Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 537,00 zł , zmiana od tamtej pory: 13,44%

Historia tabelki

Moją dziedziną zawodową jest signal processing, po naszemu przetwarzanie danych, a w moim przypadku "odtwarzanie danych" -
co, mówiąc obrazowo, polega na wyciąganiu informacji ze zbioru danych, w którym tej informacji, z pozoru, nie widać. Stosowałem metody numeryczne ("komputerowe") do poprawianie dokładności pomiarów w różnych dziedzinach. Umożliwia to wykonywanie pomiaru tanim (małym, szybkim) miernikiem (czujnikiem, sensorem) o stosunkowo dużym błędzie, a za pomocą odpowiednich algorytmów poprawianie jego dokładności. To dość uproszczony opis tego czym się zajmuję ale chyba wystarczający w tej historii.
Gdy pod koniec roku 2015 zacząłem typować na WII, a moja "dokładność pomiaru" okazała się poniżej średniej zacząłem
myśleć nad tym jak ją poprawić, jak wykorzystać to co rzeczywiście potrafię.
Każdy z projektów, w których brałem udział, zaczynał się zawsze od zbierania jak największej liczby wyników pomiarów uzyskanych zarówno tym słabym miernikiem jak i bardzo dokładnym aby znać wynik "prawdziwy". W ten sposób powstała pierwsza "tabelka" bliska temu co możecie zobaczyć w "Podsumowaniu" czy "Wigometrze 2018", a ja w marcu 2016 r. zacząłem "zbierać" wszystkie typy na WII i rzeczywiste notowania WIG. Po pół roku można było zacząć analizować zebrane dane i wstępnie testować możliwe narzędzia poprawy "dokładności pomiaru" - po wielu próbach wybór padł na sieć neuronową do rozpoznawania wzorców i klasyfikacji - wiem trudny temat i chyba nie ma sensu żebym w tym miejscu wyjaśniał co to takiego. Pierwsze testy zacząłem chyba w ostatnim kwartale 2016 r.
Tu skończę "pilota" tej historii, bo więcej nikt nie da rady przeczytać.    
p.s. jeżeli kogoś to zainteresowało to niech da łapką znać (przeciwnie oczywiście też). 

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,74% 2 878,00 2025-10-01 17:04:04
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.