• Ewakuacja? Autor: ~eladmiral [89.191.152.*]
    Zarząd upuszcza pokład. Jeśli Bartoszewicz ma problemy zdrowotne, to jest to zrozumiałe. Ale wiceprezes? WTF?

link 
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~lorp [85.221.211.*]
    w nogi ,puki ktoś kupuje
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~szpatuła [85.222.34.*]
    może ktoś miał już dość pitolenia jak to wspaniale jest w spółce
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~eladmiral [89.191.152.*]
    Wszystkie rezygnacje więcej niż jednego członka zarządu na przestrzeni kilku dni, które pamiętam, zawsze były zwiastunem czegoś niedobrego dla spółki. Biorąc pod uwagę, że nie oceniałem prezesa pozytywnie, mam nadzieję, że będzie to pierwszy przypadek, w którym jest to czymś pozytywnym... co myślicie?
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~szpatuła [85.222.34.*]
    ciekawe, że został ten od restrukturyzacji
    Ciekawe czy zrezygnują jacyś członkowie rady nadzorczej.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~Obsewator [178.36.80.*]
    Szczerze, 

mysle ze podejscie jest juz takie ze tam nie ma sensu ratowac.

Podejrzewam ze "wezmą" najlepsze modele lodzi i beda je robic w jakiejs nowej firmie.

W koncu Admiral mial sporo kontrahentow.

I na pewno pewne tematy byly bardziej oplacalne niz inne.

To najlepiej wziac te najlepsze i zaczac z czysta karta.

Admirala zjadały długi i koszty ich obslugi.

I ciagle tylko przygotowywali sie do jakiejs duzej produkcji i nic z tego nie wychodzilo.

Luty, Marzec , Kwiecien to są NAJWAZNIESZE miesiace w tym biznesie. Najwiecej zamowien i najwiecej targow.

A admiral plynie przez to niespokojne morze bez kapitana i 1-szego oficera.

Mysle ze to nie moze sie dobrze skonczyc.

Obym sie mylil...

Mam mieszane uczucia - niestety nie potrafię spojrzeć na sprawę obiektywnie, bo logika kłóci się z nadziejami...
    Kolejne moje przemyślenie: 1-szy oficer, który dzisiaj zrezygnował, oprócz wiedzy szkutniczej wniósł kontakty z kontrahentami na rynku holenderskim, na który idzie połowa towaru. Czy należy spodziewać się, że to koniec Admirala w Holandii?
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~aska [213.192.65.*]
    1 oficer jak powiadasz pracował w banku, odpowiadał za kredyty, żadną wiedzą szkutniczą nie dysponował, żadnych kontaków branżowych nie posiadał, odszedł z banku w niesławie i teraz podobnie. To amatorzy, którzy chcieli kręcić lody na nie własnej kasie, to jak to ma się skończyć. Dawno ktoś napisał, że społka to padlina
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~pytalski [94.40.46.*]
    To co? sprzedawać czy kupować?
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~aska [31.61.140.*]
    Nie oczekuj podpowiedzi, sam musisz podejmować decyzje.
  • Re: Ewakuacja? ..w kązdym temacie gdzie piszesz naganiasz na sprzedaż... Autor: ~gryf [188.65.44.*]
    ...jest gdzies jakis twoj komentarz w ktorym chwalisz jakas spółke czy tylko podpuszczasz i podpuszczasz?...
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~yellow_submarine [37.47.74.*]
    Od czasu zapowiedzi emisji zaczynają rozchorować ? , a może łajba przecieka ? Wygląda to na zalążek jakiejś epidemii.Tak czy inaczej nie wróży to dobrze dla kursu.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~bies [79.187.119.*]
    Po takich wynikach zmiana zarządu jest nieunikniona. Niepokojące jest odejście Holendra. Gest solidarności z b. prezesem? Może chodzi o zmianę koncepcji prowadzenia firmy i będzie nowy zarząd. A może toną. Jeśli tak to koszmar.
    Musimy poczekać na kolejne informacje bo już niewiele da się zmienić.
    Ciekawe, czy będzie jutro popyt, gdyby ktoś chciał wyjść z większą ilością...
    eladmiral, pisałeś że masz już dość takiego stanu( wielu solidnie ubranych też) i przydał by się przełom. Zdaje się, że jest tylko nie wiadomo w która stronę.
    Niezależnie od tego, czy to koniec czy nie, zastanawiam się jaka będzie teraz reakcja funduszy. Bądź co bądź geneza spółki jest taka, że Kleba wyłożył kasę, Mejers miał kontakty i wiedzę szkutniczą, a Bartoszewicz miał z tego zrobić dochodowy biznes. Odszedł nieudaczniek Bartoszewicz, odszedł Mejers (choć wiedzę szkutniczą przekazał pracownikom, kontakty może też zostaną?), a jedyny pewnik, to że został Kleba ze stopniałym kapitałem. Pytanie, czy Kleba jest biznesmenem, który spróbuje uratować spółkę czy pierwszym lepszym giełdowym cwaniakiem, który wyprowadzi ze spółki to co jeszcze w niej pozostało.
    Kleba ma opinię normalnego biznesmena. Na pewno nie oszusta. A jak się zachowa? Czy wystarczy mu kasy ( lub jego przyjaciołom) na dokapitalizowanie spółki. Są jeszcze wrogowie. Też z kasą. Admiral ponoć ma full zamówień na łódki, a ostatnio podpisane umowy są realizowane( hiszpanie, anglicy)
    Mam nadzieję ( bo co mi pozostało), że to jeszcze nie koniec. Ostatecznie jest możliwość procesu restruktyryzacyjnego. Prze upadłością oczywiście.
    W takich sytuacjach sprawdza się powiedzenie: nie ważne po ile wchodziłeś, ważne za ile wchodziłeś. Niestety w obu przypadkach jestem wielkim przegranym :-(
    Niestety ja też.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~dudek [87.205.43.*]
    Spokojnie. Prezes naprawdę ma problemy zdrowiem a vice pewnie się wystraszył, że bez niego nie da rady.
    Pracownicy wiedzą co mają robić a to najważniejsze.
    Też tu jestem zdrowo zapakowany, niestety przy wysokim kursie. Zostaje czekać.
    Zawodowcy się nie boją tylko oceniają ryzyko. Holender zajmował się łódkami, czyli tym na czym się znał. Jego rezygnacja musi mieć inne podstawy. Może to być wariant z ostrą restrukturyzacją. Jednoosobowy zarząd, zwolnienia części załogi ( nadmiarowej), totalna kontrola kosztów, może sprzedaż nieruchomości ( częściowa), a może nowi ludzie będą mogli ustawić to w kilka lat.
    Pozostaje czekać, ale czekanie może być b. długie- liczone w latach.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~adex300 [89.64.36.*]
    Niestety inwestycja w Tczewie jak zwykle nie wypaliła 7,5 miliona utopione tak na marginesie każda firma która tam inwestowała po prostu padała  a problem tkwi chyba w największym akcjonariuszu, biznesu nie da się prowadzić w stylu lat 80 niestety ale to już koniec nie ma już nic .
    To nie jest 7,5 mln. Tczew kupili za 7 mln i dodatkowo włożyli w niego minimum 8 mln, jak nie kilkanaście. Tczew kosztował więc łącznie 15-20 mln, a obecna kapitalizacja 11 mln, bo przy okazji narobili długów, które ciągną spółkę w dół.
    Sorki, ale Meijers dostał vice dlatego, że oprócz wniesienia do firmy know-how kontaktował się z klientami, bo ma liczne kontakty i zna kilka języków, a przecież lepiej dla relacji z klientem przedstawić się jako vice president niż jako szkutnik-dyrektor. Było to więc stanowisko, które miało mu nadać prestiżu i nie miał się czegoś wystraszyć. Jedyne, czego mógł się bać to odpowiedzialność za coś, o czym jeszcze się nie dowiedzieliśmy. Kluczowe dla tej sprawy jest to, czy posypią się w ciągu najbliższych dni rezygnacje z rady nadzorczej. Jeśli nie, to może to jeszcze nie koniec, jeśli tak, to kaplica niestety.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~adg [89.77.21.*]
    Ale naganiaczy na tym forum, cwaniaki chcą tanio kupić :D
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~vvvvv [95.160.99.*]
    ładnie załatwili ludzi
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~Piotr [83.21.179.*]
    Według mnie informacja była już wiadoma od dłuższego czasu , że preses jest w złej kondycji zdrowotnej. Stad by było miekkie lądowanie powołano nowego członka Zarządu. Szkutnik odszedł , bo boi się , że nie posprząta dobrze całej sytuacji. Może też i te nie sprzedane łodzie to jego zasługa???. Ktoś może wie coś wiecej.
    Co do Członków Rady Nadzorczej to myślę , że błędem byłoby gdyby nie realizowali swoje odejścia w trakcie kwitowania WZ poprzedniego roku. Najwyżej Kleba i przegłosuje ich .
    Kurs po takiej informacji powinien pikowac ?? stad sie zastanawiam , tylko do ilu wystraszeni będą obniżać notowania ;-)) Kupno będzie napewno jak rynek ochłonie i nie będzie paniki w wyrzucie akcji
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~przytomny [89.65.157.*]
    Co z odpowiedzią na zapytania akcjonariuszy? Miała pojawić się do końca lutego czyli do wczoraj. Informacja o rezygnacji części, a nie wszystkich, Członków Zarządu nie jest odpowiedzią. Pytań było i jest wiele.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~arek [217.113.226.*]
    produkcja widać idzie
    https://www.facebook.com/admiralboats/photos/a.557174047644193.139373.243806802314254/1245152545513003/?type=3&theater
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~Obserator [178.36.80.*]
    I to zdjecie pokazuje jak jest źle!!!

Zeby cokolwiek zarobic musza miec 2,5 mln miesicznie przychodu. (obrotu)

Ta lodka kosztuje w granicach 25 tys - 30tys PLN.

Wiec aby osiagnac miesiecznie 2,5 mln przychodu musieliby produkowac 5 (pięć) takich łodzi DZIENNIE!!!!!!

Tymczasem chwala sie ze wysylaja 2 sztuki!!! Jezeli szlo by wszystko pelna para to nie mieliby czasu pomiedzy zaladunkami.

I co najwazniejsze to jes hala w Bojanie.

Po co Tczew ( i wszystkie wywody prezesa o konsolidacji produkcji w Tczewie) zeby pozniej nadal wynajmowac hale na laminaty (nie pamietam gdzie oni wynajmuja ale ciagle jeszcze ja maja) i produkowac w Bojanie.

Znacznie lepiej wyszliby gdyby wybudowali hale za 2-3-4 lub 5 mln i mieliby blisko Bojana.

A tak poszly miliony w Tczew a nadal wszystko sie dzieje w Bojanie...
    Nic dodać, nic ująć.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~pesymista [46.175.236.*]
    Ja niestety też myślę że to jest dobra mina do złej gry, nie ma się już czym chwalić tylko łódkami za 20-30000 PLN. Sensownych informacji brak, ze strony zarządu brak odpowiedzi na pytania akcjonariuszy... niedługo admiral w łódź podwodną się zamieni. A Tczew jest główną kulą u nogi albo byl zabiegiem specjalnym (celem wyprowadzenie pieniędzy.... mam nadzieję że tak nie jest)
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~pytek [31.178.22.*]
    Czy od dawna celowo zastraszasz.
    Do mnie to pytanie czy do kogoś innego? Zakładam, że do mnie. Jeśli założyć, że teza postawiona w Twoim pytaniu jest prawdziwa i od "dawna zastraszam", to zwróć uwagę, że kurs poleciał ostro w górę. Tak więc w tym wypadku trzeba by to nazwać nie zastraszaniem, a trafnym przewidywaniem przyszłości. (mówię o okresie po wynikach za II kwartał, bo do tego czasu uważałem, że jesteśmy blisko punktu zwrotnego, niestety poszło nie w tą stronę)

Odpowiadając na Twoje pytanie: piszę co myślę, interpretuj to jak chcesz.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.17.181.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    No tak, musi być dobrze, skoro kupiłeś.
    Musi, po prostu musi.
    Inny scenariusz nie wchodzi w grę.
    Musi, musi, musi.
    Musi.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~aska [213.192.65.*]
    Drogi admirale spokojnie, giełda uczy pokory, każdy wcześniej czy później się o tym przekona. Dodam, że ja już mam tę wiedzę :-)

• Re: Ewakuacja? Autor: ~loper [85.221.211.*]
    czyli nie masz jej w ogóle
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~iii [92.235.50.*]
    spokojnie ludzie. po prostu poczekajcie. Oczywiscie Admiral moze zbanczyc ale cos mi sie widzi, ze to nie jest tak. Nie ma co sie goraczkowac i oddawac papier po 14gr. Zdejmijcie swoje zlecenia z prawej na razie i poczekajcie. Nie dajcie soba manipulowac...:-)
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~dlatego [85.221.234.*]
    iii ma rację
    Ludziska sami sobie  "zwalacie " kurs a potem jęczycie , że spadł ...
    podgrzewacie panikę , plujecie na spółkę , której akcje macie ...
    zachowujecie się irracjonalnie
    i tyle w temacie ...

• Re: Ewakuacja? Autor: ~nn [94.254.225.*]
    a prym wiedzie Ela od Admirala
    Postaram się zatem pisać tylko pozytywnie lub wcale. Przynajmniej tak długo, jak mi znowu gul nie strzeli.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~marko [83.28.76.*]
    mam średnią 20 groszy...a Wy jesli to nie tajemnica?
    Na jednym koncie 82, na drugim 31.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~men [31.178.22.*]
    Jak kupę dobrze po 0,12 to zejdę na o,16.
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~niespokojny [188.146.133.*]
    jak ktos przeanalizuje informacje z 30 grudnia do tej ostatniej o wyjściu funduszu http://www.admiral-boats.com/pl/dla_inwestorow,akcjonariusze to się okaże że AViva już szybciej pozbyła się ponad 1mln akcji w okresie od 1-01 do 22.02
    A jednak nie tylko prezes i zastępca, inni też się ewakuują ;(((

link 
  • Re: Ewakuacja? Autor: ~Piotr [94.254.241.*]
    To bardzo źle. Nikt nie chce mieć brudnych papierów. Wola być szczura mi. ..
    Co ta rada robiła jak AB tonął ?
    Rada Nadzorcza w spółce akcyjnej (według przepisów KSH):
    • Jej istnienie w spółce akcyjnej jest obligatoryjne,
    • Rada jest organem kolegialnym, złożonym przynajmniej z trzech członków,
    • Opiniuje sprawozdania przygotowywane przez zarząd,
    • Rada Nadzorcza reprezentuje spółkę, w sytuacji, gdy członek zarządu, z jakiś powodów, nie może tego zrobić,
    • Może uchwalać regulamin funkcjonowania rady,
    • Ma prawo zawieszania członków zarządu w ich obowiązkach. W takiej sytuacji jeden z członków rady zastępuje członka zarządu. Takie zastępstwo może być ustalone na maksymalnie trzy miesiące,
    • Musi wyrazić zgodę na wykonywanie pewnych czynności przez zarząd (np. wypłatę zaliczki na poczet dywidendy),
    • Kadencja rady trwa maksymalnie 5 lat,
    • Rada powinna być zwoływana nie rzadziej niż trzy razy w roku obrotowym,
    • Posiedzenia rady nadzorczej zwołuje jej przewodniczący (w pewnych okolicznościach prawo takie mają także członkowie rady).
    Swoje czynności rada nadzorcza wykonuje zbiorczo może ona również delegować do indywidualnego wykonywania zadań nadzorczych. Rada nadzorcza w swych działaniach musi być elastyczna i szybko reagować na bieżące wydarzenia w Spółce lub jej otoczeniu.

Szczególnie te ostatnie zdanie.
[x]
ADMIRAL 0,00% 0,03 2018-06-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.