dotyczące Decyzji Sądów. Jutro Wam napiszę jak sformułowałam pismo.
    Pozdrawiam
    Kasia
  • pisma wewnętrzne, to nie prawo Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    Pismo ZUS z 4 marca 2005 r.; sygn. Fuu 400-307, stwierdza m.in.: "Nie są kwestionowane wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych, które nie są zgłaszane nagminnie, a wynikają z okresowego faktycznego zaprzestania prowadzenia działalności związanego np. z sezonowością prowadzonej działalności, wyjazdem, zdarzeniami losowymi, pod warunkiem, że w tym okresie osoba ta nie prowadziła działalności."

Należy pamiętać, że treść tego pisma nie jest obowiązującym prawem.
    Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią, na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. - O ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych - (Dz.U. nr 62, poz. 718), akty normatywne ogłaszane w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim. Zmiana prawa nie należy do kompetencji urzędników. Zgodne z prawem jest stwierdzenie, że można zakwestionować przerwy, podczas których wykonywana była działalność gospodarcza. Natomiast stwierdzenie, że można zakwestionować przerwy, tylko dlatego, że były zgłaszane często, nie ma żadnych podstaw prawnych.

Należy pamiętać, że to Minister Pracy i Polityki Socjalnej dał prawo do zaprzestania wykonywania działalności - oświadczeniem o zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, i ani on, ani ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, ani żadna inna ustawa nie precyzuje, jak często i w jakich odstępach czasu można zaprzestawać wykonywanie działalności gospodarczej.
    Podstawa prawna:
    1) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 6 sierpnia 2003 r. (Dz. U. Nr 150, poz. 1457).
    2) Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 4 grudnia 1998 r. w sprawie określenia wzorów zgłoszeń do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, imiennych raportów miesięcznych i imiennych raportów miesięcznych korygujących, zgłoszeń płatnika, deklaracji rozliczeniowych i deklaracji rozliczeniowych korygujących oraz innych dokumentów – Dz. U. z 1998 r. Nr 149, poz. 982; ost. zm. Dz. U. z 2004 r. Nr 101, poz. 1039.

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Też Marek [193.219.28.*]
    Czy ktoś zrobił i ma kopię strony http://www.mbeck.webpark.pl/taxi-kr/refleksja.htm ? Bo niestety zniknęła...
  • Utracona taxi-refleksja Autor: ~panTarhei [83.25.38.*]

Mam w formacie Acrobata (pdf). Mogę przesłać mailem.
  • do Kasi Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    Witaj Kasiu. Cieszymy się, że mogliśmy Ci pomóc. To, że umiałaś wykorzystać trudną argumentację, świadczy, że jesteś mądrą kobietą. Pismo, które sformułowałaś zapewne będzie pomocą dla innych. Z wielką przyjemnością zapoznamy się z jego treścią.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~X [83.23.132.*]
    ad. TeżMarek.

Tak. Wypowiedź Pani AK doskonale pasuje do orzeczenia sądu ze strony o którą pytasz.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~K.F. [83.25.184.*]
    Witam wszystkich !!!
    Tak jak obiecałam piszę to, co sformułowałam w odpowiedzi do ZUS:
    "Dotyczy: uzasadnienie czasowego zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej.
    Prowadząc działalność osobiście w branży handlowej opodatkowanej w formie ryczałtu ewidencjonowanego, zaprzestałam czasowo prowadzenia działalności w okresach od..... do.... oraz od.... do.... na podstawie wykładni dotyczącej artykułu 13 pkt. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13 października 1998 roku (zawartej także na stronie internetowej ZUS www.zus.pl/ref_99/porad4/default.asp?rozdz-rozdz9), gdzie zapisano, iż "wyrejestrowanie z ibezpieczeń a następnie zgłaszanie do nich powinno następować także w przypadku, gdy zaprzestanie działalności ma charakter czasowy. Nie jest przy tym wymagane wyrejestrowanie w organie ewidencyjnym." Zgodnie z wymogami wyrejestrowałam siebie jako ubezapieczonego na formularzu ZUS ZWUA oraz jako płatnika na formularzu ZUS ZWPA a po przerwie wznawiałam ubezpieczenie na formularzu ZUS ZUA oraz ZUS ZFA (na podstawie rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 4 grudnia 1998 roku określającego wzór zgłoszeń do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, imiennych raportów miesięcznych (...) Dz.U. z późniejszym Rozporządzeniem Ministra Gospodarki Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 sierpnia 2003 roku Dz.U. Nr 150 poz. 1457).
    Przypominam jednocześnie, iż wpis do ewidencji działalności gospodarczej nie jest wystarczającą przesłanką faktu prowadzenia działalności, ani - w konsekwencji - dla powstania obowiązku ubezpieczenia społecznego (na podstawie wyroku Sądu Najwyższego z 06.09.2000 SN II UKN 692/99 OSNP 2002/5/124.
    W okresach, w których wyrejestrowałam siebie z ubezpieczeń społecznych nie prowadziłam działalności gospodarczej ze względu na sezonowość mojej branży. Okres od grudnia do marca jest praktycznie nie przynoszący żadnych zyskow. Uzyskiwane przeze mnie dochody nie pokryły by moich kosztów (opłaty targowe, koszty związane z transportem a także opłaty ZUS i podatki).

To na tyle. A wczoraj dostałam pismo z ZUS o treści:
    "ZUS o/Toruń Inspektorat w Grudziądzu Wydział Ubezpieczeń i Składek uprzejmie informuje, że zostało zakończone postępowanie wyjaśniające w sparwie obowiązku ubezpieczenia z tytułu prowadznie pozarolniczej działalności.
    Po przeprowadzonych postępowaniu wyjaśniającym Inspektorat uznał zgłoszone przerwy w działalności w okresach od....do oraz od..... do......"

Ale czy mogę spokojnie spać? Oto jest pytanie!
    Myślę, że po przeczytaniu całego forum można napisać o wiele lepsze pismo. Bardziej ambitne. Ale zaryzykowałam krótką formą. Nastawiona byłam na większą walkę i lepszę argumenty zostawiłam sobie na koniec. Ale chyba wystarczyło. Mam nadzieję, że na zawsze......
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie i trzymam kciuki.
    Kasia

P.S.
    Mam nadzieję, że Puls Biznesu zainteresował się problemem poważnie!!!!!
    Kasia
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Też Marek [193.219.28.*]
    ad. panTarhei
    ad. X

Mam wielką prośbę o przesłanie kopii strony http://www.mbeck.webpark.pl/taxi-kr/refleksja.htm na mój e-mail (z adresu poczty, który podałem trzeba usunąć fragment "USUN"). Chciałbym porównać prezentowane na tej stronie orzeczenie z takim, które dotyczy znacznie różniącej się sprawy (sprawy inne, a uzasadnienia o ile pamiętam niemal identyczne...).
  • cel tego forum Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    Kasiu. Twoje uzasadnienie było bardzo mądrze sformułowane. Było krótkie i rzeczowe. Wpierw przypomniałaś, iż masz prawo do zgłaszania przerw. Argumentacja prawna, którą tu zastosowałaś była zupełnie wystarczająca. Rozsądnie też wytłumaczyłaś powód zgłaszanych przerw. Brawo! Możesz spać spokojne.
    Przypomnę tu jeszcze cel tego forum. Posłużę się słowami z Księgi Hioba: "Byłem ojcem dla biednych i rozpatrywałem sprawę nieznajomego. Kruszyłem szczęki krzywdziciela i wyrywałem łup z jego zębów"
    (29:16,17).
  • podziękowanie dla prawych urzędników Autor: ~księgowy [84.40.129.*]
    Należy się tu także podziękowanie dla pracowników Inspektoratu w Grudziądzu, którzy przy podejmowaniu decyzji, kierują się prawem i rozsądkiem.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności+etat Autor: ~Piotruspan [193.108.177.*]
    Dzień dobry jestem nowy na Forum, przebrnąłem przez kilka postów dotyczacych zawieszenia ale nie udało mi się natknąć na przypadek następujący : Otóż w 1994 roku rozpocząłem działalność gospodarczą w branży informatycznej tzn. rozliczałem się przez książkę przychodów. Cały czas równocześnie pracowałem na etacie i pracuję nadal . Moja działalność gospodarcza była właściwie zajęciem dodatkowym i zlecenia wpływały od czasu do czasu . Wszystko było OK do roku 1999 ( styczeń luty) kiedy to w związku z pojawieniem się nowych przepisów każdy prowadzący działalność był zobowiązany do zarejestrowania się w ZUS i do comiesięcznego płacenia składek zdrowotnych ( pomimo płacenia pełnego ZUSU przez zakład pracy ) . Ja w styczniu 1999 złożyłem pisemko w urzędzie skarbowym z informacją że zawieszam działalność do odwołania i od tego momentu nie wystawiłem żadnej faktury i nie odliczyłem żadnych kosztów czyli faktycznie zaprzestałem działalności . W ZUSIE natomiast ( a był to styczeń 1999) zgłosiłem w jednym momencie rejestrację oraz wyrejestrowanie ( na jakiś kwitach , których symboli nie pamiętam ) . Problem , polega na tym że nie wykreśliłem działalności tej z ewidencji w urzędzie miejskim i co roku rozliczałem się w US na pitach dla prowadzacych działałność . I teraz moje pytanie czy ZUS nie przylgnie mi teraz do skóry jak będę zgłaszał wykreślenie i czy nie przywali mi zaległych składek zdrowotnych wraz z odsetkami . Do tej pory tematem się nie przejmowałem jakoś ale zamierzam w końcu uregulować swoje papiery i stąd to pytanie . Jeśli ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć będę zobowiązny

pozdrawiam
    Piotruspan.
  • dla Piotruspan Autor: ~urzędnik [84.40.129.*]
    Jeśli wyrejestrował się Pan w ZUS na drukach ZWUA i ZWPA, to nie powinno być żadnych problemów. W razie likwidacji działalności, nie musi już Pan odwiedzać ZUS-u. Informacja o likwidacji zostanie przesłana tam z urzędu miejskiego. Natomiast po wykreśleniu z ewidencji, będzie musiał Pan zgłosić ten fakt w urzędzie skarbowym i w urzędzie statystycznym.
  • Re: dla Piotruspan Autor: ~Jerry_Fletcher [83.26.40.*]
    urzędnik Napisał(a):
    > W razie likwidacji działalności, nie musi już Pan
    > odwiedzać ZUS-u.
    No nie wiem - mnie w identycznej sytuacji kazano zrobić korektę z ZUSie jeśli chodzi o ZWPA (zmiana kodu) i tylko ZWUA pozostało bez zmian. To już sam nie wiem, w końcu jak jest: po co kazali mi złożyć ten papier, skoro nie od Pana pierwszego słyszę, że nie trzeba tego robić? Nadgorliwcy? :)