Naboi na wsparcia mam jeszcze trochę, ciężko uwierzyć w kurs poniżej 1pln. Zbieram od paru dni, teraz głównie z lewej. Taka sytuacja jest bezprecedensowa na naszym rynku, jeżeli nie zakończy się wojną będzie musiała zakończyć się równie masywnym odbiciem.
Nasza kapitalizacja 27 baniek, biorac pod uwage potencjal zyskow, wynikow i premier oraz 40 osobowy zespol czesciowo sprawdzony w bojach brzmi bardzo atrakcyjnie, nawet porownujac do reszty spolek gamedev przy obecnych wycenach.
Ka, nie wiem jaką wojnę masz na myśli :), ale zostawmy to. Najbardziej prawdopodobny scenariusz dla GPW jest taki, że czeka nas recesja i to długotrwała. Z resztą na WIG20 widać to już od ponad roku. Ostanie 10 lat dzikiej hossy w USA zostało na polskim rynku "zmarnowane". I nawet jeśli ten wirus się uspokoi, nawet jeśli za miesiąc lub dwa w USA będzie wyraźna poprawa, to u nas może być nadal bardzo cienko. W pierwszej kolejności odbiją spółki stale zarabiające, które ucierpiały nie ze względu na swoje fundamenty ale ze względy na panikę. Jeśli chodzi o VAR to nadal nic nie wiadomo. A Panom z zarządu nie chce się nawet kupić symbolicznie po 10.000 akcji, żeby dobrze wyglądało.
Ktora branze z parkietu glownego typujesz jako lidera nowej hossy ? Od dawna przygladam sie spolkom biotechnologicznym, obecne wyceny zaczynaja byc ciekawe ( MAB, CLN ).
Nic nie typuję bo potem dostaję po łbie :). Jestem w tej chwil w posiadaniu prawie wyłącznie gotówki i czekam na przesilenie. Nie łapię spadających noży bo dołek jest praktycznie nie do złapania. Wolę wsiąść do jadącego już pociągu, niż patrzeć jak mi forsa topnieje. Ale jeśli mogę coś CI doradzić to nie kieruj się wyłącznie modą na branże i niską wyceną. Teraz wszystko jest tanie. Każda spółka to indywidualna historia. Szukaj spółek przecenionych z powodu paniki a nie z powodu słabych fundamentów lub źle zarządzanych.
W maju będziemy mieli już po epidemii, albo po prostu się do niej przyzwyczaimy, przyjdzie ciepła wiosna w sam raz na perspektywiczne wyniki roczne i debiut Ovid. Wiadomo, ze sytuacja nie musi się powtórzyć, ale radzę zerknąć na wykresy indeksów i spółek z 2008 i poszukać analogii.
No właśnie analogii brak. Tak ostrych zjazdów w tak krótkim czasie nie było nigdy. Ale czy naprawdę jesteśmy na poziomie gospodarczym sprzed 11 lat? No właśnie. To odbije i to jest pewne, pytanie ilu to wytrzyma :). Spółka nie ma kredytów i fundamentalnie nic od ostatniego raportu finansowego się na niekorzyść nie zmieniło. Trzeba zapiąć pasy i tyle.
Mi na razie starczy, kolejne rundy uśredniania założyłem sobie na poziomach, których wolałbym nie widzieć. Jak pisał Wers jest wiele spółek z lepszymi fundamentami, które odbija jako pierwsze. Każde pozytywne info tutaj to potrójne widły i odcięcie od poziomow. Do wyników tydzień, może się to zbiec z krótka korekta trendu. To, ze powitamy jednak poziomy poniżej 1pln jest niemal pewne jak i to, ze liźniemy 1200 na wigu.
Ka, ja pisałem że są spółki z pewnymi fundamentami a nie lepszymi. Tutaj nic nie wiadomo. Dla techników polecam się przyjrzeć dwum lukom na WIG20. Jutro pewnie będzie trzecia, sądząc po DAXsie ponizej 9000. Trzecia luka jest tzw. luką wyczerpania i może sygnalizowac przesilenie.
Trader, życzę udanych zakupow. Ja rączki trzymam pod pupcią póki co.
To już to... :) W przypadku Varsav spadek poniżej 1.3 był konsekwencją paniki spełkuły i nie znajdował potwierdzenia ani w sytuacji finansowej spółki ani też w analizie techniczenej. Ci co mieli sprzedać, sprzedali, strach jak to strach w końcu kiedyś mija, a zatem i kurs odbija. I należy wziąć pod uwagę, że teraz sprzedaż gier będzie tylko lepsza - dzieci siedzą w domu i się nudzą.
Poczekałbym na potwierdzenie tych wzrostów, obserwował wolumen i zachowania banków. Dzisiejsze wzrosty nie mają nic wspólnego z tym co odbywa się na polskim rynku. Nie ma to większego znaczenia. W nocy Trump wpuścił w rynek biliardy dolarów i zapowiedział że będzie to robił przez kolejne tygodnie. Zrobi wszystko żeby to reanimować przed wyborami. Tylko, że trzeba patrzeć na to, że np. taki GOODMAN sprzedał aktywa na rynkach wschodzących o wartości 1mld euro - czyli sprzedaję akcje (m.in w polsce) i kumuluje gotówkę. I takie ruchy, i takie decyzje będą miały wpływ na długoterminowe ruchy na naszej giełdzie. A jeśli chodzi o Varsav to spadło najwięcej i najmniej kurs tu odbija :(. Co świadczy o całkowitym braku zaufania inwestorów do tej spółki.
Myśle, ze sytuacje na bananowej przez kilka msc będzie dyktować obraz zaawansowania epidemii. Informacje o blokowaniu miast i granic nie są optymistyczne, tak jak ściąganie ludzi z rezerw i powstawianie nowych szpitali. Czeka nas test jakiego jeszcze nie było w historii naszego kraju od czasów odzyskania niepodległości. Odbije się to na wycenach spółek i wg mnie spowoduje zawieszenie notowań na jakiś czas. Ja akumuluje gotówkę z różnych źródeł i czekam na złoty strzał :) Dzisiejszy dzień to korekta spadków, zobaczycie co będzie po weekendzie jak nie zamkną notowań. Żeby nie było, swoj giga pakiet 3mam do lepszych czasów, w tym roku po wyjściu z impasu wyniki po 500-1000% na walorach nc nie będą niczym specjalnym.