Izabela Nowak (RAŚ) pyta o szczegóły związane z otwarciem kopalni „Barbara”. Odpowiada Andrzej Kotala, prezydent Chorzowa. O kopalni. - W styczniu 2018 będziemy podejmować w tej sprawie kolejną uchwałę. Być może ta koncesja w przyszłym roku będzie.
Dnia 2017-12-22 o godz. 12:40 ~ch napisał(a): > Wczoraj podczas sesji RM: > > Izabela Nowak (RAŚ) pyta o szczegóły związane z otwarciem kopalni „Barbara”. > Odpowiada Andrzej Kotala, prezydent Chorzowa. > O kopalni. - W styczniu 2018 będziemy podejmować w tej sprawie kolejną uchwałę. Być może ta koncesja w przyszłym roku będzie.
Dzięki za info czy masz może jakiegoś linka do tych wypowiedzi? Ps ale się to wszystko wlecze koncesja miała być w tym roku. Nawet po jej uzyskaniu to tak minimum dwa lata zanim zaczną wydobycie ( uzyskanie finansowania, wprowadzenie maszyn).....
...delegacja FSG uczestniczy w targach na Papua Nowa Gwinea... jak mówi prezes-rynek tamtejszy oceniamy jako niezwykle perspektywiczny i dynamiczny, gdyż prognozuje się w nieodległej przyszłości rozpoczęcie wydobycia bliżej niesprecyzowanego jeszcze minerału, nasza obecność na targach zaowocowała nawiązaniem szeregu kontaktów, toteż zamierzamy założyć w tym kraju spółkę z udziałem miejscowego biznesu, aby w odpowiednim czasie wejść w tenże rynek...
o wezwaniu to się tu mówi od paru lat - bo kurs jest ciągle trzymany za pysk i automat kasuje wszelkie próby wzrostu, czyli robi to, na czym zależy wzywającemu - skupić jak najtaniej...
niemniej chociaż przy cenie 22 mam fajny zarobek, to na pewno nie oddam - wystarczy wiedzieć gdzie się mieszczą w KTW nieruchomości tej spółki, hale fabryczne itp. żeby sobie łatwo policzyć ile tylko one mogą być warte - także kapitalizacja całego FSG obecna na 50 mln to jest śmiech na sali...
Z tym automatem to chyba jakies zarty. Kurs spada, bo nie ma zainteresowania i obrotow. Przeciez gdyby teraz ktos zechcial kupic 10000 akcji, to by tu byly podwojne widly i zaden automat by nie pomogl. Ten caly automat robi tu minimalne obroty. Mnie sie juz od paru lat wydaje, ze tu przedszkolaki za kieszonkowe pogrywaja. Ale moze to rzeczywiscie automat.
I przy okazji cos o wynikach za 2017: "- Z dumą mogę powiedzieć, że rok 2017 zakończyliśmy z sukcesem. Był to bowiem rok lepszy od poprzedniego, co pozytywnie nastraja na przyszłość, w tym na cały rok 2018.
W roku 2017 osiągnęliśmy rentowność większą o około 20 proc. w stosunku do roku 2016"
Dnia 2018-03-07 o godz. 17:33 ~Sztygar napisał(a): > Chyba to już (sic!) w tym roku > http://tubachorzowa.pl/index.php/aktualnosci/czytaj/2062/Trwaja-przygotowania-do-uruchomienia-KWK-Barbara > > http://gornictwo.wnp.pl/nowa-kopalnia-w-chorzowie-coraz-blizej-koncesja-w-prezencie-na-barborke,318870_1_0_0.html > > I przy okazji cos o wynikach za 2017: > "- Z dumą mogę powiedzieć, że rok 2017 zakończyliśmy z sukcesem. Był to bowiem rok lepszy od poprzedniego, co pozytywnie nastraja na przyszłość, w tym na cały rok 2018. > > W roku 2017 osiągnęliśmy rentowność większą o około 20 proc. w stosunku do roku 2016" > > Jakies typy ile zysku netto? >
No popatrz'okazuje sie ze potrafisz pisac merytorycznie .Dotad czytalem Twoje wpisy na watku bumechu i powiem szczerze mialem Cie za osobe co najmniej delikatnie niezrownowazona emocjonalnie .A przechodzac do rzeczy to do slow naszego Pana prezesa nie przywiazywal bym wielkiej wagi ,jezeli chodzi o przelozenie na kurs. Kazda pozytywna informacja z jego strony wiele razy powodowala spadki , ruchow w druga strone nie przypominam sobie. Sama spolka ma duzy potencjal i nawet w latach dekoniunktury generowala niezle zyski .Oczywiscie wiekszosc tych zyskow byla ,,zagospodarowana" w postaci kosztow ,co mozna stwierdzic czytajac sprawozdania finansowe. Tak ze moze byc tylko lepiej i tego sie trzymajmy.Pzdr.
Dnia 2018-03-08 o godz. 20:51 ~NEMO napisał(a): > Dnia 2018-03-07 o godz. 17:33 ~Sztygar napisał(a): > > Chyba to już (sic!) w tym roku
> > Jakies typy ile zysku netto? > > > > No popatrz'okazuje sie ze potrafisz pisac merytorycznie .Dotad czytalem Twoje wpisy na watku bumechu i powiem szczerze >mialem Cie za osobe co najmniej delikatnie niezrownowazona emocjonalnie .
Chyba mnie z kimś pomylileś, bo nigdy nic nie napisalem na watku Bumechu. A poza tym, to sie zgadzam ;).
"Przed rozpoczęciem wydobycia należy wprowadzić zmiany w miejskim planie zagospodarowania przestrzennego. Decyzję w tej sprawie podjęto podczas dzisiejszej sesji samorządu. W głosowaniu wzięło 21 radnych, wszyscy byli za."
SZANSA! to jest trafne określenie - więc nie ma się czym podniecać...
nie wystarczy się odwołać, żeby zapadła zmiana niekorzystnego rozstrzygnięcia na korzystne - trzeba mieć jakieś argumenty, które uwzględni teraz ten organ rozpatrujący odwołanie, bo inaczej podejmie decyzję jak jego poprzednik...
Decyzja orzekająca odmówić wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia polegającego na eksploatacji udokumentowanego w złożu węgla kamiennego "Barbara-Chorzów 2" w Chorzowie pokładu 816, z uwagi na naruszenie ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego
zrobili i klepneli nowy MPZP....więc już nic nie powinno stanąć na drodze
Po pierwsze: nie mamy nic do gadania w tej kwestii i nasze zdanie nie ma znaczenia. Po drugie: na samych łańcuchach nie są w stanie w perspektywie kilkuletniej osiągnąć 1 mld przychodu i zysku 50 mln rocznie.
Dnia 2018-05-08 o godz. 11:41 ~tłumacz napisał(a): > Po pierwsze: nie mamy nic do gadania w tej kwestii i nasze zdanie nie ma znaczenia. Po drugie: na samych łańcuchach nie są w stanie w perspektywie kilkuletniej osiągnąć 1 mld przychodu i zysku 50 mln rocznie.
1 mld przy przychodu - na jakim świecie żyjecie?
a rynek przez ostatnie parę sesji "docenił" biksterskie plany i zamki na piasku pt. "kopalnia barbara" przebijamy 16 zł. czego już dawno tu nie było...
To elementarna arytmetyka: 1,5 mln ton rocznie razy cena węgla + przychodyz dotychczasowej działalności to około 1 mld przychodu rocznie za kilka lat. "Rynku" na gpw to już od kilku lat nie ma. Przy niskiej płynności kursy na małych spółkach są bardzo przypadkowe.
Nie masz akcji, nie wierzysz w realizacje planów spółki a prezesa oskar
zasz publicznie o bycie "biksterem". To bez sensu bo ryzykujesz pozwem o pomówienie - po co Ci to? Trzeba porażki przyjmować na chłodno bo popadniesz w paranoje i będą Cie po sadach ciagac. Pzdr
zdziwisz się, ale mam akcje i nikogo o nic nie oskarżam - gdzie Ty widzisz takie rzeczy? to określenie po prostu jest jak tu widzę pewnym slangiem na forum i ma kojarzyć się z prezesem (od nazwiska)...
natomiast patrząc na mega-ambitne plany i przedsięwzięcia to lepiej niech najpierw posprzątają z Beckerem, bo straty coraz większe...
To proszę Bartosz, wytłumacz racjonalnie, dlaczego, pod te "obiecujące" plany, ktoś sypie systematycznie tysiącami, od kilku tygodni. Najpierw z ukrytego, a teraz wali co sesję po tysiąc w popyt? Myślę, że nie jest to leszcz tylko ktoś, kto ma tego dużo i z jakiegoś powodu nie wierzy w kolejne "eldorado" bajkopisarzy Bików.
To kwestia wiary w realizację planów i polityki funduszy inwestycyjnych. Można odwrócić pytanie: wytłumacz dlaczego fundusze kupowały garściami GETBACK jeszcze kilka miesięcy temu? Bo wierzyły w spółkę i ich polityka inwestycyjna promowała spółki typu GETBACK a sekuje typu FASING bo nieekologiczny, produkt staromodny, mała spółka , itp. I te fundusze się pomyliły i straciły po 90% na GBK. Tutaj też mogą się pomylić ale w drugą stronę. Pzdr
Obyś miał rację, bo kupiłem trochę. Uważam, że spółka jest dobra, tylko totalnie olewana przez inwestorów, czy spekulantów. Z drugiej strony, patrząc na to co się dzieje na giełdzie, jak zarządy oszukują rynek, to zaczynam myśleć, że tutaj też coś śmierdzi.
I własnie w tym miejscu pojawia sie (przynajmniej dla mnie - jestem akcjonariuszem) pytanie: - Po co FSG jest w ogóle jeszcze na giełdzie?
Przecież dzielić sie z nami dywidendami można i po za rynkiem regulowanym. Z perspektywy ostatnich lat nie zadziało sie tu nic, kompletnie nic z tego, do czego służy giełda. A światowa marka FSG raczej poradzi sobie w kontraktach handlowych i bez dopisku "spółka notowania na GPW S.A. w Warszawie", gdyż większość kontrahentów raczej zapyta "GDZIE???"
Powyższe nie stanowi chęci skupu czy innej formy zdjęcia spółki z rynku ale wyłacznie prywatną wątpliwość o sens ....
Ta giełda nie funkcjonuje normalnie. Przynajmniej nie służy rynkowi kapitałowemu i nie ma nic z tym wspólnego. Kapitału z tej giełdy nie da się pozyskać ,ostatni przykład Danwood ?? Ona została opanowana przez banksterkę i służy banksterce. Prezesi wielu spółek to słupy i marionetki banksterów. Być notowanym na takim rynku to koszty i nic więcej,ale pewnie musi tak być
Nie ma to jak teorie spiskowe, uwielbiam tych frustratów : )
Mam Fasing co najmniej od 6 lat, nie pamiętam dokładnie, raz na jakiś czas się tu wypowiadam. Ponad połową pakietu spekuluję cyklicznie, sprzedając w okolicach 20 złotych, odkupując w okolicach 15. Ten cykl powtarza się mniej więcej co dwa lata. Z całości biorę od lat dywidendę. Dzięki temu jest to w moim portfelu jedna najbardziej zyskownych spółek. Czego chcieć więcej?
Rozumiem,że na forum to jesteś na czatach :::)) ? Masz za zadanie określone zachowania inwestorów propagować i upowszechniać,czasem wątki przestawić ? Ta giełda i tak już nie istnieje. Nawet prymitywne ch łopy na bazarze i pod sklepem z tej szulerni robią żarty. Do czego to banksterka doprowazdiła tą giełdę
Tak, Reptilianie oddelegowali mnie do nadzoru giełdy, a konkretnie forów internetowych, żeby tonować nastroje i zabezpieczać przed rewolucją. Jeśli nie daję rady, to moi masońscy mocodawcy wysyłają szwadrony śmierci - wiadomo, Kennedy, Lepper, Petelicki, te sprawy. Szykanujemy te wybitne jednostki, które odkryły, że cała rzeczywistość, z giełdą włącznie, to oszustwo, spisek i manipulacja. Ta złowroga prawda nie może przebić się do mas, bo zrobią nam jesień średniowiecza.
No,no ,napisałeś tak na granicy rzeczywistości i prawdy. Ta giełda i to forum to są w rękach jednego gangu. Porządku tu na obecną chwilę nikt nie da rady zaprowadzić i w poprzek lepiej nie stawać. Lepiej po cichu wycofać się z giełdy i forum.