Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności+etat

Dzień dobry jestem nowy na Forum, przebrnąłem przez kilka postów dotyczacych zawieszenia ale nie udało mi się natknąć na przypadek następujący : Otóż w 1994 roku rozpocząłem działalność gospodarczą w branży informatycznej tzn. rozliczałem się przez książkę przychodów. Cały czas równocześnie pracowałem na etacie i pracuję nadal . Moja działalność gospodarcza była właściwie zajęciem dodatkowym i zlecenia wpływały od czasu do czasu . Wszystko było OK do roku 1999 ( styczeń luty) kiedy to w związku z pojawieniem się nowych przepisów każdy prowadzący działalność był zobowiązany do zarejestrowania się w ZUS i do comiesięcznego płacenia składek zdrowotnych ( pomimo płacenia pełnego ZUSU przez zakład pracy ) . Ja w styczniu 1999 złożyłem pisemko w urzędzie skarbowym z informacją że zawieszam działalność do odwołania i od tego momentu nie wystawiłem żadnej faktury i nie odliczyłem żadnych kosztów czyli faktycznie zaprzestałem działalności . W ZUSIE natomiast ( a był to styczeń 1999) zgłosiłem w jednym momencie rejestrację oraz wyrejestrowanie ( na jakiś kwitach , których symboli nie pamiętam ) . Problem , polega na tym że nie wykreśliłem działalności tej z ewidencji w urzędzie miejskim i co roku rozliczałem się w US na pitach dla prowadzacych działałność . I teraz moje pytanie czy ZUS nie przylgnie mi teraz do skóry jak będę zgłaszał wykreślenie i czy nie przywali mi zaległych składek zdrowotnych wraz z odsetkami . Do tej pory tematem się nie przejmowałem jakoś ale zamierzam w końcu uregulować swoje papiery i stąd to pytanie . Jeśli ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć będę zobowiązny

pozdrawiam
Piotruspan.