Dnia 2018-01-06 o godz. 14:14 ostry- napisał(a):
> temat drugi :
> Ze zdumieniem przyglądam się za to zmianom zachodzącym na GPW w tym roku a
jeszcze większym zdumieniem napawa mnie brak reakcji zainteresowanych czyli inwestorów.> Każda zmiana powinna czemuś lub komuś służyć , mieć jakiś sens, ułatwiać życie - w regulacjach wdrożonych na początku 2018 niczego takiego nie dostrzegam , wręcz przeciwnie doprowadzą do jeszcze większych problemów z płynnością na małych spółkach i za kilka lat wszystkie poza WIG20 i MWIG40 będzie można przenieść na NC bo inwestowanie w nie niczym nie będzie się różniło od gry w trzy karty.
>
Pod płaszczykiem implementacji przepisów unijnych idziemy w bardzo złym kierunku już od kilku lat a zmiany dokonywane rzekomo w celu poprawienia bezpieczeństwa inwestorów ( indywidualnych ? ) przynoszą dokładnie odwrotne efekty. Pytasz dlaczego nie ma reakcji zainteresowanych, czyli inwestorów!
Przewrotnie i prowokacyjnie napiszę, dlaczego mnie to nie dziwi. Wręcz przeciwnie jak widzę taką reakcję, cyt.
„„Dokładnie mniej więcej taki jak Ty podałeś powód cyt. "Ja przestałem pisać, gdy zorientowałem się, że nic nowego nie wnosiłem, ani nie wyciągałem dla siebie...
Pozostaje samotna gra na bazie już uzyskanych doświadczeń..." „
https://www.bankier.pl/forum/temat_przykro-ze-zniknal-ostry-podpowiecie-jaki-podal-powod,26823747.html to powstaje pytanie: Dlaczego pozostaje samotna gra?
Co powoduje, że zamiast merytorycznej dyskusji mamy „
dokładnie odwrotne efekty.”
- czy może być inaczej, jeżeli od 27 lat działania GPW, pokolenie 60+, które dokonało transformacji, robi wszystko zgodnie z zasadą „
Nie ważne co robimy, wszystko da się uzasadnić”, zasłania się przepisami unijnymi, nie akceptuje propozycji zmian i mówi cyt. „
Jaki masz interes, aby wprowadzić zmiany idące w kierunku poprawy funkcjonowania GPW zwiększenia płynności oraz liczby inwestorów indywidualnych” oraz „
Co ty z tego będziesz miał”.
- czy może być inaczej, jeżeli na etapie opracowania, uchwalania i implementacji przepisów unijnych oraz przepisów polskich, ich założenia są przedmiotem rozmów i konsultacji w wąskim gronie specjalistów, doradców, a ich wdrożenie następuje z zaskoczenia?
- czy może być inaczej, gdy w 3 lata od przyjęcia Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/65/UE z dnia 15 maja 2014 r. w sprawie rynkówinstrumentów finansowych (Dyrektywa MiFID II) oraz Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 600/2014 w sprawie rynków instrumentów finansowych (Rozporządzenie MiFIR) i uchwalonych rozporządzeń delegowanych Komisji 2017/587 oraz 2017/583, wprowadza się bez konsultacji spready (skoki) cenowe i zlecenia z warunkiem wielkości ujawnionej (WUJ).
- czy może być inaczej, jeżeli mamy przyjemność widzieć minimalne zainteresowanie ze strony inwestorów indywidualnych tym tematem, czego wyrazem są poniższe linki zamieszczone tam komentarze
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowe-kroki-notowan-na-GPW-7565002.htmlhttps://www.bankier.pl/wiadomosc/WUJ-juz-nie-dla-drobnych-inwestorow-GPW-wprowadza-regulacje-UE-7565241.htmlhttps://www.bankier.pl/forum/temat_do-wszystkich-inwestorow-i-redakcji-bankier-pl-prosimy-o-uwagi-i,26797125.htmloraz prosta konstatacja tematu wyrażana bezrefleksyjnym poparciem 43 : 3 nieprawdziwego zdania, cyt.
„Tak oto unia zajmuje się kolejnym wydumanym "problemem" komplikującym rzeczy w miarę proste.”
- czy może być inaczej, jeżeli w ubiegłym roku na konferencji WallStreet w Karpaczu (w połowie roku i w 3 lata od przyjęcia Dyrektyw Unijnych) organizowanym przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, wśród wielu paneli dyskusyjnych nie było panelu omawiającego ww. tematu.
Ponieważ wielu z uczestników WIGOMETRU jest/było w ciągu ostatnich 3 latach uczestnikami Konferencji w Karpaczu potwierdzi lub zaprzeczy, że ten temat był omawiany i dyskutowany.
Z maila, który otrzymałem wynika, że następna
KonferencjaWallStreet w Karpaczu odbędzie się w dniach 25-27 maja 2018 r.Zamiast uczestniczyć w nocnych Polaków rozmowach i/lub w panelu – żywej dyskusji pod tytułem „Inwestor giełdowy przed i po szkodzie …… - skutki wprowadzenia spreadów (skoków) cenowych i zleceń z warunkiem wielkości ujawnionej (WUJ) na rynek finansowy oraz spółkę GPW SA., wolałbym uczestniczyć w panelu, na którym przedstawione zostaną i omówione propozycje zmiany idące w kierunku poprawy obrotu i zaufania do funkcjonowania GPW, równego traktowana wszystkich inwestorów, itp. itd.