• Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: steve2 [109.196.57.*]
    Tak jak mówiłem : złocisz będzie denkiem. 1,3 dotknięte,odreagowanie i nurkowanie tym razem na 1 zł gdzie ustawiłem niemiłosiernie wielki wór.Dodam jeszcze że spodziewam się nawet 0,7 dlatego kupię po ww. cenie tylko za 60%.Tam będzie długie lewitowanie (0,7) i dopiero wtedy powolny wyjazd na 3 na razie.Powiem ostrożnie : "sądzę że tak będzie",ale w gruncie rzeczy mam pewność,bo schemat jest prawie zawsze ten sam tu na NC.Pozdrawiam formujący się akcjonariat.
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Bart [185.234.73.*]
    Oj kolego mówiłeś o 1.2 a za 1.3.nie dało się akcji kupić wiec pisz swoje bajki gdzie indziej :)
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~enter [31.60.56.*]
    kolega widać popołudniową porą nieźle przylewitował
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~bronek [37.47.91.*]
    Poważny inwestor nie zdradza swoich ruchów i planow
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: steve2 [109.196.57.*]
    Dnia 2020-09-09 o godz. 17:12 ~Bart napisał(a):
    > Oj kolego mówiłeś o 1.2 a za 1.3.nie dało się akcji kupić wiec pisz swoje bajki gdzie indziej :)

Bajki?Poczekaj poczekaj... Ubrani powyżej 2 za miesiąc/dwa (a może pół roku,kto wie) będą zrzucać swoje ciężkie odzienia widząc gdzie indziej okazje planując powrót później (też pewnie zależnie od wielkości straty) .To będzie dłuuuugi proces gdzie czas będzie głównym narzędziem odzyskiwania akcji sprzedanych nad 2 - nie ma pośpiechu...Będziesz mógł kupić po 1,3 spokojnie i do woli.

Wszelkie ewentualne gwałtowne czy doraźne ruchy nie będą robiły na mnie żadnego wrażenia choćby nawet za rok spadło z 10 na 1 zł jeśli w spółce będzie OK,bo wchodzę tu na min. 5 lat i to będzie dodatek do mojej emerytury.Rynek odżywek jest na fali wznoszącej,ćwiczenia i zdrowy styl życia jest coraz bardziej popularny i powszechny - to jest clue tej długoterminowej inwestycji.Natomiast zwyczaje dużego kapitału znam i widzę schemat w/g którego spółki na NC są grane dlatego o tym piszę,bo to się będzie powtarzało wyżej a im więcej świadomego akcjonariatu tym może i tempo wzrostu szybsze nawet jeśli duzi to czytają.Pozdr.
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Hofens [37.47.7.*]
    Lepszą miałeś ksywkę Franek

Odstaw kompot bo Ci wieczorem fermentuje
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: steve2 [109.196.57.*]
    Dnia 2020-09-10 o godz. 06:53 ~Hofens napisał(a):
    > Lepszą miałeś ksywkę Franek
    > >
    > > Odstaw kompot bo Ci wieczorem fermentuje

Kompot?Nie pijam.Preferuję wodę...niegazowaną...
    A Franek powiedziałby Ci to samo...Jakiś poirytowany jesteś.A...rozumiem im bardziej zachwalasz tym bardziej się osuwa...Współczuję.Może nie zachwalaj to szybciej stanie się to co ma się stać i wcześniej zaczniemy marsz tam gdzie przewiduje WallStr.Było fajnie jak zaczęło zjeżdżać z 2,06 po Twoim zachwalaniu na 1,8 i gdy wdzięcznie to zinterpretowałeś jako "korektę" po takich wynikach i rekomendacji 25! Potem taktownie zniknąłeś i już poszło.Nie zachwalaj bo rynek zaczyna w tym widzieć jakieś drugie dno po tym jak stracił najwyraźniej do Ciebie zaufanie.
    Stary ja nie siedzę na forum codziennie

Leciało wszystko na GPW NC i Świecie.

Ty myślisz że to od pisania na Bankierze rynek traci zaufanie do SFD?

Odstaw kompot mamy środek tygodnia
    Odpal Sobie wykres
    Będziesz wiedział co trzeba zrobić. Jeśli oczywiście RYNEK pozwoli
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: steve2 [91.123.216.*]

Dnia 2020-09-11 o godz. 07:31 ~Hofens napisał(a):
    Stary ja nie siedzę na forum codziennie
    Leciało wszystko na GPW NC i Świecie.
    Ty myślisz że to od pisania na Bankierze rynek traci zaufanie do SFD?
    Odstaw kompot mamy środek tygodnia

Zgadza się,nie siedzi się codziennie,ale aktywności i nie- tak się składa mają czasami korelację z tym co się robi z kursem a Ty jesteś tu aktywny i nie wygląda to na hobby...choć nie twierdzę Ty i to co robisz to ten przypadek.Natomiast tak,świat GPW i NC może i leciały ale na spółki z takimi obrotami (miejscami 7 tys./dzień) miało to znikomy wpływ i w 90% nie docierało a Ciebie tu w tym czasie nie było,ale to pewnie zbieg okoliczności.I starczy bo nie chce mi się więcej o tym pisać choć widać więcej.

Co do wpływu forum na decyzje ludzi to wyglądasz na bystrego gościa i też wiesz ,choć nie możesz tego powiedzieć, że ma miejsce,kwestia tylko umiejętnego użycia.
    A kompotu nie pijam,już mówiłem...

Dnia 2020-09-11 o godz. 07:36 ~Hofens napisał(a):
    Odpal Sobie wykres
    Będziesz wiedział co trzeba zrobić. Jeśli oczywiście RYNEK pozwoli

Hm...ja się tu zastanawiam czy nie zmienić zleceń na dwóch kontach na których mam tylko JSW i po 20% gotówki z 1,2 - 1zł na
    1 - 0,8 a Ty mnie nakłaniasz do zakupu po tej drożyźnie.Dobre...
    A we właściwym czasie "RYNEK" pozwoooli,bo wszystkiego nie wyłapie co druga mniej świadoma część rynku porzuci w panice lub wymęczona np.może nawet przy 0,5-ciu.Pzdr.

• Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Hofens [46.170.252.*]
    50 gryli za sztukę?

No nie żartuj
    A ja hobbistycznie gram na giełdzie żaden ze mnie specjalista
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: kubson77 [31.0.38.*]
    Jak zejdzie poniżej 0.20 gr to zobaczycie mnie w EBI ;)
    Franek JSW nie puszczaj jeszcze

Przecież UE potwierdziło węgiel koksujący jest "pod ochroną"

Bujnie wyżej jeszcze JSW ale kiedy to nie wiem
    Na JSW korekta przy ORGR do lini szyj. i tyle
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Asd [188.146.160.*]
    Teraz już nie mam wątpliwości. Steve2 to ten żałosny schizofrenik z JSW. Nie czytajcie jego wypocin, facet jest poważnie chory i bez żadnej wiarygodności. Co tam Stefan? Nie szorcisz już daxa z kolegami? Jak tam wakacje na Seszelach? Obyś w końcu przepadł na dobre!
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Hofens [212.180.226.*]
    O Franek to prawda jesteś schizofrenikiem?

Gdzie byłeś na tych Seszelach?
    Mi się Praslin najbardziej podobał a Tobie?
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Hofens [212.180.226.*]
    Franek ty siedzisz na JSW od 2018 roku?

Podbiles post z temtego czasu. Ile Ty masz tam w plecy? Ja myślałem że kupiłeś niedawno jak przestało spadać. To wszystko tłumaczy dlaczego tak uważasz że forum Bankiera ma ogromny wpływ na kurs.

JSW leciało do to był prawie Bankrut. Ale to spółka państwowa to nie mogła tam szybko się skończyć.

Teraz jest tam światełko w tunelu. Ale czy na pewno to nie wiadomo
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~steve [46.134.11.*]
    Asd?To znowu ty stary rowerze? Ależ męczybuła z ciebie. Chyba cię pamiętam...to ty jesteś ten kupujący na górce sprzedający w dołkach ze zszarpanymi nerwami?A teraz znowu zdenerwowany jesteś. Kogo nazywasz schizofrenikiem pacjencie psychiatryka? Myślałem że już zakończyłeś życie bo zjadły cię nerwy... A tu jest proszę znowu goły i jak zwykle zdenerwowany. Wydaje mi się że pod koniec już coś tam pisałeś z sensem i że w końcu włączyłeś jakieś leczenie. A tu znowu to samo... jaki masz żal do mnie,że zachęcałem do zakupu JSW? Ja też straciłem 1/4 zysku. Przecież za '18-ty było jeszcze prawie 2 miliardy zysku w spółce a za '19-ty 700 milionów nie było powodu żeby wierzyć że to może tak szybko spadać? Ktoś temu pomagał i ja wiem kto,ale zostawiam tę sprawę,bo utratę tej 1/4 zysku już dawno odrobiłem, ale byłem na JSW od maja 2016 więc i tak byłem na dużym plusie zwłaszcza że połówkę sprzedaną po 92 pomnożyłem o 100% na DAX-ie.Uspokój się, usiądź napij się mleka przejdź na spacer zadbaj o swoje zdrowie człeczyno. Nie zaglądaj do kieliszka bo to ślepa uliczka.Po co kopiesz w starych brudach?
    Twój życzliwy ci steve

P.S. Nie kupuj SFD drożej niż po złotówce i nie przeszkadzaj już psując atmosferę. Jest tu poważny gość kolega Hofens i inni.
    JSW leciało bo można to grać na krótko żadna filozofia

A ja nie jestem poważny gość
    Ja chcę jeszcze raz te żółwie na Szeszelach zobaczyć i tyle
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: steve2 [91.123.216.*]
    Dnia 2020-09-12 o godz. 14:02 ~Hofens napisał(a):
    > JSW leciało bo można to grać na krótko żadna filozofia
    > >
    > > A ja nie jestem poważny gość
    > > Ja chcę jeszcze raz te żółwie na Szeszelach zobaczyć i tyle

Nagłówek tego wątku jakby oddalał się od stanu faktycznego (bo oddala się od złotówki) acz wciąż jestem spokojny o jego aktualność w przyszłości,natomiast znacznych wzrostów też jeszcze nie widać.Troszkę wojażowaliśmy bez zerkania na giełdę,ładna pogoda...trzeba wykorzystać.Tak,Seszele by się znowu przydały ale ograniczenia niestety...

JSW leciała?Przy takich zyskach?Nie leciała.Ktoś ją popychał z góry...to nie był rynek bo miliardy wpływały do spółki...Ale...na szczęście ten sam popycha teraz w drugą stronę więc jest OK.

Jak to "nie jesteś poważny"?No ale jeśli sam tak mówisz to ja z tym nie dyskutuję forumowy kumplu Franka.

A tu widzę niektórzy zaczynają się niecierpliwić używając wyrażeń typu "kiedy to łajno ruszy?".Będzie ich więcej i będą puszczać i słusznie.Poradziłem mu że jak chce zobaczyć wzrosty to niech zerknie na JSW.A tam jest teraz coś więcej niż światełko w tunelu i Tobie Hofens jako niespecjaliście też radzę tam uderzyć bo za zarobek ( jeśli masz takie wolumeny jak ja) będziesz mógł jeździć na Seszele (byłeś tam a mówisz "Szeszele") co mieś.przez 30 lat.Dasz się skusić?Brałeś pewnie po 0,5zł to jesteś na plusie.W międzyczasie tu się osunie pod swoim ciężarem a my wrócimy i połykamy po złotówie,brzmi chyba dobrze co?Gapienie się w ten statyczny wykres rzeczywiście może być męczące choć przecież nie siedzimy na jednej spółce,ale marnowanie możliwości kapitału który nie pracuje też nie jest bez znaczenia.Tak?Chyba że ma się go tyle że jakaś mała jego część może trochę poleżeć,choć tu może to być nawet pół roku...JSW będzie wtedy po 150 bo 100,jak czytałeś mój wątek tam, będzie już w grudniu.Pozdrawiam.
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Hofens [37.47.44.*]
    Masz absolutną rację

piszę się Seszele

JSW po 150?
    No nie żartuj może za trlilion sesji
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Janek [141.0.12.*]
    Mam 25 tys szt SFD i milion certyfikatów na S na JSW. W gospodarce innego niż wojsowych zamówień na stal nie będzie przez następne 5 lat. Za rok zaczną się bankructwa firm które produkują samochody.
  • Re: Blisko,blisko coraz bliżej... Autor: ~Bart [185.225.209.*]
    Zainteresowania nie ma bo SFD nie wydaje komunikatów espi to skąd się ma dowiedzieć o firmie poważny inwestor ? Ale kto wie może się to zmieni od przyszłych wyników i ta cena pójdzie w zapomnienie. Firma ma genialne wskaźniki i jakby ją przedstawić na forach (bo naganiać nie trzeba ) to fundament się sam obroni a więcej osób ja dostrzeże
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.163.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Daleko coraz dalej... Autor: steve2 [109.196.51.*]
    No nie może być...6,1...Musiałem zmienić tytuł nad wpisem bo nagłówkowy zaczyna być niedorzeczny i cokolwiek archaiczny...Czy aby na pewno? Czy to znaczy że trzeba wreszcie kupić bo 28 jeszcze daleko?Wątpię...widzieliście obroty między 5,4 a 5,7?Nikt już nie chciał tego brać w tej cenie.Wygląda na to że mają jeszcze dużo do wywalenie skoro próbują nas przekonać tą podbitką że idzie wyżej.I obroty jakby lepsze,ale nie czasem z tego "impulsu wzrostowego"? Choć po parę tysi nie musieli przewalać,ale mogli żeby uwiarygodnić...Sternik widać ewidentnie kombinuje "jak tu wywalić".Natomiast może to być też odbieranie drobnemu.Ja oczywiście obstawię to co zawsze,bo kupowanie po 6 a tym bardziej po 6,1 to dla mnie czysta abstrakcja.Dziękuję postoję i jestem pewien że nie będę tego żałował.A Wam życzę...no właśnie czego mam życzyć? wzrostów?...a niech będzie : wzrostów,żebyście na mnie nie nakrzyczeli że takie "głupoty" wypisuję o kursie 1zł na SFD.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: neuromachine [83.10.22.*]
    Szanuję za upór :). Ale teraz pomyślmy. Twój temat powstał 9 września gdzie sesja zamknęła się na 1.59 zł. Byłbyś już zarobiony 284% jakbyś kupił, w sumie to prawie idealnie wyczułeś koniec korekty po przebiciu 2zł. Kierunek dobry tylko ci się zwrot pomylił :). Ja bym żałował takich utraconych zysków ale może gdzie indziej zarobiłeś więcej.
    W sumie to zawsze pojawiasz się jak są wzrosty. Może jesteś kółkowiczem i pisaniem tych esejów spadkowych próbujesz podbić cenę chwilowo nadmiernie (bo jak to ktoś czyta to raczej zachęca do zakupu niż sprzedaży) żeby sprzedać i zaraz troszkę niżej odkupić, albo już po prostu sprzedałeś, odcięło cię i nie masz jak wejść teraz na kolejne kółko :). A co do ceny to co powiedzieć o spółkach jak np. answear.com z wielokrotnie większym C/Z?
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~Poldek [89.64.50.*]
    Tak jak ci kolega wyżej napisał, gdybyś wtedy za te 1,5zł kupił nawet głupie 1000, 5000 czy 10000 akcji (nie wiem jakie masz możliwości inwestycyjne, ale załóżmy że kupiłbyś drobny pakiet procentowo)
    to teraz byś był x4.
    Dalej lepiej zaklinać rzeczywistość? Czy może lepiej się podłączyć?
    6 zł to wciąż dobra cena, sam dobierałem jeszcze ostatnio po 5,5.
    Jak będzie 8 zł to znowu będzie pisanie bredni, ale też żałowanie że mogłem kupić za 6 i by 25% wpadło.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~widłowy [31.178.214.*]
    Te brednie będą tu jeszcze długie lata.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: steve2 [109.196.51.*]
    Tak tak Pany...sami widzicie że żal d... ściska,ale widzę swoją swoją szansę i tego się trzymam.Logika która mi przyświeca to nic innego jak to że papier atrakcyjny więc będzie próba przejmowania.A jak to zrobić jak nie przez zbijanie kursu i wytrzepywanie drobnego.Pytanie tylko gdzie zawrócą,może jednak koło 3 trzeba będzie już trochę brać.Zobaczymy.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~Deso [37.47.213.*]
    W górę dziada, dobrze gada
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~Felek [188.147.0.*]
    Do 3 zł miałoby zejść?? Nie ma szans
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: neuromachine [83.10.22.*]
    Tu był taki co na 0.30zł czekał. Jasne też bym chciał kupić np. Mercatora po 10zł (a byłem blisko) ale trzeba kiedyś się zmierzyć z rzeczywistością i iść naprzód.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~Kolo [5.173.33.*]
    Do steve, żeby zbijać kurs i nim bujać to trzeba mieć akcje i to dużo. 80% ma Prezes, a większość drobnych to tu siedzi i trzyma akcje. spekula nie ma tu akcji, a żeby mieć odpowiednia ilość to by musiała nieźle podbić kurs...
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: steve2 [109.95.239.*]
    Felek : "Do 3 zł miałoby zejść?? Nie ma szans"

Uwierz Felek - zawsze jest szansa

Neuromachine (co za karkołomny nick) : "Tu był taki co na 0.30zł czekał. Jasne też bym chciał kupić np. Mercatora po 10zł (a byłem blisko) ale trzeba kiedyś się zmierzyć z rzeczywistością i iść naprzód"

0,3? Lubię tę liczbę,też mam do niej słabość.Czekam na taką wartość gdzie indziej.
    Co do Mercatora to ja brałem w listopadzie '19.Oddałem po 550 pokaźny wolumen (nerwy nie puściły wyżej).Współczuję tym którzy nie przewidzieli że będą potrzebne maseczki i rękawiczki i że Covid do nas nie trafi tylko dlatego że go jeszcze wtedy nie było...

Kolo : Do steve, żeby zbijać kurs i nim bujać to trzeba mieć akcje i to dużo. 80% ma Prezes, a większość drobnych to tu siedzi i trzyma akcje. spekula nie ma tu akcji, a żeby mieć odpowiednia ilość to by musiała nieźle podbić kurs...

Nie sądzisz,że taki niski freefloat może ułatwić takie działania?Nie ma spekuły?Jesteś tego pewien?Nie podbijają już czasem od 0,5?Aaa...rozumiem,to tylko rynek.A może to i prawda...Ja na Waszym miejscu dawno bym to opylił.

I to tyle.Mimo wszystko wzrostów życzę,w które niestety powątpiewam,ale to tylko moja opinia.Te 6,12 dla mnie znaczy tylko tyle że komuś bardzo zależy żebyście myśleli że to już dalsze wzrosty (i chyba mu spieszno),ale nawet gdyby tak było że "w górę" a nie
    "w dół" to czy aby nie jest trochę na to za wcześnie? Pomyślcie.

• Re: Daleko coraz dalej... Autor: winstrol [185.238.206.*]
    ale Cię boli. aż mi Cię żal.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~Longterm [185.125.227.*]
    też Cię pozdrawiamy i jesteśmy z Tobą Steve! Miło tu Ciebie mieć :D
    Dnia 2021-05-14 o godz. 17:57 ~Longterm napisał(a):
    > też Cię pozdrawiamy i jesteśmy z Tobą Steve! Miło tu Ciebie mieć :D

Ooo...a to niespodzianka ! Sytuacja mnie zmusiła do odgrywania roli trolla spadkowego,czego bardzo nie lubię, a tu pozytywna reakcja...Może dlatego że staram się uprawiać trolling w wersji miękkiej.Ale i nick znajomy,Longterm,byłeś na JSW?Tak mi się wydaje.Dawno tam nie zaglądałem choć wolumeny jak najbardziej są ze średnią 12.Muszę się tam w końcu wybrać bo za wyrzucone z jednego wora po 41 mam już załadowane po 30,4.
    Ale tu to zamknięcie tak wysoko na 6,18 trochę mnie zmartwiło (ale dobrze że innych ucieszyło).I to w piątek...Pozdrawiam Longterm.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~Longterm [178.43.247.*]
    Moja reakcja nie do końca miała być pozytywna, ale bardziej współczująca. W sumie jednak może skoro na forum SFD jest tak kulturalnie w porównaniu do innych spółek to czemu nie spróbować tutaj utrzymać poziomu i kultury nawet w rozmowach z trollami:-) Tak jak sam nawet napisałeś, uprawiasz trolling w wersji miękkiej, więc szacun też za to i myśle, że nie tylko SFD będzie gwiazdą gpw w najbliższych latach, ale też może i to forum będzie perełką wśród tych pomyj wylewanych na innych formach. Pozdrawiam akcjonariuszy!!! P.S. To nie ten longterm z JSW.
    Dnia 2021-05-15 o godz. 09:27 ~Longterm napisał(a):
    > Moja reakcja nie do końca miała być pozytywna, ale bardziej współczująca. W sumie jednak może skoro na forum SFD jest tak kulturalnie w porównaniu do innych spółek to czemu nie spróbować tutaj utrzymać poziomu i kultury nawet w rozmowach z trollami:-) Tak jak sam nawet napisałeś, uprawiasz trolling w wersji miękkiej, więc szacun też za to i myśle, że nie tylko SFD będzie gwiazdą gpw w najbliższych latach, ale też może i to forum będzie perełką wśród tych pomyj wylewanych na innych formach. Pozdrawiam akcjonariuszy!!! P.S. To nie ten longterm z JSW.

Hm...I tu się zgadzam : jakość tego forum stoi jakby kilka poziomów wyżej niż wielu pozostałych...tak...to prawda.No cóż,wygląda na to że nie zostało mi nic innego jak chyba kupić i dołączyć do Was choćby ze względu na atmosferę panującą na forum.Mam prawie cały weekend na podjęcie decyzji acz kupowanie po takim wzroście jest trochę deprymujące.No ale jeśli prognoza WallStr Journal się sprawdzi to jak najbardziej ma to sens.Wygląda na to że jak na razie sprawdza się całkowicie a to co widzimy na horyzoncie też to potwierdza - zagadką jest tylko to co za nim (choć popyt na odżywki rośnie) i to jakie ma plany przyczajony duży kapitał.Natomiast przekonałem się ten kapitał jednak nie przegina (choć wydawało mi się tak w przeszłości,niesłusznie co wygenerowało na JSW mega konflikt) i ich działania są skorelowane z perspektywami danej spółki.Poza tym jakby miał niecne ,obliczone na drenaż,zamiary to już byśmy się o tym musieli przekonać.Wiem że to przeczytają,ale nie piszę tak bo to przeczytają a raczej dlatego że tak wyglądają fakty.Pozdrawiam do poniedziałku.
  • Re: Daleko coraz dalej... Autor: ~Longterm [178.43.247.*]
    Ten nasz dialog to jest kolejny dowód na wyjątkowość tego forum:-) A do zakupów po obecnych poziomach niech przekonają Cię m.in. słowa ~HODLer 

"Nie chcę krakać ale to będzie spółka na długie lata. Póki co tak to właśnie widzę. O poziomach nie napiszę, żeby nie zapeszać, ale przy takim rozwoju za 2-3 lata można będzie się chwalić: wchodziłem w SFD jak było po 6 :) Ja wchodziłem akurat wcześniej ale nawet przez głowę mi nie przechodzi myśl żeby wyjść" Ja uważam w 100% tak jak HODLer.

W poniedziałek raport za Q1, w maju dopiero ruszyła sprzedaż w Czechach, sklep w Austrii, otwarcie siłowni etc. A co do wzrostu popytu na odżywki to jak najbardziej, ale zwróć też uwagę na bardzo ważne słowa Pazdana: "suplementy i odżywki dla osób uprawiających sport to nasze DNA, ale wierzymy też w żywność dietetyczną, która może dotrzeć do bardzo szerokiego grona odbiorców." Żywność dietetyczna! Już to widać w ilości tego typu nowych produktów wprowadzanych do sprzedaży przez SFD w ostatnich miesiącach.

Dnia 2021-05-15 o godz. 13:07 ~Longterm napisał(a):
    > Ten nasz dialog to jest kolejny dowód na wyjątkowość tego forum:-) A do zakupów po obecnych poziomach niech przekonają Cię m.in. słowa ~HODLer 
    >
    > "Nie chcę krakać ale to będzie spółka na długie lata. Póki co tak to właśnie widzę. O poziomach nie napiszę, żeby nie zapeszać, ale przy takim rozwoju za 2-3 lata można będzie się chwalić: wchodziłem w SFD jak było po 6 :) Ja wchodziłem akurat wcześniej ale nawet przez głowę mi nie przechodzi myśl żeby wyjść" Ja uważam w 100% tak jak HODLer.
    >
    > W poniedziałek raport za Q1, w maju dopiero ruszyła sprzedaż w Czechach, sklep w Austrii, otwarcie siłowni etc. A co do wzrostu popytu na odżywki to jak najbardziej, ale zwróć też uwagę na bardzo ważne słowa Pazdana: "suplementy i odżywki dla osób uprawiających sport to nasze DNA, ale wierzymy też w żywność dietetyczną, która może dotrzeć do bardzo szerokiego grona odbiorców." Żywność dietetyczna! Już to widać w ilości tego typu nowych produktów wprowadzanych do sprzedaży przez SFD w ostatnich miesiącach.
    >

Ok...to skoro mamy niedzielę to trochę więcej słów można wrzucić...

No i to się też zgadza,przytoczyłeś trochę tych "za".To nie to że nie jestem ich świadomy,bo pisałem że spółka jest dobra,ale właśnie dlatego że jest dobra to jest łakomym kąskiem a już sporo urosła i to było przyczyną moich wątpliwości.Natomiast ten niski freefloat ułatwiałby dołowanie gdyby nie ten popyt,który ewidentnie rośnie i ma to swoje uzasadnienie.Może to było możliwe wcześniej po wybiciu na 2.I chyba była taka próba - dotknęło 1,3,ale szybko wróciło na 1,7.Wieloletnia obserwacja giełdy z boku i kilkuletnie uczestnictwo trochę mnie nauczyło stąd ta podejrzliwość czy zakładanie gorszego scenariusza.

Skoro już o tym to powiem,i nie chcę żeby to zabrzmiało jak przechwałka,ale odnoszę wrażenie że udało mi się wnikliwiej spojrzeć na wiele mechanizmów i technik na rynku niż osobom które są na nim po 20 i więcej lat (mam kontakt osobisty stąd możliwość porównania) co pokazuje że długość stażu giełdowego nie koniecznie idzie czasami w parze z jakością.Próbowałem też godzić to inwestowanie z etyką (byłem świadkiem dwóch dramatów związanych z giełdą),ale wobec braku kapitału na giełdzie nie było to realistyczne podejście.Uważam też że ten brak kapitału właśnie miał miejsce z racji krwiożerczego podejścia fundów do zarabiania dla swoich klientów (no i dla siebie rzecz jasna,nie mylić z zatrudnionymi tam ludźmi bo to namiastka),ale to już też pewnie było następstwem wypompowania przez niemiecki czynnik Tuska 150-ciu mld z giełdy.Natomiast uważam że nawet to by nie położyło giełdy aż tak,bo przecież w bankach zalegało 850 mld-ów zł,ale ludzie bali się inwestować właśnie dlatego że ci dla których giełda była pracą i byli wyspecjalizowani skutecznie ich pozbawiali złudzeń i pieniędzy - to nie była giełda tylko jej karykatura.I co się stało?850 mld wolało leżeć w bankach albo zasilać nieruchomości...

Krótkowzroczne to było ze strony kierujących fundami i właśnie wtedy niemiecki czynnik Tusk wbił giełdzie nóż w plecy... Wtedy też właśnie giełdziarze stali się jak wygłodniałe piranie w wodzie do której co jakiś czas wpadał niepływający obywatel...

Teraz mamy do czynienia z czymś odwrotnym - pieniądz jest wypychany z banków brakiem oprocentowania i inflacją wygenerowaną najpierw przez podwyższenie płacy minimalnej i obniżaniem stóp a ostatnio przez druk pieniądza na potrzeby pandemi i ścięcie ich całkiem.
    Tym którzy chcą ratować oszczędności pokazuje się drogowskazy na giełdę... PPK też dorzuca swoją cegiełkę (tylko 20% zostało co też zawdzięczamy Tuskowi - psychologia robi swoje,ale żeby tak jeden z drugim troszeczkę pomyślał że PPK to zupełnie inna bajka niż OFE...).Wiele o tym pisałem dawno temu na JSW, teraz widać jak te aktywa wreszcie wpływają na giełdę.
    Pomaga też geopolityka,ale to już szerszy temat na inną okazję.W skrócie powiem że ta geopolityka teraz otwiera przed nami pierwszą od 300-tu lat szansę na ogólny wzrost co na giełdowym barometrze będzie dobrze widoczne.Ale...no właśnie...ten dobrobyt kapitałowy jeszcze do końca nie nastąpił,bo kapitał dopiero napływa a fundy jeszcze nie odwykły od starych przyzwyczajeń.Myślę że dopiero jak będą syci to będziemy mogli bardziej zaufać wzrostom na giełdzie (która zyskała ksywę bananowej) co nie znaczy że SFD nie będzie wyjątkiem i tego sobie życzmy - w poniedziałek ostrożnie kupię pierwszy pakiet z 10-ciu.Pzdr.

P.S.Fajnie że masz swojego guru HODlera,chętnie przejrzę forum żeby go poczytać,musi być kumaty gość i mówię to bez sarkazmu skoro Ty tak uważasz. I już przeczytałem : czuję się zachęcony - przekonujące.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.117.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: steve2 [109.95.239.*]
    A już miałem brać po 5,9...bo po co kupować po 6,28 jak można zaczekać na 5,9 albo 5,8...A tu już i 5,74 zobaczyliśmy.Koniec dystrybucji czy straszenie?Obstawiam to pierwsze.Coś czuję że ten pierwszy pakiecik z 10 za 30tysi skubnę spokojnie po 4-czce.
    Nasłuchałem od Longterma i jego guru HODlera i proszę jakbym pięknie wdepnął.Udanej sesji wszystkim,ja zmieniam obiekt zainteresowań do końca dnia.Jeszcze tylko się ustawię na 4.Pozdrawiam.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~inwww [37.157.205.*]
    powinieneś stać na przystanku z napisem 1.3zł a nie 4zł Wróć do swojego pierwszego wpisu :) bądź konsekwentny
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Deso [37.47.247.*]
    Wytrząsanie akcji. Do 4 nie zejdzie. 5.50 mam. Pozdro.
  • 4zł Autor: steve2 [109.95.239.*]
    Dnia 2021-05-17 o godz. 18:08 ~inwww napisał(a):
    > powinieneś stać na przystanku z napisem 1.3zł a nie 4zł Wróć do swojego pierwszego wpisu :) bądź konsekwentny

Dlaczego?Z tego co zauważyłem (nie przesiaduję tu jakoś super często) to Ty optowałeś za wzrostami chyba że to nie ten etap.Aaa...kumam... bo zawsze jak pisałem o złotówie to rosło?Coś w tym jest ale nie będę tego rozwijał.Ja z tej złotówy całkiem nie zrezygnowałem,bo jak kupię 10 pakietów co 30 gr od 4 to ostatni będzie kupiony w okolicy złotówki, także spokojnie.Na pewno daleki jestem od kupowania po 5,5 czy coś w tym stylu i na pewno nie za całość.
    .A może nie chcesz żeby w akcjonariacie był taki typek jak ja, niezależny wolnomyśliciel który nigdy nie pisze tego co powinien a to co myśli i na co ma ochotę.To czasem psuje sentyment...Dlatego robię to z umiarem,bo wiem jakie to jest upierdliwe bo swego czasu walczyłem z takimi ludźmi na JSW w czasie dużego dołowania ze 110 aż na 10.Zrobiliśmy tam coś w rodzaju shortsqueeza którego gruby przełamał ale to go sporo kosztowało...Bardzo nie lubiłem trolli spadkowych tępiąc to towarzystwo od rana do nocy bez względu na to czy to był dzień sesyjny czy nie.
    Od tamtego czasu zmieniłem metodę kupowania.Nie wystarczy mi okazja,musi być megaokazja a jeśli jej nie ma to trzeba próbować ją sobie zorganizować.Poza tym nie spieszy mi się i stać mnie na to - trochę już zarobiłem...Tak,możesz być spokojny,będę dalej trolował z trochę tylko podwyższoną poprzeczką.Do 15 będzie miękki trolling który też czasem działa,ale potem będę musiał przycisnąć.Jeśli dojdzie do tych 15-tu to tam radziłbym uważać bo będzie nas więcej i to nie będzie tylko forum.Zabrzmiało zbyt groźnie żeby było realne?Wiem,ale nigdy nie wykracza to poza ramy dopuszczalnej gry giełdowej.Pozdrawiam.

• Re: 4zł Autor: ~Deso [37.47.247.*]
    Po co masz kupować po 4 i potem uśredniać w dół? Tak się nie robi. To błędne myślenie. Trzeba ciąć straty. Policz sobie ile będziesz pod kreską jak zaczniesz od 4 i co 30 gr niżej będziesz kupował. Jakieś 50%. Żeby to odrobić to będzie musiało wzrosnąć o 100%.
  • Re: 4zł Autor: ~inwww [89.72.176.*]
    heh nierówny sufit masz, będzie po 15 super ale na 1zł bez kryzysowej przyczyny nie spadnie :) trolujesz to rób to dalej skoro masz takie hobby co mnie to interesuje ? :) śmieję się z tego i czysty fun :)
  • Re: 4zł Autor: steve2 [109.95.239.*]
    Dnia 2021-05-18 o godz. 09:34 ~inwww napisał(a):
    > heh nierówny sufit masz, będzie po 15 super ale na 1zł bez kryzysowej przyczyny nie spadnie :) trolujesz to rób to dalej skoro masz takie hobby co mnie to interesuje ? :) śmieję się z tego i czysty fun :)

Ja też mam fun i właściwie tylko o to chodzi.Podnieta czy emocja żeby pobudzić motywację to nic złego.Jako ekspert od sufitów powinieneś to rozumieć...15 padło czysto hipotetycznie/teoretycznie albo w jakimś wieloletnim horyzoncie.Mam duże wątpliwości czy zobaczymy tu 8 w akceptowalnym czasie,bo przecież widać jak na dłoni że papier ma w sobie wycenę uwzględniającą rozwój na 2 lata do przodu...
  • Re: 4zł Autor: ~DaVinci [88.156.215.*]
    Asbis tez miał wycenę na dwa lata w przód jak był na poziomie 8zl? Jak został zauważony to poleciał momentalnie do góry, tutaj będzie taka sama sytuacja, rynek nie może ciagle nie zwracać uwagi na tak porządna spółkę jak sfd. Obroty widać, ze rosną na spółce, bardziej mnie to cieszy niż same wzrosty.
[x]
SFD 0,36% 2,80 2025-09-19 16:44:58
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.