Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,58 zł , zmiana od tamtej pory: -24,73%

Re: Szkoda mi Dovado.

Panowie i Panie każdy z nas robi błędy, ale Dovado to świetny fachowiec jeśli chodzi o fundamenty spółek. Nie wiem czy mnie pamiętacie z Mirbudu? Tam razem z Dovado do pewnego momentu, byliśmy po tej samej stronie barykady. On sprzedał Mirbud po 1 zł i kupił wtedy od razu Aviaam po 5,80-5,90 zł. Pisałem mu wtedy, że wydaje mi się, że popełnił błąd, i jak czas pokazał miałem rację. Ja również sprzedałem Mirbud po 1,70 zł, bo wydawało mi się, że już jest za drogo w stosunku do innych spółek, a większa korekta wisi już na włosku. Na górce pojawiły się bardzo duże obroty, które mi podpowiedziały wtedy "sprzedaj". Oczywiście ja wtedy również popełniłem błąd, bo chciałem za to kupić Aviaam który wtedy spadł poniżej 5 zł, a tego niestety nie zrobiłem.:(
Teraz dla fundamentalistów polecam Kogenerację.
Krótko o spółce:
Obecnie również jest tam wezwanie po 81,80 zł ( cena śmiesznie niska, samej gotówki w kasie po trzech kwartałach 2017 roku mają 18 zł na jedną akcję), ale nie w celu wycofania spółki z GPW tylko w celu zebrania jak największej ilości akcji od drobnych po zaniżonej cenie. OFE nic nie robią, bo po co? Przecież to jedna "państwowa rodzina" z PGE, więc po co mają sobie wchodzić w drogę?
Teraz o fundamentach Kogeneracji;
Spółce mimo wypłat w ostatnich dwóch latach dużych dywidend (ponad 6,50 zł na akcję) co rok mimo tego przybywa gotówki w kasie i na kontach bankowych. To pokłosie świetnych przepływów pieniężnych (duże stabilne przypływy gotówki z działalności operacyjnej, niezbyt duże potrzeby inwestycyjne na które wystarcza praktycznie amortyzacja oraz brak zadłużenia spółki)
Druga sprawa: Ktoś mi napisał na forum - " Ta spółka nie ma w ogóle potencjału" Moja odpowiedź była następująca - " Wyjrzyj przez okno, zobacz ile powstaje nowych osiedli. Myślisz ze stawiają tam piece kaflowe do ogrzewania i montują junkersy, żeby była ciepła woda?" Nastąpiła wtedy cisza na temat potencjału Kogeneracji.
Tak jak już wspominałem. Spółka ze stabilnym biznesem, niezadłużona, nie musząca wygrywać przetargów obniżając ceny i zmniejszając swoje marże, z dużą ilością gotówki w kasie i na kontach bankowych, wypłacająca solidne dywidendy. Spółkę polecam szczególnie Dovado (choć nie tylko) bo taki fundamentalista jak On najlepiej wie o czym tutaj piszę.

Pozdrawiam wszystkich poparzonych na Aviaam.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
AVIAAML -10,45% 4,20 2018-07-12 16:28:39
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.