Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Ad. "X" Wysłano: 14/03/2005 22:38

1) W temacie tego wątku nie dostrzegam hasła "Jak nie płacić ZUS-u".

2) "...wygaśnięcie tytułu do ubezpieczeń to zaprzestanie działalności gospodarczej"
Definicji pojęcia "wygaśnięcie" nie należy poszukiwać w aktach prawnych dot. ubezpieczeń społecznych, gdyż tam jej nie ma. Jest ona natomiast w każdym słowniku języka polskiego. "Wygaśnięcie tytułu" - to inaczej wygaśnięcie przyczyny, podstawy. Ubezpieczenia społeczne mogą występować zarówno w formie obowiązkowej, jak i dobrowolnej. W obu tych formach musi istnieć podstawa, przyczyna - tytuł do ubezpieczeń. Nie jest tak, że do ZUS-u przychodzi sobie pan i mówi "Ja chcę się ubezpieczyć w ramach ubezpieczenia emerytalnego", gdyż spotka się z pytaniem : A z jakiego TYTUŁU ? W ustawie o SUS enumeratywnie wymienione są podstawy (tytuły) do poszczególnych rodzajów ubezpieczeń z ich podziałem na obowiązkowe i nie. Zaprzestanie DG może być jedną z wielu przyczyn wygaśnięcia tytułu obowiązkowych ubezpieczeń E,R,W i Z (chorobowe nie są obowiązkowe), ale nigdy jedyną. Przykłady :
a)Nabycie przez prowadzącego DG prawa do emerytury lub renty powoduje wygaśnięcie tytułu do OBOWIĄZKOWYCH ubezpieczeń społecznych nie powodując takowego wygaśnięcia tytułu do ubezpieczeń DOBROWOLNYCH.
b)Podobnie zawarcie umowy o pracę przy wynagrodzeniu nie niższym od ustawowego minimum
c) Zaprzestanie prowadzenia DG powoduje wygaśnięcie tytułu zarówno do obowiązkowych, jak i dobrowolnych ubezpieczeń społecznych (ze zdrowotnym dobrowolnym rzecz ma się nieco inaczej).