• WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.77.*]
    Ponieważ operujemy na wszystkich spółkach GPW nasz WIGOMETR obejmuje cały rynek. 
    PRZYPOMINAM - OBSTAWIAMY WIG, a nie WIG20. 
    Do naszego WIGOMETRU przyjmowane będą tylko wpisy dokonywane na wątku od piątku do niedzieli 7.01.2018 do godz. 24. 
    Wpisy po godzinie 24 nie będą uwzględniane przy obliczaniu WIGOMETRU. 
    Proszę pamiętać i stosować następujące zasady. 
    JEDEN post. W temacie postu proponuję wpisywać słowo WZROST lub SPADEK. 
    Dopuszcza się wzorem wątków kolegów kontraktowców na komentowanie sytuacji na GPW. 

Obiecaliśmy, że w 2018 r. będzie nowa forma prezentacji tygodniowych, kwartalnych i rocznych Podsumowań WIGOMETRU
    https://www.bankier.pl/forum/temat_wii-podsumowanie-iv-kw-i-2017-r-do-wszystkich-uczestnikow-prosba,26787665.html 
    i jest tzw. PODSUMOWANIE NA LENIUCHA - (patrz tabela w linku poniżej). 
    link

Sami jesteśmy ciekawi jakie czekają nas niespodzianki i odbiór.

Pozdrawiam i zapraszam do typowania.
  • SPADEK 8.01 - 12.01. 2018 r. - wyrazy podziwu za świetną Tabelkę ! Autor: zosia3005 [159.205.171.*]
    SPADEK
    Pozdrawiam

P.S.
    Bardzo piękna i przejrzysta Tabelka ,
    napracowaliście się - podziękowania i wyrazy podziwu !
    Przy tej okazji przypomnieliście wielu forumowiczów z dawnych czasów
    .... wiele dawnych nicków .. :-)
  • spadek Autor: ~7777777777777 [188.146.4.*]
    j/w
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: ~Termi [83.12.45.*]
    Spadek

• Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: zosia3005 [159.205.171.*]
    Halo Termi , miło , że się pojawiłeś :-)
    Mam nadzieję , że u Ciebie wszystko dobrze .
    Zdrowia i powodzenia w Nowym Roku !
    Pozdrawiam
    Zosia
  • Historia tabelki Autor: amikip [79.185.176.*]
    Moją dziedziną zawodową jest signal processing, po naszemu przetwarzanie danych, a w moim przypadku "odtwarzanie danych" -
    co, mówiąc obrazowo, polega na wyciąganiu informacji ze zbioru danych, w którym tej informacji, z pozoru, nie widać. Stosowałem metody numeryczne ("komputerowe") do poprawianie dokładności pomiarów w różnych dziedzinach. Umożliwia to wykonywanie pomiaru tanim (małym, szybkim) miernikiem (czujnikiem, sensorem) o stosunkowo dużym błędzie, a za pomocą odpowiednich algorytmów poprawianie jego dokładności. To dość uproszczony opis tego czym się zajmuję ale chyba wystarczający w tej historii.
    Gdy pod koniec roku 2015 zacząłem typować na WII, a moja "dokładność pomiaru" okazała się poniżej średniej zacząłem
    myśleć nad tym jak ją poprawić, jak wykorzystać to co rzeczywiście potrafię.
    Każdy z projektów, w których brałem udział, zaczynał się zawsze od zbierania jak największej liczby wyników pomiarów uzyskanych zarówno tym słabym miernikiem jak i bardzo dokładnym aby znać wynik "prawdziwy". W ten sposób powstała pierwsza "tabelka" bliska temu co możecie zobaczyć w "Podsumowaniu" czy "Wigometrze 2018", a ja w marcu 2016 r. zacząłem "zbierać" wszystkie typy na WII i rzeczywiste notowania WIG. Po pół roku można było zacząć analizować zebrane dane i wstępnie testować możliwe narzędzia poprawy "dokładności pomiaru" - po wielu próbach wybór padł na sieć neuronową do rozpoznawania wzorców i klasyfikacji - wiem trudny temat i chyba nie ma sensu żebym w tym miejscu wyjaśniał co to takiego. Pierwsze testy zacząłem chyba w ostatnim kwartale 2016 r.
    Tu skończę "pilota" tej historii, bo więcej nikt nie da rady przeczytać.    
    p.s. jeżeli kogoś to zainteresowało to niech da łapką znać (przeciwnie oczywiście też). 
  • Wzrost Autor: roman17 [84.40.254.*]
    Po małym przystanku w górę.
  • Wzrost Autor: ravcio [188.146.106.*]
    Jednak na razie jeszcze Wzrost obstawiam
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: ~Wenek [89.64.4.*]
    Wzrost
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: ~Yohn [46.134.145.*]
    Wzrost do 2700
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: ostry- [31.11.128.*]
    a więc po kolei - mnie tak jak pijokowi bardziej odpowiada forma poprzednia , jest , była dla mnie bardziej przejrzysta, natomiast zdaję sobie sprawę z tego po pierwsze jak duże możliwości statystyczne daje "tabelka" jaką stworzyliście , po drugie jak wiele pracy włożyliście abyśmy mogli ją zobaczyć a po trzecie świat się zmienia i ja to akceptuję więc nie będę protestował przeciw zmianom zachodzącym na Wigometrze.

temat drugi :
    Ze zdumieniem przyglądam się za to zmianom zachodzącym na GPW w tym roku a jeszcze większym zdumieniem napawa mnie brak reakcji zainteresowanych czyli inwestorów.
    Każda zmiana powinna czemuś lub komuś służyć , mieć jakiś sens, ułatwiać życie - w regulacjach wdrożonych na początku 2018 niczego takiego nie dostrzegam , wręcz przeciwnie doprowadzą do jeszcze większych problemów z płynnością na małych spółkach i za kilka lat wszystkie poza WIG20 i MWIG40 będzie można przenieść na NC bo inwestowanie w nie niczym nie będzie się różniło od gry w trzy karty.
    Pod płaszczykiem implementacji przepisów unijnych idziemy w bardzo złym kierunku już od kilku lat a zmiany dokonywane rzekomo w celu poprawienia bezpieczeństwa inwestorów ( indywidualnych ? ) przynoszą dokładnie odwrotne efekty.

Co do typu na przyszły tydzień - typuję SPADEK a w roku 2018 początek bessy .
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: amikip [79.185.112.*]
    ostry- zdajemy sobie z emerytem sprawę, że tradycyjny sposób prezentacji danych ma swoich zwolenników; być może otwarcie wątku powinno, oprócz linku do tabelki, pokazać jej najważniejszy fragment, np. (dla porównania z prawej strony tradycyjny sposób)
    link
    obrazek zawiera wszystkie dane jakie były pisane na wstępie wątku.
    Analogicznie podsumowanie wątku może wyglądać jak niżej
    link
    w tradycyjnym sposobie (po prawej) była jeszcze informacja o zmianie liczby głosujących i wcześniejszej wartości WII - te szczegóły zainteresowany może jednak znaleźć w tabelce.
    Czekamy na głosy, także te krytyczne, a może nawet przede wszystkim. Nie chcemy aby wprowadzane zmiany zniechęcały uczestników do udziału w WII; przeciwnie, liczymy na wzrost ich liczby.
  • SPADEK Autor: slayer22 [212.180.180.*]
    jw
  • Wzrost. Autor: mruczek1969 [188.146.165.*]
    Pozd.
    Na pierwszy tydzień się niestety nie załapałem - pomyliłem dni.
  • wzrost Autor: seneka [78.88.30.*]
    wzrost
  • Spadek Autor: ~operato [89.75.62.*]
    Spadek
  • Spadek Autor: ~Luzak [195.117.218.*]
    spadek
  • @Ostry : Z Nowym 2018 Rokiem równym Skokiem (Spreadem) Cenowym. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.232.*]
    Dnia 2018-01-06 o godz. 14:14 ostry- napisał(a):
    > temat drugi :
    > Ze zdumieniem przyglądam się za to zmianom zachodzącym na GPW w tym roku a jeszcze większym zdumieniem napawa mnie brak reakcji zainteresowanych czyli inwestorów.
    > Każda zmiana powinna czemuś lub komuś służyć , mieć jakiś sens, ułatwiać życie - w regulacjach wdrożonych na początku 2018 niczego takiego nie dostrzegam , wręcz przeciwnie doprowadzą do jeszcze większych problemów z płynnością na małych spółkach i za kilka lat wszystkie poza WIG20 i MWIG40 będzie można przenieść na NC bo inwestowanie w nie niczym nie będzie się różniło od gry w trzy karty.
    > Pod płaszczykiem implementacji przepisów unijnych idziemy w bardzo złym kierunku już od kilku lat a zmiany dokonywane rzekomo w celu poprawienia bezpieczeństwa inwestorów ( indywidualnych ? ) przynoszą dokładnie odwrotne efekty.

Pytasz dlaczego nie ma reakcji zainteresowanych, czyli inwestorów!
    Przewrotnie i prowokacyjnie napiszę, dlaczego mnie to nie dziwi. Wręcz przeciwnie jak widzę taką reakcję, cyt.   
    „„Dokładnie mniej więcej taki jak Ty podałeś powód cyt. "Ja przestałem pisać, gdy zorientowałem się, że nic nowego nie wnosiłem, ani nie wyciągałem dla siebie... Pozostaje samotna gra na bazie już uzyskanych doświadczeń..." „
    https://www.bankier.pl/forum/temat_przykro-ze-zniknal-ostry-podpowiecie-jaki-podal-powod,26823747.html

to powstaje pytanie: Dlaczego pozostaje samotna gra?
    Co powoduje, że zamiast merytorycznej dyskusji mamy „dokładnie odwrotne efekty.
    - czy może być inaczej, jeżeli od 27 lat działania GPW, pokolenie 60+, które dokonało transformacji, robi wszystko zgodnie z zasadą „Nie ważne co robimy, wszystko da się uzasadnić”, zasłania się przepisami unijnymi, nie akceptuje propozycji zmian i mówi cyt. „Jaki masz interes, aby wprowadzić zmiany idące w kierunku poprawy funkcjonowania GPW zwiększenia płynności oraz liczby inwestorów indywidualnych” oraz „Co ty z tego będziesz miał”.
     - czy może być inaczej, jeżeli na etapie opracowania, uchwalania i implementacji przepisów unijnych oraz przepisów polskich, ich założenia są przedmiotem rozmów i konsultacji w wąskim gronie specjalistów, doradców, a ich wdrożenie następuje z zaskoczenia?
    - czy może być inaczej, gdy w 3 lata od przyjęcia Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/65/UE z dnia 15 maja 2014 r. w sprawie rynkówinstrumentów finansowych (Dyrektywa MiFID II) oraz Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 600/2014 w sprawie rynków instrumentów finansowych (Rozporządzenie MiFIR) i uchwalonych rozporządzeń delegowanych Komisji 2017/587 oraz 2017/583, wprowadza się bez konsultacji spready (skoki) cenowe i zlecenia z warunkiem wielkości ujawnionej (WUJ).
    - czy może być inaczej, jeżeli mamy przyjemność widzieć minimalne zainteresowanie ze strony inwestorów indywidualnych tym tematem, czego wyrazem są poniższe linki zamieszczone tam komentarze
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowe-kroki-notowan-na-GPW-7565002.html
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/WUJ-juz-nie-dla-drobnych-inwestorow-GPW-wprowadza-regulacje-UE-7565241.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_do-wszystkich-inwestorow-i-redakcji-bankier-pl-prosimy-o-uwagi-i,26797125.html
    oraz prosta konstatacja tematu wyrażana bezrefleksyjnym poparciem 43 : 3 nieprawdziwego zdania, cyt.
    „Tak oto unia zajmuje się kolejnym wydumanym "problemem" komplikującym rzeczy w miarę proste.”
    - czy może być inaczej, jeżeli w ubiegłym roku na konferencji WallStreet w Karpaczu (w połowie roku i w 3 lata od przyjęcia Dyrektyw Unijnych) organizowanym przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, wśród wielu paneli dyskusyjnych nie było panelu omawiającego ww. tematu.
    Ponieważ wielu z uczestników WIGOMETRU jest/było w ciągu ostatnich 3 latach uczestnikami Konferencji w Karpaczu potwierdzi lub zaprzeczy, że ten temat był omawiany i dyskutowany.
    Z maila, który otrzymałem wynika, że następna KonferencjaWallStreet w Karpaczu odbędzie się w dniach 25-27 maja 2018 r.
    Zamiast uczestniczyć w  nocnych Polaków rozmowach i/lub w panelu – żywej dyskusji pod tytułem „Inwestor giełdowy przed i po szkodzie …… - skutki wprowadzenia spreadów (skoków) cenowych i zleceń z warunkiem wielkości ujawnionej (WUJ) na rynek finansowy oraz spółkę GPW SA., wolałbym uczestniczyć w panelu, na którym przedstawione zostaną i omówione propozycje zmiany idące w kierunku poprawy obrotu i zaufania do funkcjonowania GPW, równego traktowana wszystkich inwestorów, itp. itd. 
  • Spadek Autor: ~mis_gogo [89.64.60.*]
    Spadek, bo był duży wzrost.
  • Re: Spadek Autor: ~Tadeusz [37.47.14.*]
    Spadek bo brak siły a Ameryka to już bardzo duża ściema
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: ~Rajen [5.184.196.*]
    Spadek, bo grubemu coraz trudniej utrzymać indeks na wysokich poziomach. Idealne miejsce na kolejną falę spadkową Dax i początek większej fali wzrostowej na usd.
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: ~211marek [78.88.194.*]
    Wzrost.
  • Spadek, ponieważ... Autor: pijok [217.99.125.*]
    ...funkcjonowania GPW nigdy nie rozumiałem a od nowego roku nie poważam.
  • SPADEK (historia tabelki c.d.) Autor: amikip [83.6.250.*]
    Po wstępnych testach postanowiłem, że rok 2017 będzie eksperymentem sprawdzającym skuteczność pomysłu, a moje typy na WII będą w 100% typami sieci neuronowej (SN). Praca z SN to dwa etapy: w pierwszym "uczymy" ją podając "zmierzone" zestawy wejść i wyjść, po czym SN może już "przewidywać" jakie powinny być wyjścia gdy na wejściach pojawi się nowy układ (i bynajmniej nie chodzi o zwykłą większość). Aby eksperyment realizować tabelka była na bieżąco wypełniana danymi - każdy tydzień zwiększał ilość danych "uczących" i jak do tej pory zawiera 90 zestawów (wszystkich możliwości jest ponad 380 milionów). Kończąc wątek SN dodam, że na roczny wynik SN wpływ miały głosy ponad 20 aktywnych uczestników WII i wszyscy oni mogą czuć się zwycięzcami. Eksperyment dał mi sporo frajdy ale programiści to podobno specyficzny gatunek ludzki.
    We wrześniu Zosia rozpoczęła konkurs MinMax i gdy napisała, że kalkulację będzie prowadziła "na papierze" postanowiłem trochę pomóc. W gronie osób "nadzorujących" tabelkę MinMax jest emeryt_giełdowy i to sprawiło, że nawiązaliśmy kontakt. Na początku listopada wysłałem emerytowi swoją tabelkę mając nadzieję, że ułatwi mu prowadzenie WII. Nie miałem oczywiście pojęcia jak to robi ale od czasu do czasu musieliśmy wyjaśniać różnice. Po 2 miesiącach uzgodnień emeryt zaprezentował tygodniowe podsumowanie NA LENIUCHA i chyba zrezygnuje ze swojego sposobu prowadzenia WII. Wierzcie mi - to co robił to była TYTANICZA robota, wymagająca ogromnego skupienia i cierpliwości. Gdy przekazał mi swoje ARCHEO nie mogłem wyjść z podziwu - jak mu się chciało. Uwolnienie emeryta od tego wysiłku to największa satysfakcja w tym projekcie.
    Tak więc tabelka jest efektem ubocznym pewnego eksperymentu programistycznego. U mnie była szara, emeryt dodał do niej kolory i może niebawem udostępnione będzie całe archiwum WII, z którego pierwsze efekty w postaci liczby oddanych głosów w całej historii WII widzicie już w podsumowaniu 2017.

A mój głos na przyszły tydzień to SPADEK.

• Spadek Autor: ~alan [217.70.49.*]
    Spadek
  • WZROST 8.01 - 12.01.2018r. - ponieważ, przesadziłeś z tą TYTANICZNĄ Autor: emeryt_giełdowy [79.186.213.*]
    pracą, a nowe skoki cenowe i warunki WUJ nie zmieniają strategii inwestowania.

Praca na tabelce Excel nie różni się prawie od pracy na programie tabelki Excel Google.
    Różnica polega na tym, że zamiast W/S wpisywałem Wzrost/Spadek na granatowo.
    Zamiast zmiennych kolorów było filtrowanie wzrostu/spadku, zaznaczanie kolorem zielonym/czerwonym.
    Było ręczne tak jak obecnie wpisywanie wartości indeksów i zabawa tak jak obecnie bawię się na tabelce Excel Google tym jak może się zakończyć tydzień - na zielono i/lub czerwono.
    Jedynie, czym się różni moja dawna praca od obecnej to było to, że z wrodzonej urodzonych w niedzielę bliźniakom cechy  nie wprowadzałem funkcji liczących procenty na bieżąco. Jak wiesz mogłem to zrobić w trzech kolumnach. Zamiast tego spokojnie pod koniec kwartału zliczałem 13 tygodni w jeden dzień, a drugi dzień poświęcałem na robienie "blenduf" przy przenoszeniu tych danych na tekst Wordowski.

Ale z przyjemnością skorzystałem z nowej - dynamicznej formy prezentacji WIGOMETRU.
    Teraz wiem, że spokojnie będę mógł umówić się na całodziennego Brydża w gronie emerytów i rencistów bez konieczności szukania zastępcy, który otworzy wątek WII.
    A Ty będziesz miał szeroką na ponad 660 nicków bazę neuronową, która pozwoli Ci trafiać tak jak trafiasz.
    A uczestnicy WII (obecni i byli) będą mogli odszukać się w historii WIGOMETRU oraz .......

• Re: ponieważ, przesadziłeś z tą TYTANICZNĄ Autor: amikip [83.6.250.*]
    no chyba już zapomniałeś (na szczęście) o liczeniu tych kolorowych wzrostów i spadków - ja dostawałem oczopląsu
  • Re: ponieważ, przesadziłeś z tą TYTANICZNĄ Autor: emeryt_giełdowy [79.186.213.*]
    Dnia 2018-01-07 o godz. 21:21 amikip napisał(a):
    > no chyba już zapomniałeś (na szczęście) o liczeniu tych kolorowych wzrostów i spadków - ja dostawałem oczopląsu

A ja jestem wzrokowcem i te kolory (obecnie zmieniające się automatycznie) pozwalały mi szybko policzyć do 13 w kwartale.
    Jest faktem, że mogłem wstawić trzy kolumny trafione/liczba typowań/ i funkcję dzielenia = %.
    Do dobrego szybko można się przyzwyczaić. Do złego także - np. WUJ i spredów cenowych.
    Już je przetrenowałem i wiem jak wykorzystać z korzyścią dla siebie.

• Spadek Autor: piernik1 [41.33.246.*]
    Spadek, dziękuję czujnym za przypomnienie o głosowaniu na wakacjach, pozdrawiam
  • Spadek Autor: artimar [83.30.123.*]
    jw
  • SPADEK Autor: laila__ [89.73.212.*]
    jw

• spadek, a dlaczego...? Autor: yntelygent [94.254.171.*]
    nie lubię wzrostu i nie lubię poniedziałku
    a najbardziej nie lubię wzrostu w poniedziałek
  • SPADEK Autor: ~JD [159.205.106.*]
    jw
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: ~bryka [37.47.61.*]
    Wzrost nadal
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 8.01 - 12.01. 2018r. Autor: pitru [188.146.34.*]
    • Spadek
    Pit
[x]
FW20 -0,14% 2 859,00 2025-09-29 17:04:38
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.