• Jednak zmiana planów Autor: ~Gallileo [83.9.118.*]
    Pod koniec września pisałem o tym, że z tego co mi się udało dowiedzieć to kierownicy budowy Wikana Square sugerowali, że Wikana będzie chciała zacząć przekazywać sprzedane mieszkania już pod koniec października. Z informacji która uzyskałem wczoraj okazuje się że tak się jednak nie stało

"Ma ktoś informacje kiedy te mieszkania będą przekazywane mieszkancom aktami ? Wyrobia się w tym roku? A moze juz sie to stalo?

"Raczej wszystko ruszy po nowym roku, pojedyncze mieszkania są odbierane w budynku A ale mieszkańcy jeszcze nie otrzymali kluczy. Akty notarialne to pewnie 1 kwartał 2021."

Trudno powiedzieć czy to efekt drugiej fali pandemii w listopadzie czy zmiana planów, ale będzie to miało jednak kluczowe znaczenie w kontekście wyników za rok 2020 i za rok 2021. Oznacza to ni mniej ni więcej ze dane za rok 2020 będa oparte głownie jedynie o sprzedaz z innych projektow ( na koniec III kwartału to było 205 mieszkan, do konca roku pewnie dobija gdzieś do 220-230) i wcale nie będą takie rewelacyjne (prawopodobnie gdzieś na granicy zysku i straty, może jakis maly zysk, będzie to mozna dokladniej policzyc po styczniowej informacji o sprzedazy) za to jest prawie pewne, że co by się nie działo z pandemią w roku 2021 to i tak wyniki za ten rok nie powinny byc jakies dramatyczne, a jesli pandemia odpusci i sytuacja się unormuje w przyszlym roku to jest szansa ze nawet dobre. Z punktu widzenia kursu w krotkiej perspektywie to pewnie nie dobra informacja bo zmniejsza to szansę na jakies spektakularne jazdy w najbliższych miesiacach, ale z dlugofalowej perspektywy dzalania spolki i budowania kursu w dluższej perspektywie to pewnie pozytywna informacja.

• Re: Jednak zmiana planów Autor: ~obywatel-M [37.47.0.*]
    ale kredyt spłacony, więc wynik na koniec roku nie będzie zły.
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    Spłacony kredyt w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia, obniży jedynie zobowiązania. To też bardzo ważne ale Wikana nie zyję że splaconych kredytów, tylko ze sprzedanych (przekazanych klientom aktem notarialnym) mieszkań I to to buduje jej wynik, a jesli prawdziwa jest informacją, którą udało mi się uzyskać (będzie wiadomo na początku roku po informacji o sprzedaży) to te mieszkania będą zaksięgowane dopiero w I kwartale 2021 I nie bedzie ich widac w raporcie za 2020, który bedzie w kwietniu. Poza tym to jest spłacony jeden kredyt za budynek A, a jest jeszcze drugi taki sam na budynek B. Biorac pod uwagę liczbę dotychczas sprzedanych mieszkań z obu budynków to prawdopodobnie splacili go kasą ze sprzedazy mieszkan z obu budynków. Przynajmniej tak mi się wydaje. Tak jak wspomniałem trzeba poczekać na informacje o sprzedaży, która powinna sie pojawić w pierwszej dekacie stycznia I bedzie mozna powiedziec cos wiecej na temat wyniku za 2020
    Kredyt został spłacony przed wyznaczonym terminem, więc dalsze koszty obsługi kredytu nie będą obciążały kasy spółki, czyli więcej gotówki zostaje w firmie. Oczywiście obniżenie wszelkich kosztów będzie widoczne w kolejnych raportach ale faktem jest, że spółka chce przyszłe wyniki znacznie poprawić a także swoją wiarygodność. Rynek z reguły wyprzedza rzeczywiste wyniki, a więc jest duża szansa na wzrosty. Ostatnio pojawiło się kilka dobrych komunikatów, jak zakup akcji przez zarząd, w tym samego prezesa, oraz przez Sanwil. Ponadto spółka zakupiła nowe grunty pod nowe inwestycje. Mam nadzieję, ze sprzeda obligacje i spłaci swoje zobowiązanie bezgotówkowo, co pozwoli spółce na finansowanie bieżących tematów.
    Kolejna dobra wiadomość:

Treść raportu:
    Zarząd WIKANA S.A. (dalej: „Emitent”) informuje o zawarciu w dniu 23 grudnia 2020 r. przez spółkę zależną Emitenta – WIKANA PROPERTY Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ALBA S.K.A. („Spółka”) – z podmiotem niepowiązanym kapitałowo i osobowo z Grupą Kapitałową WIKANA umowy, na podstawie której Spółka nabyła zabudowaną nieruchomość położoną w Lublinie, o powierzchni 0,4276 ha.
    Wartość ww. umowy została określona na łączną kwotę 3 400 tys. zł netto.
    Pozostałe warunki umowy nie odbiegają od powszechnie stosowanych w tego rodzaju umowach.
    Nabyta nieruchomość zostanie przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną.
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: ~Gallileo [83.9.118.*]
    Info o zakupie działki jest raczej zupełnie neutralne, natomiast widzę w dzisiejszym komunikacie że spłacili też drugi kredyt na budynek B Wikana Square , a to już ładnie wygląda
    Obawiam się (po tych wiadomościach), że trudno będzie w tej cenie dokupić większy pakiet akcji Wikany

Nie wiem co masz dokładnie na myśli mówiąc wiekszy pakiet, ale o większe zakupy kilkudziesieciu tysiecy sztuk bez podniesienia kursu rzeczywiscie moze być trudno, no ale też jakoś poki co nikt sie nie pali do zakupów. Lata poniewierania spolki zrobilo swoje i skutecznie zniechecilo inwestorów dlatego razie nie zanosi się na spektakularne wzrosty. Splata pierwszego kredytu jakos nie zrobila duzego wrazenia na rynku, a juz i nie takie informacje przechodzily raczej obojetnie. Aby rozrusząc ta spolkę potrzeba jakiegoś konkretu. Takim konkretem mogą być po pierwsze jakieś super wyniki w kwietniu jeśli się takowe pojawią, albo jakies spektakularne wydarzenia, a dwa normalna plynność. Nie sztuka kupić, jak potem nie mozna przez lata sprzedać. Może Nowy Rok 2021 przyniesie akcjonariuszom Wikany jakieś miłe niespodzianki, czego wszystkim życzę. Wesołych Świąt.
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: ~MIŚŚŚŚ [80.49.138.*]
    Dziękuę,WESOŁYCH ŚWIĄT.
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: wolnoplus [5.173.233.*]
    Nagle pod koniec roku spłacają kredyty, których zgodnie z harmonogramem nie muszą... nie wygląda to Wam czasem na czyszczenie ksiąg i poprawianie kondycji firmy w papierach?
    Takie rzeczy robi się jak się w przetargach jakichś startuje, żeby wykazać, że się jest wolnym od zobowiązań, przynajmniej to jedna z opcji, które biorę pod uwagę, bo druga to pod przejęcie. Tak znikąd to trzecia opcja ale to świadczy o dużym przypływie gotówki, to też dobrze.
    Pytanie jakie ESPI dotyczące kredytu zaciągniętego w Sanwil będzie, bo tutaj termin zapadalności grudzień, ale skoro inne spłacają przed terminem, to głupio by było nie spłacić tego, którego termin się kończy. 
    Zostały 3 sesje.
    Wątek Sanwil w tym przypadku specjalnie podnoszę, bo kilka działań od zmiany nazwy spółki od "bioenergii", wejście Sanwil z 5%... teraz znikąd spłacenie kredytów... emisja obligacji... obserwuję i notuję.
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: cmpunk [83.5.125.*]
    Ja tu widzę powiązania Sanwil-Wikana i to nie tylko w związku z tym samym funduszem,który ma akcje obu spółek,ale też powiązaniom kapitałowym. Im lepiej będzie na Wikanie,tym lepiej też na Sanwilu i vice versa.
    Wesołych świąt :-).
    Witamy Panów sanwilowcow :) ja się jednak upieram tak jak juz zresztą pisalem na Waszym forum, że pozyczki wzgledem Sanwilu nie splacą i zroluja na kolejny rok. Mocno bym sie zdziwil, no ale zobaczymy .Wyjasni sie wszystko w kilka dni. Dla mnie bardziej istotna w tym momencie jest informacja o sprzedazy ktora pojawi sie na poczatku stycznia
    Dnia 2020-12-25 o godz. 10:44 ~Gallileo napisał(a):
    > Witamy Panów sanwilowcow :) ja się jednak upieram tak jak juz zresztą pisalem na Waszym forum, że pozyczki wzgledem Sanwilu nie splacą i zroluja na kolejny rok. Mocno bym sie zdziwil, no ale zobaczymy .Wyjasni sie wszystko w kilka dni. Dla mnie bardziej istotna w tym momencie jest informacja o sprzedazy ktora pojawi sie na poczatku stycznia

OPCJA 1 Jeżeli nie spłacą, tylko dalej będą dłużnikiem Sanwil + 5% Sanwil w akcjach + prawdopodobnie spora gotówka w Sanwil na koniec 4 kwartału, to może okazać się bardzo ciekawą jedną z opcji, które wspólnie kombinują.
    Dodając do reaktywacji bioenergii w Wikanie, wyczyszczenie ksiąg i udziały Sanwil w Herkules... kto wie.
    Jedyne co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia (mam rozrysowane kilka wariantów osobno w Sanwil i osobno z Wikaną (Herkules jako opcja ciągle), ale może byś też:

OPCJA 2 czyli całkiem przypadkowy, niezamierzony, oderwany od rzeczywistości splot wydarzeń, którego ani Sanwil, ani Wikana nie przewidzieli, tak tylko przerzucają gotówkę, między sobą, spłacają, inwestują zyski, bo nie ma przecież żadnej innej ciekawej inwestycji na całej giełdzie.

Która opcja wg Ciebie Gallileo, jest bardziej prawdopodobna? :)
    OPCJA 3: Ja się powtórzę, ale rozwijanie tematu bioenergii przez Wikanę wydaje mi się być mało prawdopodobne. Od kilku lat w każdym raporcie i komunikacie podkreślają, że nie chcą tego rozwijać (ostatni raz we wrześniu), biogazownia działa na granicy opłacalności, jakiś tam minimalny plus generuje co roku, albo małą stratę), a nawet w tej chwili można znaleźć internecie ofertę sprzedaży przez Wikanę działki z dokumentacją pod farmę fotowoltaiczną w Rejowcu (wczoraj z ciekawości sprawdzałem, nadal wisi). Jak już się upierasz, że coś musi na rzeczy to mi osobiście najbardziej prawdopdoobny scenariusz wydaje się byc taki ze Sanwil jak juz trochę zarobi na koronawirusie to będzie to od Wikany przejmował, no ale o tym już pisalem i raczej nikt poza mna nie bierze tego pod uwagę :)

Nie twierdzę, że te wszystkie komunikaty i zdarzenia są zupełnie przypadkowe, bo na pewno nie sa i pewnie coś się wydarzy. To tylko kwestia czasu. Tylko ze lata spedzone na tej spolce nauczyły mnie ostrożności i wiem, że wszystko co się tu dzieje jest przede wszystkim z myślą o interesie B.

Czekam na informację o sprzedaży, wtedy będę trochę bardziej madrzejszy

Tak, opcja odkupienia bioenergii przez Sanwil za długi i udziały. Mniej więcej o to mi chodzi, tylko też czekam na to w jakiej formie, czy częściowe, całkowite, czy przy utworzeniu spółki jakiejś wspólnie wydzielonej. 
    W końcu tam nie tylko jedna osoba ma głowę na karku, a ruch rządowy w stronę nowych źródeł energii (m.in Orlen ma plan wykupienia istniejących i budowy nowych biogazowni) pozwala przypuszczać, że karty dla bioenergii się odwróciły/odwracają.
    No to przynajmniej tu sie zgadzamy, tylko że też zupełnie inaczej to interpretujemy, bo Wy dopatrujecie się w tym szansy dla swojej spółki, a ja widzę w tym wszystkim bardziej instrumentalne wykorzystanie Waszej spółki, by pomóc w trudnej chwili Wikanie. I przynajmniej w krótkiej perspektywie Sanwil (a co za tym idzie akcjonariusze Sanwilu) nie będą tu wygrani. No ale to jest moja opinia, nie musimy się w tym zgadzać.
    I żeby nie było... też nie upieram się że to na pewno na 100% to ja mam racje. Może się okazać że rzeczywistość totalnie nas zaskoczy. Czas pokaże. W każdym razie obserwuje sytuację i czekam na jej rozwój.
    Co do trudnej sytuacji w Wikanie, w świetle obecnych wcześniejszych spłat kredytów to chyba raczej nie o to chodzi... widać, że spoko sobie radzą.
    Ale pytanie kluczowe, czy to z zysków, czy z tych obligacji, tylko czy tak szybko by zadziałali, że inwestor z dnia na dzień by im kasę przelał?
    Jeśli z własnej kasy zrobili wykup, to znaczy że u nich dobrze a dodatkowa kasa z obligacji na plus. 
    Jeśli natomiast to z obligacji, to by znaczyło, że inwestor umówiony wcześniej i teraz czy to będzie Sanwil z zysków za 4 kwartał, czy inny np. Orlen lub fundusz Value albo sam pan B. z kasy ze sprzedaży akcji Mobruk?
    To jak sobie radzą w czasie pandemii najlepiej obrazuje informacja o sprzedazy z października, która mówi że w ciagu trzech kwartałów tego roku sprzedali 111 mieszkań (vs 228 rok wcześniej). To niewątpliwie najtrudniejszy rok Wikany do 2014 roku. Szacuję, że prawdopodobnie zamkną go sprzedanymi 180-190 mieszkaniami. Biorąc pod uwagę jak to wygladalo w latach poprzednich trudno powiedzieć ze przechodzą przez pandemię suchą nogą :
    W 2019 - 283
    W 2018 - 238
    W 2017 - 270
    W 2016 - 260
    W 2015 - 247
    W 2014 - 118
    W 2013 - 162
    W 2012 - 326
    W 2011 - 340
    W 2010 - 321
    Tutaj pewną szansą jest specyfika branzy i fakt, że wynikach sprzedane mieszkania deweloperzy rozliczaja z duzym (czasami kilkuletnim) opoznieniem dopiero w momencie przekazania klientom aktem notarialnym. Dlatego tez byc moze tegoroczne klopoty nigdy nie beda odzwierciedlone w wynikach jesli epidemia sie niebawem skonczy a sprzedaz wroci wkrotce na wlasciwe tory.

Zastanawiasz się jak splacili te kredyty. Otoz moim zdaniem odpowiedz jest bardzo prosta. Nie było to z obligacji, srodkow zadnego inwestora, czy to Sanwilu, czy to B. z kasy z Mobruka czy tym bardziej zadnego Orlenu. Splacili to sami. Oba kredyty to byly kredyty na flagową inwestycję Wikana Square w Rzeszowie. Całkiem fajny zresztą projekt, w najlepszej lokalizacji w Reszowie i pewnie o dośc duzej marzy bo jak na Rzeszow to bylo calkiem drogo (6500-8500 za metr). Sprzedawał się calkiem niezle i juz na koniec roku 2019 była sprzedana okolo polowa mieszkan. Epidemia ewidentnie spowolnila sprzedaz, ale i w tym roku cos tam sie sprzedalo glownie w ostatnich miesiacach i wedlug moich szacunkow aktualnie sprzedanych jest jakies 180 z 275. Projekt ten wlasnie zbliza sie do konca. Generalnie mowilo sie na jesieni ze beda chcieli przekazac klientom te mieszkania jeszcze w pazdzierniku. Ostatecznie z tego co slyszalem nie wiem czy to kwestia opoznienia w zwiazku z epidmeia czy tez swiadoma decyzja ale przesunie sie to na I kwartał 2021 w zwiazku z tym w wynikach za 2020 sie to moze jeszcez nie pojawic, no ale te mieszkania w duzej ilosci sa juz sprzedane a kasa za nie splywa. Według komunikatow zadluzenie z tych dwoch kredytow na dzien splaty wynosilo jeszcze 13 milionow. Wedlug raportu na koniec wrzesnia Wikana miala na koncie 11 milionow gotowki, jak do tego doliczymy to wszystko co splynelo ze sprzedazy mieszkan w ostatnim czasie to pewnie mieli ze 20 milionow gotowki. Nie wiem czemu tak bardzo zalezalo im aby to wszystko splacic w tym roku, byc moze uznali ze bez sensu trzymac tyle gotowki na koncie zwlaszcza ze te kredyty byly zaciagane kilka lat temu gdy warunki kredytow byly zdeczydownaie mniej korzystne, a moze faktycznie zalezalo im aby w raporcie wykazac duzo mniejsze zadluzenie, w jakims konkretnym celu. To juz czas pokaze, trudno powiedziec. Ja w tej chwili czekam na info o sprzedaży za rok 2020 bo to mi pokaze obraz jak sobie spolka poradzila w tym roku i jak będą wyglądac wyniki za rok 2020, ale takze posrednio za I kwartał 2021.

I żeby była jasnosc i żeby nie doszło tu do nieporozumienia ... Ja nie napisałem Wikana ma trudną sytuacje finansową, bo jest wręcz odwrotnie. Ja napisałem że ma trudny czas w związku z problemami na rynku deweloperskim spowodowanym pandemia. Znalezienie kupca na biogazownie właśnie w tym momencie byłoby naprawdę dobra informacją dla spółki, dałoby jej komfort działania na kolejne kilka lat bez presji problemu niższej obecnie sprzedaży i pozwoliłoby się skupić na realizowaniu kolejnych projektów bez deficytu finansowego
    Dlatego biorę pod uwagę, że to Sanwil może to odkupić. Wikana pozbędzie sie czegoś czego nie potrzebuje i nie chce rozwijać, zyska sporo pieniędzy na realizację kolejnych projektów, a akcjonariusze Sanwilu dostaną poczucie że ich zyski są inwestowane w nowe, perspektywiczne branże. No ale czy tak będzie czas pokaże. To spekulacja.
    Dobrze pogadać na argumenty, nawet na bankier się jednak da, dzięki. 
    Kilka informacji ciekawych dla mnie, bo Wikanę znam tylko dzięki inwestycji Sanwil i tak tylko w wycinku, który uważam za prawdopodobny w związku z Sanwil. 
    Ale fakt. Nie ma co spekulować, tylko poczekać kilka sesji, jakiś komunikat powinien się pojawić i wtedy będzie można kontynuować ewentualną dyskusję na konkretach, bo każdy kolejny komunikat wyeliminuje kilka potencjalnych opcji i wskaże kolejne drzwi :)
    Rzeczywiście czasem trudno o merytoryczną dyskusję na forum Bankiera ale da się :) jeśli chodzi o wiedzę o Wikanie to służę pomocą, natomiast jeśli chodzi o konkrety to jak nam być szczery to trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać - minimum do wiosny. No ale to też raczej spekulacja :) pozdrawiam i również dziękuję za tą wymianę mysli
    ps. Orlen rzeczywiscie uruchamia program budowy i odkupownaia istniejajacych juz biogazowni, tylko ze ich interesują tylko takie ktore sa wybudowane w jakiejs konkretnej technologi, wypracowanej z tego co pamietam na jakiejś poznanskiej uczelni
    ok musze sprostowac... ta konkretna technologia i patent to z tego co czytam to byc moze dotyczy tylko nowobudowanych juz przez Orlen, nie wiem jak jest z już istniejacymi. Byc moze mogą byc dowolne i na tym polega ta modernizacja ze dostosowują do nowej technologii

https://www.orlen.pl/PL/BiuroPrasowe/Strony/ORLEN-Po%C5%82udnie-rozwija-obszar-produkcji-biogazu.aspx
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: wolnoplus [5.173.225.*]
    Dnia 2020-12-25 o godz. 10:44 ~Gallileo napisał(a):
    > Witamy Panów sanwilowcow :) ja się jednak upieram tak jak juz zresztą pisalem na Waszym forum, że pozyczki wzgledem Sanwilu nie splacą i zroluja na kolejny rok. Mocno bym sie zdziwil, no ale zobaczymy .Wyjasni sie wszystko w kilka dni. Dla mnie bardziej istotna w tym momencie jest informacja o sprzedazy ktora pojawi sie na poczatku stycznia

Zgodnie z zasadami GPW "Emitent jest obowiązany przekazywać do publicznej wiadomości informacje w postaci raportów bieżących niezwłocznie po zajściu zdarzenia lub powzięcia o nim wiadomości, nie później jednak niż w terminie 24 godzin."
    Mamy 2.01 i do tej pory nie było komunikatu o przesunięciu spłaty ani ze strony Sanwil ani ze strony Wikany, czyli wygląda na to, że pożyczka spłacona zgodnie z harmonogramem.
    No to teraz czekamy na info wyjaśniające ostatecznie działania zarówno Sanwil jak i Wikany :)

Oj chyba za mało znasz to towarzystwo :) Na pewno nie pusciliby takiego infa w dzien wolny od pracy (po co się przepracowywać), poczekalbym do dnia robocznego to po pierwsze. Po drugie pytanie czy kwota jest na tyle duza ze muszą puszczac info, a jak muszą to o tym pamietają. Juz o tym nie pisalem, ale pare dni temu sprawdzalem jak to bylo w zeszlym roku i w zeszlym roku mimo prolongaty o kolejny rok zadnego infa nie bylo, ani na Wikanie ani na Sanwilu. Zdarzało im sie juz przegapiac roznegorodzaju komunikaty, moze i tym razem jest podobnie. Tak wiec zeby miec pewnośc byc moze trzeba bedzie poczekać do pierwszego raportu.
    W zeszłym roku nie było info, bo termin zapadalności był koniec 2020, więc nie musieli nic przedłużać, skoro termin nie minął.
    Ale OK. Dla mnie to tylko jeden z podpunktów jedynie do odhaczenia, spokojnie poczekam, na pocz. roku będę miał co robić na innych spółkach, tutaj obserwuję tylko temat i analiza sytuacji, a że jest z kim konkretnym pogadać o szczegółach to korzystam i w tym miejscu dziękuję za wymianę zdań :)
    Na Sanwil pewnie wyniki roczne około kwietnia/maja, więc albo nie będzie działo się nic, albo będzie działo się dużo :D
    Termin zapadalności tej pożyczki wczesniej był na koniec 2019 roku, a nie bylo info o przełożeniu, a potem nagle termin zapadalności w kolejnym raporcie się zrobił koniec 2020. Nie było info o przedłużeniu tej pożytczki i to brak tego infa mam na myśli. Mi się wydaje, że po prostu po spłacie czesci tej pozyczki w zeszlym roku kwota jest na tyle niska ze już informować nie trzeba, ale tu juz trochę spekuluję, a nie chce mi sie grzebać w przepisach, aby to potwierdzić
    Znając zycie to reporty zarowno na Sanwilu i Wikany będą razem (albo na przestrzeni kilku dni)
    ps. widzialem ze jestes na forum PKP Cargo? Kurs jest bardzo zdołowany (C/WK-0,19), a stawiam ze to bedzie rok inwestycji drogowych i kolejowych. Ktos tu materiały bedzie musial wozić, o jakims tam kontrakcie z wojskiem też sie mowi. Moze wiec i Cargo coś odbije. Masz to? Warto to kupić i potrzymac trochę?
    Nie dawało mi to spokoju, zacząlem grzebać i chyba znalazłem. Ten próg aby uznać, że umowa jest znacząca to 10% kapitałów własnych. Kapitał wlasny Wikany według ostatnich wyników to 46 627 tys PLN. Według ostatniego raportu zadłużenie wzgledem Sanwila wynosi 4057 PLN (Z odsetkami 4 850 tys PLN, ale wydaje mi sie ze odsetki to inna sprawa i sie tu nie liczą) czyli ponizej 10% kapitałów wlasnych, mozliwe wiec ze nie trzeba żadnego infa. W sumie jak tak sobie teraz myśle na spokojnie to moze faktycznie to spłacili, na pewno powinno im zależeć, bo to dośc kosztowna pozyczka o oprocentowaniu 10% rocznie, ale generalnie tak jak mówisz nie jest to jakas znacząca informacja na tą chwilę, bardziej jako ciekawostka.
    Dnia 2021-01-02 o godz. 14:31 ~Gallileo napisał(a):
    > Termin zapadalności tej pożyczki wczesniej był na koniec 2019 roku, a nie bylo info o przełożeniu, a potem nagle termin zapadalności w kolejnym raporcie się zrobił koniec 2020. Nie było info o przedłużeniu tej pożytczki i to brak tego infa mam na myśli. Mi się wydaje, że po prostu po spłacie czesci tej pozyczki w zeszlym roku kwota jest na tyle niska ze już informować nie trzeba, ale tu juz trochę spekuluję, a nie chce mi sie grzebać w przepisach, aby to potwierdzić
    > Znając zycie to reporty zarowno na Sanwilu i Wikany będą razem (albo na przestrzeni kilku dni)
    > ps. widzialem ze jestes na forum PKP Cargo? Kurs jest bardzo zdołowany (C/WK-0,19), a stawiam ze to bedzie rok inwestycji drogowych i kolejowych. Ktos tu materiały bedzie musial wozić, o jakims tam kontrakcie z wojskiem też sie mowi. Moze wiec i Cargo coś odbije. Masz to? Warto to kupić i potrzymac trochę?

Tak, mam Cargo i dokupuję co jakiś czas. Wg wszelkich moich wyliczeń, przejrzanych ESPI powinno iść powoli w górę. W dół wiadomo do ilu zeszło i to dwa razy, więc wiadomo mniej więcej ile można stracić :) ALE kiedy i do ilu urośnie, to nie moja rola oceniać. wg mnie i 50PLN w ciągu 2 lat jest możliwe, patrząc na podpisane umowy i inwestycje samego PKP Cargo nie wspominając o planowanych inwestycjach rządowych, ale to GPW, może gnieść się w okolicach 10-14 jeszcze długo, ale mi to akurat na rękę a nawet bym chciał, żeby przez cały pierwszy kwartał się na tym poziomie utrzymywało, bo schodzą mi środki z innych inwestycji do marca i PKP jest głównym moim celem, poza Sanwil oczywiście, ale tu mam lekki dysonans po tym co się stało w ostatnim kwartale i potrzebuje dodatkowych danych oraz czasu :)
    Rozumiem, no właśnie zainteresowało mnie to Cargo, może wejdę bo widzę perspektywy na ten rok. Bedziemy obserwowac

• Re: Jednak zmiana planów Autor: cmpunk [83.243.34.*]
    Dnia 2021-01-02 o godz. 15:33 wolnoplus napisał(a):
    > Tak, mam Cargo i dokupuję co jakiś czas. Wg wszelkich moich wyliczeń, przejrzanych ESPI powinno iść powoli w górę. W dół wiadomo do ilu zeszło i to dwa razy, więc wiadomo mniej więcej ile można stracić :) ALE kiedy i do ilu urośnie, to nie moja rola oceniać. wg mnie i 50PLN w ciągu 2 lat jest możliwe, patrząc na podpisane umowy i inwestycje samego PKP Cargo nie wspominając o planowanych inwestycjach rządowych, ale to GPW, może gnieść się w okolicach 10-14 jeszcze długo, ale mi to akurat na rękę a nawet bym chciał, żeby przez cały pierwszy kwartał się na tym poziomie utrzymywało, bo schodzą mi środki z innych inwestycji do marca i PKP jest głównym moim celem, poza Sanwil oczywiście, ale tu mam lekki dysonans po tym co się stało w ostatnim kwartale i potrzebuje dodatkowych danych oraz czasu :)

No właśnie. Ale Sanek powinien porządnie odbić,są fundamenty. Zobaczymy,czy słowa Zeusa się sprawdzą.
    A jak Sanwilek urośnie i się go sprzeda,to wtedy warto podyskutować,w co można zapakować. A że cenię sobie wpisy Twoje,Sandmana i jeszcze kilku innych osób,to też będę śledził,co proponujecie na przyszłość :-).

Dnia 2021-01-02 o godz. 17:21 cmpunk napisał(a):
    > Dnia 2021-01-02 o godz. 15:33 wolnoplus napisał(a):
    > > Tak, mam Cargo i dokupuję co jakiś czas. Wg wszelkich moich wyliczeń, przejrzanych ESPI powinno iść powoli w górę. W dół wiadomo do ilu zeszło i to dwa razy, więc wiadomo mniej więcej ile można stracić :) ALE kiedy i do ilu urośnie, to nie moja rola oceniać. wg mnie i 50PLN w ciągu 2 lat jest możliwe, patrząc na podpisane umowy i inwestycje samego PKP Cargo nie wspominając o planowanych inwestycjach rządowych, ale to GPW, może gnieść się w okolicach 10-14 jeszcze długo, ale mi to akurat na rękę a nawet bym chciał, żeby przez cały pierwszy kwartał się na tym poziomie utrzymywało, bo schodzą mi środki z innych inwestycji do marca i PKP jest głównym moim celem, poza Sanwil oczywiście, ale tu mam lekki dysonans po tym co się stało w ostatnim kwartale i potrzebuje dodatkowych danych oraz czasu :)
    >
    > No właśnie. Ale Sanek powinien porządnie odbić,są fundamenty. Zobaczymy,czy słowa Zeusa się sprawdzą.
    > A jak Sanwilek urośnie i się go sprzeda,to wtedy warto podyskutować,w co można zapakować. A że cenię sobie wpisy Twoje,Sandmana i jeszcze kilku innych osób,to też będę śledził,co proponujecie na przyszłość :-).
    >

Spoko, z normalnymi ludźmi zawsze warto wymieniać poglądy i porównywać wnioski z innymi, ale na Sanwil na razie się nie udzielam, bo tam przepychanki i głupie przezywki w obie strony, bez głębszej treści. Jak znajde czas to zrobię post podsumowujący rok, czysto informacyjny na podstawie info oficjalnych, bo w sumie są ciekawe a i spodziewam się, że roczny raport w Sanwil zmieni dużo we wskaźnikach na plus po raz kolejny.
    PS. Nie tylko Wikana ale i Herkules też stoi wyżej r/r a tam Sanwil Holding ma ponad 2% z hakiem udziałów.
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: cmpunk [83.243.34.*]
    Ano właśnie,scettino,ds,VADERA mocno psują tam atmosferę. Dziwię się,że nie udzielają się na forum IDEABANK,tam jest dopiero tragedia,a przecież oni są po to,by chronić nasz kapitał :-). Ale cieszy mnie,że Wikana wychodzi na prostą,liczę,że zmieni się postrzeganie spółek ze stajni Buchaja :-).
    Wg mnie Wikana jako mocny gracz na swoim lokalnym rynku nieruchomości zarobi więcej niż inni myślą. Nie wszyscy zainwestowali w giełdę w kryzysie. Dobre lokalizacje pod inwestycje zawsze są w cenie.
    W kryzysie oprocentowania w bankach, niepewnej giełdzie zapewne w dłuższej perspektywie, inwestuje się w rynek nieruchomości albo w surowce.
    No cóż ja mogę powiedzieć... Deweloperzy maja to do siebie, że ich wyniki można w dużej mierze przewidywać z duzym wyprzedzeniem, a raczej są one mocno odłożone w czasie. Jak ktoś to śledzi wnikliwie to wie czego sie spodziewać i poki co tych inwestycji ludzi w mieszkania niestety nie widać. Widać natomiast ze Wikana sie na to trochę nastawia rozpoczynajac w ostatnim czasie wiele inwestycji, wykorzystujac niskie oprocentowania kredytow i materialów i licząc że jak nie teraz sytuacja na rynku mieszkaniowym poprawi się za rok, dwa. Byc moze faktycznie tak bedzie, czas pokaze. Ja jesli chodzi Wikane to jestem coraz wiekszym optymistą, ale nie ze wzgledu na spodziewane super wyniki (tutaj spodziewany jest tylko dobry/bardzo dobry wynik na Wikana Square, bo reszta mimo wszystko ponizej poziomu z lat poprzednich), ale raczej szansy na wyższy kurs upatruje jedynie w fakcie ze tego chce B. co staje sie dla mnie coraz bardziej oczywiste i wystarczajace (byc moze w kontekscie podwyzszenia wartosci spolki ze wzgledu na PPK, lub poszukiwania nabywcy na spolkę)
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: ~obywatel-M [37.47.11.*]
    Wszystko wskazuje na dużą zmianę w zarządzaniu spółką, dlatego rynek to ocenia pozytywnie i ten rok może być dla spółki niezły. Widać wyraźnie poprawę, dlatego oczekiwania inwestorów są większe, co musi przełożyć się na wzrost cen akcji. Wprawdzie nie widać mocnego szarpania kursem ale nie ma też chęci do sprzedaży akcji. Można taki stan rzeczy określić jako wyczekiwanie na jasny sygnał oraz wyraźne określenie się rynku, w którą stronę będzie podążał. Póki co mamy trend wzrostowy na niewielkim obrocie, co też daje nadzieję na jego kontynuację. Brakuje potwierdzenia trendu większymi obrotami, ale na tym poziomie cenowym trudno o większy obrót bez znacznego szarpnięcia kursem. Ostatnie komunikaty wskazują na dobry początek nowego sezonu, wiec powinny pojawić się większe obroty i większe zainteresowanie spółką. Być może na początku stycznia pojawią się kolejne pozytywne informacje, które ostatecznie podkręcą rynek.
    Na koniec roku zlecenia zostały anulowane, a więc można liczyć na efekt stycznia i nowe rozdanie na pierwszych sesjach tego roku.
  • Re: Jednak zmiana planów Autor: wolnoplus [5.173.242.*]
    Czyli co, wygląda na to, że nie ma ESPI o Sanwil, więc na 99% spłacili. Raport wykaże.

Dodatkowo ESPI z wczoraj:
    W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 1/2020 z dnia 2 stycznia 2020 r. oraz wcześniejszych raportów dotyczących obligacji serii B (Obligacje), wyemitowanych przez spółkę zależną: WIKANA MERITUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością CORYLUS S.K.A. (Spółka), Zarząd WIKANA S.A. informuje o otrzymaniu w dniu 4 stycznia 2021 r. przez Spółkę podpisanych przez jedynego Obligatariusza, posiadającego Obligacje, stosownych dokumentów dotyczących zmiany warunków emisji Obligacji polegającej na zmianie terminu wykupu 22 000 sztuk Obligacji z określonego na dzień 31 grudnia 2020 r. na dzień 5 stycznia 2021 r.

Czyli dzisiaj spłata obligacji, pewnie mieli wystarczająco kosztów na zeszły rok i przenieśli na ten :)
    Podtrzymuję, że nagłe czyszczenie ksiąg z długów robi się przeważnie pod przejęcie przez kogoś, albo pod jakiś przetarg rządowy, żeby wykazać zdolność i brak zadłużenia.

• Re: Jednak zmiana planów Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    no wlasnie niewiadomo bo jak wspominalem byc moze kwota zadłużenia tutaj jest na tyle mała ze juz komunikatu nie muszą publikować :) jak wspominałem infa o tym ze w zeszlym roku przesuneli termin o rok na 31.12.2020 tez nie było, ale tak naprawde I tak dla mnie nie ma to wiekszego znaczenia czy to spłacili czy nie
[x]
WIKANA 0,00% 8,00 2026-05-15 15:14:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.