roku temu pisalem dovado ze inwestycj tu nie ma sensu bo gaszone jest kazde wybicie
kolejna nauczka zeby nie ruszac firm zza wschodniej granicy bo mozna sie spazyc tam ludzie maja inna mentalnosc oszukac osobaczyc zrobic z inwestora frajera
akcjonairusze aviaml macie nauczke zeby od roznych ruskich litewskich ukrianksich wynalazkow trzymac sie z daleka bo ludzi ktorzy tam zycja najpierw trzeba UCYWILIZOWAC ....
Dnia 2018-02-15 o godz. 10:38 ~dds napisał(a): > roku temu pisalem dovado > ze inwestycj tu nie ma sensu bo gaszone jest kazde wybicie > > kolejna nauczka zeby nie ruszac firm zza wschodniej granicy > bo mozna sie spazyc > tam ludzie maja inna mentalnosc > oszukac osobaczyc > zrobic z inwestora frajera > > akcjonairusze aviaml > macie nauczke zeby > od roznych ruskich litewskich ukrianksich > wynalazkow trzymac sie z daleka > bo ludzi ktorzy tam zycja najpierw trzeba UCYWILIZOWAC > ....
Dobrze, ze u nas takiej mentalnosci nie maja, nie ? :)
Człowieku, pleciesz bzdury. Mogę Ci podać przykłady polskich spółek, które zgnojili drobnych dużo bardziej.
Ostatni przykład Komputronik. Cena emisyjna 40 PLN, nieudana próba skupu po 7 z groszami, a teraz dołowanie ceny.
A ja mam uprzedzenie do dovado. I pozwoliłem sobie tutaj w ciągu ostatniego roku kilka razy o tym napisać. Dovado nie jest żadnym strategiem, jest znakomitym księgowym i tylko tyle, albo aż tyle. Pamiętam jak równo rok temu udzielając się na forum Mirbudu, pisząc niezwykle skrupulatnie o detalach przekonywał, że jest długoterminowym inwestorem, że nie zamierza pozbywać się akcji tej firmy, nagle sprzedał je przy kursie 1 zł. Pamiętam jak wówczas stracił w moich oczach. I nie dlatego, że odciął się nagle od swoich zapewnień, ale dlatego, że w moim odczuciu zrobił coś bardzo kłócącego się z pewnym instynktem, intuicją. Co się potem stało? Ano Mirbud wspiął się na poziom powyżej 1,80 zł, czyli dał zysk dodatkowo 80%. Dovado przyszedł tutaj i produkował swoje posty o kolejnych samolotach oddawanych do użytku. Miałem w końcu ochotę napisać złośliwie, jak okazało się chyba proroczy post o samolocie, który zabierze stąd dovado... Patrzyłem co się dzieje z ciekawości. Nie mogłem się nadziwić, jak można poświęcać czas spółce, której obrót dzienny nie przekracza kilku tysięcy zł. Dla mnie było w tym coś nie tak... Na samą myśl, że inwestuję w coś podobnego, co blokuje moje środki, oblewa mnie zimny pot. Widzę, że spora część forumowiczów uległa wpisom dovado. Ja poczułem, że to nie jest dobry przewodnik. Mam skojarzenie z fraszką Kochanowskiego pt.: Na matematyka. Nie zacytuję jej, mimo, że to klasyk, bo mogą mi wykasować wypowiedź. Przeczytajcie sobie, ku przestrodze...
To, co napisałeś to zwykły hejt. Straszne, że są tacy ludzie na forum jak Ty - którzy tylko czekają, żeby się komuś nie udało i wtedy wyrzucają całą swoją żółć.
Dovado wykonywał świetną robotę i był merytoryczny jak niewiele osób na forum.
Ja jestem bardzo ciekawy, jaką spółkę/spółki teraz dovado wybierze.
W przypadku AAL z terminem oszukali byłbym ostrożny . Firma zeszły rok miała wyjątkowo udany , ale przychody z prowizji niekoniecznie muszą się powtórzyć. O Chińskim JV nic nie wiemy. Podstawową pozycją jest gotówka , która jest pożyczona podmiotom trzecim. Środki trwałe w bezpośrednim władaniu spółki się kurczą. Wygląda na to , że spółka jest w przededniu jakiś poważnych zmian i chce je odbyć poza rynkiem regulowanym . Uczciwość i intencje Litwinów i decydentów z OFE , głównie ING zostaną zweryfikowane na ASG. Tam ścieżka rozwoju spółki jest jasna , tu są wątpliwości i cenę z wezwania tą lub ciut wyższą można starać się obronić.
Daleki jestem od hejtu, jest mi to zwyczajnie obce. Sprowokowały mnie posty, które się tutaj pojawiały, a które chwaliły dovado. Byłem tym zdziwiony, bo w dovado nie ma tej iskry, która dawałaby szeroką perspektywę widzenia, poza księgowością. Nade wszystko potrzebny jest po prostu "nos". Mało kto tutaj może to zauważył. Przytaczanie faktów i liczb kłóciło się chociażby z zainteresowaniem spółką w trakcie notowań, a było ono znikome... Nie mam zamiaru pastwić się nad dovado. Jedynie piszę, żeby niektórzy nie dali się zwieść ilością przytaczanych przez niego informacji, że jest to wyznacznik dobrej inwestycji. W ciągu roku to druga chybiona decyzja dovado ( o której wiem ) podparta niezliczoną ilością postów.
A ja szanuję i dziękuję Dovado za wiedzę i czas który poświęcił dla firmy...gdyby avia bya teraz po 7,50 zł każdy by piał z zachwytu dla Niego...dziękuję...i mam nadzieję że spotkamy się jeszcze na nowym forum kolejnej perełki...bo Avia jest nią i będzie!!!!
Przychylam się do tego co napisał OBS jestem pełen podziwu dla Dovado za włożoną pracę i zasób wiedzy na temat spółki, jestem również bardzo ciekaw jaką spółkę wytypuje Dovado do obserwacji. Dziękuję Dovado i pozdrawiam turek ps.mam nadzieje że będziesz otwarty na kolejne swoje wpisy, może na kolejnym wątku dotyczącym innej spółki :-)
Nie wiem jak Dovado wyszedł na tej inwestycji ale na pewno mógłby pracować w PR tej firmy. Ilość merytorycznych informacji oraz unikanie pyskówek była naprawdę godna podziwu. Szkoda, że nie udało mu się swoimi wpisami pobudzić większego zainteresowania firmą. Brak popytu i niskie obroty zniechęcały do wejścia z większą kasą większych graczy i dlatego tak łatwo było zaniżyć cenę. Bardziej od Dovado szkoda mi ludzi, którzy przekazują pieniądze do OFE, które notorycznie działa na ich szkodę i nikt za to nie odpowiada.
"Bardziej od Dovado szkoda mi ludzi, którzy przekazują pieniądze do OFE, które notorycznie działa na ich szkodę i nikt za to nie odpowiada."
Watek nie na temat ale odpowiem bo manipulujesz. W Zusie jest tracone 100% składek (o ile nie jesteś emerytem/rencistą/na macierzyńskim) w OFE co roku zyskujesz, przynajmniej w nominalnej wartości aktywów . Wszystko co wpłacasz do zusu zostaje zaraz wydane ,a w OFE masz realne aktywa.
Panowie i Panie każdy z nas robi błędy, ale Dovado to świetny fachowiec jeśli chodzi o fundamenty spółek. Nie wiem czy mnie pamiętacie z Mirbudu? Tam razem z Dovado do pewnego momentu, byliśmy po tej samej stronie barykady. On sprzedał Mirbud po 1 zł i kupił wtedy od razu Aviaam po 5,80-5,90 zł. Pisałem mu wtedy, że wydaje mi się, że popełnił błąd, i jak czas pokazał miałem rację. Ja również sprzedałem Mirbud po 1,70 zł, bo wydawało mi się, że już jest za drogo w stosunku do innych spółek, a większa korekta wisi już na włosku. Na górce pojawiły się bardzo duże obroty, które mi podpowiedziały wtedy "sprzedaj". Oczywiście ja wtedy również popełniłem błąd, bo chciałem za to kupić Aviaam który wtedy spadł poniżej 5 zł, a tego niestety nie zrobiłem.:( Teraz dla fundamentalistów polecam Kogenerację. Krótko o spółce: Obecnie również jest tam wezwanie po 81,80 zł ( cena śmiesznie niska, samej gotówki w kasie po trzech kwartałach 2017 roku mają 18 zł na jedną akcję), ale nie w celu wycofania spółki z GPW tylko w celu zebrania jak największej ilości akcji od drobnych po zaniżonej cenie. OFE nic nie robią, bo po co? Przecież to jedna "państwowa rodzina" z PGE, więc po co mają sobie wchodzić w drogę? Teraz o fundamentach Kogeneracji; Spółce mimo wypłat w ostatnich dwóch latach dużych dywidend (ponad 6,50 zł na akcję) co rok mimo tego przybywa gotówki w kasie i na kontach bankowych. To pokłosie świetnych przepływów pieniężnych (duże stabilne przypływy gotówki z działalności operacyjnej, niezbyt duże potrzeby inwestycyjne na które wystarcza praktycznie amortyzacja oraz brak zadłużenia spółki) Druga sprawa: Ktoś mi napisał na forum - " Ta spółka nie ma w ogóle potencjału" Moja odpowiedź była następująca - " Wyjrzyj przez okno, zobacz ile powstaje nowych osiedli. Myślisz ze stawiają tam piece kaflowe do ogrzewania i montują junkersy, żeby była ciepła woda?" Nastąpiła wtedy cisza na temat potencjału Kogeneracji. Tak jak już wspominałem. Spółka ze stabilnym biznesem, niezadłużona, nie musząca wygrywać przetargów obniżając ceny i zmniejszając swoje marże, z dużą ilością gotówki w kasie i na kontach bankowych, wypłacająca solidne dywidendy. Spółkę polecam szczególnie Dovado (choć nie tylko) bo taki fundamentalista jak On najlepiej wie o czym tutaj piszę.
Autor: ~daros ------------------------------------------ Kolego myślisz, że jesteś taki super w podejmowaniu i wychwytywaniu okazji do kupna na GPW, a nas uważasz za osiołków i jeszcze pozdrawiasz nas jako poparzonych przez Aviaam. To napisz prawdę po jakiej cenie swoją perłę kupiłeś po wyjściu z Mirbudu( jesteś zarobiony). Po co taki długi post akurat tu nam piszesz - myślisz że jak teraz my tu mamy problem ze swoim wezwaniem, to się przesiądziemy na twoje wezwanie i będziemy czekać lata żeby cokolwiek zarobić. Popatrz na spółkę Komputronik co stało się z kursem po wezwaniu przez głównego akcjonariusza ( nawet dywidendy przestał płacić jak przekroczył obecną liczbę akcji ). My możemy mieć nadzieję że kurs jeszcze może wzrosnąć, bo uważam że wzywający jest zdeterminowany do zdjęcia spółki z giełdy, a twój przypadek uważam za gorszy niż mój.
Szkoda to się kłócić . Sam niie szukam żadnych nowych inwestycji . Czekałem rok to i poczekam jeszcze 2 m-ce na rozwój sytuacji Zasadniczą kwestią jest to co zrobią polskie fundusze kontrolowane przez rząd TFI PZU i OFE PKO mają prawie 5% Nie wiemy jak zachowac się NN może po to zostawił sobie ponad 5% żeby blokować wykup mniejszościowych . Nie znamy planu Avii i przydałby się nam przedstawiciel z angielskim na wz . .Nie znamy prawdziwej przyczyny wyjścia zGPW bo może być że spółka przygotwywuje się do wejścia na inną giełdę i nie chcą dalej pokazywać swojego słabego kursu Właściwym problemem to jest cena wezwania wiadomo idzie się po najmniejszej lini oporu tak jak przy kupnie samochodu proponuje się najniższą możliwą cenę .Przypomnę że Avia wchodząc na GPW chciała 16 pln za akcję i zeszła do 8pln więc potenciał odwrotny jest spory nie wykluczone że teraz gra podobnie a tak patrząc na wzywających niektórzy nie są tacy duzi i zgodnie z przysłowiem heśli nie możesz kogoś pokonać to się do niego przyłącz Zobaczymy narazie duzi wyglądają tak 1)ALH Aircraft Leasing Holdings Ltd., numer identyfikacyjny: HE284966, z siedzibą w Georgiou Griva Digeni 81-83, JACOVIDES TOWER, 1 piętro, Office 122, 1090 Nikozja, Cypr, która posiada 12.994.905 Akcji w Spółce, stanowiących 30,01% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 12.994.905 głosów, stanowiących 30,01% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(2)HARBERIN ENTERPRISES LIMITED, numer identyfikacyjny: HE268672, z siedzibą w Strovolou 77, STROVOLOS CENTER, 3 piętro, Strovolos, 2018 Nikozja, Cypr, która posiada 2.160.949 Akcji w Spółce, stanowiących 4,99% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 2.160.949 głosów, stanowiących 4,99% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(3)X7 Procapital Fund, na rzecz i w imieniu, którego działa Stichting X7 Investment Management, numer identyfikacyjny: 67351387, z siedzibą w 12 Rue Jean-Calvin, 1204, Genewa, Szwajcaria, która posiada 2.116.857 Akcji w Spółce, stanowiących 4,89% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 2.116.857 głosów, stanowiących 4,89% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(4)MESOTANIA HOLDINGS LIMITED, numer identyfikacyjny: HE280922, z siedzibą w Dimitriou Karatasou 15, ANASTASIO BUILDING, 6 piętro, Office 601, Strovolos, 2024 Nikozja, Cypr, która posiada 9.817.220 Akcji w Spółce, stanowiących 22,67% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 9.817.220 głosów, stanowiących 22,67% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(5)MAG Services Establishment, numer identyfikacyjny: FL-0002.282.273-2, z siedzibą w Zollstrasse 16, FL-9494 Schaan, Lichtenstein, która posiada 346.445 Akcji w Spółce, stanowiących 0,80% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 346.445 głosów, stanowiących 0,80% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(6)UAB “Indeco: Investment and Development”, numer identyfikacyjny: 300134995, z siedzibą w Žirmunu g. 139, Wilno, Litwa, która posiada 39.997 Akcji w Spółce, stanowiących 0,09% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 39.997 głosów, stanowiących 0,09% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(7)AB “ŽIA valda”, numer identyfikacyjny: 124211277, z siedzibą w Smolensko g. 10, Wilno, Litwa, która posiada 60.000 Akcji w Spółce, stanowiących 0,14% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 60.000 głosów, stanowiących 0,14% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(8)Anatolij Legenzov, adres do doręczeń: Gebeniu g. 77, Kaunas, Litwa, który posiada 118.929 Akcji w Spółce, stanowiących 0,27% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 118.929 głosów, stanowiących 0,27% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(9)Renata Legenzova, adres do doręczeń: Tvenkiniu g. 37, Lapiu mstl., Kauno r., Litwa, która posiada 244.243 Akcji w Spółce, stanowiących 0,56% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 244.243 głosów, stanowiących 0,56% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(10)Linas Dovydenas, adres do doręczeń: Krivicko g. 26-1, Wilno, Litwa, który posiada 221.717 Akcji w Spółce, stanowiących 0,51% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 221.717 głosów, stanowiących 0,51% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(11)Žilvinas Lapinskas, adres do doręczeń: Versmiu g. 49, Wilno, Litwa, który posiada 181.883 Akcji w Spółce, stanowiących 0,42% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 181.883 głosów, stanowiących 0,42% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(12)Virginija Svilainyte, adres do doręczeń: Vivulskio g. 22-15, Wilno, Litwa, która posiada 161.963 Akcji w Spółce, stanowiących 0,37% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 161.963 głosów, stanowiących 0,37% ogólnej liczby głosów w Spółce; oraz
(13)Daumantas Lapinskas, adres do doręczeń: Gelvonu g. 68-14, Wilno, Litwa, który posiada 47.636 Akcji w Spółce, stanowiących 0,11% kapitału zakładowego Spółki, uprawniających do 47.636 głosów, stanowiących 0,11% ogólnej liczby głosów w Spółce;
(zwane łącznie jako “Strony Działające w Porozumieniu”).
Z ciekawości - na liście brak ludzi z zarządu AAL, Sanikovasa, Goberisa i akcji, które bezpośrednio trzymał Ziemelis. Oczywiście nie przywiązywałbym do tego zbytniej wagi, to raczej PR, złożą zapisy w wezwaniu, Haifo chyba od nich nie kupiło, bo musiałoby byc info. Co do NN OFE, to mocno wątpię by zachowali pakiet po to by kogoś bronić. Gdyby choć odrobinę o tym myśleli, to w zeszłym roku by nie sprzedawali. Poza tym oni sami sobie robią największą krzywdę, nie nam.
Mimo to uważam, że uda się znaleźć grupę blokującą wykup przymusowy czyli ponad 5%., część funduszy i indywidualnych. Osobiście nie mam wątpliwości, że za cenę 5,62 wolę zostać z akcjami poza obrotem giełdowym i prowadzić z nimi wojnę podjazdową.
"W Polsce kilka lat temu wdrożono reformę emerytalną, po której część pieniędzy funduszy emerytalnych została w istocie znacjonalizowana i nie uczestniczy już w rynku kapitałowym W rezultacie Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie posiada mniej publicznych akcji (IPO), a ogólna płynność papierów spadła. AviaAM Leasing, nawet przy stabilnych wynikach, nie ma możliwości zwiększenia wartości swoich akcji dla akcjonariuszy na giełdzie. To właśnie było przyczyną naszej decyzję ", mówi Mr. Zimelis .
Zysk netto AAL za 2017 wyniósł 25 mln Eur w porównaniu do 9,1 milionów Eur w roku 2015 do do 16,1 miliona Eur. w 2016 .Ale niska cena akcji jest pochodną trzymanie lub pożycznie kasy podmiotom powiązanym Odpowiedź Ziemelisa to ściema jakich mało bo jeśli firma ma niskie notowania to firma ogłasza skup i kupuje po cenie giełdowej i cena idzie do góry .
Kolego myślisz, że jesteś taki super w podejmowaniu i wychwytywaniu okazji do kupna na GPW, a nas uważasz za osiołków i jeszcze pozdrawiasz nas jako poparzonych przez Aviaam. To napisz prawdę po jakiej cenie swoją perłę kupiłeś po wyjściu z Mirbudu( jesteś zarobiony). Po co taki długi post akurat tu nam piszesz - myślisz że jak teraz my tu mamy problem ze swoim wezwaniem, to się przesiądziemy na twoje wezwanie i będziemy czekać lata żeby cokolwiek zarobić. Popatrz na spółkę Komputronik co stało się z kursem po wezwaniu przez głównego akcjonariusza ( nawet dywidendy przestał płacić jak przekroczył obecną liczbę akcji ). My możemy mieć nadzieję że kurs jeszcze może wzrosnąć, bo uważam że wzywający jest zdeterminowany do zdjęcia spółki z giełdy, a twój przypadek uważam za gorszy niż mój.
Nikogo nie uważam za "osiołków" Chodzi o to że w takim gąszczu spółek można przegapić nieraz to co jest jeszcze tanie. Ja również swego czasu skorzystałem z analizy właśnie dovado jeśli chodzi o Mirbud przy 0,70 zł, i nie pisałem wtedy do niego czy uważa wszystkich za osiołków inwestycyjnych, tylko po czasie byłem za to wdzięczny, .Wcześniej spółka jakoś umknęła mojej uwadze. Kogenerację kupowałem po 90 zł, ale wziąłem jeszcze dywidendę za którą zwiększyłem pakiet Kogeneracji po 76 zł, więc krzywdy nie mam patrząc ile od tego czasu spadł cały rynek..
Oczywiście, że tak. Jednak i my mamy jeszcze atuty w ręku. Z danych Stooqa wynika, że PKO BP i Pekao SA dokupiły niewielkie ilości akcji w zeszłym roku, też liczę na to, że nie liczyły się z wezwaniem po niskiej cenie i będą walczyć. Utrzymanie mniejszości blokującej byłoby dla Ziemelisa sporym kłopotem i trzeba o to walczyć, a nie opowiadać po forach jak to wszystko już przepadło i nic się nie da zrobić.
Życzę wam jak najlepiej. Jednak wycofanie z naszej gieldy Aviaam jest raczej przesadzone (ewentualnie kwestia nieznacznego podniesienia ceny w wezwaniu jak to bylo w przypadku Robygu) w przeciwieństwie do Kogeneracji. Ktoś tu wspomniał, że jesteście w lepszej sytuacji porównując wezwania Aviaam i Kogeneracji. Ja twierdzę, że jednak nie jesteście w lepszej sytuacji. Czas pokaże.
Tak naprawdę patrząc na obecny stan naszego rynku ( dużo wezwań, wycofywania spółek z giełdy, brak nowych ofert, brak płynności na tanich spolkach) jesteśmy w przededniu prawdziwej hossy, i warto mieć w portfelu tanie spolki, które dalej będą notowane na naszej giełdzie. Taką spółka nie jest Aviaam, a taka jest między innymi Kogeneracja. Dlatego twierdzę że jestem w lepszej sytuacji. U was cena niekoniecznie musi być podniesiona, u mnie będzie podniesiona na 100% na giełdzie. Kwestia czasu. Tyle w temacie.